Review: Hisense 55U8HQ (U8H-serie) lcd led tv

21 september 2022 + 10 minuten 13 Reacties
Hisense_55U8HQ-lifestyle

De Hisense 55U8HQ omschrijven we best als een betaalbare subtopper die ronduit mikt op een heldere woonkamer. De specificaties beloven flink wat beeld- en geluidskwaliteit, en ook gamers komen aan hun trekken. Is de combinatie echt zo goed als ze er uit ziet?

Hisense 55U8HQ – specificaties

Wat Ultra HD LCD-tv (MiniLED FALD, 14x8 zones, Quantum Dot)
Schermformaat 55 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x V2.0, 2x V2.1 eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
Extra's Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac/ax) ingebouwd, VIDAA U6 OS, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
Afmetingen 1.233 x 784 x 300 mm (incl. voet)
Gewicht 24,5 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 82 (G) / HDR 170 watt (G)
Adviesprijs 999 euro

Hisense 55U8HQ - Design

Hisense mikt niet op de slankst mogelijke ontwerpen, deze is 7,8 cm dik. De afgeschuinde randen en de een centimeter brede donkerzilveren rand helpen wel om het profiel wat eleganter te maken.

Centraal aan de bovenzijde, maar onzichtbaar van voor, zitten de opwaarts gerichte luidsprekers. Onderaan het toestel springt de luidsprekerbalk in het oog. Die is afgewerkt in stof.

De brede centrale voetplaat is een stabiele basis voor de tv. We vonden dat het toestel wel vrij hard voor en achter kan wiebelen. Wie eventueel toch voor een soundbar zou kiezen moet er rekening mee houden dat je maar 5 cm ruimte hebt onder het toestel en zelfs maar 4 cm als je de soundbar op de voetplaat zet. Vermits de luidsprekerbalk onderaan de tv dan niet meer gebruikt wordt, is het niet erg als de soundbar die afdekt, tenminste zolang je dat esthetisch verantwoord vindt. In dat geval heb je ruim 8 cm plaats.

Hisense 55U8HQ - Aansluitingen

Naast de twee HDMI 2.0-aansluitingen is deze Hisense nu ook uitgerust met HDM 2.1-aansluitingen. Die ontbraken nog op het 2021-model. Op HDMI 3 en 4 krijg je de volle 48 Gbps bandbreedte en kan je dus gamen in 4K120. Daarnaast biedt hij ook eARC, ALLM en VRR.

Het toestel beschikt over twee USB-aansluitingen, een composiet video en stereo minijack ingang, optisch digitaal audio uit, en een hoofdtelefoonaansluiting. Er is Bluetooth voorzien, een ethernetaansluiting en WiFi. Enkel de ethernetaansluiting, optisch digitale uitgang en één USB-aansluitingen wijzen naar achter, en dat kan een strakke wandmontage storen. Hisense heeft deze aansluitingen wel wat verzonken in de rug, waardoor dat risico beperkt wordt.

Gebruiksgemak en smart tv

Met VIDAA U, ondertussen versie 6, heeft Hisense een zeer responsief en overzichtelijk smart tv-systeem in huis.

De belangrijkste wijziging ten opzichte van de vorige versie is dat je VIDAA U nu kunt gebruiken met verschillende gebruikersprofielen. De VIDAA app maakt het ook eenvoudiger om de tv te installeren, en via die weg beheer je je profiel. Dat is weliswaar volledig optioneel, je kunt de tv ook zonder profiel gebruiken.

De interface is iets compacter geworden, de twaalf apps die in de vorige versie nog op twee rijen stonden, staan nu op één rij. We vinden de bovenste helft van het Home scherm nog steeds verspilde ruimte, maar met één klik naar beneden selecteer je de apps. Die tonen dan aanbevelingen indien beschikbaar. Aanbevelingen onder de rij apps zijn niet aanpasbaar.

Het menu met instellingen is nagenoeg ongewijzigd. Het is overzichtelijk en erg handig. Al bij al levert VIDAA U een zeer vlotte gebruikservaring.

