Ook bij de meer betaalbare modellen is miniled doorgedrongen. De 65U79NQ biedt naast een miniled-achtergrondverlichting met local dimming ook quantum dots, en mooie specificaties voor gamers. Daarmee lijkt hij breed inzetbaar te zijn.
Wat | Ultra HD 4K 144 Hz Full Array miniled QLED LCD-tv met lokale dimming (32x12 segmenten) |
---|---|
Schermformaat | 65 inch (164 cm), vlak |
Aansluitingen | 4x HDMI (2x v2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, 1x ethernet, WiFi 5 (802.11b/g/n/ac), Bluetooth |
Extra's | Dolby Vision IQ with Precision Detail, HDR10+ Adaptive, HDR10, HLG, VIDAA U7 OS, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot |
Afmetingen | 1449 x 899 x 295 mm (incl. voet) |
Gewicht | 20,8 kg (incl. voet) |
Verbruik | SDR 67 (D) / HDR 160 watt (G) |
Adviesprijs | 1.399 euro |
Hisense 65U79NQ - Design
Degelijk, dat wel, maar geen mooie franjes. Ja, het design ziet er vooraan prima uit. Van een kader is nauwelijks sprake zodat de focus op het beeldscherm ligt. Enkel onder het scherm is het kader iets breder.
In profiel is hij net geen acht centimeter diep, en de vrij hoekige afwerking van de rug verhult dat absoluut niet. De overgang tussen kader en rug ziet er vrij eenvoudig uit, en de verstevigingsribben geven ook geen elegante indruk.
Centraal onder het scherm staan twee voeten die afgedekt worden met een kunststof plaat. Dat oogt relatief goedkoop vinden we, zeker vergeleken bij de mooie voetplaat van de U8N. Deze voeten zijn slechts op één manier te monteren, maar het scherm staat dan zes centimeter boven je meubel, nipt voldoende voor een soundbar.
Hisense 65U79NQ - Aansluitingen
Deze tv is uitgerust met twee HDMI 2.0-poorten en twee HDM 2.1-poorten. HDMI 3 en 4 beschikken over de volle 48Gbps bandbreedte en ondersteunen gamen in 4K120 (en hoger, zie verder). Naast eARC zijn ook ALLM en VRR ondersteund.
Verder vinden we twee USB-aansluitingen, een composiet video en stereo minijack ingang via een gecombineerde minijack, optisch digitaal audio uit, een hoofdtelefoonaansluiting, Bluetooth, een ethernetaansluiting en WiFi. In tegenstelling tot de U8N die WiFi 6E biedt, is de Hisense 65U79NQ (U79N) uitgerust met WiFi 5. De ethernetaansluiting, optisch digitale uitgang en één USB-aansluiting wijzen naar achter, daar moet je vooral rekening mee houden als je een strakke wandmontage wenst.
Hisense 65U79NQ - Gebruiksgemak en smart tv
VIDAA 7.6 verschilt op wat kleine cosmetische aanpassingen niet van VIDAA 7 dat we vorig jaar al zagen op de Hisense toestellen. De belangrijkste troef van dit smart tv-systeem is zijn vlotte navigatie en goede responsiviteit. Het Home-scherm is ondertussen bij bijna alle smart tv-systemen hetzelfde geworden. De bovenste helft van het Home-scherm is voorbehouden voor een carrousel van gesponsorde content, in dit geval voor films of series of VIDAA-functies. Centraal in beeld staat een rij van maximaal vijfentwintig apps. Onderaan wordt trending content getoond. Wanneer je naar beneden scrolt, schuiven de apps naar boven. Zodra je er een selecteert, verschijnen er aanbevelingen indien de app die beschikbaar maakt. Nog verder naar onder vind je meer rijen met aanbevelingen, per app gesorteerd, maar waarover je geen controle hebt.
Links op het Home-scherm vind je vijf functies: het eventueel ingelogde profiel, de zoekfunctie, meldingen, ingangen en instellingen. Wil je een profiel gebruiken, dan moet je inloggen met een VIDAA-account, en binnen een account kan je meerder profielen maken.
Het menu voor de ingangen en instellingen is ook grotendeels ongewijzigd. De instellingen zijn goed georganiseerd, in de beeldinstellingen zien we een nieuwe logische organisatie van de talrijke functies.
Lees ons artikel over VIDAA U voor een volledig overzicht van de mogelijkheden.
Afstandsbediening
De afstandsbediening is dezelfde als de U8N, goed nieuws met andere woorden. De laag profieltoetsen en metaalgrijs afwerking geeft de remote een tikje luxe. De toetsen hebben bovendien een voorbeeldige aanslag, zacht maar erg duidelijk. De layout is erg traditioneel, met een numeriek toetsenbord en zes sneltoetsen, (Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Disney+, Rakuten TV en Vidaa TV).
