LG lcd- en oled-televisies in 2022: alle vernieuwingen op een rij

21 maart 2022 + 10 minuten 1 Reacties
LG 2022 oled tv’s

Voor OLED-tv’s zijn de laatste jaren een fantastische rit geweest. Nieuwe panelen, lagere prijzen en een blijvend imago als de geliefde keuze voor de filmfanaten, maar ook meer en meer voor gamers. Er zit voorlopig nog geen sleet op de technologie, want LG heeft ook dit jaar wat vernieuwingen voor ons in petto. Met daarnaast ook nieuwe beeldverwerking mag je dus weer knappe resultaten verwachten.

LG OLED evo en OLED EX

We hebben het al uitgebreid gehad over de verschillende types OLED-panelen in een vorig artikel. Daarin kwamen we tot de conclusie dat de keuze voor een bepaald type paneel niet altijd tot dezelfde resultaten leidt, omdat fabrikanten er voor kunnen kiezen om de eigenschappen van een paneel op verschillende manieren in te zetten.

LG zal in 2022 opnieuw gebruik maken van de “OLED evo” merknaam. Die naam staat voor een geavanceerd OLED-paneel dat gebruik maakt van nieuwe materialen, die een ruimer kleurbereik en hogere helderheid leveren, gecombineerd met de nieuwe Alpha9 gen5 processor. Zowel de C2 als de G2 zullen dit jaar uitgerust zijn met OLED evo.

Maar hoe zit het dan met die nieuwe OLED EX-panelen die LG Display aangekondigd heeft? LG Electronics (die de tv’s maken) liet ons weten dat ze de meest geavanceerde panelen van LG Display gebruiken, maar dat ze die voor OLED evo op een specifieke manier inzetten. Lees: we mogen er van uit gaan dat het OLED EX-panelen zijn, maar misschien zijn ze iets meer getuned voor energie-efficiëntie of anti-burn-in eigenschappen.

Dat we een hogere helderheid mogen verwachten staat wel vast, daarvoor gebruikt LG de Brightness Booster-technologie.

LG G2 oled tv
Lees ook

Zijn alle OLED-tv’s hetzelfde of zijn er verschillen? We leggen het uit

Meer helderheid: Brightness booster

De Brightness Booster is algoritme dat voor een efficiëntere verdeling van het beschikbare vermogen zorgt. Het detecteert donkere en lichtere delen in het beeld en zet vermogen dat uitgespaard wordt in de donkere delen in voor de heldere delen. Zo zorgt de Brightness Booster voor 20% meer helderheid ten opzichte van conventionele OLED-panelen (zoals bijvoorbeeld in de B2).

De Brightness Booster zal beschikbaar zijn op de C2 en de G2-reeksen, maar niet op de 42 en 48 inch modellen. Die hebben een te kleine pixel aperture ratio (de verhouding tussen het totale pixeloppervlak en dat deel van de pixel dat ingenomen wordt door aanstuurelectronica).

De G2 krijgt bovendien een betere koeling, waardoor hij tot 30% helderder zal zijn dan een conventionele OLED. Die aanpak zagen we vorige jaren al bij Panasonic en Sony, ook LG adopteert dat principe nu.

Het blijft altijd afwachten hoe die verbeteringen zich in de praktijk uiten. De 20 en 30% verbetering die LG aangeeft zijn gemeten op een volledig wit veld, wat het effect is op kleinere witte velden zullen we zelf moeten meten.

Verbeterde dithering voor bijna zwarte tinten

Een klein detail dat LG nog vermeldde, maar dat toch belangrijk is: de nieuwe panelen zouden een verbeterd dithering algoritme gebruiken. LG gebruikte tot vorig jaar een relatief agressieve dithering strategie, vergeleken bij bijvoorbeeld de Sony modellen (zie foto).

Het nieuwe dithering algoritme zou, volgens LG, minder risico dragen op hinderlijk flikkeren in donkere scènes. Dat is iets dat we zeker zullen uittesten wanneer de samples arriveren.