Afstandsbediening

De afstandsbediening zorgde voor een paar verrassingen. Geen lichtmetalen remote meer, maar een veel minder elegant kunststof model. Wat echter het meest in het oog springt, zijn de twaalf sneltoetsen bovenaan de remote. Dat is echt wat te veel van het goede. YouTube, Netflix, Prime Video en Disney+ kunnen we nog begrijpen. Maar sneltoetsen voor Rakuten TV, Facebook Watch, of zelfs voor Deezer, Plex, NBA league, Kidoodle TV en Vidaa Free vinden we overdreven. De toets voor Vidaa TV leidt naar de live tv zenders, dus die vinden we nog enigszins nuttig.

De layout is goed, de toetsen zijn gemakkelijk in te drukken en hebben allemaal duidelijke iconen of opschriften. Maar waar de vorige afstandsbediening er nog modern uitzag, neigt deze ronduit naar oubollig.

Functies

Vidaa U6 bouwt gestaag aan zijn aanbod apps, ook lokale content. Waar we vorig jaar nog Apple TV en Disney+ misten zijn die nu ook beschikbaar. De belangrijkste internationale namen zijn zo allemaal aanwezig. Lokaal is er voor Nederland al NPO, Kijk en NLziet, en zijn er plannen voor HBO Max, Viaplay en Videoland. Voor België staan Streamz en VTM Go op de planning. Er is dus nog wat achterstand goed te maken, maar Hisense is op weg. Een tip voor wie een leuke screensaver zoekt, kijk eens in VIDAA Art. Die app werkt samen met DeviantArt, een bekende website waar je tonnen digitale kunstwerk vindt in de meest uiteenlopende categorieën.

De USB-mediaspeler ondersteunt de meeste van onze testformaten, inclusief ondertitels en soundtracks (ook in Dolby Atmos en DTS), maar het oudere Divx of Xvid niet meer. De tv heeft een enkelvoudige DVB-T2/C/S2 tuner en één CI+-slot, en je kunt opnemen naar externe USB harde schijf.

VIDAA Voice is beschikbaar in het Nederlands, en is zeker een kijkje waard. De tv herkende onze commando’s erg goed. Wie het even wil testen, zegt gewoon ‘help’ om een overzicht van mogelijke bevelen te zien.

Hisense 55U8HQ - Beeldverwerking

De Hisense heeft degelijke beeldverwerking, al komen de prestaties niet echt boven een goed gemiddelde uit. Deinterlacing en upscaling zijn zeer goed, de tv kan HD-content scherp in beeld brengen, met veel detail. Je kan eventueel de scherpte-instelling een tikje optrekken naar ergens tussen 5 en 10, anders zijn de beelden heel zacht. Wat ons opviel is dat de ruisonderdrukking in de laagste stand nauwelijks of geen effect heeft. Om ruis weg te werken moet je uitwijken naar de ‘medium’ stand. Compressieruis en blokvorming blijven iets waar Hisense absoluut beter moet presteren, de MPEG ruisonderdrukking levert slechts beperkte verbetering. Helaas betekent dat ook dat kleurbanden in zachte kleurovergangen altijd duidelijk in beeld  blijven.

Het scherm levert behoorlijke scherpte in snel bewegende beelden, enkel het fijnste detail gaat verloren. ‘Clear Motion’ bracht daarvoor geen oplossing, we zagen de helderheid dalen, maar kregen daarvoor in ruil niet meer detail, laat het uit staan. Het onderdeel waar Hisense een iets krachtigere processor kan gebruiken is motion interpolation. In de Ultra Smooth Motion ‘Film’ stand blijft er veel te veel judder over als je films kijkt, dat was storend. Gelukkig volstaat de ‘Duidelijk’ stand om dat op te lossen. Wie vloeiende beelden eist kan overschakelen naar Standaard of Vloeiend. Die creëren niet te veel beeldartefacten, maar bij snelle pans kan de processor niet volgen en stottert hij duidelijk.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeldmodusinstellingen / Achtergrondverlichting Beeldmodusinstellingen Beeldmodusinstellingen Geavanceerde instellingen
Achtergrondverlichting:  55
Lokaal Dimmen: Laag-Medium
Lichtsensor: Aan
Helderheid: 50
Contrast: 77
Kleurverzadiging: 45
Scherpte: 5
Adaptief contrast: uit
Ultra Smooth Motion: Duidelijk-Vloeiend
Clear Motion: Uit
Ruisreductie: Uit/Medium
MPEG-ruisreductie: Laag
Kleurtemperatuur: Warm 1
Overscan: Uit
Kleurengamma: auto
Zwartniveau: Auto
Gamma-correctie: BT.1886 of 2.2

Hisense 55U8HQ - Beeldkwaliteit

Net zoals op zijn voorganger gebruikt de U8HQ een ADS-paneel (een variant van IPS). De achtergrondverlichting gebruikt nu miniLEDs en Full Array Local Dimming om het contrast te verbeteren. Het brede kleurbereik wordt geleverd door quantum dots.

