Review: JBL TT350 Classic – Een klassieker van JBL

10 februari 2024 + 10 minuten 0 Reacties
JBL TT350 Classic

Met hun Classic-speakers en Classic-apparatuur weet JBL moderne prestaties te huwen met het design dat het merk in de jaren zeventig groot maakten. Met de TT350 hebben de Amerikanen nu ook een betere platenspeler die perfect bij hun retrotoestellen passen. Maar ook bij heel wat andere hifi-apparatuur.

Je hoeft maar even rond te kijken om te zien dat vintagedesign goed in de markt ligt. En niet alleen in de hifi-wereld. Ontwerpen van Deense meubelontwerpers van vijftig-zestig jaar geleden zijn weer razend populair, als tweedehands of in de vorm van nieuwe meubels die op hun werken geïnspireerd zijn. In de audiowereld zijn retrodesigns eveneens een hele hype. Logisch, want uiteindelijk moet een audiosysteem en zeker een draaitafel visueel aanspreken en passen in het interieur.

JBL TT350 Classic product

Een retrovibe oproepen is zeker gelukt met de TT350 Classic, JBL’s nieuwste platenspeler die past in de Classic-lijn. Deze familie werd nog maar recent uitgebreid. Waar het aanvankelijk enkel een aantal luidsprekers omvatte met een nostalgisch design, zoals de L100 Classic en L82 Classic met hun opvallende Quadrex-schuimgrillen, komt er nu ook hifi-apparatuur bij. De SA750 en SA550 bijvoorbeeld, twee geïntegreerde versterkers, de MP350-mediaspeler en de CD350. Gezien de populariteit van vinyl is niet meer dan logisch dat het rijtje  aangevuld zou worden met een platenspeler. De TT350 Classic dus, een draaitafel dat een adviesprijs van 1.099 euro draagt. Het wordt zo goed als speelklaar geleverd, incluis element van Audio-Technica, een matte stofkap en een phono-kabel.

Wat Platenspeler met direct-drive
Cartridge Audio-Technica VM95E
Toonarm S-vorm met SME-connector
Wow & flutter 0,2 procent
Afmetingen 15,5 x 44,9 x 39,5 cm
Gewicht 5 kg

Snelle reacties

De TT350 is een direct-drive platenspeler. Dat kom je op dit prijspunt iets minder vaak tegen, tenzij bij Technics. Of bij heel goedkope modellen, maar dan valt de kwaliteit vaak heel erg tegen. Als het wél goed geïmplementeerd wordt, levert de keuze voor deze aandrijving met motor onder de draaischijf doorgaans betere dynamische prestaties op.

Wat meteen opvalt is dat de TT350 een wat hoger gepositioneerd toestel is. Toch vergeleken met andere JBL-draaitafels, met name de recent geïntroduceerde JBL Spinner van 399 euro. Dat is echter een instapproduct van de ‘andere’ JBL; nu ja, het is niet echt een ander bedrijf, maar wel een heel andere afdeling binnen de grote, overkoepelende Harman-groep. Die andere JBL is verantwoordelijk voor de succesvolle Bluetooth-speakers en -hoofdtelefoons, de tak van JBL die de TT350 uitbrengt houdt zich met de high-end audioproducten bezig.

Bij dit toestel dus geen Bluetooth of andere geintjes, de TT350 Classic is qua functies die worden aangeboden net heel… klassiek. Met z’n betere specificaties wil het meteen voor vele vinylista’s een definitieve keuze zijn, geen tussenstap op weg naar iets ultiem. Al is er toch ook een pad voorzien naar beter, want onder andere dankzij een vervangbare headshell en VTA-instellingen kun je vlot upgraden.

Zwaargewicht

De TT350 ambieert een betere platenspeler te zijn – en dat is precies de indruk die je krijgt als je begint met het uitpakken. Zoals bijna altijd bij een draaitafel moet je (of je dealer) wat zaken assembleren, maar echt veel werk is het bij dit toestel niet. Omdat dit een direct-drive-model is, heb je niet het geknoei van een riem die je juist moet aanbrengen. Dankzij heldere illustraties is de meegeleverde handleiding heel bruikbaar, ook voor vinylbeginners.

Het MDF-chassis maakt meteen indruk. Het is heel solide en groot, ongeveer 5 kg zwaar met alle onderdelen erbij. De TT350 pronkt met een wat grotere voetafdruk, wat in combinatie met het gewicht de draaitafel echt waardevol doet overkomen. Als je een goedkope, lichte platenspeler ernaast zet, zal je meteen het verschil merken.

