Review: Philips 65OLED936 (OLED936-serie) oled-televisie

31 augustus 2021 + 10 minuten 18 Reacties
Philips-65OLED936-lifestyle
FWD award

In deze review kijken we naar de Philips 65OLED936 (OLED936-serie) met Bowers & Wilkins audiosysteem, Ambilight en de P5 processor.

Voor zijn topmodel werkt Philips al enkele jaren samen met Bowers & Wilkins. De Britse audiofabrikant zorgt voor indrukwekkend geluid, een perfecte aanvulling op de uitmuntende beeldkwaliteit van het OLED-paneel en de Philips P5-beeldprocessor. Deze knappe combinatie voor de thuisbioscoopfan testen we met veel plezier.

Philips 65OLED936 – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Philips 2021 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2021.

Wat Ultra HD OLED-tv
Schermformaat 65 inch (165 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x v2.1 48 Gbps, 2x v2.0, ARC/eARC, ALLM, 4K120 HFR, VRR, AMD Freesync), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon,  subwoofer pre-out, 2x antenne, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, Android 10.0, DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 5th Gen P5 Processor met AI Intelligent Dual Picture Engine, vierzijdige Ambilight
Afmetingen 1.449 x 830 x 264 mm (incl. voet)
Gewicht 31,6 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 136 (G) / HDR 117 watt (G)
Adviesprijs 3.499 euro

Philips 65OLED936 - Design

De OLED936 neemt een plaats in in de lange rij van televisies met een quasi ongewijzigd design ten opzichte van vorig jaar. Het slanke OLED-paneel staat op een robuuste centrale voet met een indrukwekkende luidsprekerbalk.

Die lijkt op het eerste zicht misschien identiek aan die van vorig jaar, maar de designers hebben toch een paar dingen aangepast. De bovenzijde is nu van Kvadrat-luidsprekerstof, en voor- en zijkanten zijn uitgevoerd in een metalen micromesh. Vorig jaar was dat net andersom. De ‘Tweeter on Top’ is uiteraard gebleven. De in het oog springende Bowers & Wilkins tweeter is afgedekt met een mooie metalen grille.

Wandmontage of op een tv-meubel? Beide oplossingen zijn mogelijk, daarvoor vind je twee verschillende halzen in de doos.

Philips 65OLED936 - Aansluitingen

Ook de OLED936 is, net als de OLED806, uitgerust met HDMI 2.1. Naast twee HDMI 2.0-aansluitingen zijn er ook twee HDMI 2.1-aansluitingen. Die leveren de maximale 48Gbps bandbreedte, en ondersteunen de volgende HDMI 2.1-functies: ALLM, 4K120 HFR en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync).

Verder beschik je over drie USB-aansluitingen, draadloos en bedraad netwerk, en Bluetooth (voor draadloze keyboards, de remote en draadloze hoofdtelefoon). Een hoofdtelefoonuitgang en digitaal optische uitgang maken de lijst volledig. Voor de fans van denderende bassen is er subwoofer pre-out voorzien. Alle aansluitingen staan naar opzij of naar onder gericht, ideaal voor wandmontage.

Gebruiksgemak en smart tv

Ook de OLED936 draait, net zoals de OLED806, op een nieuwe chipset, de MT5895, met een quad-core ARM Cortex-A73, 3 GB RAM en de Mali G52 GPU. Navigeren door menu’s, of door het smart tv-deel, het ging allemaal erg vlot. De gebruikservaring heeft met deze nieuwe chipset een mooie boost gekregen.

De OLED936 gebruikt Android TV 10 met de Android TV interface. Philips verwacht de Google TV interface in te voeren met de upgrade naar Android 11, vermoedelijk in Q1 2022. Vermits we niet zo enthousiast zijn over de nieuwe Google TV interface vinden we dat geen probleem. In de huidige Android TV interface kan je nog steeds het home scherm aanpassen naar je eigen smaak. Voor een volledig overzicht lees je ons artikel over de mogelijkheden Android TV (gebaseerd op versie 9, maar nog steeds relevant).