Lichtgewicht OLED-tv’s

Een OLED-tv is absoluut geen zwaargewicht te noemen. Zeker niet als we de huidige modellen vergelijken met een tv van tien jaar geleden. Maar LG is er in geslaagd om de nieuwe 2022 modellen nog lichter te maken. Een deel van het metaal in de rug is vervangen door een composietvezel materiaal tussen twee aluminium platen. Daardoor daalt het gewicht aanzienlijk. Het heeft ook geen nadelig effect op de koeling.

Wat is aanzienlijk? Een 65G1 weegt 29,0 kg terwijl de nieuwe 65G2 amper 22,8 kg weegt. Voor de 65C2 is de winst nog indrukwekkender. Die gaat naar 16,8 kg terwijl de 65C1 nog 32,6 kg woog.

De 5e generatie Alpha9 processor

Beeldverwerking is een integraal deel van beeldkwaliteit, en ook daar zien we elk jaar kleine verbeteringen of een nieuwe aanpak.

Vooreerst is er gesleuteld aan het upscaling algoritme. Tot nog toe werkte dat in meerdere stappen. Eerst wordt het beeld in verschillende stappen geupscaled, daarna voegde het ‘Clear Resolution’ AI-algoritme verbeteringen voor scherpte en detail toe. Maar door het gebruik van verschillende stappen accumuleer je natuurlijk verschillende malen bewerkingsfouten. LG claimt dat het beter kan door alles in één stap uit te voeren. Het nieuwe algoritme voert in één stap de upscaling en voegt aan de AI-gebaseerde ‘Clear Resolution’ ook nog een Ruisonderdrukkingsstap toe. Ook die laatste is gebaseerd op Deep learning AI-technologie. In de testresultaten die LG ons toonde leidde dat alvast tot verbeterde weergave van schuine lijnen (minder stapjesvorming) en een zuiverdere scherpte zonder halo en overshoot.

Kleinere verbeteringen zijn er in detectie van voorgrond en achtergrond. Waar de 2021 processor gezichten, lichamen en objecten herkende, kan de 2022 processor dat nog verbeteren door een meer algemene zone-gebaseerde detectie van wat voorgrond en achtergrond is. Zo krijgt het beeld wat extra diepte.

En om de Vivid mode aangenamer te maken is, houdt de nieuwe ‘Dynamic Vivid’ mode nu rekening met huidskleuren. Die laat hij grotendeels onaangeroerd, maar in andere kleuren kan hij wel een ruimer palet gebruiken. Zo krijgt het beeld meer kleur, maar blijven personen natuurlijk ogen.

Dynamic Tone Mapping Pro

Tonemapping is een van de belangrijkste aspecten van HDR-weergave. Tijdens deze stap wordt het bereik van het ingangssignaal overgezet naar het bereik van het scherm. Bijvoorbeeld, wanneer een film pieken bevat die tot 2.000 nits gaan, en het scherm maar tot 1.000 nits kan weergeven, dan kan de tonemapping beslissen om het ingangssignaal van 200 tot 2.000 nits te mappen op het schermbereik van 200 tot 1.000 nits. Er is geen verplichting om dit op een bepaalde manier te doen, en dus hebben fabrikanten vrijheid om het beeld te tunen naar hun preferentie.

Bij Dynamic Tonemapping bepaalt de tv voor elk beeld opnieuw wat de optimale tonemapping is. Zo kan hij vermijden dat hij donkere beelden onnodig nog donkerder maakt. Op 2021 modellen analyseerde LG 576 zones om het donkerste en helderste deel van het beeld te vinden en bepaalde dan een tonemapping die voor heel het beeld werd toegepast.