Een groot pluspunt dat overkomt als een detail, maar dat er geen is: de voeten. JBL zorgt hier voor opvallende grote voetjes van hoge kwaliteit. Ze ontkoppelen de TT350 Classic uitstekend van omgevingstrillingen én zijn verstelbaar. Beide zaken zijn cruciaal voor een goede luisterervaring. Het is dankzij deze voeten heel makkelijk om de JBL-draaitafel vlak te plaatsen, wat belangrijk is voor een foutloze playback.

Heftige plateau

Een deel van het gewicht is afkomstig van de zware aluminium draaischijf. Bij een directe aandrijving werkt een plateau met een hogere massa als een vliegwiel, zodat de rotatiesnelheid op peil blijft. De lagers en motoraandrijving moet wel geschikt zijn voor zo’n zwaargewicht, maar dat lijkt hier wel het geval. Ook de delen die meestal uit het zicht blijven komen over als van hoge kwaliteit. We zien zo aan de binnenkant van de draaischijf dat in uitsparingen er een dempend materiaal is voorzien. Dat voorkomt dat het plateau zelf resoneert of trilt.

JBL voorziet een klassieke rubberen mat om op de draaischijf te leggen. Een keuze met bepaalde voordelen, het vervangen door eentje van kurk of vilt kan natuurlijk ook in een wip.

Voer voor walnootlovers

Wat uiteraard niet mag ontbreken bij een JBL-toestel dat de naam ‘Classic’ draagt is een retrodesign. Het Amerikaanse bedrijf grijpt daarbij terug naar het verleden én het heden. De bekleding met walnootfineer past immers perfect bij wat JBL al eerder in de Classic-reeks uitbracht. Zet hem naast een paar L100 Classics (of authentieke oude JBL-speakers die je tweedehands kocht), en je eindigt met iets dat zo uit een vintagewinkel lijkt te zijn ontsnapt. Het fineer zorgt voor een uiterlijk dat bovendien perfect past bij een ouder muzieksysteem of in een interieur waar er plaats is voor wat retro-accenten.

De TT350 is echter niet volledig met walnoot bekleed. Het voorpaneel bestaat, trouw aan de Classic-designs, uit geborsteld metaal met twee grote old-school knoppen om 33- of 45-tpm te selecteren. Ook het opvallende oranje uitroepteken dat dienstdoet als JBL-logo ontbreekt niet. Het oogt authentiek, echt hifi van de US of A.

Met Audio-Technica-element

De TT350 Classic is uitgerust met een aluminium S-toonarm die eindigt in een SME-connector. Je hoeft dus enkel de headshell met gemonteerde Audio-Technica VM95E vast te klikken en het contragewicht correct te plaatsen. Dat is niet echt moeilijk, maar wordt nog makkelijker met een digitale weegschaal. Anti-skating is met een veermechanisme dat je instelt met een eenvoudig te gebruiken draaiknop.

Er is een VTA-afregeling, mocht je ooit voor een element opteren met een afwijkende behuizing.

De gekozen Audio-Technica-cartridge is zeker geen slechte keuze. De VM95E is een van de populairste elementen op de markt, onder andere omdat het veel detail prijsgeeft. Hier doet het heel goed dienst en levert een expressieve sound die helemaal bij een JBL past. Het lijkt ons wel dat de platenspeler zelf goed genoeg is om een duurder element te laten renderen. Experimenteren kan dus. Dankzij de SME-connector is het heel eenvoudig om op de TT350 Classic snel van cartridge te wisselen.

Een echte rocker

Voor deze test sluiten we de JBL-draaitafel aan op een set van Primare, bestaande uit de R15-phonovoorversterker, PRE35-voorversterker en A35.8-eindtrap (in bridgemodus voor stereo). De speakers van dienst zijn onze Canton Reference 7 K’s, maar ook de nieuwe Reference 7’s lieten we graag op deze set los.

De TT350 komt zoals beloofd heel dynamisch en levendig uit de hoek bij de 25ste verjaardagheruitgave van ‘Endtroducing’ van DJ Shadow, opnieuw gemasterd in Abbey Road en op 180 gram vinyl uitgebracht. Het is plezierig luisteren, omdat de platenspeler de soms vele lagen met samples op dit hiphop-meesterwerk uitstekend blootgeeft. Het is muziek waarin veel te ontdekken valt – en bij uitstek te beluisteren op vinyl. ‘Endtroducing’ is een album dat ontstond op een platenspeler en verdient zo afgespeeld te worden.

