Alles over Android TV 8 (Oreo) op een Sony tv: met tips en aanraders

10 oktober 2018 + 10 minuten 4 Reacties
Android_TV_8

Met de introductie van Android TV 8 (Oreo) kreeg de gebruiksinterface van Android TV een volledig nieuw gezicht. We geven je een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden.

Android TV, het besturingssysteem van Google voor televisies, vinden we terug op de toestellen van onder andere Philips, Sony, TCL en Sharp. De eerste versie, gelanceerd in 2014, was gebaseerd op Android 5 (Lollipop). Tussentijdse updates veranderden in essentie niets aan de interface. Maar met de introductie van Android TV 8 (Oreo), kreeg de gebruiksinterface een volledig nieuw uitzicht. We geven je een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden.

We publiceren per merk aparte achtergronden over Android TV aangezien de menu’s en mogelijkheden nogal kunnen verschillen. Deze gids is gebaseerd op een Sony KD-65AF9 televisie. Bekijk onze tips en adviezen voor de Android TV achtergronden van andere merken.

Installatie Android TV

Onze gids is gebaseerd op een Sony KD-65AF9. Mochten er op andere merken/modellen afwijkende opties zijn, dan zullen we die in dit artikel aanvullen. De installatie van Android verloopt het handigst als je een Android smartphone bij de hand hebt. Het volstaat dan om via de Google App ‘Set up my Device’ uit te voeren.

Smartphone en televisie vinden elkaar, en je wordt automatisch ingelogd op Google. Verder moet je enkel de gebruiksvoorwaarden accepteren, een pincode instellen en indien nodig tv-zenders tunen.

Advertentie

Tot slot krijg je een rondleiding langs de nieuwe functies van Android TV. In zes schermen krijg je de belangrijkste zaken uitgelegd. Houd je smartphone bij de hand, Android heeft een algemene tv-remote app die best handig is.

Home Scherm

Android TV kreeg met versie 8 (Oreo) een volledig nieuwe interface. Het Home scherm vult nog steeds het volledig scherm, een keuze die we toch enigszins blijven betreuren. De lichtere aanpak van LG en Samsung, waarbij een groot deel van het beeld zichtbaar blijft heeft nog steeds onze voorkeur. Een voordeel van de nieuwe interface is dat de opdringerige rij aanbevelingen die bovenaan het scherm stonden verdwenen zijn.

Bovenaan het scherm rechts vind je een icoon voor de ingangen. Die toont uiteraard een lijst met alle ingangen. Interessant om weten: je kunt ingangen een nieuwe naam geven, of verwijderen uit deze lijst. We komen daarop terug wanneer we het menu doorlopen.

Het tandwiel icoon is uiteraard de shortcut voor het menu met Android instellingen. Hier vind je alle instellingen. Beeld en geluid kan je, afhankelijk van de fabrikant, ook elders aanpassen.

De rest van het scherm wordt ingenomen door de ‘kanalen’, een nieuw concept.

Kanalen Android TV 8 (Oreo)

Als eerste rij vind je de lijst met apps, maar daaronder herwerkte Google de interface met het oog op ‘content-kanalen’, per toepassing. Dat kan bijvoorbeeld Netflix, YouTube of Spotify zijn, maar ook de ingebouwde tv-tuners. Theoretisch kan elke app die content aanbiedt daar verschijnen, maar de app moet dit uiteraard ondersteunen. Sommige apps bieden ook meerdere kanalen. Zo kan je bij YouTube bijvoorbeeld het Trending en/of het Aanbevolen kanaal installeren.

Kanalen kunnen ook preview video of audio tonen, gewoon door een tegel te selecteren, maar dat werkte momenteel enkel nog maar bij het kanaal van de live tv-tuners.

Het eerste kanaal is ‘Nu Afspelen’. Daar komen in theorie films terecht die je nog niet volledig uitgekeken hebt, de volgende aflevering van een reeks, enzovoort. Google reikt je met andere woorden de zaken aan waarvan het denkt dat je ze verder wilt kijken. De content in ‘Nu afspelen’ kan uit verschillende bronnen komen. In de praktijk bleek deze functie niet met veel content te werken. Wanneer we een YouTube video in het midden afbraken, verscheen die niet in dit kanaal. Idem voor een aflevering van een Netflix-reeks. Hier moet dus nog aan gesleuteld worden of mogelijk is langer gebruik noodzakelijk voor de tv slim genoeg is om de juiste content te tonen.

