Beeld Beoordeling 9.0

Review: Sony KD-55XH9505 (XH95-serie) lcd led tv

26 april 2020 + 10 minuten 13 Reacties
sony-new-1

In deze review kijken we naar de Sony KD-55XH9505 (XH95-serie) lcd led tv, voorzien van de 4K-resolutie, Android TV 9, HDR-ondersteuning en een uniek audiosysteem.

Sony heeft de XG95 uit 2019 voorzien van een aantal kleine verbeteringen op vlak van audio en gebruiksgemak maar heeft verder weinig of niets aan het toestel veranderd, behalve dan een nieuw design. We beoordelen de 55 inch KD-55XH9505 (XH95-serie).

Sony KD-55XH9505 – specificaties

 • Wat: Ultra HD lcd-tv, Full Array Local Dimming (6 x 9 segmenten)
  Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
 • Aansluitingen: 4x HDMI (1x eARC, 4x v2.0), 1x composiet video, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 2x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth 4.2
 • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, Dolby Atmos, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Android TV (9.0 Pie), Chromecast, Airplay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, stemcontrole, X1 Ultimate 4K HDR processor
 • Afmetingen: 1.230 x 779 x 310 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 18,1 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 166 / 0,5 watt (Energielabel B)
 • Adviesprijs: 1.700 euro

Een compleet overzicht van alle Sony 2020 modellen met hun specificaties vind je in de Sony 2020 lcd led tv line-up. Alle andere line-ups voor 2020 vind je hier.

Sony KD-55XH9505 – Design

Het nieuwe ‘Immersive Edge’ design van Sony heeft een dunne, geborsteld metaalkleurige rand rond het scherm. In profiel is die ongeveer 12 mm breed, maar van voor bekeken is hij amper 2 mm breed en dus nauwelijks te zien. Een zwarte rand onderlijnt het beeld en geeft het Sony logo een plaats.

Het toestel heeft een iets dikker profiel (70 mm), zoals gebruikelijk bij een model met Full Array achtergrondverlichting, maar de schuine randen van de rug doen het toestel slanker lijken. Ook de achterzijde is mooi afgewerkt.

De voeten kunnen op twee manieren aan het toestel bevestigd worden. Ofwel helemaal aan het uiteinde links en rechts, of je wisselt ze om en in dat geval staan ze elk ongeveer 20 cm van de zijkant. De voeten zijn erg smal, maar erg diep zodat ze voor een stabiele basis zorgen. Iets minder tevreden zijn we over de bevestiging aan het toestel, die laat toe dat het scherm wat wiebelt. Kabelbeheer is niet echt voorzien, maar als minimale oplossing levert Sony twee clips mee die je achteraan op de voeten kunt bevestigen om kabels door weg te leiden.

Sony KD-55XH9505 – Aansluitingen

Alle aansluitingen staan aan de zijkant en blijven dus gemakkelijk bereikbaar bij wandmontage. Het toestel heeft vier HDMI-aansluitingen, allemaal klaar voor Ultra HD HDR. Wie de beste kwaliteit wil voor zijn externe HDR-bronnen, kiest in de in de instellingen (Settings / Watching TV / External Inputs / HDMI Signal format) de ‘Verbeterde instelling’. Helaas, Sony biedt nog steeds bitter weinig HDMI 2.1 features aan. Het toestel is enkel uitgerust met eARC, extended Audio Return Channel, maar dat is alles. Zelfs ondersteuning voor gamer-features zoals ALLM of VRR ontbreekt.

Ten opzichte van vorig jaar krijg je twee USB-aansluitingen in plaats van drie. Wie met een hooftelefoon luistert, kan die zowel bedraad als draadloos via Bluetooth gebruiken.