Ook de ruige vervormende gitaren op Jack White’s ‘Taking Me Back’ zet de JBL-platenspeler vet én ook prima gedefinieerd neer, terwijl de gymnastiekles van de drummer strak en perfect getimed overkomt. Deze track, de opener op ‘Fear of the Dawn’, is een rocknummer dat heel anarchistisch overkomt, opnieuw met veel samples en met regelmatige tempowisselingen. Over dynamiek gesproken, hier vind je het met hopen. Spek voor de bek voor de JBL TT350, dat dit album op een geweldige manier neerzet.

Maar laat je niet misleiden door het ruige imago van JBL. Fijner werk lust de TT350 Classic ook wel. Terwijl we luisteren naar de tracks op ‘Boys from Pele’ van Tori Amos, genieten we van een performance die veel uit de opname blootstelt én veel emotie losweekt. De hardere brug die Amos maakt bij ‘Little Amsterdam’ bijvoorbeeld, krijgt hier een rauw, opwindend karakter. Ook de klavecimbel op ‘Talula’ is een mooie test voor een draaitafel. Het is een heel dartel instrument dat vaak te scherp of metaalachtig klinkt, maar via de JBL en AT-element krijgen we een rijke klank en genieten we van de vingervlugheid van de Amerikaanse pianiste. Dat kreetje van de zangeres in de achtergrond of de twang van de elektrische bas? Die springen er ook echt uit. De aandacht trekken bij deze nummers met een sneller tempo lukt dus goed, bij het ingetogen ‘Not The Red Barron’ is er net veel omhulling en intimiteit. Als afsluiter aan deze kant van het album is het een goede keuze, een terugkeer naar de slankere producties van ‘Little Earthquakes’. Je zit mee in de kamer met Amos achter haar geliefde Bösendorfer, een soort close-up ervaring die alleen een betere draaitafel zoals deze mogelijk maakt

Conclusie

Een groot aantrekkingspunt bij de TT350 is het retrodesign dat net anders is dan de modernere ontwerpen van Rega of Pro-Ject. Maar deze zware JBL heeft meer in z’n mars dan enkel een vintagesmoeltje. De direct-drive-aandrijving en de slim gemikte cartridgekeuze zorgt voor een dynamische, opwindende luisterervaring bij rock, pop en jazz. Maar het is ook universeler dan dat, en dat is wellicht de TT350’s grote verdienste: je kunt er alles op loslaten. Dat onderscheidt het van sommige audiofielere sets die gecombineerd worden met fijnzinnige elementen. De JBL TT350 is bovendien een platenspeler die je makkelijk kunt upgraden, mocht je dat later wensen. Ben je op zoek naar een draaitafel die uit de doos goed presteert, dan zit je bij deze nostalgicus aan het goede adres.

8.5
JBL TT350 Classic product

Beoordeling
JBL TT350 Classic

Pluspunten
  • Prachtig retrodesign
  • Goede keuze qua AT-cartridge
  • Basis en voeten leveren goede ontkoppeling
  • Dynamische, strakke en opwindende weergave
  • Verstelbare voeten
Minpunten
  • Geen phono-preamp
  • Verdient een nog beter element

Beoordeling JBL TT350 Classic

Een groot aantrekkingspunt bij de TT350 is het retrodesign dat net anders is dan de modernere ontwerpen van Rega of Pro-Ject. Maar deze zware JBL heeft meer in z’n mars dan enkel een vintagesmoeltje. De direct-drive-aandrijving en de slim gemikte cartridgekeuze zorgt voor een dynamische, opwindende luisterervaring bij rock, pop en jazz. Maar het is ook universeler dan dat, en dat is wellicht de TT350’s grote verdienste: je kunt er alles op loslaten. Dat onderscheidt het van sommige audiofielere sets die gecombineerd worden met fijnzinnige elementen. De JBL TT350 is bovendien een platenspeler die je makkelijk kunt upgraden, mocht je dat later wensen. Ben je op zoek naar een draaitafel die uit de doos goed presteert, dan zit je bij deze nostalgicus aan het goede adres.

Reacties (0)