Het ADS-paneel levert zoals verwacht een vrij matig ANSI-contrast van 1.160:1. De local dimming biedt 14×8 segmenten, en kan het contrast naar 1.740:1 optrekken. In sommige testpatronen halen we iets meer dan 2.100:1. Maar met dat relatief beperkt aantal segmenten is het lastig om donkere content of extreme contrasten goed weer te geven. Met de Local Dimming in de laagste stand offer je wat contrast op, maar blijven de zonegrenzen vrij goed verborgen. Wie toch iets meer diepte in het beeld wilt, mag Local Dimming naar de medium stand brengen. De zwartweergave is dan duidelijk beter, en het contrast is nog iets beter, maar je riskeert hier of daar een vage zonegrens te zien. De hoogste stand raden we af in SDR. Dat is vooral omdat de dimming dan iets te veel na-ijlt op het beeld, waardoor snelle contrastrijke bewegingen duidelijk zichtbare zones tonen.

De uniformiteit is heel goed, zowel in donkere als heldere beelden. De kleine afwijkingen ga je in praktijk niet opmerken, er is ook bijna geen dirty screen effect.

Hisense heeft een ‘Filmmaker mode’ met degelijke, maar zeker geen perfecte kalibratie. De grijsschaal heeft een rode tint, en de kleurweergave is soms overgesatureerd, een probleem dat we vooral in rood zien, en ook in huidstinten. Er is veel zwartdetail zichbaar en de de intense kleuren en goede helderheid zijn zeker een troef in een goed verlichtte woonkamer.

Hisense 55U8HQ – HDR

De U8HQ ondersteunt HDR10, HLG, Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive, een heel volledig aanbod. Daarnaast heeft hij ook flink wat ruw potentieel te bieden. Op een 10% venster meten we 1.441 nits, een indrukwekkend resultaat. En op een volledig wit venster levert hij nog steeds 588 nits. Uiteraard zorgt de local dimming ervoor dat je op de kleinere vensters wat helderheid inlevert, maar dat valt nog erg goed mee.

De quantum dots zorgen voor een bijzonder ruim kleurbereik, 77% Rec.2020 en 96% P3. Er is dus niet alleen heel wat licht, maar ook veel kleur. Hoe gaat de Hisense daar mee om?

Het valt op dat de Filmmaker mode in HDR beter gekalibreerd is dan in SDR en dat levert mooie beelden. Daarbij springt enkel in het oog dat hij nogal wat zwartdetail mist, vooral in donkere beelden waar de local dimming hard moet ingrijpen. Hij heeft goede tonemapping die tot 4.000 nits of iets hoger bijna alle lichtnuances lijkt te bewaren. In overwegend heldere beelden speelt hij zijn troeven goed uit, met kleurrijke en intense resultaten. In donkere beelden of hoog contrast beelden zit dat lage contrast wat in de weg. Je kan dan echt wel de local dimming aan het werk zien.  Maar het is opvallend hoe sterk deze Hisense uit de hoek komt, HDR-beelden zullen een uitstekende indruk achterlaten.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Het ADS-paneel heeft een goede kijkhoek voor kleur en helderheid, maar de anti-glare coating kan lastige neveneffecten hebben op het contrast. Vanuit een hoek kan dat een stevige waas over het scherm leggen, vooral als je te hoog of te laag zit. Hou het centrum van het scherm dus op ooghoogte.

In de game-mode heeft deze Hisense een input-lag van 16,5 ms (4K60) en 7,6 ms (2K120). Dat zijn uitstekende resultaten. De VRR-ondersteuning bevat HDMI VRR en AMD Freesync Premium. Hou er rekening mee dat eARC op HDMI 3 staat, en je dus een HDMI 2.1-aansluiting moet opofferen als je voor een externe audio-oplossing kiest.