Sony KD-55XH9505 – Gebruiksgemak en smart tv

De KD-55XH9505 (XH95-serie) gebruikt exact hetzelfde hardware platform als de XG95 van vorig jaar. De MediaTek MT5893 chipset heeft een quad-core ARM Cortex-A73 CPU met 2,5 GB RAM, Mali-G71 GPU en 16GB interne opslag. Die chipset zorgt voor een erg vlotte werking.  Het toestel gebruikt Android 9 (Pie). Wie een handig overzicht zoekt van de mogelijkheden van Android, kan voorlopig terecht in ons  Android 8 (Oreo) overzichtsartikel. We werken zo snel mogelijk aan een nieuwe versie voor Android 9.

Vorig jaar heeft Sony heeft zijn menu’s een flinke upgrade gegeven die het gebruiksgemak enorm bevorderen. Ingangen verschijnen nu in een lint onderaan het scherm, en je kunt zelf ingangen verbergen, toevoegen of zelfs apps toevoegen. De ‘Ingangen’ toets wordt zo een handige quickstart balk.

De menu-toets (tandwieltje) roep nog steeds een ‘Quick settings’ balk op onderaan het scherm die je net als de ingangen kunt customiseren. Dit jaar kreeg het volledige menu voor beeld en geluid een redesign.

De instellingen zijn nog steeds georganiseerd in categorieën zoals ‘Brightness’ of ‘Motion’, maar de instellingen er onder klappen nu uit als je er op klikt. Dat vinden we net wat minder overzichtelijk. Wel een goede verbetering is de toevoeging van een afbeelding en wat verklarende tekst bij elke instelling.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is identiek aan die van vorig jaar, met een kleine upgrade. De toetsen zijn nu verlicht. Sony heeft dat erg slim aangepakt. De verlichting springt automatisch aan zodra je de remote oppakt en enkel als er weinig licht is. Leg je de remote neer, dan gaat de verlichting al na enkele seconden uit, zodat het geen onnodig batterijverbruik veroorzaakt. De verlichting is zacht maar voldoende duidelijk. Enkel de kleinere toetsen, waarvan het opschrift op de afstandsbediening staat en niet op de toets zelf, blijven uiteraard lastig te lezen. Dat zijn er wel maar enkele, en ze zijn met uitzondering van de mute-toets ook minder belangrijk.

Verder is er niet veranderd en we blijven erg tevreden over deze afstandsbediening die goed in de hand ligt. De knoppen laten zich gemakkelijk indrukken en de layout is goed georganiseerd. Alle essentiële functies liggen binnen het bereik van je duim.

Ingangen, microfoon, instellingen, de back toets, TV, en Home staan netjes rond de d-pad. Er zijn rechtstreekse toetsen voor Netflix en Google Play. Enkel de afspeeltoetsen onderaan vinden we wat te klein. De remote werkt met IR, maar ook via Bluetooth, zodat je niet hoeft te richten. Enkel de powertoets werkt altijd via IR.

Functies

De KD-55XH9505 is uitgerust met een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) maar beschikt slechts over één CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen kan dus enkel met kanalen die niet versleuteld zijn. Naast Chromecast kan je ook gebruik maken van Apple Airplay 2. De tv is ook compatibel met Apple Homekit. Sony heeft een prima mediaspeler voorzien die met alle belangrijke video- en geluidsformaten raad weet.

Sony KD-55XH9505 – Beeldverwerking

De KD-55XH9505 (XH95-serie) is net zoals zijn voorganger uitgerust met Sony’s top processor, de X1 Ultimate. De beeldverwerking levert dan ook zo goed als identieke resultaten als vorig jaar. De processor detecteert snel en betrouwbaar alle film- en videoframerates waardoor kam-effecten, gekartelde randen of moiré bijzonder zeldzaam zijn. Ruisonderdrukking (‘Willekeurige Ruis’ én ‘Digitaal Ruis Verminderen’) laat je best in de ‘laag’ stand staan. Ze doen hun werk prima zonder detailverlies. Voor wat extra scherpte kan je dan eventueel ‘Reality Creation’ activeren met als maximum instelling 40. Voor Ultra HD raden we Reality Creation af, dat kan in fijn detail problemen veroorzaken. Sony’s sterkste troef is ‘Vloeiende gradatie’. Met deze instellingen verminder je hinderlijke kleurbanden in zachte kleurovergangen. De ‘laag’ stand is prima, ‘midden’ is een optie als je een iets zachter beeld met minimaal detailverlies ok vindt.