Het instellingen menu van Philips is absoluut toe aan een modernisering. De instellingen zijn niet geïntegreerd in het Android TV menu, en ze vullen het hele scherm of een groot deel ervan. Erg onhandig als je regelmatig iets wil aanpassen, maar voor de meeste gebruikers geen echt probleem.

Afstandsbediening

De mooie, zilverkleurige remote, lang en slank en met een rug in zacht Muirhead leder is een aaibare verschijning. Alle toetsen liggen mooi in het oppervlak van de remote, er is geen voelbaar reliëf, tenzij dan voor de d-pad en de power-toets. Dat ziet er erg mooi uit, zeker omdat de toetsen ook allemaal perfect aansluiten op elkaar. Maar het heeft helaas ook een duidelijk nadeel. Omdat de aanslag van de toetsen erg licht is, kan je duim erg gemakkelijk een foute toets aanslaan. Wie niet oplet als hij het menu opengooit, start Netflix. Een onoplettendheid als je een input wil veranderen start Rakuten tv. De remote is verlicht, maar je moet wel een willekeurige toets indrukken om de verlichting te activeren. Een druk op de d-pad bijvoorbeeld. Toch vinden we de oplossing van Sony, die een bewegingssensor gebruikt handiger.

Functies

De OLED936 beschikt over een single tv-tuner en één CI+-slot. Opnemen kan naar USB harde schijf, maar tegelijk een ander kanaal bekijken is niet mogelijk. Voor een topmodel hadden we liever een dubbele tuner gezien. Je kijkt HDR via Netflix (Dolby Vision) en via YouTube (HLG en HDR10). De mediaspeler speelde bijna al onze bestanden, inclusief HDR-video, hij weigerde enkel Divx en Xvid, maar ondersteunt wel DTS.

Ook dit jaar geen Airplay 2 zoals we bij veel andere fabrikanten vinden, maar wel DTS Play-Fi. Via dit WiFi multiroom systeem kan je een draadloze surroundopstelling creëren of het bijvoorbeeld het tv-geluid op je smartphone beluisteren of op een draadloze speaker in de keuken.

Ambilight

Natuurlijk geniet je op deze top-tv van vierzijdige Ambilight. Erg mooi wanneer hij op een tv-meubel staat, maar nog leuker als hij aan de wand hangt en de sfeer van de film echt rondom heel de tv uitstraalt. Ambilight heeft ondertussen heel wat functies naast het typische gebruik waarbij de leds de sfeer en kleur van de film over de achterliggende muur uitsmeren. Zo kan je Ambilight als Lounge licht gebruiken, is er Ambilight Music als je licht effecten wil op je geluid, en kan je dankzij AmbiSleep en AmbiWakeup gaan slapen en opstaan met Ambilight.

Philips 65OLED936 - Beeldverwerking

Net zoals op de modellen van vorig jaar heeft de OLED936 alle verbeteringen van de OLED806, plus een aantal unieke voordelen. Dat zorgt voor een bijzonder goede combinatie, want ze werkt nagenoeg alle punten weg waar Philips nog wat aandacht aan moest geven.

Van de OLED806 krijgt deze tv de nieuwe AI classificatie van beelden met Ambient Intelligence en AI film detectie. De P5 processor analyseert elk beeld en klasseert het in zes categorieën. Op basis van de classificatie krijgt het beeld dan een optimale beeldverwerking. En dankzij het nieuwe Ambient Intelligence houdt hij ook uitgebreid rekening met het omgevingslicht. Dit jaar detecteert de P5 ook films en kan indien je dat wenst automatisch schakelen naar de Filmmaker Mode of de Thuisbioscoop mode. Wie dat graag eens aan het werk ziet, schakelt de AI demo in, het is een leuke blik achter de schermen.

