Beeld Beoordeling 9.0

Review: LG OLED65CX6LA (CX-serie) oled tv

13 mei 2020 + 10 minuten 76 Reacties
lg-new
FWD award

In deze review kijken we naar de LG OLED65CX6LA, een 65-inch oled tv uit de nieuwe CX-serie, voorzien van HDMI 2.1 en webOS smart tv.

LG heeft in 2020 zijn OLED line-up herbekeken, maar de C-reeks blijft wel het belangrijkste model. De CX-serie (opvolger van de C9-serie) kreeg een nieuwe beeldprocessor en werd uitgerust met Dolby Vision IQ en Filmmaker mode. Maar zijn er nog veranderingen ten opzichte van vorig jaar?

LG OLED65CX6LA – specificaties

 • Wat: Ultra HD OLED-tv
 • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
 • Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.1 (40 Gbps), eARC, ALLM, VRR, HFR), 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth 5.0, WiSA
 • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, Dolby Atmos, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 5.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 9 Gen 3 processor
 • Afmetingen: 1.449 x862 x 251 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 32,6 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 137 / 0,5 watt (Energielabel A)
 • Adviesprijs: 3.099 euro

Een compleet overzicht van alle LG 2020 OLED-modellen met hun specificaties vind je in de LG 2020 oled tv line-up. Alle andere line-ups voor 2020 vind je in ons 2020 homecinema overzicht.

LG OLED65CX6LA – Design

Wie de CX-serie voor het eerst ziet, denkt vermoedelijk dat het om een C9 gaat. Het design lijkt ons ongewijzigd. De rand van het scherm heeft een klein, mooi afgerond metalen kader als stootbescherming. De rug van het dunne scherm is afgewerkt in metaal.

De voet van de OLED65CX6LA is identiek aan die van de C9. Aan de voorzijde zit een brede, geborsteld metalen plaat. Achteraan de voet schuilt een zwaar tegengewicht.


De hele constructie staat stevig, omvallen is echt wel uitgesloten, maar de bevestiging van het scherm aan de voet kan wat robuuster. Als je het scherm een duwtje geeft, wiebelt het duidelijk.

LG OLED65CX6LA – Aansluitingen

Vorig jaar pakte LG als eerste fabrikant uit met HDMI 2.1-aansluitingen. Dit jaar zullen ook andere fabrikanten dat doen, maar LG heeft wel nog steeds het ruimste aanbod. De CX-serie is uitgerust met vier HDMI 2.1-aansluitingen met ondersteuning voor ALLM, VRR, eARC, 2K en 4K HFR. Meer informatie over al deze functies, en of je ze nodig hebt vind je hier. Er is echter één verschil, de HDMI-aansluitingen van de CX gaan tot maximaal 40 Gbps, waar je op de C9 kreeg je de maximale HDMI 2.1 bandbreedte kreeg (48 Gbps). Daardoor kan je op de CX maximaal 4K120 10 bit 4:4:4 signalen aanbieden, terwijl je op de C9 hetzelfde kon doen maar met 12 bit kleurdiepte in plaats van 10 bit. In de praktijk zal dat vermoedelijk weinig impact hebben, vermits er nog geen bronnen zijn die een dergelijk 12 bit signaal aanbieden, en zelfs dan is de visuele impact vermoedelijk erg klein.

Net zoals op de C9 staan drie van de vier HDMI-aansluitingen opzij, samen met een USB-aansluiting. De vierde HDMI-aansluiting en alle andere aansluitingen (twee maal USB, een optisch digitale uitgang, hoofdtelefoonuitgang, netwerkaansluiting en antenne-aansluitingen) staan achteraan. Al die aansluitingen wijzen naar achter, en zijn mogelijk lastig te bereiken als je voor wandmontage kiest.

De slechts geplaatste aansluiting is de hoofdtelefoonuitgang waarvoor je ver achter het toestel moet reiken. Een verloopkabeltje aansluiten en laten liggen is de handigste oplossing. De CX biedt overigens ook Bluetooth voor draadloze hoofdtelefoons.

De OLED65CX6LA is net als de C9 uitgerust met WiSA (Wireless Speaker and Audio Association). Een handige oplossing als je surround wenst zonder  gedoe met kabels. Het WiSA aanbod blijft nog relatief beperkt.

LG OLED65CX6LA – Gebruiksgemak en smart tv

De nieuwe WebOS 5.0 versie is vooral een cosmetische aanpassing. Het kleurschema is iets bezadigder, maar er zijn ook kleine functionele veranderingen. Dat blijkt vanaf de eerste installatie die volledig vernieuwd werd en nog een duidelijker en eenvoudiger dan tevoren. Het toestel probeert nu ook aangesloten apparaten te herkennen, zodat je die niet meer zelf moet configureren.

Het Quick Menu is nu aanpasbaar, zodat je zelf kunt kiezen welke instellingen er verschijnen en in welke volgorde.

Het ‘Thuis Dashboard’ groepeert nog steeds alle aansluitingen, en je vindt er ook netwerkbronnen, de optie om snel een andere audio-uitgang te selecteren en zaken zoals Sound Share of Airplay. Het dashboard biedt nu ook een PiP (Picture In Picture) voor de huidige bron. Uiteraard kan je er nog steeds slimme apparaten toevoegen die OCF (Open Connectivity Foundation) ondersteunen, en er zo een IoT dashboard van maken. Met die apparaten kun je ‘routines’ creëren om bijvoorbeeld ’s avonds alles in een keer uit te schakelen.

Een nieuw feature is Sports Alert. Daarbij kan je teams kiezen uit verschillende sporten en competities. Wanneer er op live tv een match van je favoriete team begint, of er scoort iemand krijg je een bericht. De Belgische of Nederlandse voetbalcompetities zijn niet beschikbaar, maar die komen mogelijk nog.

WebOS blijft een van onze favoriete smart tv-systemen, maar het is erg jammer dat LG de nieuwe versies niet beschikbaar maakt op oudere modellen.

Voor een volledig overzicht van WebOS kan je voorlopig terecht in dit artikel waar we alle features en eigenschappen beschrijven.

Afstandsbediening

Ook de Magic Remote is identiek aan die van de C9. Je wijst er mee naar het scherm, en met kleine bewegingen beweeg je de cursor op het scherm. Je kunt ook de pijltjestoetsen en de andere toetsen gebruiken als je liever niet met dat aanwijzen werkt.

De remote van de OLED65CX6LA ligt prima in de hand en de toetsen zijn, met uitzondering van de twee onderste rijen, voldoende groot. Ze zijn gemakkelijk in te drukken en geven goede feedback. De layout is prima, en er zijn sneltoetsen voor Netflix, Amazon Prime Video en Rakuten tv (Movies). Je kan hem via het  ‘Thuisdashboard’ ook configureren voor gebruik met je aangesloten apparaten.

Functies

De CX-serie is uitgerust met een enkelvoudige tv -tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen is niet mogelijk. De versie in Duitsland beschikt wel over een dubbele tuner, die versie herken je aan de letters CX9LA (in tegenstelling tot onze versie: CX6LA).

Je kunt gebruik maken van Apple Airplay 2 en YouTube video’s kan je via Google Cast sturen. De mediaspeler is prima, hij ondersteunt ondertitels, HDR, maar is sinds dit jaar ondersteuning voor DTS verloren.

