Review: Samsung QE55S95C (S95C-serie) QD-OLED-tv

12 mei 2023 + 10 minuten 7 Reacties
Samsung QE55S95C
FWD award

Hier is hij dan, de nieuwste OLED-tv van Samsung. Na de succesvolle introductie vorig jaar, pakt Samsung dit jaar uit met een vernieuwd type paneel dat helderder en efficiënter is. Kan deze QD-OLED een bedreiging zijn voor de nieuwe generatie W-OLED-panelen? We zetten de QE55S95C op de testbank.

Samsung QE55S95C – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Samsung 2023-modellen met hun specificaties? Of wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2023.

Wat Ultra HD 4K 144 Hz QD-OLED-tv
Schermformaat 55 inch (139 cm)
Aansluitingen 4x HDMI (4x v2.1 (40 Gbps), eARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 3x antenne, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, HDR10+ Adaptive, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 7.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, dual tuner, CI+-slot, Neural Quantum 4K Processor, Smart Calibration
Afmetingen 1225 x 771 x 268 mm (incl. voet)
Gewicht 23,9 kg (incl. voet)
Energieverbruik SDR 84 W (G) / HDR 151 W (G)
Adviesprijs 2.699 euro

Samsung QE55S95C – Design

Voor zijn beste QD-OLED-tv heeft Samsung dit jaar ook het knapste design geselecteerd. De tv kreeg het Infinity One ontwerp aangemeten, dat typisch gereserveerd is voor de topmodellen. En het misstaat de S95C absoluut niet. Het volledige toestel is nu amper 11mm dun over het ganse oppervlak. Een titanium zwart metalen frame rondom zorgt voor een sterke boord.

De vlakke rug kreeg een verticaal streeppatroon, met zes opvallende luidsprekers erin, en centraal de aansluiting voor de One Connect box. We kunnen ons moeiteloos inbeelden dat de tv er prachtig uitziet aan de muur.

De metalen titanium zwarte voet die in de doos zit, is opvallend zwaar. Ter vergelijking, het toestel zelf weegt net geen 14kg, de voet alleen weegt 10kg. Dat zorgt voor een zeer stevige opstelling. Omvallen is absoluut uitgesloten. Het scherm lijkt ook veel steviger dan vorig jaar.

Samsung QE55S95C - Aansluitingen

Samsung nam een opvallende beslissing, de S95C kreeg een One Connect box. Dat is op zich geen verrassing, het toestel is immers bijzonder slank en de One Connect box versterkt dat beeld alleen maar. Maar wat in het oog springt is dat de QN95C, het Neo QLED-topmodel, geen One Connect Box meer heeft. Wie het specifieke gemak van deze oplossing wenst, moet dus voor de QD-OLED-tv kiezen.

De box heeft vier HDMI 2.1-aansluitingen, allen met een 40Gbps bandbreedte en ondersteuning voor ARC/eARC (op HDMI 3), ALLM, VRR en 4K120. Er zijn ook drie USB-poorten, een optisch digitale uitgang, ethernet, WiFi en Bluetooth.

De One Connect box is een echte troef als je voor wandmontage kiest, want er loopt slechts één kabel naar de tv die zowel voor data als stroom zorgt. Zet je de tv op een meubel, dan kan je alle brontoestellen samen met de box in een kast stoppen. Of je kan de box achteraan op de voet plaatsen, daarvoor levert Samsung een kortere kabel mee.

Samsung QE55S95C - Gebruiksgemak en smart tv

Tizen 7 is een kleine aanpassing ten opzichte van de grote stap die Samsung vorig jaar maakte. Toen implementeerde het voor het eerst een schermvullende interface. Het belangrijkste goede nieuws? Samsung heeft gewerkt aan een vlottere ervaring. Visueel lijkt er weinig veranderd, maar je navigeert veel sneller en de interface blijft niet haperen, problemen die ons vorig jaar toch af en toe stoorden.

De opbouw van het Home-scherm is onveranderd. De rij apps centraal in beeld kan je aanpassen, zowel wat er staat als de volgorde. Ook je HDMI-bronnen en live tv hebben daar een plaats. Links onder de apps vind je de meest recente bron, daarnaast zender-aanbevelingen van Samsung TV Plus. Scroll je verder naar beneden, dan vind je aanbevelingen uit allerlei streamingdiensten. Daar kan je niets van aanpassen. Over de layout blijven we maar matig enthousiast, vanwege het gebrek aan personalisatie.