De OLED936 beschikt nu ook over ‘Fast Motion Clarity’, een Black Frame Insertion (wat is BFI) techniek, instelbaar in drie stappen. De implementatie veroorzaakt geen hinderlijk flikkeren, maar je ruilt wel een minimum aan helderheid voor wat extra detail. Voor sport of gaming is het een aanrader, voor films lijkt het ons niet nodig. Bovendien veroorzaakt het een licht verlies van zwartdetail, en dat wil je net vermijden in films. De uitstekende motion interpolation van Philips werkt alle judder uit filmbeelden weg (tenminste als je minstens de ‘film’ motionstijl kiest). Onze persoonlijke voorkeur is de Standaard motionstijl, de Vloeiend motionstijl laat nog een tikje te veel beeldartefacten zien.

De extra features van de OLED936 zijn niet veranderd ten opzichte van vorig jaar (zie hier voor de OLED935) , maar ze blijven wel belangrijk: lokale AI-gebaseerde scherpte, verbeterde Perfect Natural Reality, een betere anti-banding oplossing en een uitgebreidere anti burn-in preventie.

Dat totaalpakket zorgt voor uitstekende beeldverwerking. De AI-gebaseerde scherpte kan je duidelijk aan het werk zien, zet scherpte op 1 of 2 en activeer ‘Super Resolution’. De subtiele verbetering zorgt in heel wat beelden voor wat extra structuur. Je laat wel best de Ruisreductie en MPEG- Artefactreductie in de laagste stand staan om te vermijden dat de tv ook ruis in de verf zet. Kleurbanden, het zwakke punt van de OLED806, is netjes weggewerkt. Dankzij AI Smart Bit Enhancement 2.0 verwijdert de processor kleurbanden in zachte gradiënten goed. Onze moeilijke Game Of Thrones testscène ziet er prima uit. Er is geen aparte instelling voor dit, het zit mee in de MPEG-ruisreductie.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeld Beeld Geavanceerd Beeld Geavanceerd
Beeldmodus: Filmmaker mode

Kleur: 50
OLED-Contrast: 100
Scherpte: 1-2
Helderheid: 50

Scherp Beeld/Ruisreductie: Minimum
Scherp Beeld/MPEG Artefactreductie: MinimumScherpte/Ultra Resolution: AanKleur/Kleurverbetering: Uit
Kleur/Kleurengamma: Normaal
Kleur/Kleurtemperatuur: Warm
Contrast/Lichtboost: Minimum

Contrast/Perfect Natural Reality: Uit/Minimum
Contrast/HDR Perfect: Minimum
Contrast/Perfect Contrast: Uit
Contrast/Videocontrast: 95
Contrast/lichtsensor: Aan
Contrast/Gamma: 0

Motion/Motionstijl: Films/Standaard

Philips 65OLED936 - Beeldkwaliteit

Als het topmodel in de line-up hoeft het niet te verbazen dat de OLED936 het nieuwe, helderdere OLED-paneel kreeg dat je ook op de LG G1 en Sony A90J vindt.

Het scherm heeft een uitstekende uniformiteit, zowel in heldere als donkere beelden, en er waren geen zichtbare verticale strepen. De Philips gebruikt net als de LG-modellen duidelijke dithering om de donkerste tinten weer te geven. We prefereren de aanpak van Sony en Panasonic die in die donkerste tinten geen zichtbare dithering hebben. Op deze Philips kan het, heel uitzonderlijk, zichtbaar zijn in donkere details, maar in de praktijk ga je daar echt nauwelijks iets van merken.

We schakelen de tv in Filmmaker Mode voor de metingen. De kalibratie is zo goed als perfect. De grijsschaal is perfect neutraal, de foutwaardes liggen in het gebied van een professionele monitor. We merken wel dat Philips voor een 2,2 gammawaarde gekozen heeft, terwijl we in Filmmaker mode het iets donkerdere 2,4 verwachten. Dat kan je uiteraard zelf aanpassen in de instellingen. De kleurweergave is absoluut uitmuntend, met ook hier resultaten die niet zouden misstaan op professioneel studiomateriaal. Onze enige opmerking is dat het toestel een piepklein beetje zwartdetail verbergt, en ook wat witdetail. Philips probeert steeds maximaal contrast uit zijn schermen te halen. Wie de ‘lichtboost’ instelling op minimum zet haalt dat laatste beetje zwartdetail er uit, en wil je geen witdetail verliezen, dan laat je ‘Videocontrast’ naar 95 zakken.