Wat ook opvalt, is het fotovoltaïsch paneel aan de voorzijde. Dat laadt de ingebouwde batterij op, er is ook een USB-C-poort voorzien om snel wat bij te laden mocht dat nodig zijn. Dat het paneel vooraan staat, maakt de afstandsbediening wel vrij lang, maar dat leek ons nooit te hinderen.
Functies
De tv heeft een enkelvoudige DVB-T2/C/S2 tuner en één CI+-slot, en je kunt opnemen naar externe USB harde schijf. Het app-aanbod in VIDAA is prima wat de internationale streamingdiensten betreft. Enkel HBO Max blijft voorlopig afwezig, de app zou voor het einde van dit jaar beschikbaar komen. België moet het stellen met VTM Go, Streamz wordt verwacht (ook tegen het einde van dit jaar). VRT Max en Go Play ontbreken. In Nederland missen we dan weer NPO en Pathé. TV Vlaanderen/Canal Digitaal komt binnen enkele maanden de lijst vervoegen. Er wordt dus wel degelijk gewerkt aan de beschikbaarheid van die apps.
Hisense 65U79NQ - Beeldverwerking
Met dezelfde processor als de U8N zien we uiteraard dezelfde resultaten voor beeldverwerking. Dat betekent dat de upscaling goed is, al is ze wat zacht. In de instellingen vind je ‘superresolutie’, dat kan je activeren voor wat extra detail. Het werkt prima op Blu-ray en andere HD-content, maar iets minder op dvd. Door de lage kwaliteit van dat SD-materiaal is de kans reëel dat je beeldfouten benadrukt, of het beeld er toch iets te artificieel uitziet. De ruisonderdrukking is zeer efficiënt, maar enkel voor willekeurige ruis. Zwaar gecomprimeerde video, waarin je blokvorming kan zien, kan de processor niet zo goed corrigeren. De ‘Kleurverloop’ instelling werkt vrij goed om kleurstroken in gradiënten weg te werken, maar je moet de instelling eigenlijk naar medium en soms zelfs naar hoog brengen. Gelukkig verlies je wel heel weinig detail, maar het is toch altijd een beetje zorgelijk als je een instelling zo hoog moet optrekken om er resultaat van te hebben. De donkere en heel moeilijke Game of Thrones scene blijft te lastig voor het algoritme, daar is het effect heel beperkt.
De bewegingsscherpte van de Hisense 65U79NQ (UN79) lijkt aan te sluiten bij die van vorig jaar. En ook dit paneel heeft een 240Hz-optie. De basisprestatie is vrij goed, maar zowel de ‘Hoge verversingssnelheid’ als ‘Clear motion’ optie veroorzaken kleine problemen. Bij het eerste zie je soms sleepsporen achter een bewegend voorwerp. Bij het laatste krijgen bewegende voorwerpen een heel lastige dubbele gekleurde rand. We zijn daarom eerder geneigd zijn om die twee innstellingen uit te laten staan. tv kijken laat je ze best uitstaan. Net zoals op de U8N is de motion interpolation goed, schakel ‘Ultra Smooth Motion’ minstens naar Standaard als je de meeste schokken uit filmbeelden wil verwijderen.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.
Beeldmodusinstellingen | Beeldmodusinstellingen/geavanceerd/helderheid | Beeldmodusinstellingen/geavanceerd/Kleur | Geavanceerde instellingen |
Achtergrondverlichting: 60 Helderheid: 50 Contrast: 72 Kleurverzadiging: 50 Scherpte: 0 Adaptief contrast: uit/laagOverscan: Uit |
Lokaal Dimmen: Laag-Medium Lichtsensor: Aan Adaptief Contrast: uit/laag HDMI Dynamisch bereik: Auto HDR-Tonemapping: Uit Verbeterde Schaduwdetails: Uit/Aan HDR-versterker: Uit Gamma-correctie: BT.1886 of 2.2 |
Kleurtemperatuur: Warm 1 Kleurengamma: auto Laag Blauw Licht: uitGeavanceerd Helderheid: Ruisreductie: Uit/Laag Digitale ruisreductie: Laag Kleurverloop: Medium Superresolutie: Uit/aan |
Ultra Smooth Motion: Duidelijk-Vloeiend Clear Motion: Uit Hoge verversingssnelheid: Uit/Aan |
Hisense 65U79NQ - Beeldkwaliteit
De Hisense 65U79NQ (U79NQ) is uitgerust met een VA-paneel dat een ANSI-contrast van 3209:1, een degelijk resultaat dat Hisense verbetert door gebruik te maken van miniled achtergrondverlichting die onderverdeeld is in 32×12 (384) zones. Dat is jammer genoeg geen upgrade tegenover vorig jaar, en wat verrassend gezien de fikse upgrade die de UN8Q kreeg.