LG’s ThinQ AI moet voor een uitgebreide lijst stemcommando’s zorgen, en dat zou volgens LG ook effectief moeten werken op deze versie. Tijdens onze test kregen we enkel zoekresultaten. Voorlopig is de dienst enkel geactiveerd in Nederland, maar hij wordt zo spoedig mogelijk ook voor België geactiveerd.

LG OLED65CX6LA – Beeldverwerking

De Alpha 9 Gen 3 processor voegt relatief weinig nieuwigheden toe, en lijkt vooral een verfijning van de vorige generatie. Hij levert nog steeds uitstekende resultaten voor deinterlacing, en herkent vlot verschillende video- en filmframerates. Gekartelde randen zijn dan ook een zeldzaamheid. De ruisonderdrukking werkt prima voor willekeurige ruis, maar net zoals vorig jaar is het effect op blokvorming (MPEG-ruisonderdrukking) relatief zwak, daar moet LG echt nog aan sleutelen. Ook ‘Soepele Gradaties’, de instelling die kleurbanden moet wegwerken lijkt betrekkelijk weinig effect te hebben tenzij de kleurbanden al bijzonder subtiel zijn.

Upscaling resultaten zijn uitstekend, en LG claimt met AI Picture Pro (te activeren via Algemeen/AI service) nu ook de weergave van tekst en gezichten aan te scherpen. Dat effect moet erg klein zijn, we konden het niet echt zien. Al bij al zijn de algemene resultaten uitstekend, maar LG maakt hier geen grote stappen. We adviseren de drie instellingen voor ruisonderdrukking in de laagste stand te laten voor algemeen kijkplezier.

Waar wel wat veranderd is: de bewegingsscherpte. LG introduceert op dit model “OLED Motion Pro” (meer detail hier), een verbeterde versie van Black Frame Insertion (wat is BFI). De laagste stand van OLED Motion Pro bracht inderdaad een duidelijk verbeterde bewegingsscherpte zonder overmatig verlies van helderheid. De midden en hoge stand leveren nog iets beter resultaat, maar dan daalt de helderheid wel beduidend. In de hoogste stand is er lichte flikker merkbaar, maar dat is minder opvallend dan op de C9. Voor games en sport lijkt de laagste OLED Motion Pro stand ons een prima keuze. Voor film lijkt het nieuwe Cinema Clear (vertaald als Cinema Wissen) een goede oplossing. Het vermindert stotteren in pan-beelden degelijk, maar veroorzaakt niet te veel beeldproblemen. De Vloeiend stand levert goede, vloeiende beelden maar veroorzaakt iets meer visuele problemen.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

AlgemeenGeavanceerde bedieningBeeld Opties
Beeldmodus: Bioscoop
Instelling beeldverhouding: Origineel / Scannen: Aan
Energiebesparing: Uit
OLED Lampje: 80
Helderheid: 50
Contrast: 85
Scherpte: 10
Kleur: 50
Tint: 0
Dynamisch Contrast: Uit
Dynamische tonemapping: Uit/Aan
Superresolutie: Laag
Kleurbereik: Auto
Gamma: 2.2 / BT.1886
Witbalans: Warm2
Maximale Helderheid: Uit
Ruisonderdrukking: Laag
MPEG ruisonderdrukking: Laag
Soepele Gradatie: Laag
Zwartniveau: Automatisch
Echte Bioscoop: Aan
Motion Eye Care: Uit
TruMotion: Cinema Wissen of Aangepast met OLED Motion Pro: Laag

LG OLED65CX6LA – Beeldkwaliteit

Een nieuw jaar, een nieuw OLED-paneel, maar net zoals de voorgaande jaren vermeld LG geen wijziging aan de specificaties. OLED-technologie lijkt dus al enkele jaren op een prestatie-plateau te zitten.

Op een volledig donker scherm (1 tot 3% grijs) konden we wel wat verticale banden zien. Het scherm was helderder in het centrum en beduidend donkerder links en rechts. De foto is sterk overbelicht om het effect te tonen. Maar vanaf iets lichtere grijstinten is de uniformiteit goed. In gewone filmfragmenten, zelfs erg donkere, konden we het nooit zien.

We hebben altijd geijverd voor de beschikbaarheid van een beeldmode die het beeld perfect onbewerkt toont, en dus het beste de echte studiovisie benadert. Over de jaren is de Bioscoop-beeldmode daar ook goed in geslaagd. Maar nu is er dus ook de Filmmaker Mode. Deze beeldmode is in essentie de Bioscoop beeldmode, maar met alle beeldverwerking (ruisonderdrukking, TruMotion) uitgeschakeld. Een ander detail is dat hij relatief donker is (rond de 100 nits), en de BT.1886 gammacurve gebruikt. Zo is hij echt wel bedoeld voor kijken in een verduisterde ruimte. Filmmaker mode is een beeldmode zoals alle andere, maar hij kan (in de toekomst) automatisch geactiveerd worden door bepaalde content.

De Bioscoopmode geeft ons dezelfde meetresultaten als de Filmmaker mode. En die zijn absoluut uitstekend. Een mooi neutrale grijsschaal met een gamma van 2.2 (voor iets meer impact en donkere look kan je overschakelen op BT.1886 zoals in Filmmaker mode). De tv toont uitstekend alle zwartdetail, en lijkt niet meer te lijden onder het storend geflikker in erg donkere scènes. De kleurweergave is zeer goed, met erg natuurlijke huidskleuren.

LG OLED65CX6LA – HDR

LG heeft Technicolor ondersteuning laten vallen, geen echt verlies gezien we er nooit content voor hadden. HDR10+ blijft wel afwezig op LG’s toestellen, maar je krijgt wel Dolby Vision, HDR10 en HLG.

De piekluminantie van het scherm zit rond de 670 nits (in de HDR Bioscoop mode uiteraard), en die loopt na iets meer dan een minuut op tot 720 nits. Op een volledig wit scherm zit het maximum op 135 nits. Die waardes zijn lager dan wat we vorig jaar optekenden (770 / 146). Achter de reden blijft het gokken, mogelijk is LG iets voorzichtiger om inbranden toch zo weinig mogelijk kans te geven. Update 14/05/2020: LG liet weten dat deze variantie binnen de norm valt die voor de panelen gezet is.

Het kleurbereik is nagenoeg onveranderd, en klokt af op bekende waardes voor OLED: 97% DCI-P3 en 71% Rec.2020. De kalibratie is net als in SDR erg goed. In de HDR Bioscoop mode zien we enkel dat de helderheid over het algemeen een tikje te laag ligt, maar afgezien daarvan perfect de vereiste curve volgt. Alle witdetail wordt netjes getoond, op basis van de metadata zelfs tot aan 10.000 nits.