Philips is sinds dit jaar ook ‘Calman Ready’, wat betekent dat het automatische kalibratie ondersteunt in Portrait Displays Calman. Niet dat het nodig is, maar altijd handig. Gebruik je de tv in ietwat beter verlichtte omstandigheden, dan kan je ook kiezen voor de nieuwe ‘Thuisbioscoop’ beeldpreset, die we een mooie tussenstap vinden voor wie ‘Vivid’ toch wat te intens vindt.

Philips 65OLED936 - HDR

Philips mikt op de ruimste HDR-ondersteuning. Momenteel betekent dat HDR10, HLG, Dolby Vision én HDR10+ Adaptive. Dolby Vision IQ, de tegenhanger van HDR10+ Adaptive, die rekening houdt met omgevingslicht ontbreekt nog. Philips gebruikt de lichtsensor wel in Dolby Vision, maar het is dus geen officiële Dolby Vision IQ implementatie.

Het nieuwe OLED-paneel zorgt in de HDR Filmmaker mode voor een uitstekende piekhelderheid: 850 nits op een 10% venster, en zelfs 932 nits op een 2% venster. Op een volledig wit veld haalt de Philips zelfs 184 nits, dat is een uitstekende prestatie. Met die cijfers plaats de tv zich aan de kop van klassement, en scoort hij nog 5-10% helderder dan de Sony A90J en LG G1. Ten opzichte van de OLED806 zijn de piekwaardes zelfs 10% tot 20% helderder. Enkel de Panasonic JZ2000 doet het nog een tikje beter. Hou er rekening mee dat HDR werkt met absolute helderheden en dat die verschillen daarom niet zo een enorm effect hebben. In SDR beperk je de helderheid vaak tot een bescheiden 200 nits, dus vaak zal je het verschil enkel merken bij overwegend witte beelden.

Het kleurbereik ligt in typisch OLED-terrein: 95% DCI-P3 en 68% Rec2020. Ook hier zien we een uitstekende kalibratie. De HDR Filmmaker Mode is bijzonder nauwkeurig. Philips houdt rekening met de metadata zodat alle witdetail tot 4.000 nits zichtbaar is.

We raden aan om HDR Perfect in de minimum stand te laten. Uit/HGIG is enkel voor gamers belangrijk, en de hogere standen trekken de gemiddelde helderheid van het beeld wat op, maar tenzij je bij heel veel omgevingslicht kijkt heeft dat weinig tot geen voordelen. Bovendien verlies je dan mogelijk wat witdetail. We zagen weinig meerwaarde in de ‘Adaptief’ stand. Die lijkt in de praktijk nauwelijks te verschillen van de Maximum stand.

Net zoals op de OLED806 is de OLED936 zo gekalibreerd dat hij in de helderste tinten net wat meer kleurverzadiging bewaart. Tegenlicht effecten zoals het uitzicht vanuit een donkere kamer naar een heldere buitenwereld kunnen zo verrassend kleurrijk zijn. Het kost in zeer helder gemasterde beelden een tikje contrast in die intense kleuren, maar we vinden het een interessante keuze. Heldere HDR-beelden komen zo vaak erg sterk uit de hoek.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De ruime kijkhoek van OLED blijft een mooie troef, zeker omdat contrast erg goed bewaard blijft. Zo behouden beelden, ook van opzij bekeken hun intense diepte. Reflecties vermijd je uiteraard zo veel mogelijk, maar de Philips tempert ze redelijk.