X-Motion Clarity combineert de local dimming mogelijkheden van de achtergrondverlichting met black frame insertion’ (BFI) om scherper bewegingsdetail te realiseren zonder het beeld al te fel te dimmen. De ‘MotionFlow’ ‘Auto’ stand levert goede resultaten, al zien we dat lopende teksten (zoals bij nieuwszenders) wel wat blijven schokken. Het fijnste detail zie je in de ‘Gebruiker’ stand met ‘Helderheid’ op 1. Voor ‘Soepelheid’ moet je een compromis kiezen, 3 geeft vloeiende beelden maar veroorzaakt iets te veel artefacten, ‘2’ werkt in snelle panbeelden niet alle schokken weg, maar veroorzaakt weinig artefacten.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze homecinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

BeeldregelingBeeldKleurScherpte / Beweging
Wide-Modus: Auto
4/3 standaard: Normaal
Auto Display Omgeving: Aan
Beeld Bereik: +1
Beeldmodus: Gebruiker
Autom Beeldmodus: Uit
Lichtsensor: AanHelderheid: 35
Contrast: 90
Gamma: -2
Zwartniveau: 50
Zwart aanpassen: uit
Geav. Contrastoptimalisatie: Uit
Automatisch Lokaal dimmen: Midden
X-tended Dynamic Range: Uit
Kleur: 50
Kleurtint: 0
Kleur Temperatuur: Expert 1
Live Colour: Uit
Beeldscherpte: 50
Realiteits Creation: Auto
Willekeurige ruis verminderen: Laag
Digitaal ruis verminderen: Laag
Vloeiende Gradatie: LaagMotionFlow: Auto, of soepelheid 2, helderheid 1.
Film Modus: Auto

Sony KD-55XH9505 – Beeldkwaliteit

De KD-55XH9505 (XH95-serie) is uitgerust met een Full Array achtergrondverlichting met local dimming. Het aantal zones is echter vrij beperkt, we telden er 6 x 9. Het verticale aantal bleek erg moeilijk te tellen, 8 of 10 leek ook mogelijk. Het VA-paneel is uitgerust met de X-Wide Angle film.

Het VA-paneel heeft een eigen ANSI-contrast van 2800:1. Dat is zeer goed, ook al is het door de aanwezigheid van het kijkhoekfilter iets minder dan een typisch VA-paneel. Met local dimming geactiveerd stijgt het ANSI-contrast naar 2.900:1, maar kunnen we in andere tespatronen tot 30.000:1 halen. Een erg goed resultaat, maar volstaan die ongeveer 50 zones ook in de praktijk?

In erg extreme gevallen zoals onderstaand HDR-beeld kan je toch wat delen van achtergrondverlichting uitmaken (foto licht overbelicht, in de praktijk minder zichtbaar). Maar het moet gezegd, Sony heeft een uitstekend dimming-algoritme dat erg goed de segmentgrenzen verbergt, maar lichtaccenten niet onnodig sterk dimt.

Hou er ook rekening mee dat het scherm veel licht produceert, ook in SDR. Als je kijkt bij verduistering mag de achtergrondverlichting (‘Helderheid’ in de instellingen) gerust naar 10-15, of activeer je de lichtsensor. Je contrastverhouding blijft, maar door de lage helderheid worden de kleine dimming-artefacten veel minder zichtbaar. In een goed verlichte woonkamer zijn de prestaties uitstekend.