In het uitklapbaar deel, links op het Home-scherm, is nu een icoon dat je rechtstreeks naar de snelinstellingen brengt, en een dat de verbonden apparaten toont. Dat spaart alvast een paar klikken uit tegenover vorig jaar, maar ideaal vinden we het niet. Samsung zou er goed aan doen beter na te denken over hoe je verschillende functies groepeert en snel en duidelijk toegankelijk maakt. De snelinstellingen bereik je ook door de op toets linksboven op de remote te drukken.

Later op het jaar voorzien we een nieuw overzichtsartikel van de Smart Hub.

Afstandsbediening

De nieuwe remote is een pak kleiner en dunner dan zijn voorganger. De layout van de toetsen is grotendeels ongewijzigd. Enkel bovenaan is de sneltoets voor MultiView verdwenen. De kleine remote gebruikt een ingebouwde, oplaadbare batterij. Opladen kan met het fotovoltaïsch paneel achteraan. En mocht je toch dringend wat extra lading nodig hebben, dan kan je de USB-C-poort gebruiken.

De afstandsbediening is handig in gebruik. De toetsaanslag is licht en duidelijk, en de layout en het beperkte aantal toetsen maken hem erg eenvoudig. Een toets om een andere ingang te selecteren was wel handig geweest. En wie nog veel zapt met het nummer van tv-zenders mist misschien een numerieke toetsenblok. Door zijn kleine formaat zien we deze wel nog gemakkelijker tussen de zetelkussens verdwijnen.

Functies

De S95C beschikt over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en één CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen kan enkel als een van beide kanalen onversleuteld is. YouTube en Netflix kan je naar de tv casten via Google Cast, en voor iOS gebruikers is er ondersteuning voor Airplay2. De mediaspeler is goed, maar kan niet overweg met het oudere Divx of Xvid en hij speelt geen DTS-soundtracks. Ondertitels en HDR vormden geen probleem, en de audiospeler is volledig.

Aan features geen gebrek. Er is uiteraard de Ambient Mode waarmee je de tv een decoratieve functie geeft als je geen tv kijkt. Er is Workspace waar je met een Samsung smartphone, Windows of Mac pc kunt verbinden. Met MultiView bekijk je meerdere bronnen tegelijk, waaronder een USB-camera of de camera van je smartphone. En met Google Meet kan je videoconferencen. De tv beschikt over een ingebouwde Zigbee hub, en ondersteunt Matter.

Samsung QE55S95C - Beeldverwerking

Samsung geeft zijn Neural Quantum Processor 4K geen generatienummers zoals andere fabrikanten, en het lijkt ons dat de prestaties dit jaar grotendeels op dezelfde lijn zitten als vorig jaar. Daar kunnen we echter best tevreden mee zijn, want de processor presteert erg sterk. Film- en videocontent geeft de tv foutloos weer, dankzij uitstekende deinterlacing, en een snelle en betrouwbare detectie van het type content. Samsung slaagt er als een van de weinigen in om zelfs op het moeilijkste testpatroon trapjesvorming te vermijden. De ruisonderdrukking staat samen met de motion-instellingen onder de “Beeldscherpte” instellingen. Je kan ervoor kiezen om de tv automatisch die zaken te laten aanpassen. Wil je geen gedoe, dan is dat zeker een goede optie.

We vonden het resultaat prima, zowel voor motion als ruisonderdrukking, zonder uitdrukkelijke fouten. De ruisonderdrukking is niet te agressief maar werkt anderzijds wel netjes de zwaarste ruis weg, ook als dat wat sterkere compressieruis is (blokvorming). De upscaling is uitstekend, met veel detail. Enkel als de ruisonderdrukking op dat moment ook moet werken, vaak het geval bij dvd bijvoorbeeld, is het resultaat wat zacht. Wat meer keuze in de sterkte van de ruisonderdrukking zou dat kunnen voorkomen. Om hem wat extra pit te geven kan je ‘scherpte’ dan tot vijf optrekken. Waar wel nog ruimte voor verbetering is, is het omgaan met kleurbanden in zachte kleurovergangen. Zeker bij donkere lage kwaliteitsbeelden zoals de Game of Thrones testscène kan hij niet alles wegwerken en blijft het soms echt storend. Bij subtielere problemen kan hij soms wel goed ingrijpen.