De OLED806 kon uitpakken met heel mooie gaming eigenschappen, en die prestaties zien we vrijwel volledig terugkomen op de OLED936. Het enige verschil is een iets minder goede input-lag. Bij de OLED806 haalden we 14,5 ms, de OLED936 klokt af op 20,6 ms. Dat is nog steeds uitstekend. De OLED936 heeft slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen maar vermits een soundbar echt niet noodzakelijk is, blijven die dus vrijwel zeker vrij voor je spelconsoles. De HDMI 2.1-aansluitingen ondersteunen alle belangrijke gaming-eigenschappen: ALLM, 4K120 én VRR (48-120Hz). Om VRR te activeren duik je in de menu’s, ‘Algemene instellingen / HDMI UltraHD’ en kies ‘Optimal (Game Mode)’. In de gewone ‘Optimal’ mode heb je wel 4K120-ondersteuning, maar geen VRR.

Philips biedt zowel HDMI VRR als AMD Freesync, en werkt aan NVIDIA Gsync compatibility (die komt er vrijwel zeker). Je hoeft ook geen lastige keuze te maken tussen Dolby Vision of VRR-ondersteuning, de Optimal (Game Mode) ondersteunt beide. Game je in HDR, dan kan je HGiG gebruiken voor het beste resultaat, daarvoor ga je naar de beeldeigenschappen ‘Geavanceerd / Contrast / HDR Perfect’ en je selecteert Off/HGIG.

Philips 65OLED936 - Geluidskwaliteit

De Bowers & Wilkins luidsprekerbalk onderaan de OLED936 is naast de uitmuntende beeldkwaliteit zowat de signatuur van dit model. Bowers & Wilkins heeft het ontwerp dit jaar nog wat extra getweaked, maar het is in essentie weinig veranderd. De luidsprekerbalk levert 70 W vermogen in een 3.1.2 configuratie. De balk bevat drie titanium tweeters, vier midrange drivers, een subwoofer en twee opwaarts gerichte Dolby Atmos drivers.

Ook de ‘Tweeter-on-Top’ is gebleven. Het is een herkenbaar onderdeel van de B&W-filosofie. Deze plaatsing vermijdt diffractie van het geluid in de behuizing waardoor de klank zuiverder en helderder blijft.

Het is moeilijk om de impact van deze gespierde audio-oplossing te overschatten. Ze kan net zo goed subtiel en ingetogen zijn, bijvoorbeeld voor ‘Just like you said it would be’ van Sinéad O’Connor, maar kan ook loeihard uithalen, bijvoorbeeld voor de ‘Back in Black’ cover van Leo Moracchioli. De ‘Muziek’ preset levert prachtige weergave, en wie de sfeer van een klassiek concert wat wil verhogen kan de ‘Film’ preset kiezen voor een kerkachtige surroundervaring. En we zouden het bijna vergeten, maar deze tv serveert ook een knappe portie bas.

Je raadt het, met die prestaties zijn ook filmsoundtracks een meeslepende ervaring. We ploffen de Dolby Atmos demo-cd in en luisteren even naar het gevecht tegen Doomsday in Batman vs Superman:Dawn of Justice en de Battle of the Blackwater (Game of Thrones). De effecten zinderen door de kamer. De conclusie is eenduidig: fantastisch geluid.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Philips 65OLED936 – Conclusie

De Philips 65OLED936 is een toestel met bijzonder weinig minpunten en een indrukwekkende beeld- en geluidskwaliteit. Voor de volledigheid zouden we graag ondersteuning voor Dolby Vision IQ zien. Om het gebruiksgemak te verbeteren willen we de remote aanpassen. Nu is het een fijne, luxueuze remote, maar die occasionele foute toetsaanslag kan lastig zijn.