De ‘Gebruiker’ mode levert de beste kalibratie. Het beeld is erg helder, de ‘Gebruiker’ mode schommelt rond 450 nits. Je kan maximum 570 nits bereiken, ongeacht de grootte van het testpatroon. We raden dan ook aan om de lichtsensor aan te laten. De grijsschaal is lichtjes te koel (heel lichte blauwe overtoon). Het scherm toont bijzonder goed alle zwartdetail, en heeft een uitstekende kleurweergave, met prima huidskleuren.  Gecombineerd met het goede contrast zijn de beelden erg aantrekkelijk. Kijk je echt overwegend bij veel licht, overweeg dan de Bioscoop preset.

Sony KD-55XH9505 – HDR

Deze Sony ondersteunt HDR10, Dolby Vision en HLG. Opnieuw zijn de resultaten erg vergelijkbaar met de XG95. De piekluminantie ligt op 1.139 nits (10% venster) en op een volledig wit venster op 682 nits. Daarmee kan deze tv prima alle HDR lichtaccenten tonen.

Enigszins irritant is dat je niet onmiddellijk kunt zien of je wel in HDR-mode zit. Daarvoor moet je helemaal naar het instellingen menu, de beeldmode in de quick setttings balk zegt gewoon ‘Gebruiker’. In de ‘Gebruiker’ beeldmode zien we een zeer goede kalibratie, waarbij de EOTF perfect gevolgd wordt. De Sony toont ook netjes alle zwartdetail, maar kan wel wat witdetail verbergen. Het toestel schijnt geen rekening te houden met de metadata en lijkt te tonemappen naar een maximum van ongeveer 1500 nits.

Veel lijkt echter af te hangen van het beeld, we zien in sommige beelden toch iets meer witdetail. In praktijk lijkt het verlies van witdetail beperkt te zijn, tenzij je werkelijk beelden hebt die veel info boven de 2000 nits bevatten. Met een kleurbereik van 91% DCI-P3 en 67% Rec.2020 is hij ook op dat vlak zeer goed uitgerust. Die ruime kleurweergave prima helderheidscurve maken HDR-beelden erg indrukwekkend.

Sony KD-55XH9505 – Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Waar je op de XG95 nog minimaal een 75 inch model moest kiezen om de X-Wide Angle technologie te krijgen, heeft Sony er voor gekozen om de XH95 vanaf 55 inch uit te rusten met deze technologie. De film heeft een beperkte impact op het contrast, maar zorgt voor een aanzienlijk betere kijkhoek. Echt recht voor het scherm zitten, zoals bij typische VA-panelen is dus niet nodig. Bij donkere HDR-beelden die intense lichtaccenten hebben zie je wel wat van de achtergrondverlichting, al valt dat goed mee.

De tv spreidt reflecties wat uit in de horizontale richting, maar lijkt ze niet overmatig te versterken. Wat aandacht voor plaatsing blijft wel vereist. In de gewone beeldmodes meten we een lag van 104,7 ms, wat te veel is voor degelijke gaming. In de game-mode zakt de lag naar 22,4 ms een uitstekend resultaat.

Sony KD-55XH9505 – Geluidskwaliteit

Net als de XG95 is dit model uitgerust met ‘Acoustic Multi Audio’. Daarbij zorgen twee tweeters aan de zijkant van het toestel er voor dat het geluid meer uit het scherm lijkt te komen, en krijgt de klank een iets sterker surround-karakter.

En net hier zit de belangrijkste upgrade van de KD-55XH9505 (XH95-serie) ten opzichte van vorig jaar. De zij-tweeters werden nog meer naar de rand van het toestel verschoven, en de tweeters en de speakers onderaan kregen elk een eigen versterker. De drivers onderaan hebben een nieuwe vorm, ‘X-balanced’, die voor meer volume en een rijkere bas zorgt. En tot slot bouwde Sony ook een kalibratie in zodat de tv rekening houdt met de kamerakoestiek.

Dat extra vermogen (2×10 en 2×5 Watt) en de krachtigere drivers laten zich erg snel voelen. De klank is prima, met een flinke portie bas, een breed geluidsveld en klare, heldere dialogen. De kalibratie is op enkele seconden uitgevoerd, en geeft de klank een extra zetje. Let op met de instellingen, Sony activeert bijvoorbeeld surround in de muziek-preset en dat wil je misschien niet. Je kunt het wel uitzetten.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.