De bewegingsscherpte is uitstekend, zoals we verwachten van OLED-type panelen. Er is geen enkele dubbele rand zichtbaar, en randen zijn scherp afgelijnd. Enkel het allerfijnste detail blijft verborgen in snel bewegende beelden. De motion interpolation grijpt erg snel en correct in, filmpans zijn vloeiend, zonder gestotter en met minimale artefacten. Met “Led Clear Motion” activeer je een Black Frame Insertion (wat is BFI) aan 60 Hz. Dat gaf echter nauwelijks of geen verbetering en introduceert zichtbare flikkering in beeld.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Algemeen Expertinstellingen Beeldscherpte Instelling
Beeldmodus: Filmmaker mode
Beeldformaatinstellingen: 16:9 standaard
Aanpassen aan schermformaat: Aan
Helderheid: 36
Contrast: 45
Scherpte: 0-5
Kleur: 25
Tint(G/R): 0
Contrastverbetering: Uit
Filmmodus: Auto
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
Schaduwdetail: 0
Kleurruimte: Auto
Maximale Helderheid: Middel
Auto of Aangepast:

Wazigheidsverm. : 10
Trilvermindering: 6-10
Led Clear Motion: Uit

Ruisreductie: Auto of Uit

Samsung QE55S95C - Beeldkwaliteit

De S95C is uitgerust met QD-OLED-paneel. Wil je even opfrissen hoe QD-OLED exact werkt, dan lees je best ons achtergrondartikel. Dit jaar heeft Samsung een nieuw paneel dat gebruik maakt van een hyperefficiënt elektroluminescent materiaal en real-time powermanagement. Dat paneel moet helderder, betrouwbaar én energie-efficiënter zijn.

De subpixelverdeling is onveranderd, en gebruikt een driehoekspatroon. Dat betekent dat je boven en onder witte voorwerpen op een zwarte achtergrond een heel fijne gekleurde rand kunt zien (groen boven, magenta onderaan). Dat is op normale kijkafstanden echter volledig onzichtbaar, maar kan een aandachtspunt zijn als je de tv als monitor voor een pc wilt gebruiken, én je heel dicht bij het scherm zit. Of het paneel beter bestand is tegen inbranden, daar kunnen we helaas geen uitspraak over doen.

De Filmmaker Mode is voorbeeldig gekalibreerd en nadert referentieniveau. De zuivere en neutrale grijsschaal garandeert een prachtige kleurweergave. Al onze testfragmenten zien er op hun best uit, met een natuurlijke tinten, en accurate huidskleuren.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

De rapporten dragen een foute modelnaam. Ze zijn echter allemaal gecontroleerd en correct, het betreft wel degelijk de S95C.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

De rapporten dragen een foute modelnaam. Ze zijn echter allemaal gecontroleerd en correct, het betreft wel degelijk de S95C.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

De rapporten dragen een foute modelnaam. Ze zijn echter allemaal gecontroleerd en correct, het betreft wel degelijk de S95C.

In de donkerste testscènes zet de S95C merken we dat hij een klein tikje donkerder is dan gewenst, waardoor je een minimum aan schaduwnuances verliest. De impact is heel beperkt, en je kan eventueel opteren om de gammawaarde naar 2,2 als je een iets lichter beeld prefereert.

Samsung QE55S95C - HDR

Wat zijn de prestaties van dit nieuwe paneel in HDR? Want daar zitten toch de grootste verschillen tussen toestellen. De S95C levert een piekhelderheid van 1363 nits op het 10% venster en houdt nog 271 nits over op een volledig wit veld. Dat is een soliede verbetering van 30% ten opzichte van de S95B. Op dat vlak maakt Samsung zijn belofte dus zeker waar. Als we dat vergelijken met de LG G3, dan kan Samsung enkel op het volledig witte veld een duidelijke win voorleggen. Op alle andere vensters heeft de G3 een voorsprong van ongeveer 10%. Maar natuurlijk kijken we niet enkel witte schermen. Hoe zit het met de kleurweergave?