Met heel wat tegenzin hebben we deze tv terug ingepakt. Het nieuwe OLED-paneel en de uitstekende beeldverwerking van de P5-processor zorgen voor absoluut fantastische beelden.  De processor werkt goed kleurbanden weg in zachte gradiënten, dat was nog een zwak punt op de OLED806. De extra scherpte brengt beelden nog meer tot leven. De geavanceerde anti-burn in-oplossing detecteert nauwkeurig logo’s en statische beeldelementen en dimt die om inbranden te voorkomen. De prima kalibratie levert prikkelende beelden met veel zwartdetail en uitstekend witdetail. In HDR haalt Philips het onderste uit de kan van het nieuwe paneel, met een hoge piekhelderheid en intense kleuren. Om al dat beeldgeweld te ondersteunen heb je een krachtig audiosysteem nodig, een kolfje naar de hand van de Bowers & Wilkins luidsprekerbalk. Die serveert een sterke, zuivere baslijn en een aangename volle klank. Films komen tot leven met Dolby Atmos, maar ook voor puur audioplezier konden we de OLED936 echt smaken. Hij ondersteunt DTS Play-Fi voor wie hem wil integreren in een multiroom-systeem. Tot slot is deze tv ook een prima keuze voor gamers, zij het met een tikje hogere input-lag dan de OLED806, maar wel met de nodige HDMI 2.1-aansluitingen, inclusief alle gamer-features. Philips ondertekent tot slot zijn tv met vierzijdige Ambilight. Het prijskaartje is correct voor een vlaggenschip.

9.0
Philips OLED936 1
FWD award

Beoordeling
Philips 65OLED936

Pluspunten
  • Top beeldverwerking
  • Anti-banding en logo-detectie
  • Uitstekende zwartweergave met veel schaduwdetail
  • Krachtige HDR-beelden
  • DTS Play-Fi en vierzijdige Ambilight
  • Goede input-lag en gamer features
  • Fantastisch geluid, inclusief Dolby Atmos
Minpunten
  • Remote veroorzaakt ongewenste toetsaanslagen
  • Geen Dolby Vision IQ

Beoordeling Philips 65OLED936

De Philips 65OLED936 is een toestel met bijzonder weinig minpunten en een indrukwekkende beeld- en geluidskwaliteit. Voor de volledigheid zouden we graag ondersteuning voor Dolby Vision IQ zien. Om het gebruiksgemak te verbeteren willen we de remote aanpassen. Nu is het een fijne, luxueuze remote, maar die occasionele foute toetsaanslag kan lastig zijn.

Met heel wat tegenzin hebben we deze tv terug ingepakt. Het nieuwe OLED-paneel en de uitstekende beeldverwerking van de P5-processor zorgen voor absoluut fantastische beelden.  De processor werkt goed kleurbanden weg in zachte gradiënten, dat was nog een zwak punt op de OLED806. De extra scherpte brengt beelden nog meer tot leven. De geavanceerde anti-burn in-oplossing detecteert nauwkeurig logo’s en statische beeldelementen en dimt die om inbranden te voorkomen. De prima kalibratie levert prikkelende beelden met veel zwartdetail en uitstekend witdetail. In HDR haalt Philips het onderste uit de kan van het nieuwe paneel, met een hoge piekhelderheid en intense kleuren. Om al dat beeldgeweld te ondersteunen heb je een krachtig audiosysteem nodig, een kolfje naar de hand van de Bowers & Wilkins luidsprekerbalk. Die serveert een sterke, zuivere baslijn en een aangename volle klank. Films komen tot leven met Dolby Atmos, maar ook voor puur audioplezier konden we de OLED936 echt smaken. Hij ondersteunt DTS Play-Fi voor wie hem wil integreren in een multiroom-systeem. Tot slot is deze tv ook een prima keuze voor gamers, zij het met een tikje hogere input-lag dan de OLED806, maar wel met de nodige HDMI 2.1-aansluitingen, inclusief alle gamer-features. Philips ondertekent tot slot zijn tv met vierzijdige Ambilight. Het prijskaartje is correct voor een vlaggenschip.

Prijsvergelijker Philips 65OLED936

Reacties (18)