Sony KD-55XH9505 – Conclusie

Wie voor de XH95-serie kiest, krijgt ten opzichte van de XG95 vooral betere klank en de X-Wide Angle film (op 55 inch en groter). Minder belangrijk, maar wel fijne verbeteringen zijn de verlichte remote en de nog verbeterde gebruiksinterface. Teleurstellend is dan weer dat Sony nauwelijks HDMI 2.1 features biedt (die zijn gereserveerd voor de XH90). Voor het bedrijf achter de PlayStation, en met de PS5 om de hoek, vinden we dat onbegrijpelijk.

Wat beeldkwaliteit betreft lijkt de XH95 ons perfect te vergelijken met de XG95. Het VA-paneel gecombineerd met local dimming zorgt voor een sterk contrast. Het aantal dimming-zones blijft beperkt, en dus kan je het in extreme voorbeelden aan het werk zien. Maar Sony stuurt de zones erg goed aan zodat ze een significante boost aan het contrast geven, zonder uitgesproken nadelen. Zeker zodra je in een meer typische woonkameromgeving kijkt, zelfs met relatief weinig omgevingslicht, zijn de prestaties sterk. Ook voor HDR is de XH95 goed uitgerust met hoge piekluminantie en ruim kleurbereik. De Android 9 gebruikservaring is zeer goed. De interface werkt vlot, en is handig. De verlichtte remote is fijn extraatje.

De KD-55XH9505 (XH95-serie) zit met zijn prijs in de omgeving van de Samsung Q80T, en lijkt ons correct geprijsd. De Q80T is een goede vergelijking, hij is een tikje duurder (100 euro op basis van adviesprijs op moment van schrijven), maar moet het wel zonder brede kijkhoek stellen. Wie nog beter contrast zoekt, moet de Q90T overwegen, maar die is nog eens 200 euro duurder. Hou ook de XG95 in het oog, het model van vorig jaar staat sterk in de aanbieding, en is een zeer goede  optie als de nieuwigheden je niet zo belangrijk lijken.

9.0
Sony-KD55XH9505-Toestel2

Beoordeling
Sony KD-55XH9505

Pluspunten
 • Beeldverwerking
 • Uitstekend contrast
 • Goede kijkhoek
 • Zeer goede bewegingsscherpte
 • Prima gebruikservaring (Android 9 en remote)
Minpunten
 • Beperkt aantal dimming zones
 • Minimaal verlies van witdetail in HDR
 • Behalve eARC, geen HDMI 2.1 features

Beoordeling Sony KD-55XH9505

Wat beeldkwaliteit betreft lijkt de XH95 ons perfect te vergelijken met de XG95. Het VA-paneel gecombineerd met local dimming zorgt voor een sterk contrast. Het aantal dimming-zones blijft beperkt, en dus kan je het in extreme voorbeelden aan het werk zien. Maar Sony stuurt de zones erg goed aan zodat ze een significante boost aan het contrast geven, zonder uitgesproken nadelen. Zeker zodra je in een meer typische woonkameromgeving kijkt, zelfs met relatief weinig omgevingslicht, zijn de prestaties sterk. Ook voor HDR is de XH95 goed uitgerust met hoge piekluminantie en ruim kleurbereik. De Android 9 gebruikservaring is zeer goed. De interface werkt vlot, en is handig. De verlichtte remote is fijn extraatje.

Prijsvergelijker Sony KD-55XH9505


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (4)

bert

bert
26 april 2020 om 11:08

Over contrast staat in de tekst “”Het VA-paneel heeft een eigen ANSI-contrast van 2800:1. Dat is zeer goed, ook al is het door de aanwezigheid van het kijkhoekfilter iets minder dan een typisch VA-paneel. Met local dimming geactiveerd stijgt het ANSI-contrast naar 2.900:1 “”

2800:1 en 2.900:1 ? Wat dit de bedoeling.. ??