Hoe interpreteer ik deze metingen?

De rapporten dragen een foute modelnaam. Ze zijn echter allemaal gecontroleerd en correct, het betreft wel degelijk de S95C.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

De rapporten dragen een foute modelnaam. Ze zijn echter allemaal gecontroleerd en correct, het betreft wel degelijk de S95C.

Het kleurbereik lijkt nagenoeg onveranderd ten opzichte van vorig jaar. Met 99% P3 en 83% Rec.2020 legt de Samsung indrukwekkende cijfers voor, en dankzij de RGB-pixelstructuur zijn pure kleuren veel helderder dan die op de G3. Zo scoort de S95C een veel hoger kleurvolume, met bijzonder intense en heldere kleurweergave.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

De rapporten dragen een foute modelnaam. Ze zijn echter allemaal gecontroleerd en correct, het betreft wel degelijk de S95C.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

De rapporten dragen een foute modelnaam. Ze zijn echter allemaal gecontroleerd en correct, het betreft wel degelijk de S95C.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

De rapporten dragen een foute modelnaam. Ze zijn echter allemaal gecontroleerd en correct, het betreft wel degelijk de S95C.

Net als in SDR blijkt de HDR Filmmaker Mode een zeer goede kalibratie te hebben. In onze donkere testscènes gaat een heel klein beetje zwartdetail verloren, maar dat is absoluut minimaal. De notoir donkere House of Dragons test (1 nit!) levert wel uitstekende resultaten. De S95C volgt quasi perfect de vereiste EOTF-curve, maar clipt daardoor op zeer helder gemasterde content (4000 nits) wel een beetje witnuances. Samsung heeft een nieuwe instelling voor tonemapping “HDR-toontoewijzing”. Die staat in Filmmaker Mode op “Statisch”, zodat er geen dynamische tonemapping gebeurt. Door die naar “Actief” te schakelen verbeteren de schaduwnuances en vermijdt de tv ook clipping in het helderste tonen, maar helaas maakt hij veel andere scènes wat te helder. Daardoor verlies je dan weer wat diepte of uitzonderlijk wat kleur. Kijk je bij veel licht, dan is “Actief” een optie, maar we verkiezen om het op “Statisch” te laten staan.

HDR-beelden zijn een prachtige showcase voor de tv die intense kleuren en diepe contrasten kan leveren. Jammer genoeg blijft Samsung bij zijn beslissing om Dolby Vision niet te ondersteunen, dat zou de tv op vlak van beeldprestaties echt volledig maken.

Samsung QE55S95C – Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De S95C heeft dankzij de QD-OLED-technologie een bijna perfecte kijkhoek. Hij tempert reflecties prima, maar er zit een licht roze schijn op het scherm als er veel licht op invalt. Dat tempert het contrast ook wat, vermijd dus sterk rechtstreeks invallend zonlicht.

Voor games is de S95C uitstekend uitgerust. Met zijn vier HDMI 2.1-poorten bijvoorbeeld, kan je probleemloos een soundbar aansluiten en toch nog meer dan één high-end gamebron gebruiken. Het QD-OLED-paneel geeft niet alleen perfect contrast en uitstekende bewegingsscherpte, maar de HDMI 2.1-poorten hebben ook een zeer lage input-lag van 5,6ms in 2K120 en 10,4ms in 4K60. Ze ondersteunen VRR in alle varianten, HDMI VRR, AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync Compatible, ook al staat die laatste niet in de specificaties. De S95C ondersteunt tot 144Hz refreshrate, maar dat verschil met 120Hz ga je nauwelijks zien. De Game Bar geeft je een goed overzicht over de video-eigenschappen en laat je toe om snel instellingen aan te passen. Je kan ook gamen in 21:9 (via PC).

Samsung QE55S95C - Geluidskwaliteit

Je zou verwachten dat de 70 watt 4.2.2 kanaals-configuratie een stevige soundtrack kan verzorgen, maar dat bleek absoluut niet het geval. De tv levert veel minder volume dan verwacht, en er is nauwelijks sprake van basweergave. De klank is prima voor dialogen, die zijn kraakhelder. En zelfs bij hoge (relatief gesproken dan) volumes hoeft de processor niet duidelijk in te grijpen.

