Review: REKKORD RCM-platenwasser – Blitzblank geputzt

19 maart 2024 2 Minuten 0 Reacties
REKKORD RCM
FWD award

Samen met de REKKORD M600 ontving ik van distributeur House of Music een REKKORD RCM-platenwasser. Kwestie van de platen brandschoon af te kunnen spelen, wat natuurlijk aardig meegenomen is.

De REKKORD RCM is een flink uit de kluiten gewassen apparaat dat veel gelijkenissen vertoont met een Pro-Ject-platenwasser. De RCM komt immers uit de Pro-Ject-fabriek in Tsjechië, hetgeen allerminst verwonderlijk is als je de familiebanden van REKKORD kent.

Veel montagewerk komt er niet aan te pas. Het volstaat om het plateau op de poelie van de RCM te plaatsen. Vergeet echter niet om met de bijgeleverde inbussleutel het plateau vast te schroeven op de poelie. Dat kan het best via de achterkant van de RCM, omdat de inbussleutel daar het verst reikt.

Krachtig

De RCM beschikt over een krachtige zuigmotor waarmee je probleemloos het losgeweekte vuil uit de diepste platengroeven verwijdert. Dat zuigen maakt, net zoals bij de meeste platenwassers, behoorlijk wat kabaal. Het is tenslotte een stofzuiger die ook vloeistoffen opzuigt.

Het proces

Een kind kan de was doen. Leg de te reinigen elpee op het plateau van de RCM en fixeer hem met de bijgeleverde zware platenklem. De poelie van de RCM is behoorlijk lang zodat het vastschroeven van de platenklem wel wat tijd vraagt. Tip: een druppeltje olie voor de platenspeler op de poelie bij het eerste gebruik vergemakkelijkt het vastschroeven.

Wassen en zuigen

Bij REKKORD zijn ze zo vriendelijk om een flesje reinigingsvloeistof bij te voegen zodat je meteen aan de slag kunt. Besprenkel de elpee rijkelijk met de reinigingsvloeistof en verspreid het gelijkmatig over de elpee met het bijgeleverde plastic spateltje of de borstel met geitenharen. Druk op de ‘rotation’-schakelaar waarmee je het plateau voorwaarts of achterwaarts laat draaien.

Plaats de zuigmond op de plaat en druk op de ‘vacuum’-schakelaar. Na enkele rondjes voorwaarts doe je nog enkele rondjes achterwaarts. Verwijder de zuigmond en zie het resultaat: een zuivere, droge en antistatische elpee die klaar is om direct afgespeeld te worden.

A + B

Opgelet, de REKKORD RCM reinigt slechts één kant van de elpee. Voor de B-kant moet je het proces herhalen. De eco-vriendelijke, niet-alcoholische reinigingsvloeistof wordt opgevangen in een 2 liter grote ingebouwde tank waarin de gebruikte reinigingsvloeistof grotendeels verdampt. Bij intensief gebruik kun je de tank ledigen door de RCM zijwaarts te kantelen.

Conclusie

De REKKORD-platenwasser doet waarvoor hij gemaakt is: platen wassen. En dat doet hij heel goed. Weliswaar met behoorlijk wat heisa, wat je voor lief moet nemen. In zijn eenvoud is hij gemakkelijk te bedienen. Als je over een behoorlijke platencollectie beschikt en een REKKORD M600-platenspeler in het schap hebt, is het prettig om een platenwasser van hetzelfde merk in huis te hebben.

Redacteur: Edouard Hendrix

Prijzen:

RCM € 699,-

RCM cleaning fluid

  • € 7,99 (250 ml)
  • € 10,99 (500 ml)
  • € 15,99 (1000 ml)

House of Music: www.homa.be

REKKORD Audio: www.rekkord-audio.com

Reacties (0)