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
26 april 2020 om 12:47

Ja, dat was de bedoeling. ANSI-contrast wordt gemeten op 4×4 wit/zwart schaakbord. Zo meet je het eigen contrast van het paneel. Local dimming heeft alleen grote invloed op het ANSI-contrast als het aantal dimming segmenten groot genoeg is.
Het verschil was veel groter op mijn andere testpatronen.

Inloggen
bert

bert
26 april 2020 om 14:15

Okay, ja ik kende dat. Ik heb net nagezien en dat is met 8 witte vierkanten en 8 zwarte. Dus zo je schrijft 4 x 4 = 16 op het gehele scherm ? Zo je schrijft 6 horizontaal en 9 verticaal zones. Dan kunnen ze het licht onder het zwarte blokje niet uitzetten.. Met grotere vlakke zwart wel..

Maar het contrast van 30.000 : 1 haal je dan alleen in een “uitzonderlijk” testpatroon.. Ik heb gezien dat de 950G van vorig jaar in de 55 inch een Ansi-contrast had van 4421:1 en met local dimming 4.833:1 . Ik denk ook niet dat het een mega verschil is met de xh95 van nu in de praktijk.
Met oled zal het verschil er echt wel zijn.. En dat is het hem nu ook. Wat moet je met een lcd van 1.700 euro of 2.000 zoals de samsung q90t. Als oled voor 1.200 euro in 55 te koop zijn. En vergelijkbare lcd’s voor onder de 1.000 euro. De xg950 van vorig jaar is nu vandaag ook voor 995 Euro te koop.

Inloggen
bert

bert
26 april 2020 om 14:17

Die 995 euro zag ik bij platte tv vandaag toevallig. Geen reclame.. wel de laagste officiele prijs in de pricewatch

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
27 april 2020 om 10:06

Alle testpatronen zijn per definitie artificieel; maar ik beschouw het testpatroon waarin we 30.000:1 haalden niet als uitzonderlijk.
De XG95 (55″) van vorig jaar zal vermoedelijk een iets beter contrast hebben omdat hij geen X-Wide Angle film heeft, die was op die moment enkel te krijgen op de 75″ en groter modellen. Dat verschil is inderdaad niet mega.
Uiteraard geeft een OLED beter zwart, maar je moet het wel stellen met een lagere piekluminantie. Wat je prefereert kan dus afhangen van je typisch gebruik.
En wat prijzen betreft, opgelet met het vergelijken van modellen van dit jaar en vorig jaar. Een LG 55CX (het model van dit jaar) kost 2099 euro. Maar het toont wel duidelijk aan dat het op dit moment van het jaar erg de moeite kan lonen om eens te kijken of een model van vorig jaar niet volstaat. Je doet dan een stevig koopje.

Inloggen
bert

bert
26 april 2020 om 11:35

Jullie schrijven in het beging… Adviesprijs 1.700 euro en daarmee tussen de samsung q80T en Q90t in.. De q80t is nu 1.800 euro en de q90T 2.000.
De sony wordt alleen door mediamarkt geadverteerd zonder aanbod voor 1.699 euro en door platte tv en anderen voor 2.000 euro..
Moet dus nog even zetten.. zakken dus.. en de samsungs ook. want oled is goedkoper…

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
26 april 2020 om 12:58

Goed gezien, kennelijk heb ik ergens naast gelezen of was mijn brein met andere dingen bezig. Zowel de Q80T als Q90T zijn duurder, de tekst is aangepast.
De huidige prijsvergelijking is oveigens gebaseerd op aanbevolen winkelprijzen zoals die in de respectievelijke persberichten staan, en zoals je ze op de fabrikantensites kan vinden.