Maar voor films is dit absoluut geen cadeau. Epische soundtracks lijken eerder uit twee kleine benepen speakers te komen, zonder enige punch of duidelijke surround. Het lijkt ons dat de S95C absoluut nood heeft aan een goede soundbar.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Samsung QE55S95C – Conclusie

Vorig jaar introduceerde Samsung voor het eerst sinds lang weer een OLED-tv. De QE55S95C is een knappe opvolger voor dat model. Dat Samsung geen Dolby Vision ondersteunt is jammer, en blijft een minpunt. Dat de S95C een ondermaats presterend audiosysteem heeft, is erger. Zeker in vergelijking met de beeldprestaties is het contrast nogal schril.

En daarmee komen we aan de sterke punten van de S95C. Het nieuwe paneel levert een goede 30% meer piekhelderheid dan de voorganger. Het behoudt uiteraard zijn uitstekende contrast, intense, heldere kleuren, ongelooflijke kijkhoek en zeer goede bewegingsscherpte. De kalibratie van de Filmmaker modes is voorbeeldig, zowel in SDR als HDR. De beelden hebben een haast tastbare diepte en sprankelende kleur- en lichtaccenten. Ook de beeldverwerking zet sterke prestaties neer zodat nagenoeg alle content er fantastisch uitziet. De S95C mikt natuurlijk op de filmfans, maar ook gamers vinden alles om hun spelplezier te maximaliseren. De kleine verbeteringen aan Tizen zijn welkom. Niet alleen reageert het nu vlotter, maar het is iets beter georganiseerd, en biedt nu ook Matter en Zigbee-ondersteuning. De prijs lijkt op het eerste gezicht correct, maar hij is iets duurder dan de LG G3, terwijl je voor vergelijkbare audioprestaties naar een soundbar moet grijpen. Samsung volgde vorig jaar een erg agressieve prijspolitiek, dus loont het mogelijk ook dit jaar om de kat nog even uit de boom te kijken.

9.5
Samsung-QE55S95C-toestel
FWD award

Beoordeling
Samsung QE55S95C

Pluspunten
  • Hoge piekhelderheid
  • Knap slank design
  • Uitmuntend contrast en goed zwartdetail
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Nagenoeg perfecte kijkhoek
  • Tizen smart tv levert veel functionaliteit, inclusief Zigbee en Matter
  • Zeer goede bewegingsscherpte
  • Prachtige HDR-weergave
  • HDMI 2.1-aansluiting en gaming features
Minpunten
  • Geen Dolby Vision
  • Ondermaatse audio
  • Prijs

Beoordeling Samsung QE55S95C

Vorig jaar introduceerde Samsung voor het eerst sinds lang weer een OLED-tv. De QE55S95C is een knappe opvolger voor dat model. Dat Samsung geen Dolby Vision ondersteunt is jammer, en blijft een minpunt. Dat de S95C een ondermaats presterend audiosysteem heeft, is erger. Zeker in vergelijking met de beeldprestaties is het contrast nogal schril.

En daarmee komen we aan de sterke punten van de S95C. Het nieuwe paneel levert een goede 30% meer piekhelderheid dan de voorganger. Het behoudt uiteraard zijn uitstekende contrast, intense, heldere kleuren, ongelooflijke kijkhoek en zeer goede bewegingsscherpte. De kalibratie van de Filmmaker modes is voorbeeldig, zowel in SDR als HDR. De beelden hebben een haast tastbare diepte en sprankelende kleur- en lichtaccenten. Ook de beeldverwerking zet sterke prestaties neer zodat nagenoeg alle content er fantastisch uitziet. De S95C mikt natuurlijk op de filmfans, maar ook gamers vinden alles om hun spelplezier te maximaliseren. De kleine verbeteringen aan Tizen zijn welkom. Niet alleen reageert het nu vlotter, maar het is iets beter georganiseerd, en biedt nu ook Matter en Zigbee-ondersteuning. De prijs lijkt op het eerste gezicht correct, maar hij is iets duurder dan de LG G3, terwijl je voor vergelijkbare audioprestaties naar een soundbar moet grijpen. Samsung volgde vorig jaar een erg agressieve prijspolitiek, dus loont het mogelijk ook dit jaar om de kat nog even uit de boom te kijken.

Prijsvergelijker Samsung QE55S95C

Reacties (7)