Kanalen toevoegen

Om kanalen toe te voegen (of te verwijderen) klik je onderaan het startscherm op ‘kanalen aanpassen’. Je krijgt vervolgens een lijst met alle apps die een (of meerdere) kanalen bieden. Opgelet, sommige apps verschijnen pas in de lijst wanneer je ingelogd bent in deze app (bvb. Deezer), of nadat je ze een keer opgestart hebt.

Wanneer een app meerdere kanalen aanbiedt, dan kan je hier ook selecteren welke kanalen er op je startscherm moeten verschijnen. Bovenaan kan je ook selecteren welke apps content in ‘Nu Afspelen’ mogen plaatsen.

Advertentie

Ordenen

De volgorde van de kanalen op het scherm bepaal je volledig zelf (enkel de eerste rij ligt vast voor de apps en de tweede voor ‘nu afspelen’). Ga naar het kanaal dat je wilt verplaatsen, Klik op het pijltje naar links, tot je de witte bol ziet met een pijltje naar boven en beneden. Een klik, en je kunt het kanaal verplaatsen.

Ga je nog een stap verder naar links (de bol met het minteken), dan kan je het kanaal hier ook verwijderen.

De Play Store apps

De apps nemen plaats bovenaan het scherm, de rij die je daar vindt, kan je beschouwen als je favorieten. Wil je alle geïnstalleerde apps zien, dan druk je lang op de ‘ok’ toets, of in het geval van Sony kan je ook op de Apps toets, rechts boven de d-pad, drukken.

Bovenaan vind je de Google Play store en de Games store, waar je uiteraard nieuwe apps kunt opzoeken en installeren. Daaronder een grid met alle geïnstalleerde apps. Klikken start de app, maar als je de OK toets lang ingedrukt houdt op een app, verschijnt het optiescherm. Je kunt de apps zo van plaats wisselen, toevoegen of verwijderen uit de favorieten lijst (die op het Home Scherm verschijnt), en eventueel verwijderen.

Aanraders

Deze aanraders beschouwen we als een goede startselectie voor iedereen;

Streaming diensten video: Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Google Play films
Streaming diensten muziek: Spotify, Deezer, Google Play Music

NL diensten: NOS, VideoLand. Aan een Android tv versie van NLZiet wordt gewerkt. Pathe Thuis zou beschikbaar moeten zijn, maar vonden we niet in de store terug, mogelijk omdat we in België testen.

Tot onze verbazing blijft het voorlopig onmogelijk om HDR-films te bekijken via YouTube, dat lukte wel in Netflix en Amazon.

Specials

Crunchyroll: voor de fans van Japanse animatie is Crunchyroll een absolute must.

Haystack TV: wie graag wat bijblijft met allerlei nieuws en het niet erg vindt om dat in het Engels te doen, moet zeker Haystack tv eens bekijken. Je selecteert bronnen, en nieuws categorieën (bijvoorbeeld Science and tech, Entertainment, Videogames,…) en je krijgt een continu aanbod van nieuws.

Airscreen: Ben je een Apple gebruiker en wil je AirPlay gebruiken, dan installeer je deze App.

Advertentie

Steam Link: heb je een ruime bibliotheek Steam games op je pc? Je kunt ze spelen op je televisie met behulp van Steam link.

VLC: de ingebouwde mediaspeler is vaak prima, maar voor nog meer opties en bredere ondersteuning van audio- en videoformaten is er VLC.

Kodi: Wil je de televisie ombouwen naar een echte mediabibliotheek, dan installeer je Kodi. (Kodi weigerde te starten in onze test, een goed alternatief is dan SPMC)

Heb je zelf aanbevelingen voor coole apps, laat dan weten in de commentaren.

Remote-app

Een speciale vermelding voor de Android TV remote app. Hij is erg beperkt in functionaliteit, maar is best handig als je niet te veel gedoe wilt. De app biedt een d-pad en touchpad, met daarboven telkens een microfoon toets, en onderaan een toets voor Back, Home en Play/Pause.

De meeste fabrikanten hebben een eigen remote app, die vaak meer functies biedt.

Chromecast

Chromecast is een streaming protocol waarmee je verschillende zaken kunt doen. Bij apps die Chromecast ondersteunen, kan je op je smartphone bladeren door het aanbod en dan door het Chromecast symbool aan te klikken, de content naar je Android TV sturen. Het slimme aan Chromecast is dat je niet de hele film doorstuurt, maar enkel een link. De tv haalt dan zelf de content binnen. Je smartphone kan je gewoon verder gebruiken. Installeer de Google Home App voor een lijst met compatibele apps. (of kijk hier)

Een andere optie is het volledige smartphone scherm naar de televisie sturen (spiegelen of mirroren). Dat doe je het best vanuit de Google Home app, die vindt automatisch compatibele televisies op je netwerk. Je kunt ook mirroren via de Android instellingen op je smartphone maar helaas verstopt elke fabrikant dat op een andere plaats.

