Review: Leica Cine Play 1 – compacte 4K DLP-projector

06 februari 2025 9 Minuten 1 Reacties
Leica Cine Play1-lifestyle
FWD award

De naam Leica klikt bij fotografen ongetwijfeld bekend in de oren. Bij thuisbioscoopliefhebbers zal dat heel wat minder zijn, maar daar wil Leica wat aan veranderen. De Leica Cine Play 1 is een compacte 4K DLP-projector met een krachtige triple laser lichtbron, hoogwaardige Leica lens, een heel reeks functies om het opstellen te vergemakkelijken, Dolby Vision en HDR10+ en een uitgebreid smart tv-systeem. Allemaal in een knappe, compacte behuizing.

Leica Cine Play 1 – Highlights

  • Design: Hij is nog relatief compact, maar toch vrij zwaar (6,7kg). Dat maakt hem nipt transporteerbaar. De afwerking is onberispelijk. Er is een enkele toets voor power bovenaan het toestel.

  • Aansluitingen: 2x HDMI 2.1 (48Gbps, 4K120, ALLM, ARC/eARC), 2x USB 3.0 (media), 1x optical digital audio uit, 1x hoofdtelefoon, ethernet, WiFi 6 en Bluetooth.
  • Gaming: De input-lag bedraagt 34,7ms in 4K60. Daarvoor moet je de Game Mode activeren én de Turbo DLP-mode (keystone-correctie wordt dan uitgeschakeld). In 2K120 haalden we 14.5ms met de 240Hz-mode ingeschakeld. Dat zijn, voor een projector, erg goede resultaten.
  • Smart tv: De Leica gebruikt VIDAA U7.6, voor meer info kan je altijd kijken in ons artikel over VIDAA U. Hij ondersteunt Airplay2 en YouTube en Netflix kan je casten. De mediaspeler had geen problemen met de meeste videoformaten (enkel divx/xvid ontbrak), ondertitels en audioformaten inclusief Dolby Atmos en DTS.
  • Afstandsbediening: De slanke aluminium afstandsbediening met onder meer vier sneltoetsen (Netflix, Disney+, Prime Video en YouTube) heeft een uitstekende aanslag. We appreciëren ook de specifieke toetsen om beeld- en geluidsmode, laserlichtsterkte en focus aan te passen. Ze werkt op IR en Bluetooth, en heeft een ingebouwde microfoon.
  • Adviesprijs: 3.500 euro

Leica Cine Play 1 - Plaatsing

Leica heeft een uitstekend lenssysteem in deze projector geplaats. De lens is voorzien van een gemotoriseerde optische zoom (1,67x) en gemotoriseerde focus. De projectieverhouding kan zo variëren van 0,9 tot 1,5. Wie een 100 inch beeld wenst, kan de projector plaatsen ergens tussen de 2,0m en 3,3m van het scherm. Er is ook een digitale zoom, voor wie nog verder wil uitzoomen, al raden we dat uiteraard af, je levert dan kwaliteit in.

De projector is uitgerust met automatische zoom, keystone, obstakel detectie en scherm detectie. Dat maakt installeren, ook als je hem even verplaatst naar een andere kamer, echt een werkje van enkele seconden. De lens is van uitstekende kwaliteit, met zo goed als geen chromatische aberratie en haarscherpe autofocus. Wie toch graag de hand aan het stuur houdt, kan al die zaken ook manueel bijstellen.

De onderste rand van het projectorbeeld verschijnt ongeveer op de hoogte van de lens. De U-vormige beugelvoet laat toe om hem gemakkelijk wat hoger of lager te richten. Vermijd wel grote keystone-correctie, het is handig bij het plaatsen maar in extreme gevallen verlies je resolutie en detail. Leica biedt een aparte vloerstand (395 euro) aan. Wie plafondmontage wil, zal een speciale oplossing moeten uitdokteren want de voet van het toestel bevat de stroomaansluiting. Je kan de voet dus niet verwijderen om die schroefgaten te gebruiken.

Leica Cine Play 1 - Beeldkwaliteit

De Cine Play 1 is een DLP-projector die 4K-resolutie kan leveren. Dat doet hij door middel van pixelshifting, maar dankzij de uitstekende optica is het resultaat absoluut het beste dat we al gezien hebben. Zelfs in sommige van de moeilijkste testpatronen slaagt hij erin om alle detail te tonen.