Ook bij het dimmen zien we geen echte verbetering, in Filmmaker Mode houdt Hisense de local dimming instelling op Laag, waardoor het contrast slechts naar 4.035:1 klimt, en 5600:1 op meer relaxte patronen. Met die aanpak vermijden ze erg goed zichtbare zonegrenzen, maar creëert hij soms een heel zacht halo-effect. Zo merk je dat er nog veel ruimte voor verbetering is. De donkere banden boven en onder een film blijven bijvoorbeeld donkergrijs, eerder dan zwart. We prefereren Medium voor lokaal dimmen, dat levert merkbaar dieper zwart op, en sterk verbeterd contrast zodat de beelden toch wat tastbaarder en realistischer worden. We merkten geen problemen met de uniformiteit. De aansturing van de minileds is snel genoeg zodat je nooit foute zones ziet oplichten.
De Filmmaker mode is goed gekalibreerd, de grijsschaal heeft een zeer zachte gele tint, die gelukkig niet stoort. De kleurweergave is goed, enkel de blauwe tinten neigen iets naar groen. Allemaal echter binnen de grenzen van wat we aanvaarden in deze categorie.
Het beeld toont ook bijzonder veel zwartdetail, misschien zelfs iets te veel, al wordt ook dat aanzienlijk beter als je de local dimming instelling naar Medium schakelt. Omdat het toestel toch mikt op meer typisch allround gebruik vinden we dat bovendien niet zo dramatisch, bij goede verlichting zie je dan ook nog genoeg nuances in de schaduwen. Je kan eventueel experimenteren met ‘HDR Enhancement’, dat geeft het beeld meer diepte. Enkel in beelden die zelf al een sterk contrast hebben is er risico dat het contrast te scherp wordt en je heldere nuances verliest.
Hisense 65U79NQ – HDR
De Hisense 65U79NQ (U79NQ) heeft wel een flinke boost gekregen in zijn piekhelderheid, dat was iets waar we op vorig model nog wat teleurgesteld in waren. We meten nu 1.124 nits op het 10% venster, en 635 nits op een volledig wit beeld. Allemaal gemeten in de HDR Filmmaker mode. Gemiddeld komen we 50% hoger uit dan vorig jaar. Het kleurbereik kwam uit op een resultaat van 94% P3 en 70% rec.2020. Die combinatie moet volstaan voor mooie HDR-beelden.
Net als op de U8N zie je de mooiste resultaten met Dolby Vision IQ, niet alleen omdat die HDR-beelden er zo al het best uitzien, maar ook omdat de processor ‘Precision Detail’ ondersteunt voor Dolby Vision. Daarmee krijgen Dolby Vision beelden extra detail en diepte door een licht verbeterd lokaal contrast, iets wat deze Hisense zeker kan gebruiken.
In HDR10 merk je dat het matige contrast toch wat een beperking is. De beelden hebben wat minder punch dan verwacht. Dat merk je ook omdat de Hisense veel schaduwdetail onthult. Opnieuw, goed voor algemeen gebruik, maar minder goed als je voor de bioscoop-ervaring bij weinig omgevingslicht wil gaan. Hisense lijkt ook niet naar de metadata te kijken, maar tonemapt consistent tot 10.000 nits. Daarvoor moet het de heldere tonen relatief snel en duidelijk afrollen, waardoor die minder helder zijn dan gewenst. Dat is ook vrij overbodig, aangezien er nauwelijks of geen content is die zo hoog gaat. ‘HDR Tonemapping’ zou dat moeten rechttrekken, maar net als op de U8N zien we daar erg wisselende prestaties. Het beeld wordt over het algemeen helderder, en dat is zeker door het matige contrast geen goede zaak. Bij heel helder gemasterde content kan hij wel wat witdetail terughalen, maar zelfs dan zien we niet genoeg meerwaarde om het geactiveerd te laten. Laat het uitstaan, de meeste HDR-beelden zien er meer dan behoorlijk uit.
Gaming, Reflecties en kijkhoeken
Bij dit VA-paneel moet je een matige kijkhoek accepteren. Zit je te ver opzij, dan verlies je veel contrast en kleur, en worden dimmingzones zichtbaar, al is dat vooral in donkere (HDR) scenes. Ook reflecties probeer je best te vermijden.