Tips voor het Android TV instellingenmenu

Selecteer het tandwieltje rechts bovenaan op het Home Scherm om het instellingen menu op te roepen. We geven je een paar handige tips die je tv beleving kunnen verbeteren.

‘Externe Ingangen’

  • ‘Invoer beheren’: Hier kan je de lijst met externe ingangen aanpassen. Verberg wat je niet gebruikt, en geef de ingangen een duidelijke naam.
  • TV-toets aanpassen: de tv-toets van de Sony remote start uiteraard de live tv mode, maar je kunt hem ook toewijzen aan een andere ingang, bvb HDMI 1.
  • ‘Indeling HDMI-signaal’: Sluit je een Ultra HD HDR bron aan op een bepaalde HDMI-ingang, schakel die ingang dan in de ‘Verbeterde instelling’, zodat je de allerbeste beeldkwaliteit krijgt.

‘Over’

  • ‘Update Systeemsoftware’: hier kan je handmatig vragen om de software indien nodig up te daten. Je kunt de tv ook automatisch op regelmatige basis naar updates laten zoeken.
  • ‘Opnieuw Opstarten’: loopt het allemaal even mis, start de tv dan van hieruit terug op. Dat is handiger dan de stroom er uit te trekken.

‘Toegankelijkheid’

  • ‘Ondertiteling’: Hier kan je de ondertiteling aanpassen. Erg interessant op toestellen waar ondertiteling in donkere scènes tot een verwaterd contrast leidt. Klik op ‘Ondertiteling’ en selecteer onderaan ‘Aangepast’. Vervolgens kan je allerlei zaken zelf instellen. Een mogelijke start is: tekstkleur wit, transparantie van tekst 50%, achtergrond weergeven, achtergrondkeur zwart, en transparantie van de achtergrond 50%

‘Startscherm’

  • ‘Kanalen aanpassen’: via deze weg kan je aanpassen welke kanalen op je Home Scherm verschijnen.
  • ‘Apps opnieuw ordenen’: brengt je naar het Apps scherm, waar je de volgorde van alle apps kunt aanpassen.

‘Google’

  • ‘Doorzoekbare Apps’: hier bepaal je in welke apps de Google Assistant kan kijken voor zoekresultaten.

‘Beveiliging en Beperkingen’

  • ‘onbekende bronnen’: wie apps van andere bronnen dan de Google Play Store wenst te installeren (het zogenaamde ‘Side-loaden’) moet die apps hier de nodige toestemming geven.

Stemcommando’s met de Google Assistant

Android TV komt nu met de Google Assistant ingebouwd. Dat betekent dat je heel wat vragen kunt stellen.

“Gaat het morgen regenen?” Gaf ons de weersverwachtingen voor de volgende dag.

“Stranger Things” gaf info over de bekende Netlfix reeks, en een toets om de serie rechtstreeks te starten.

Dit soort zoekopdrachten kijkt in de programmagids als je ze inspreekt op het moment dat je naar de ingebouwde tv-tuners kijkt. De resultaten durven wel eens variëren. De bekende Belgische kwisreeks ‘Blokken’ vond hij terug. Maar een zoekopdracht voor ‘Friends’ leverde enkel op dat de reeks beschikbaar is op Netflix en Google Play. Het feit dat er ook een tv-zender is die dagelijks afleveringen toont, kregen we niet te zien.

“Science Fiction Films” leverde een mooie lijst van films op waarvan je in sommige gevallen enkel de trailer op YouTube kon bekijken, maar als hij beschikbaar is in Google Play of op Netflix werd dat ook vermeld.

“Dim de woonkamer lichten” We hebben geen Philips Hue in huis, dus dit konden we niet testen, maar de Google Assistant helpt je ook met smart home toepassingen.

Google Assistant detecteert in de meeste gevallen of we Nederlands of Engels spraken. Helaas zijn de resultaten niet altijd wat je zoekt. Zo blijkt zoeken in de programmagids niet altijd de juiste resultaten te geven. En in sommige gevallen interpreteert de Assistant je vraag fout, en toont hij enkel gerelateerde YouTube filmpjes. Er is dus zeker nog ruimte voor verbetering.

Meer informatie

Wil je meer weten over waar je op moet letten bij het kopen van een smart tv of welke smart tv-platformen er allemaal zijn? Neem dan onze tv tips en adviezen door. Voor meer tips over homecinema-producten kun je terecht in onze homecinema informatiegids.

Reacties (4)