Om het gebrek aan HDR10+ op te vangen biedt LG ‘Dynamische Tonemapping’ aan. Dat algoritme analyseert het beeldsignaal en optimaliseert de HDR-weergave. LG verbetert het elk jaar wat. Het algoritme schijnt vooral het perceptueel contrast op te krikken. In zeer heldere beelden met veel wit geeft het veel meer diepte aan het beeld, maar daardoor lijkt het soms ook iets minder helder. Op donkere beelden is er vaak geen effect. Kleuren kunnen iets intenser worden, maar nooit uitgesproken hard. LG heeft naar ons gevoel een goede middenweg gevonden tussen waargenomen contrast en helderheid. Of je dynamische Tonemapping activeert lijkt ons grotendeels een persoonlijke keuze, maar wie een waarheidsgetrouw beeld wenst laat het best uit staan. Opgelet, ook in Filmmaker Mode activeert LG de Dynamische Tonemapping, daar moet je het dus eventueel ook uitschakelen.

Vorig jaar kregen we met ‘AI helderheid’ de optie om HDR-beelden aan te passen op basis van het omgevingslicht. De tv tilt het zwartdetail dan wat op zodat je meer schaduwnuances ziet. Dit jaar is dat nu met de introductie van Dolby Vision IQ ook het geval voor Dolby Vision content. Het volstaat om de lichtsensor te activeren (zet in de algemene beeldinstellingen, Energiebesparing op Automatisch).

LG OLED65CX6LA – Gaming, Reflecties en kijkhoeken

OLED-schermen hebben een uitstekende kijkhoek, zodat ook wie niet recht voor het beeld zit kan genieten van uitstekend contrast en kleuren. De LG weert reflecties goed, maar aandacht voor de juiste verlichting blijft vereist.

In de cinema beeldmode meten we een lag van 96,7 ms, zoals bij alle fabrikanten is dit vrij hoog. In de game-mode zakt de lag naar 13,2 ms en dat is een fantastisch resultaat.

De CX-serie biedt daar bovenop een unieke combinatie eigenschappen voor gamers. Hij ondersteunt ook 4K HFR (tot 120fps in 10 bit 444, en dus voldoende voor HDR gaming met hoge framerate), ALLM, en VRR (meer uitleg over alle features vind je hier). En het is vooral die VRR-ondersteuning die in het oog springt. Want naast HDMI VRR, kan deze LG ook NVIDIA GSync en ook AMD Freesync (later na firmware update) aan, met een bereik van 40-120 Hz. Tot slot is er voor HDR-gaming ook ondersteuning voor HGIG (meer daarover hier), je activeert dat via de Dynamische Tonemapping instellingen in het beeld menu. De CX-serie lijkt dus zowel voor PC als voor next gen consoles een uitstekende keuze.

LG OLED65CX6LA – Geluidskwaliteit

Met zijn 2.2 kanaals 40 Watt geluidssysteem kan de LG echt erg luid spelen. We vermoeden dat er weinig veranderd is aan het systeem ten opzichte van vorig jaar. We horen flink wat bas, maar die kan je bij te veel volume ook echt tegen zijn limieten horen gaan, waardoor je wat vervorming hoort. Zolang we het volume niet te ver open zetten zijn we erg tevreden over de klank. Die is warm en aangenaam, voldoende gedetailleerd, en heeft flink wat punch. Naast Standaard, kregen de Bioscoop en Muziek-preset onze voorkeur (voor respectievelijk film en muziek natuurlijk). Maak ook gebruik van AI Acoustic Tuning om de klank aan te passen aan de kamer akoestiek.

De OLED65CX6LA ondersteunt Dolby Atmos en slaagt er in om een mooie surround-ervaring te creëren, maar je mag er uiteraard geen wonderen van verwachten. De AI Sound Pro geluidspreset versterkt stemmen, en creëert een virtuele surround. Het resultaat was leuk in sommige programma’s maar leidde ons soms ook te veel af, je experimenteert er best zelf wat mee.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.

LG OLED65CX6LA – Conclusie

De lijst minpunten op de LG CX-serie is erg kort. Er ontbreekt HDR10+ ondersteuning, toch jammer voor een toestel dat verder alles biedt. Onze metingen gaven ook aan dat de CX-serie iets minder helder is dan vorig jaar, maar hij blijft wel duidelijk binnen de krijtlijnen van de typische OLED-prestaties. De HDMI 2.1-aansluitingen geven maximaal 40Gbps bandbreedte terwijl je op de C9 48Gbps kreeg. Over de communicatie daaromtrent zijn we niet tevreden, die verliep onduidelijk, maar de impact op de meeste consumenten is onbestaande. Wie de review van de C9 er even bij neemt merkt op dat de OLED65CX6LA qua pure beeldkwaliteit echt erg dicht bij zijn voorganger aanleunt. Het gaat vooral om kleine verbeteringen (zoals OLED Motion Pro, Filmmaker mode of Dolby Vision IQ). Ja, al die features verbeteren je kijkervaring verder, maar het is zelden een wereld van verschil. OLED-prestaties lijken de voorbije jaren toch duidelijk op een plateau te zitten.

Wie de pluspunten exploreert merkt al snel dat de OLED65CX6LA enorm veel te bieden heeft. Gamers kunnen uitkijken naar een tv die zowel op next gen consoles als op PC fantastische resultaten geeft, en alle vereiste features ondersteunt. De filmliefhebbers genieten van het kenmerkende zwart, fantastische kleurweergave en knappe HDR-prestaties. Prima geluidskwaliteit en een uitgebreid en handig WebOS vervolledigen deze knappe televisie. De OLED65CX6LA verdient daarom onze FWD Excellent award.

De prijs voor al dat moois is voorlopig wel erg hoog, maar in lijn voor het segment. De Samsung Q95T is iets goedkoper, maar de zwaarste concurrentie komt eigenlijk van LG’s eigen C9.

9.0
LG-OLED65CX-toestel
FWD award

Beoordeling
LG OLED65CX6LA

Pluspunten
 • Zeer goede beeldverwerking
 • Dolby Vision IQ, Filmmaker Mode
 • Verbeterde bewegingsscherpte
 • Top zwartweergave met veel schaduwdetail
 • Uitstekende HDR-beelden
 • HDMI 2.1 met ruimste featureset
 • Prima geluid, inclusief Atmos
Minpunten
 • Geen HDR10+
 • Een tikje minder helder dan vorig jaar

Beoordeling LG OLED65CX6LA

Wie de pluspunten exploreert merkt al snel dat de OLED65CX6LA enorm veel te bieden heeft. Gamers kunnen uitkijken naar een tv die zowel op next gen consoles als op PC fantastische resultaten geeft, en alle vereiste features ondersteunt. De filmliefhebbers genieten van het kenmerkende zwart, fantastische kleurweergave en knappe HDR-prestaties. Prima geluidskwaliteit en een uitgebreid en handig WebOS vervolledigen deze knappe televisie. De OLED65CX6LA verdient daarom onze FWD Excellent award.

Prijsvergelijker LG OLED65CX6LA


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (27)

WDS

WDS
13 mei 2020 om 20:24

Een heel mooi geschreven review, prettig om te lezen!

Wat ik mij nog steeds afvraag is het geteste scherm al een goede vervanger voor mijn huidige Panasonic plasma tv type TX-P50VT20 en het aanschaffen waard ? Heb het scherm nog niet in de winkel bekeken.

Gaat mij puur om de natuur getrouwe beeldkwaliteit wat met de plasma nog steeds erg prettig is.

Kan iemand hier antwoord op geven?

Inloggen


13 mei 2020 om 20:44

Ik kan je uit eigen ervaring zeggen (kom van een ZT60 plasma zelfs) dat oled al een tijdje op hetzelfde niveau zit. Ik zou wel durven zeggen dat je er geen spijt van krijgt.