Ook bij de beeldverwerking zien we mooie resultaten. De menu’s herkennen we als die van de Hisense tv’s. Ze bieden enorm veel opties, en dat kan best helpen om de beelden nog te verbeteren. De ruisonderdrukking is erg goed, al is blokvorming door te sterke videocompressie iets lastiger weg te werken. Kleurstroken in zachte gradiënten elimineer je met een aparte instelling. Ze levert goed werk voor de meeste gevallen, maar kan de zwaardere fouten niet maskeren.

De projector biedt ook motion interpolation, en zelfs een 240Hz-mode. Die laatste raden we af. De bewegingsscherpte verbetert, maar bewegende objecten hebben dan een gekleurde rand. Omdat de 24Hz-judder van films op een DLP-projector zo zichtbaar is, raden we zelfs voor hardcore filmfans wat motion interpolation aan. De instelling is instelbaar in 10 stappen, of gebruik gewoon de ‘standaard’-preset dat resultaat leek ons een prima compromis.

Deze Leica is voorzien van een triple laserlichtbron die theoretisch 3000 ANSI Lumen levert en volledige dekking van het Rec.2020 kleurbereik. We laten een reeks filmtrailers passeren op YouTube en al van bij de eerste beelden zien we dat de Leica bijzonder goed zal scoren. Tijd om de meters erbij te halen.

In de Dynamic beeldmode halen we 2639 lumen, de Cinema Dag mode haalt 2326 lumen, en Standaard, Cinema Night, Sport en Filmmaker Mode halen allen ongeveer 2080 lumen. Je kan van de meeste beeldmodes de laserlichtsterkte aanpassen (0-10). We meten ze uiteraard in de hoogste stand (10), de meeste beeldmodes staan standaard iets lager ingesteld. Met de laserlichtsterkte op 5 hou je nog steeds 61% over van het maximum, en op 0 nog 34%. Kortom, de Leica levert enorm veel licht. Als we uitgaan van 2.000 lumen kan je moeiteloos een 200 inch scherm vullen bij verduistering. Zelfs bij flink wat omgevingslicht kan je nog op 145 inch mikken! Kortom, wie mikt op de meer gebruikelijke 100-120 inch beeldmaat heeft licht op overschot.

De contrastprestaties zijn goed, al hadden we hier stilletjes op iets meer gehoopt. De resultaten lagen rond de 1250:1. Filmmaker mode bleef steken op 1100:1. De projector biedt in de instellingen tal van mogelijkheden om het contrast nog wat te verbeteren, bijvoorbeeld adaptief contrast. Afhankelijk van kijkomstandigheden en content kunnen die het resultaat verbeteren.

Er is een beetje laserspeckle zichtbaar, (lichte spikkels in de kleuren), maar zeker in SDR is dat erg beperkt. In HDR, waar je veel intensere kleuren kunt zien, kan dat soms wel opvallen. Hou er rekening mee dat dit ook afhangt van het projectiedoek.

De Filmmaker mode en beide Cinema modes zijn uitstekend gekalibreerd. De grijsschaal is een tikje te koel, maar dat stoort geenszins. De kleurweergave is accuraat, en bij intense content zoals animatie spetteren de kleuren van het scherm.  Er is heel wat zwartdetail zichtbaar in donkere scènes. Voor dat type scènes moet je uiteraard wel voor voldoende verduistering zorgen in de kamer. Te veel omgevingslicht overspoelt immers het beeld, dat is bij alle projectoren het geval.

Leica Cine Play 1 - HDR

De Leica levert niet alleen veel licht, we meten ook 99% P3 en zelfs 96% Rec.2020. En daarmee zet hij bijzonder knappe HDR-beelden op het scherm. Dit is de eerste projector die ons echt het HDR-gevoel geeft.

Dat hij ook Dolby Vision en HDR10+ ondersteunt, maakt het nog beter. De Dolby Vision testfragmenten zagen er piekfijn uit, met rijke kleuren, veel nuance en goed schaduwdetail. Een prachtige showcase voor de capaciteiten van deze projector.