Hisense 55U8HQ - Geluidskwaliteit

Dolby Atmos ondersteuning, de voorwaarts gerichte luidsprekers, een woofer in de rug, en opwaarts gerichte speakers achteraan, de Hisense is stevig uitgerust. In totaal goed voor 70 Watt vermogen. En dat hoor je wel. We vonden het niet nodig om het volume boven de 30 te zetten, dat was ruim voldoende om de kamer te vullen.

Een tip, schakel in de instellingen Dolby Atmos in, in plaats van DTS Virtual:X. Dolby Atmos klinkt veel voller en aangenamer. Voor films en stevige soundtracks zijn de prestaties prima, al test je best wel uit welke geluidspreset je prefereert. Er is een goede ruimtelijkheid, en een flinke portie bas, al klonk die in sommige stukken nogal ‘boomy’. Het hoogte-aspect van Dolby Atmos is eerder beperkt. Hij houdt vervorming goed onder controle. Ook voor muziek konden we de prestaties van de Hisense smaken, kortom op audiovlak presteert hij uitstekend.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Hisense 55U8HQ – Conclusie

Hisense mikt op betaalbaar kijkplezier, maar verliest daarbij niet uit het oog dat beeldkwaliteit belangrijk is. Dat je voor die erg aantrekkelijke prijs wat compromissen moet maken, lijkt ons heel redelijk. Het IPS-type paneel levert een eerder matig contrast. De local dimming verbetert dat wel, maar kan niet vermijden dat je in donkere HDR-beelden soms de zones ziet.

Voor sportfans heeft deze tv echter heel wat troeven. Hij is erg helder en heeft een heel ruim kleurbereik. Dat is een perfecte combinatie om op een zonnige namiddag nog knap beeld te leveren. Ook voor HDR is dat een sterke troef, bovenop het feit dat hij alle HDR-formaten ondersteunt. Op audiovlak presteert de Hisense ook sterk, de sfeer in de woonkamer is gegarandeerd. Dankzij VIDAA U heb je een vlot smart tv-systeem in huis, met flink wat apps. Hisense werkt nog verder aan meer lokale apps, maar die staan op de planning. Wil je gamen, dan kan dat perfect, er zijn twee HDMI 2.1-aansluitingen die de vereiste kenmerken hebben om in topkwaliteit te gamen.

9.0
Hisense_55U8HQ-toestel

Beoordeling
Hisense 55U8HQ

Pluspunten
  • Zeer hoge helderheid
  • Erg ruim kleurbereik
  • Sterke HDR-prestaties
  • VIDAA U
  • Dolby Vision IQ én HDR10+
  • Krachtige audioweergave met Dolby Atmos
  • HDMI 2.1 ALLM, VRR en eARC
Minpunten
  • Beperkt contrast
  • Local dimming zichtbaar in donkere HDR-beelden
  • Nog even wachten op alle lokale content

Beoordeling Hisense 55U8HQ

Hisense mikt op betaalbaar kijkplezier, maar verliest daarbij niet uit het oog dat beeldkwaliteit belangrijk is. Dat je voor die erg aantrekkelijke prijs wat compromissen moet maken, lijkt ons heel redelijk. Het IPS-type paneel levert een eerder matig contrast. De local dimming verbetert dat wel, maar kan niet vermijden dat je in donkere HDR-beelden soms de zones ziet.

Voor sportfans heeft deze tv echter heel wat troeven. Hij is erg helder en heeft een heel ruim kleurbereik. Dat is een perfecte combinatie om op een zonnige namiddag nog knap beeld te leveren. Ook voor HDR is dat een sterke troef, bovenop het feit dat hij alle HDR-formaten ondersteunt. Op audiovlak presteert de Hisense ook sterk, de sfeer in de woonkamer is gegarandeerd. Dankzij VIDAA U heb je een vlot smart tv-systeem in huis, met flink wat apps. Hisense werkt nog verder aan meer lokale apps, maar die staan op de planning. Wil je gamen, dan kan dat perfect, er zijn twee HDMI 2.1-aansluitingen die de vereiste kenmerken hebben om in topkwaliteit te gamen.

Prijsvergelijker Hisense 55U8HQ

Reacties (13)