Inloggen
WDS

WDS
13 mei 2020 om 21:28

Dat is mooi om te horen, zeker als je van een ZT60 afkomt klinkt dat veelbelovend.

Bedankt voor je reactie!

Inloggen
Peter V

Peter V
13 mei 2020 om 22:23

Die Panna ZT-60 doet na al die jaren nog voor geen enkele tv onder vind ik. Het is dat mijn VT-50 toendertijd helaas te veel problemen kende maar nu twee tv’s verder gaf die nog steeds het beste beeld. En ach, het stroomverbruik lag misschien wat hoog maar dat kon de pret niet drukken. Mvg Peter.

Inloggen
do

do
14 mei 2020 om 01:56

heb de cx besteld, neem aan dat de hdr op de cx toch mooier is dan op de c9?

Inloggen
Bart de la Fosse

Bart de la Fosse
13 mei 2020 om 23:13

Ik heb de overstap gemaakt van een 50VT30 naar de LG55C8. Na dezelfde aarzeling te hebben gehad die ik bij jou lees, kan ik je melden dat ik er ook absoluut geen spijt van heb gehad.Naast de fantastische beeldkwaliteit, zijn de mogelijkheden die een moderne smart tv heeft ook erg prettig. Denk aan het intuitieve WebOS en de apps die erop draaien. Je geeft duidelijk aan dat je puur op beeldkwaliteit wilt beslissen. Op basis daarvan zou ik niet meer aarzelen. En de bijkomende voordelen zijn ook erg prettig 😉

Inloggen
Jurie

Jurie
15 mei 2020 om 14:35

Is er een verschil kwa beeld tissen de cx en de gallery ? Of is t enigste verschil de een heeft een voet en de ander de muur ?

Inloggen
Jos

Jos
14 mei 2020 om 12:37

Zelf ook nog in het bezig van een Panasonic Plasma. De Panasonic Oleds geven het meest natuurgetrouwe beeld weer momenteel.
Zelf ga binnenkort over naar de nieuwe Panasonic 55HZW1004 en laat hem dan kalibreren.
Als ik de prijs zo zie van de LG en de adviesprijs van Panasonic is de Panasonic zelfs goedkoper!
Geen moeilijke keuze lijkt me!

Inloggen
bert

bert
14 mei 2020 om 14:32

Op de lg zijn altijd goede kortingen te verkrijgen.. En de lg zakt ook snel in prijs.. EN de panasonic doet dat niet..

Inloggen
Zef

Zef
14 mei 2020 om 09:26

Is de CX gezien de minimale verschillen met de C9 en de minimale extra features de moeite waard ten opzichte van de C9?

Inloggen
do

do
14 mei 2020 om 11:09

gewoon kopen. ik krijg volgende week mijn lg cx 65 inch. betere motion, betere hdr. wat op deze site staat mindere helderheid is volgens mij gewoon onzin. Ligt er ook aan in welke tv mode je hem zet. hoor van iedereen dat de hdr ook mooier is, meer pop up, meer detail etc. heb mijn c8 ingeruild en maar 1300 euro bij betalen voor de cx 65 inch. zin in! koop overigens om de 2 jaar een tv.

Inloggen


14 mei 2020 om 11:40

Onze ‘onzin’ is gebaseerd op metingen en technische specificaties. Doe ermee wat je wilt.

Inloggen
Zef

Zef
14 mei 2020 om 12:07

Het punt is dat ik perse de 77inch wil omdat ik bijna 4.5m van mijn TV zit en de 77CX en 77C9 schelen op het moment €2000,- van elkaar.
Ik ben overigens een langzame upgrader. Ik kijk nog in FullHD

Inloggen
bert

bert
14 mei 2020 om 14:35

De C9 was met de ervaringen die je van velen hoorde weer net een stukje helderder dan de c8 en zeker veel helderder dan de c7.
De CX wordt in alle reviews minder nits gemeten.. Maar 100 nits is in ervaring ook niet veel.. Je kunt het wel meten. Maar niemand die het ziet. En daarbij dat is ook alleen met 10 %..

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
14 mei 2020 om 13:49

Dat hangt er van af of je de nieuwigheden echt de moeite vindt. Maar gezien het ruime prijsverschil moet je ze echt wel belangrijk vinden.

Inloggen
Zef

Zef
14 mei 2020 om 17:37

Het gemis van dts passthrough (zoals het er nu op lijkt) is echt een gemis. Zeker omdat de meeste av receivers nog geen hdmi 2.1 hebben. En daar wegen de nieuwigheden niet tegen op.

Inloggen
Frans

Frans
14 mei 2020 om 11:10

Kijk al 3 jaar naar een C 7 met al drie jaar plezier hij is nog steeds mooi.
Die van mij is uit 2017. Zolang de tv nextbox ook steeds word geüpdate ben ik alleen maar nog mooier beeld gehad ook mijn smart gedeeld werd al die jaren geüpdate. Nextbox kun je 4 k kijken ook in de huur films en series. Op YouTube staat veel 4 K docu films clips ook met dhr in het beeld en dan zie je echt wel 4 k. Nooit geen spijt van mijn lg C 7 gehad toen voor een leuke prijs. Misschien ooit een CX voor de kamer dan de oude naar slaapkamer of verkoop hem dan misschien nog.

Inloggen
do

do
14 mei 2020 om 13:31

Ja maar je zeiden ook dat de c9 770 cd/m2 was. En deze is gewoon 726 cm/m2. Maar wat ze bij rtings ook al aangeven, het verschilt per modus ook. HDR Real Scene Peak Brightness
726 cd/m²
HDR Peak 2% Window
855 cd/m²
HDR Peak 10% Window
845 cd/m²
HDR Peak 25% Window
530 cd/m²
HDR Peak 50% Window
301 cd/m²
HDR Peak 100% Window
145 cd/m²
HDR Sustained 2% Window
814 cd/m²
HDR Sustained 10% Window
802 cd/m²
HDR Sustained 25% Window
506 cd/m²
HDR Sustained 50% Window
286 cd/m²
HDR Sustained 100% Window
138 cd/m²
HDR ABL
0.109
The C9 has very good HDR peak brightness.There’s quite a bit of variation in brightness when displaying different content, mainly due to the aggressive ABL. This is especially noticeable in content with large bright areas.

The HDR brightness measurements were taken in ‘Cinema’ mode, with OLED Light set to ‘100,’ and Peak Brightness on ‘High.’ Different picture modes and color temperatures will produce different results.Overigens is de hdr gewoon beter dan op de c9. Enige minpunt is wel dat je via earc geen dts hd en dts x hebt. Voor mij is dit geen probleem omdat ik mediaplayer toch rechtstreeks op mijn receiver hebt zitten. En xbox one x via earc support gewoon atmos. En ps4 pro vind ik dolby toch mooier dan dts. Dus is niet zo`n probleem. Maar de interne decoder heeft dus geen dts meer. lg heeft dit vies eruit gelaten. tot maandag stond er nog op hun site dat ze een dts hd decoder erin hadden, nu is dat aangepast. Kwa communicatie slordig. Mensen die bijvoorbeeld videobestand op usb met dts willen afspelen, hebben dus geen dts geluid.