Maar ook in HDR10 staat hij zijn mannetje. In Filmmaker Mode blijkt de grijsschaal iets neutraler dan in SDR, en de projector tonemapt erg zacht zodat je zelden witdetail verliest. Enkel bij relatief helder gemasterde content kan je wat witnuances verliezen. Maar zelfs in dat geval is hij in staat om heel rijke kleuren te tonen. Dynamische tonemapping brengt iets meer witnuance in beeld, maar leek beelden vooral wat helderder te maken, en benadrukt contrast. We zijn niet overtuigd dat dat altijd beter is, maar het is een optie voor wie wat meer punch wilt. Er is wel een klein risico dat je wat kleurintensiteit verliest, afhankelijk van de content weliswaar. Ook HDR10-beelden leverden goed schaduwdetail, al blijft dat uiteraard iets waar projectoren niet kunnen concurreren met een moderne tv. Die levert aanzienlijk beter zwart en heeft daardoor in donkere scenes nog steeds flink wat voordeel.

Leica Cine Play 1 – Geluidskwaliteit

Van die 2x 10 Watt hadden we geen hoge verwachtingen, maar de Leica heeft ons hier danig verrast. Om te beginnen krijg je heel wat volume en een redelijke hoeveelheid bas. Het systeem ondersteunt Dolby Atmos en DTS:X en slaagde er ook echt goed in om een surroundervaring te creëren. De klank is aangenaam en er zijn voldoende opties om dat bij te sturen, al leek ‘standaard’ ons uiteindelijk toch het beste. Een uitstekend resultaat, des te interessanter gezien je de projector echt wel kunt verplaatsen.

Leica Cine Play 1 – Conclusie

Met prestaties als deze lijkt het meer dan logisch om te stellen dat de projector terug is van weg geweest. De ruime helderheid en intense kleuren zorgen ervoor dat je moeiteloos kan genieten van (erg) groot beeld, zelfs bij omgevingslicht.  Ook het contrast is prima, hij toont prima schaduwdetai en knap 4K-detail. De Leica Cine Play 1 zet niet alleen erg mooie SDR-beelden op het scherm, maar ook HDR10 en Dolby Vision komen uitstekend tot hun recht. Daar komt nog bij dat hij verplaatsbaar is en voorzien van alle gemakken voor een eenvoudige en snelle opstelling. De op het eerste zicht bescheiden audioconfiguratie levert verrassend goed geluid, en dankzij VIDAA U heb je toegang tot een vlotte, en uitgebreide smart tv-omgeving. Ja, hij kost een flinke duit, maar voor zo’n groot en knap beeld moet je iets over hebben.

Overigens is het interessant om te vermelden dat je via de Leica Cine Play 1 Testdrive deze projector zelf 48 uur lang kunt uitproberen. Deze actie loopt nog t/m 31 maart 2025.

Projector
Lees ook

Een projector of beamer kopen: de technische basiskennis

10.0
Leica Cine Play1-toestel
FWD award

Beoordeling
Leica Cine Play 1

Pluspunten
  • Uitstekende helderheid
  • Zeer ruim kleurbereik
  • Automatische functies voor opstelling
  • Verplaatsbaar
  • Prima contrast
  • Triple Laserlichtbron met lange levensduur
  • Goede kalibratie
  • Dolby Vision-ondersteuning
  • Motion interpolation
  • VIDAA U, Airplay2 en een prima afstandsbediening
  • Goede geluidskwaliteit
Minpunten
  • Lokale apps zijn niet allemaal aanwezig
  • Prijs

Beoordeling Leica Cine Play 1

Met prestaties als deze lijkt het meer dan logisch om te stellen dat de projector terug is van weg geweest. De ruime helderheid en intense kleuren zorgen ervoor dat je moeiteloos kan genieten van (erg) groot beeld, zelfs bij omgevingslicht.  Ook het contrast is prima, hij toont prima schaduwdetai en knap 4K-detail. De Leica Cine Play 1 zet niet alleen erg mooie SDR-beelden op het scherm, maar ook HDR10 en Dolby Vision komen uitstekend tot hun recht. Daar komt nog bij dat hij verplaatsbaar is en voorzien van alle gemakken voor een eenvoudige en snelle opstelling. De op het eerste zicht bescheiden audioconfiguratie levert verrassend goed geluid, en dankzij VIDAA U heb je toegang tot een vlotte, en uitgebreide smart tv-omgeving. Ja, hij kost een flinke duit, maar voor zo’n groot en knap beeld moet je iets over hebben.

Reacties (1)