De 65U79NQ heeft een input-lag van 16,5ms (4K60) en 7,8ms (2K120), meer dan voldoende voor een goede gamingervaring. Hij ondersteunt HDMI VRR en AMD FreeSync Premium en alhoewel niet vermeld is hij ook NVIDIA G-Sync Compatible. PC-gamers kunnen zelfs tot 144Hz refreshrate gaan, of wanneer je een Full HD resolutie gebruikt, zelfs tot 240Hz.
Hisense 65U79NQ - Geluidskwaliteit
Het audiosysteem is onveranderd, het is een 2.1-systeem met in totaal 60 watt vermogen en ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X. Dat levert behoorlijk wat volume, met hoorbare bas-lijnen. Dialogen zijn netjes, en er is een redelijke surroundervaring. Zonder de hoogte-speakers zoals op de U8N-reeks is er uiteraard geen echte hoogte-ervaring te horen bij Dolby Atmos of DTS:X.
Bij te hoge volumes wordt een beetje vervorming hoorbaar, en kan de processor soms hoorbaar ingrijpen, maar dat is begrijpelijk. In deze prijscategorie is dit resultaat ok. Een soundbar zal weliswaar een duidelijke verbetering zijn. Gamers moeten er wel rekening mee houden dat eARC op een van de HDMI 2.1-poorten staat en je dus maar een HDMI 2.1-poort overhoudt voor je gamebronnen.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.
Hisense 65U79NQ – Conclusie
Na de scherpe verbetering in de U8N is het opvallend dat de Hisense 65U79NQ minder vooruitgang heeft geboekt tegenover zijn voorganger. Met 384 zones scoort hij nog degelijk in dit segment, maar we hebben het gevoel dat Hisense betere prestaties kan halen met een betere dimmingstrategie. Ook in HDR laat hij wat punten liggen, door een erg conservatieve aanpak en omdat HDR Tonemapping geen duidelijke meerwaarde biedt. En wat lokale apps betreft, blijft VIDAA U wat achter hinken, al liet Hisense weten dat er tegen eind 2024 toch weer wat apps bijkomen.
Toch heeft de Hisense 65U79NQ nog meer dan redelijke resultaten te bieden als je mikt op een meer universeel gebruik voor het gezin. Er is voldoende piekhelderheid en kleurbereik voor mooie HDR-beelden, en zeker Dolby Vision IQ met Precision Detail laat de tv zijn beste beentje voorzetten. Goede bewegingsscherpte, degelijke beeldverwerking, het vlotte VIDAA U smart tv-systeem met de prima nieuwe afstandsbediening en genoeg gamingfeatures om ook dat publiek te verleiden maken er een mooie allround tv van.
Beoordeling
Hisense 65U79NQ
- Degelijk contrast en goed zwartdetail
- Prima piekhelderheid
- Goede bewegingsscherpte
- Dolby Vision IQ Precision Detail én HDR10+ Adaptive
- Mooie HDR-resultaten
- Goede beeldverwerking
- VIDAA U werkt vlot
- Prima afstandsbediening
- Goede gamerfeatures met HDMI 2.1 ALLM, VRR en eARC
- Geen duidelijke meerwaarde van HDR Tonemapping
- Local dimming laat wat halovorming zien
- Lokale apps (vooral voor België) blijven (voorlopig) een pijnpunt
- Matige kijkhoek
Beoordeling Hisense 65U79NQ
Na de scherpe verbetering in de U8N is het opvallend dat de Hisense 65U79NQ minder vooruitgang heeft geboekt tegenover zijn voorganger. Met 384 zones scoort hij nog degelijk in dit segment, maar we hebben het gevoel dat Hisense betere prestaties kan halen met een betere dimmingstrategie. Ook in HDR laat hij wat punten liggen, door een erg conservatieve aanpak en omdat HDR Tonemapping geen duidelijke meerwaarde biedt. En wat lokale apps betreft, blijft VIDAA U wat achter hinken, al liet Hisense weten dat er tegen eind 2024 toch weer wat apps bijkomen.
Toch heeft de Hisense 65U79NQ nog meer dan redelijke resultaten te bieden als je mikt op een meer universeel gebruik voor het gezin. Er is voldoende piekhelderheid en kleurbereik voor mooie HDR-beelden, en zeker Dolby Vision IQ met Precision Detail laat de tv zijn beste beentje voorzetten. Goede bewegingsscherpte, degelijke beeldverwerking, het vlotte VIDAA U smart tv-systeem met de prima nieuwe afstandsbediening en genoeg gamingfeatures om ook dat publiek te verleiden maken er een mooie allround tv van.
Reacties (0)