Inloggen
Zef

Zef
14 mei 2020 om 13:37

Voor earc heb je toch geen decoder nodig? Ik dacht altijd dat met (e)arc het signaal gewon 1 op 1 naar jew receiver word gestuurd zodat die de decoding kan doen.

Inloggen
do

do
14 mei 2020 om 13:54

@Zef, klopt voor earc heb je geen decoder nodig. Maar triest genoeg hebben ze dts hd en dts x uit de earc passthrough gehaald.

Inloggen
Wakkie

Wakkie
13 juni 2020 om 16:16

Maar triest genoeg hebben ze dts hd en dts x uit de earc passthrough gehaald. -> is er nog een kans dat dit later wel wordt toegevoegd?

De MM verkoper zei: als je het via de bron aansluiten pakt het altijd het hoogste op en geeft die het gewoon door.. Niet dus, nu zit ik met de CX en twijfel ik of ik hem laat inruilen voor de C9.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
13 juni 2020 om 20:16

De kans dat dat er ooit komt lijkt bijzonder klein. Anderzijds, als het gaat over een externe bron (zoals een BR-speler), zet die dan gewoon in PCM output ipv bitstream. Dan verlies je niks aan kwaliteit. Het enige wat dan niet kan is DTS:X.

Inloggen
do

do
14 mei 2020 om 13:36

Jullie zetten er niet bij, bij welke beeldmode van de cx je 726 cd/m2 meette. Was dit de cinema mode?

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
14 mei 2020 om 13:59

In de tekst staat duidelijk dat we de HDR Bioscoop mode gebruiken. Zoals we dat al jaren doen. Maar ik zal de vermelding wat hoger zetten.
Metingen kunnen verschillen van toestel tot toestel, daar is helaas niks aan te doen. Maar daarom zijn ze nog geen onzin. In deze review van de GX (die hetzelfde paneel gebruikt) op AVforums, stellen ze ook vast dat de luminantie wat lager ligt. https://www.avforums.com/reviews/lg-gx-oled65gx-4k-oled-tv-review.17543

Inloggen
Zef

Zef
14 mei 2020 om 14:06

@Eric acht jij de CX de moeite waard over de C9 voor iemand die alleen gamed en films kijkt op zijn tv?

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
14 mei 2020 om 14:52

Ik begrijp dat je een duidelijk advies zoekt, maar dat is lastig.
Voor gamers zit het verschil in OLED Motion Pro (iets meer detail in snel bewegende beelden), en ondersteuning van AMD Freesync (met een toekomstige firmware update weliswaar). Anderzijds laat je de 48Gbps aansluitingen achter. Vermits nog niet alles geweten is over de PS5 en XBOX series X is moeilijk uit te maken of dat verschil echt belangrijk zal zijn. Ik acht het alleszins niet erg groot. Ze ondersteunen allebei HGIG en de lag op de CX en C9 is in mijn test vergelijkbaar, maar zou althans volgens LG iets beter moeten zijn op de CX. Tenzij je competitief gamet kan ik me niet indenken dat het nog een verschil maakt.
Voor films: Filmmmaker mode (perfect te emuleren met de instellingen), en Dolby Vision IQ. En vermoedelijk iets verbeterde AI Picture Pro.
Dan zijn er nog de features in WebOS5.0.
Of al die dingen het prijsverschil rechtvaardigen, dat kan alleen jij bepalen. Mij lijkt de meerwaarde relatief klein.

Inloggen
bert

bert
14 mei 2020 om 14:38

De foto’s over dynamic tonemapping laten mooi zien wat dat doet. Goede aanvulling. Lijkt zeker meer 3d.

Inloggen
do

do
14 mei 2020 om 15:59

@ Eric Beeckmans, vraagje met earc, de tv heeft hdmi 2.1 maar mijn receiver heeft earc update gekregen op mijn onkyo rz830 reciever en heeft gewoon hdmi 2.0 poorten. Vind dit beetje misleidend. hdmi 2.0 kabel is dan toch voldoende voor earc? lijkt me sterk dat je 48gbps nodig hebt voor enkel de geluids formaten zoals een dolby atmos etc?

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
14 mei 2020 om 16:08

Misleidend? Neen. Er is ook niemand die zegt dat je 48Gbps nodig hebt voor eARC.
Verwarrend, absoluut. Een aantal HDMI 2.1 features kunnen immers op een HDMI 2.0 poort geleverd worden, onder meer eARC.
Voor eARC volstaat een ‘HDMI High Speed Cable with Ethernet’, of uiteraard de nieuwe ‘Ultra High Speed HDMI Cable’.
Denk eraan, een ‘HDMI 2.0-kabel’ bestaat niet.

Inloggen
do

do
14 mei 2020 om 16:20

Vriendelijk dank.Verwarrend idd, maar veel mensen misleiden, die gasten van ru connected kabels schreven dit: Als je HDMI poorten inderdaad slechts HDMI 2.0 zijn dan zullen ze überhaupt geen eARC ondersteunen. eARC is geen HDMI 2.0 (a of b) functie.
Er zijn echter apparaten die niet alle HDMI 2.1 functies ondersteunen (bijvoorbeeld 8K) maar een deel van de HDMI 2.1 functies (wél eARC). Dan mogen ze in de meeste gevallen de poort geen HDMI 2.1 poort noemen. Terwijl ze wel meer bandbreedte gebruiken dan volgens de HDMI 2.0b standaard is toegestaan. Vind ik toch beetje schandaal dat ze dat niet weten.

Inloggen
Zef

Zef
14 mei 2020 om 16:07

@Eric en het schijnt dat dts passthrough niet werkt via earc zoals hierboven aangegeven. Kun je dat bevestigen?

Overigens bedankt voor je reactie. Een duidelijk advies is inderdaad lastig maar dit was al voldoende.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
14 mei 2020 om 16:10

Neen, dat is niet getest, dus ik kan er geen uitspraak over doen. Theoretisch moet dit werken. Ik lees wel op AVSforum dat er inderdaad problemen zijn, dus er is duidelijk iets niet in orde. Ik kan de vraag voorleggen aan LG.

Inloggen
Zef

Zef
14 mei 2020 om 16:38

Dank voor wederom een snelle reactie. Ik heb het ook gelezen avsforum en op avforum en op het tweakers forum. Men zegt dat het te maken heeft met het verwijderen van de dts decoder waardoor dts passthrough ook niet meer mogelijk is.
Vragen staat uiteraard vrij al zag ik dat mensen op de lg community geen antwoord kregen op deze vraag.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
25 mei 2020 om 17:23

LG heeft (onvolledig) geantwoord op mijn vraag. Ik plaats de officiele reactie integraal:
“Over the last few years there have been industry changes that made DTS decoding/support unnecessary on TVs. On the one hand, Dolby audio formats have become the proffered formats by most global streaming services. Additionally, Dolby formats such as Atmos have increased their adoption in the physical disc media category as well (Blu Ray).
On the other hand, most current playback devices already have the ability to decode DTS audio by themselves so, there’s no need for TV to support it. Consumers who wish to listen to DTS content from their player can do so by setting the audio output of the player to PCM(pulse code modulation). The TV can both play that audio as well as pass it over eARC to a compatible eARC audio device.
For consumers who wish to play DTS:X content, their source devices need to output the audio directly to the audio product with DTS:X support.”