Inloggen
Joop

Joop
26 april 2020 om 16:08

Mijn sony kd49xg9005 was niet goedkoop maar is voorzien van een waardeloze afstandbediening die erg sprink bij de keuze en een volume rehelaar die op hol slaat geprpbeerd om een betere afstand bediening te kopen lukte niet uitverkocht treurrig hoor

Inloggen
Peter v

Peter v
26 april 2020 om 20:27

Hey Eric.
Goede en duidelijke review.
Is het mogelijk om tv’s ook te beoordelen op reflectie van het scherm. Vind het zelf altijd erg irritant wanneer ik op de achtergrond zelfs een zacht schemerlampje in het beeld zie. En over dat rec 2020, klopt het dat dat helemaal niet relevant omdat tot op de dag van vandaag op geen enkele 4K of anderzijds iets word uitgezonden?
Mvg Peter.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
27 april 2020 om 12:28

Ik bekijk reflecties, maar op een relatief informele manier (geen echte metingen). In de praktijk moet je met ELKE tv vermijden om zichtbare reflecties te crëeren in het scherm. Enkel de echte topmodellen springen daar beter mee om.
Wat Rec2020 betreft: alle HDR-content die je vandaag bekijkt (netflix, youtube, amazon prime, uhd blu-ray), gebruikt een groter kleurbereik dan Rec709 (de standaard voor niet-HDR materiaal). Dat kleurbereik is voor zover ik weet altijd P3. Op een meer technische noot, alle HDR-content wordt beschreven in het Rec2020 kleurbereik, ook al gebruiken ze er slechts een fractie van (het P3 deel). Het volledige Rec2020 bereik is op dit moment eerder belangrijk als een theoretisch maximum waar we naar streven.

Concreet: Rec2020 is zeker relevant, maar als consument kijk je best naar het % P3 dat een tv weergeeft, tenminste zolang er geen tv’s zijn duidelijk boven de 100% P3 gaan.

Inloggen
bert

bert
27 april 2020 om 13:55

Ja, klopt. En dit wordt duidelijk en heelll uitvoerig verteld Fomo on tech in het youtube filmpje in de link onder deze tekst.
Volgens hem worden alle films gemasterd in P3. Ook de hdr content.. Hij vergelijkt het met 8k tv’s van nu waar in principe geen content voor is. Maar met rec 2020 is het iets minder omdat 8k tv’s nog een poging doen om 4k ‘intelligent’ op te scalen naar 8k..
Daarbij zou rec 2020 ook eigenlijk vooral in kleur groen iets meer kleurgradatie kunnen geven of iets in blauw. Maar is meeste content meer op gezichten in ander kleurgebieden gefocussed, etc. EN zou dus vooral bbc earth uitzendingen met groene oases als oerwouden voor rec 2020 verschil kunnen maken. Of cartoons..
https://www.youtube.com/watch?v=3Njw745suVk

Inloggen
Peter V

Peter V
27 april 2020 om 14:33

Dacht wat Bert zegt dat alleen Starwars lego(waarom die dan?) en twee documentaire in rec 2020 opgenomen waren. Zo bedoelde ik het.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
27 april 2020 om 15:28

Rec2020 biedt vooral meer groen en rood tov P3. Kijk hier voor een mooi diagram. https://www.fwd.nl/2016/12/alles-kleurbereik-tvs-is-wide-color/
Dat rood kan wel degelijk belangrijk zijn. Oudere films maakten gebruik van filmmedia die een gamut hadden dat dicht bij REC2020 lag. Dus mochten die ooit geremastered worden, dan heb je dat soort kleuren wel degelijk. (https://dot-color.com/2020/03/03/reproducing-colors-weve-never-seen-before-the-the-wizard-of-oz-in-hdr/) Videogames hebben geen enkele beperking, en kunnen gewoon gebruiken wat ze willen. Dus ik zou zeker niet zo ver gaan om te zeggen dat Rec2020 zinloos is, dat is me wat te kort door de bocht. Trouwens, als je alleen op skintones kijkt, die liggen ook ruimschoots binnen REC709…
Wat uiteraard wel correct is: binnen het overgrote merendeel van de huidige content volstaat P3.

Inloggen