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
25 mei 2020 om 17:26

Concreet is bovenstaande een uitleg waarom ze geen DTS meer ondersteunen, en een workaround om toch je DTS soundtracks te horen. Maar het is geen uitleg waarom je DTS (in alle varianten) niet meer kunt bitstreamen via eARC naar je AV-receiver. Ik heb wat verdere vragen gesteld en kom hier op terug in een later artikel. Het mag duidelijk zijn dat de aanwezigheid van eARC dus geen voldoende garantie is dat je alle audioformaten naar je AVR of soundbar kan streamen.

Inloggen
do

do
14 mei 2020 om 18:14

@Zef, ik ook geen antwoord van Lg. Kennisje van me had ze bericht via email geintegreerd in de website. Die kreeg de melding dat dts hd niet meer werkt via earc en dts ook niet. Is voor mij geen probleem. Heb xbox one x toch op atmos, en ps4 pro via dolby vind ik mooier dan dts.

Inloggen
Zef

Zef
14 mei 2020 om 19:05

Dank voor je reactie. Jammer dat ze dit gedaan hebben bij LG. Voor veel mensen zal dit een stap terug zijn.

Inloggen
do

do
14 mei 2020 om 21:18

@ ZEF Ja ken iemand die heeft zijn cx ingeruild voor de c9, maar dan ben je ook gewoon gek. Mindere processor etc. cx is gewoon de betere tv. Ja geen dts, maar who carse? Voor films heb ik mijn mediaplayer op de receiver aangesloten. dus heb ik zowieso alles. en en dts 5.1 is wel erg achterhaald ook. En films zijn allemaal dolby true hd, atmos zowat. Dus via earc heb je dat gewoon allemaal.en bijna iedereen heeft toch een mediaplayer die alle formats support. films gaan zowieso niet verder dan 4:2:0 8 bit ook, dus geen hdmi 2.1 voor nodig.

Inloggen
Zef

Zef
15 mei 2020 om 16:37

Hangt er vanaf waarom hij/zij de TV in heeft geruild. Ik denk eerlijk gezegd dat je zowel met de C9 als CX goed zit.
Ik heb overigens gister de knoop doorgehakt voor een 77C9 met in gedachte dat mocht de TV hier thuis te groot gevonden worden ik deze nog kan omruilen voor een 65CX.
Maar ik denk dat de meerwaarde van de CX minimaal is ten opzichte van de C9.
Ik wacht nog even de review van HDTVTEST af en mogelijk zijn vergelijk met de C9 en als daar niets geks uit komt houd ik de C9 gewoon.

Inloggen
Cees

Cees
15 mei 2020 om 05:57

kocht de cx over de c8 had ik beter niet kunnen doen

Inloggen
James

James
15 mei 2020 om 08:22

Wil je dat toelichten?

Inloggen
do

do
17 mei 2020 om 01:44

Dan is er iets niet goed met je. Cx is gewoon veel beter dan de c8

Inloggen
Janes

Janes
15 mei 2020 om 08:22

Is er voor console gaming nog een verschil om voor de CX te kiezen t.o.v. de C9? Ik wil de perfecte TV voor de PS5 kopen, nu is daar natuurlijk nog niet alles over bekend maar wat ik nu lees heeft de CX alleen Freesync extra? En de input lag lijkt ongewijzigd? Of vergis ik me nu?

Inloggen
Zef

Zef
15 mei 2020 om 16:31

Input schijnt lager te zijn, maar ga je echt niet merken. Freesyns is vooral voor PC gamer interessant en voor de Xbox series X mits LG freesync premium gaat ondersteunen.
Voor zover bekend is voor de PS5 VRR voldoende en kan je denk ik niet mis gaan met zowel de C9 als CX.

Inloggen
HvK

HvK
15 mei 2020 om 11:14

“WebOS blijft een van onze favoriete smart tv-systemen, maar het is erg jammer dat LG de nieuwe versies niet beschikbaar maakt op oudere modellen”. Daar ben ik het helemaal mee eens. Waarom maken consumenten organisaties en de EU zich wel druk over smartphone fabrikanten, die wellicht verplicht 2 jaar moeten updaten, maar niet over televisies? Deze producten zijn vaak vele malen duurder dan een smartphone maar updates zijn zelden of nooit aan de orde. De enige die zich echt lijkt te onderscheiden is TCL. Met de release van de 2020 range, die wordt geleverd met Android 9, beloven zij updates voor 2 jaar tot en met Android 12.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
15 mei 2020 om 11:35

ter info: alle Android-tv’s (dus ook Sony en Philips) doen dat in theorie.

Inloggen
Michael

Michael
15 mei 2020 om 14:22

Bij de lg c9 staat het zelfde als bij de cx omtrent de reflecties. De LG weert reflecties goed, maar aandacht voor de juiste verlichting blijft vereist. Ik was gisteren in de winkel om te kijken voor nieuwe tv maar ze hadden alleen de c9 als ik hier naar keek in winkel die dan redelijk wat licht heeft leek het erop dat de zwarte delen net een spiegel was. Dit is dan toch niet goed. Als je een normaal huis hebt dan zit er in elke woonkamer wel een raam die hoe dan ook wel effect heeft op de tv. dan zal deze dan toch ook heel erg reflecteren? ik heb nu een samsung es8000 ik vind vrij verouderd is de oled qua reflectie dan een vooruitgang of is de reflectie het zelfde. Ik zou graag een OLED willen hebben maar ben alleen bang dat die heel erg gaar reflecteren.

Inloggen
Frank

Frank
16 mei 2020 om 13:32

Mooie review! Nu nog wachten op de CX 48 inch. Wordt de CX de beste 48,49,50 inch die er nu op de markt is? Vergeleken met de Samsung Q80T 49 inch? Sony komt ook nog met een A9 48 inch maar dat duurt nog even volgens mij. Hoop dat er steeds betere high end 48,49,50 inch komt voor mensen die 55 inch te groot vinden.
Thanks!

Inloggen
bert

bert
16 mei 2020 om 13:43

Hij is er al.. de 48 inch. Ik zag hem gisteren bij electroworld..Nederland heeft er 1.000 gekregen. 400 zijn er naar elektroworld gegaan.. De rest is verder verdeeld

Inloggen
Frank

Frank
16 mei 2020 om 13:47

Bedankt Bert! En dit is beste 48/49/50 inch die er nu is? Vergeleken bijv met Q80T. Wilde vorig jaar al een nieuwe tv maar toen was er alleen de Q70R met matige specificaties en vond het ontwerp met die pootjes niet mooi.

Inloggen
bert

bert
16 mei 2020 om 13:55

Ja, deze oled 48 inch is absoluut beter dan de Q70R in 49 inch. De 49 inch q70r heb ik vorig jaar bekeken voor mijn moeder.. maar die heeft echt slechte kijkhoeken.
De oled 48 inch is superscherp door hogere ppi dan in 55 inch. En supercontrast en kleuren. Er is geen betere tv onder de 55 inch.. !
Prijstechnisch is een 5 5 inch oled veel aantrekkelijker. Ik zie de Lg c9 voor 1.300 staan.. En anderen ook wel.. Dus je moet heel goed zeker weten dat je geen 55 inch wil ! Ik zou eerst een 55 inch tv proberen.. Maar het voordeel van een 48 inch is dat het een handig formaat is.. En als je vooral/alleen gewoon lager resolutie kabel tv kijkt i.p.v. 4k dan heb je crispier beeld..

Inloggen
Frank

Frank
16 mei 2020 om 14:14

Wederom bedankt! 55 inch kan ik helaas niet kwijt op het stuk muur wat ik vrij heb en mijn vriendin vindt 55 inch te groot 😉
Heb een analoge versterker Denon PMA1500AE zie dat deze LG wel een hoofdtelefoonaansluiting heeft (Samsung niet), even uitzoeken over nog betere oplossingen zijn. Of een LG soundbar, dat lijkt me wel mooi met Dolby Atmos op de LG. Zit niet op Samsung geloof ik.

Inloggen
Jaap

Jaap
18 mei 2020 om 20:23

@eric bedankt voor de review super goed. Nog wel een vraagje is de antie reflectie beter of het zelfde als op de c9?

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
21 mei 2020 om 10:57

Zeer waarschijnlijk hetzelfde. Mocht ze substantieel beter zijn, dan zou LG dat zeker vermelden.

Inloggen
Frank

Frank
16 mei 2020 om 16:48

Past onder de CX een reguliere soundbar van LG? De voet lijkt me niet heel hoog. Maar neem aan dat daar rekening mee gehouden is

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
21 mei 2020 om 10:57

Helaas lijkt daar niet echt rekening mee gehouden.

Inloggen
Pascal

Pascal
25 mei 2020 om 10:39

Beste Eric en anderen. Toch even graag jullie ervaringen met OLED, ondertitels en burn-in. Ik weet dat om burn-in te voorkomen het afspelen van gevarieerde content en het vermijden van statische logo’s en dergelijke meer cruciaal zijn. Met gezond verstand kom je al ver … Daar wij enerzijds voornamelijk naar streaming-platformen zoals bv. Netflix en Apple TV+ kijken en anderzijds sportwedstrijden/games op een LCD-tv consumeren, zit dat eerste wel goed, denk ik. De reden waarom ik nog niet naar OLED ben overgestapt, zijn de ondertitels. Quasi dagelijks wordt er toch anderhalf tot twee uur naar programma’s met ondertitels gekeken (witte & semi-transparante weergave). Neen, niet constant worden exact dezelfde letters/woorden getoond, maar desalniettemin wordt altijd dezelfde regio ‘bestookt’. Vormt dit volgens jullie een gevaar voor OLED? Wat zijn jullie ervaringen? Rtings heeft dit zeer kort aangehaald in het kader van hun burn-in-test: een gebruiker had een afbeelding ingezonden met duidelijke burn-in, al dan niet veroorzaakt door ondertitels. De foto werd gemaakt na 7100 uur gebruik. Wat ze echter niet weten, is na hoeveel uren de burn-in optrad, welke kleur de ondertitels hadden, … Veel onbekenden met andere woorden. Daarom dat ik even naar jullie ervingen pols. Vormen ondertitels volgens jullie een groot gevaar voor OLED-tv’s? Sorry voor de zoveelste burn-in-vraag en alvast bedankt! 😉

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
25 mei 2020 om 17:21

Hoe graag ik het ook wil, ik heb daarover geen verdere informatie. De RTINGS test is voor zover ik weet de enige grootschalige test omtrent burn-in. Ondertitels varieren toch vrij veel, dus ik acht het risico relatief klein. Maar dat is uiteraard maar een inschatting.

Inloggen
Jean

Jean
02 juni 2020 om 00:33

We kijken nog steeds met plezier naar onze Samsung plasma PS60E6500 (2012 model). Er werd toen ook vaak gewaarschuwd voor inbranden. Ik kocht onze Samsung PS60E6500 (65″) als demo (slechts 1200 euro) en deze was inderdaad op de plek van de ondertitels behoorlijk ingebrand. Dat viel me al snel op bij het bekijken van lichte scenes, op de plek van de ondertitels was er duidelijk een paars-roze gloed. Dat scherm is toen vervangen door een hagelnieuw paneel en sindsdien geen inbranden, wij kijken dus blijkbaar naar content zonder vaste logo’s en blijkbaar zijn de ondertitels na 8 jaar kijken niet meer ingebrand (ik heb inbrand bescherming wel altijd aanstaan). Dat gezegd hebbend ben ik niet zozeer bang voor inbranden van Oled maar ben wel bekend met het verschijnsel op plasma. Ik ben wel bezorgd over de reflectie, de Samsung 90R had hier tijdens kijken in de winkel duidelijk VEEL minder moeite mee dan de CX. Je weet pas hoe “erg” het is als ie aan de muur hangt. Mijn vrouw ontsteekt graag overal licht en kaarsjes als we film kijken ’s avonds. Maar om nou een CX (wij gaan voor 77″) even aan de muur te hangen voor ruim 4500 euro om “even” te kijken hoe het beeld is gaat me best ver. Als het vergelijkbaar is met onze Samsung PS60E6500 dan kan ik er prima mee leven (dan zo min mogelijk verlichting aan voor de TV, er naast zou moeten kunnen). Heeft iemand echte (dus zelf in huis) ervaring met de reflectie van de CX ? Is het inderdaad nodig in het donker te kijken om te profiteren van deze TV?

Inloggen
Giovanni

Giovanni
28 juni 2020 om 09:55

Iemand hier een 65 inch CX in huis?

Ik kan nergens in een review teruglezen;

Wat is hoogte (met standaard) van voet tot aan begin van je onderkant van beeldscherm (tv beeld) in cm? Dit ivm een soundbar ervoor willen plaatsen. Iemand?

Inloggen
bert

bert
28 juni 2020 om 10:11

Op de tweakers (zie link onder) zag ik hoogte van 65-cx : 86,2 cm EN de hoogte zonder standaard, 83 cm.
Dus lijkt het me 3,2 cm ruimte onder de onderrand van de tv. En dan heb je nog iets zwart randje in het beeld-scherm onderaan. Dus je moet de tv op een dikke plaat/plank zetten. Of een aparte standaard met vesa

onder afmetingen en gewicht :
https://tweakers.net/pricewatch/1540314/lg-oled65cx6la-zwart/specificaties/

Inloggen
bert

bert
28 juni 2020 om 11:32

Je kunt de oled ook aan een andere voet bevestigen (vesa).. Dat kan ook een draaibare zijn en/of in hoogte verstelbaar. https://www.conrad.nl/o/tv-voet-f1643897

Inloggen
Thomas

Thomas
22 oktober 2020 om 12:57

Is dit toestel dan exact hetzelfde toestel als wat ik in Duitsland heb gezien als de
LG OLED 65 CX 9 LA ?

Inloggen
René

René
12 december 2020 om 16:14

Nee, zijn wel verschillen. De Duitse versie heeft nog wel de dts decoder las ik ergens

Inloggen
Laawim

Laawim
04 november 2020 om 19:02

Ik dacht dat ik vanochtend al een reactie had geplaatst? Maar kan hem niet vinden?

Nog maar een keer in korte versie gericht aan ERIC BEECKMANS. @eric Beeckmans
Help mij s.v.p.!

Ik ben op de Sony en Ziggo forums bezig met een issue van irritante flitsjes die opdoemen wanneer je de verbeteraars aan laat staan van Ruis onderdrukking en Motion Flow e.d. Voor mijn aangeschafte KD-65XH9299, die nu al 1x is omgeruild. Nog steeds hetzelfde euvel.

Nu krijg ik de mogelijkheid van Platte TV om dit toestel (Sony) in te ruilen voor de LG van jou review. Maar ik moet 500 euro bijbetalen.

Even een rekensom: ik betaalde 2 maanden terug 1799 euro voor de Sony (nu inmiddels gedaald naar 1599, shit happens maar dat gebeurd). De LG wat jij al aan geeft was een dure aanschaf van over de 3000 euro. 2 maanden terug bij Platte TV nog 2650 euro. Nu verkopen zij deze voor 1999 euro. Dus wanneer ik 500 euro bij leg betaal ik 1799 + 500 = 2299 euro…

Is ’t dat allemaal waard met de vergelijkingen van beide toestellen? Bijna alles is gelijk, alleen de Sony heeft volgens mij wel 48 Gfps of zoiets. Ik lees meerdere artikelen van je maar hoop op een krachtig antwoordt wat de beste keus zou zijn in deze keuze die ik zaterdag moet maken. Ultra HD LED of toch naar OLED?

Anders moet ik door blijven gaan in mijn garantie tezamen met Platte TV en Sony voor verbeteringen. Ook af en toe resetten bij dit 2e toestel.

Bedankt voor alle reacties.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
05 november 2020 om 13:59

Tja, dat is een lastige keuze begrijp ik. Om te beginnen, uiteindelijk kan alleen jij uitmaken of je dat extra geld er voor wilt uitgeven. Het gaat immers niet alleen om eventuele verschillen in beeldkwaliteit, maar ook of je het probleem dat je ervaart wil/kan tolereren (het is immers nooit gegarandeerd dat het opgelost kan worden).

Als je ook een PS5 of Xbox series X op het oog hebt, dan is er ook de 4K120 bug om rekening mee te houden (vermeld in onze XH90 review, en ook hier https://twitter.com/EvilBoris/status/1323938972490485763. Anderzijds zijn er voor de LG issues met VRR (https://www.youtube.com/watch?v=Jfl3UdWZIUQ).
Kortom, vooraan in de tech-curve zitten kan zo wel zijn minpunten hebben.

Mocht ik zelf kiezen, dan zou ik een voorkeur hebben voor de LG, maar opnieuw, enkel jij kan zeggen wat je dat waard is.

Inloggen
Laawim

Laawim
06 november 2020 om 08:08

Dag Eric,

Hartelijk dank voor jou reactie! Ik ga voor kwaliteit dus jou eerste zin sla ik even over. Dat is eenmalig en kan je toch niet meenemen in het hiernamaals. Ik ga inderdaad ook de PS5 aanschaffen en ben enigszins een perfectionist die voor het beste wil gaan. Ik dacht even dat ik dat gevonden had met de XH9299… Ik ga morgen kijken naar de LG CX.

Inderdaad jammer van de VRR maar ik als leek vraag je vriendelijk om dit een beetje in Jip & Janneke taal te omschrijven hier? VRR was gamma issues zag ik op het YouTube filmpje? Toch zie ik die LG steeds als beste uit de bus komen.

Het enigste wat mij nog tegen zou kunnen houden is het donker & licht verhaal. Misschien niet te vergelijken, maar bijvoorbeeld mijn iPhone of mijn iMac die kun je zowel donker als extreem HELDER krijgen. Ik hou van helderheid. Ik kreeg bij die Sony al niet die helderheid omdat daar dan het contrast te grijzig werd.

Is er wel voldoende kijk licht aanwezig. Ik houd erg van zwart = zwart maar dan moet de rest niet te donker eruitzien. Omdat de C9 niet onderdoet aan de CX alleen de helderheid van de CX was minder in je verhaal, krijg ik twijfels.

Ik hou mij waarschijnlijk vast dat op elk forum toch bij iedereen de CX de voorkeur krijgt boven de XH die nu op mijn kast staat te pronken.

Bedankt voor je toelichting hierop. Vanaf morgen ben van mijn vragenvuur af 😉

Fijn weekend alvast!

Inloggen
Laawim

Laawim
06 november 2020 om 08:18

Nog even kort over de OS omgeving van dit toestel. Ik loop nu nog steeds te tobben om via AIRPLAY of dergelijke contact te krijgen met mijn Sony om mijn dierbaren foto’s te laten zien op de TV vanaf mijn iMac. Zal wel aan mij liggen?

Moet ik dan een toetsenbord & muis (Bluetooth) aanschaffen om vanaf de iMac die boven staat een foto slide te laten zien? Zal dat met OS wat makkelijker gaan? Loop nu nog naar beneden met een USB stick 🙁 Of zit ik met dit stukje op het verkeerde forum.

Dank je voor je feedback! Stel ik zeer op prijs!

Fijn weekend!

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
06 november 2020 om 17:08

Zowel de Sony als de LG hebben Airplay2, dus in dat opzicht verschillen ze niet. Via Airplay kan je de content van je Apple apparaat streamen naar de tv. Bedienen moet je nog steeds op het bronapparaat doen.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
06 november 2020 om 17:04

Uitleg voor het VRR-probleem: https://www.homecinemamagazine.nl/2020/09/er-is-een-vrr-probleem-met-lg-oled-tvs-en-lg-weet-het/

Wat max helderheid betreft: daar zit variatie op van toestel tot toestel, maar metingen zijn wel indicatief voor de grootteorde. Je kan ook eens de metingen van andere reviews opzoeken. LG claimt dat mijn sample binnen hun tolerantie valt.

Inloggen
John

John
27 november 2020 om 15:15

Ik twijfel tussen de lg65cx en de philips65 935 oled. Ik ben geen gamer. Graag jullie mening

Inloggen
Vinver

Vinver
04 december 2020 om 17:30

Ben ik de enige die problemen ondervindt met de interne apps en het doorsturen van Dolby Atmos naar een av-receiver (in mijn geval Marantz 6013) via earc? Heb het gemeld bij LG maar hun oplossing (handmatig dolby Digital activeren) hielp ntk niet. Bij Netflix komt spraak via rechter luidspreker. Bij Disney en Appletv krijg ik vervelende biep geluiden. DTS wordt inderdaad niet doorgeven. Je kan inderdaad rechtstreeks aansluiten aan de versterker maar haalt wel het nu van earc onderuit. Jammer toch.

Inloggen
Vinver

Vinver
04 december 2020 om 17:32

Ondervind ahum.

Inloggen
Roger

Roger
13 januari 2021 om 12:27

Kan iemand duidelijkheid geven over het aantal Hz van de TV? Op de website van LG spreken ze over 100Hz, en dan bij de verduidelijking van HDMI 2.1 staat dat het tot 120fps ondersteunt.
Aangezien dit hetzelfde paneel zou hebben als de C9 dan zou je verwachten dat het ook tot 120Hz aankan, maar ik had dit graag bevestigd hebben door bekwame mensen als jullie.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
15 januari 2021 om 12:56

De CX kan tot 120Hz gaan.

Inloggen