Op de 2022 modellen (enkel die met Alpha9 processor) wordt die aanpak nog verfijnd. Het beeld wordt onderverdeeld in 5.184 zones en de tv bepaalt niet één tonemapping voor het volledige beeld, maar voor elk van die zones apart een optimale tonemapping. Daardoor moeten de nuances in het beeld nog beter bewaard blijven, zowel in donkere als heldere delen van het beeld. En vooral in beelden met een sterk contrast zal dit goed tot uiting komen. LG claimt zelfs dat Dynamic Tonemapping Pro de intentie van de maker nog beter bewaart.

Dolby Vision IQ + Precision Detail

De Dynamic Tonemapping Pro aanpak van LG heeft blijkbaar ook de interesse van Dolby gewekt. De LG-modellen met een Alpha9-processor zullen dit jaar kunnen genieten van Dolby Vision IQ + Precision Detail. Precision Detail verwijst naar een betere weergave van contrast (en dus scherpte). Over de exacte werking heeft Dolby nog geen details gegeven, maar volgens LG zou het werken met hetzelfde principe als Dynamic Tonemapping Pro.

Een belangrijk voordeel is dat het werkt met elke Dolby Vision titel, en zelfs met Dolby Vision gaming beelden.

Meer Gaming features in 2022

Gaming krijgt steeds meer aandacht op de tv’s. Binnen de Game mode kon je al schakelen tussen verschillende beeldoptimalisaties op basis van spelgenre (Standaard, FPS, RPG en RTS). Daar komt nu ook nog een ‘Sports’ mode bij die de focus legt op bewegingsscherpte en duidelijke zichtbaarheid van spelers (bvb voor FIFA).

Daarnaast heeft LG in 2022 ook een ‘dark room’ mode voorzien. Wie dus in het donker gamet, maar het beeld toch te helder en te vermoeiend vindt, kan nu in twee stappen het beeld wat milder maken.

Het gaming-dashboard krijgt een update. Je zal er nu kunnen schakelen tussen de verschillende gamemodes, een splitscreen activeren om naast je game bijvoorbeeld ook YouTube te bekijken, of rechtstreeks naar alle instellingen te gaan.

Voor optimale game streaming support zullen de Z2, G2, QNED99 en QNED95 uitgerust zijn met WiFi 6.

LG 2022 QNED 8K
Lees ook

LG 2022 QNED lcd led tv line-up – modellen, specificaties en prijzen

webOS22: meer personalisatie

Vorig jaar gooide LG het roer voor webOS volledig om met een totaal nieuwe interface. De nieuwe versie krijgt nu de naam webOS22, en legt nadruk op meer personalisatie en gebruiksgemak.

Zo zal je nu verschillende profielen per gebruiker kunnen aanmaken. Schakelen kan met behulp van je smartphone. Elke gebruiker ziet zijn eigen apps, maar ook eigen aanbevelingen. Wat je ziet kan je ook meer aanpassen, bijvoorbeeld niet enkel de volgorde van de apps in de lijst, maar ook in welke volgorde de andere rijen op het scherm verschijnen.

Op het Home scherm zal er nu een tegel beschikbaar zijn die je onmiddellijk terug brengt naar de laatst geselecteerde bron. En om je contentaanbod overzichtelijk te houden zijn alle VOD-diensten ondergebracht in één rij. Met een reeks tabs boven die rij kan je dan kiezen van welke dienst je aanbevelingen wilt zien.

LG levert ook een uitgebreide Multi View optie waarbij je in klassieke Picture in Picture of als twee schermen naast elkaar twee bronnen tegelijk kunt bekijken. Je zal heel wat bronnen kunnen combineren, maar de meeste opties zullen pas later op het jaar beschikbaar zijn. Van bij de start kan je Live TV, HDMI en YouTube combineren met het beeld van een USB-camera of Miracast. Live TV en HDMI kan je ook al combineren met YouTube.

Een nieuwe ‘Always Ready’ mode geeft het scherm een functie als je geen tv kijkt. Bijvoorbeeld als klik, als kunstwerk of als fotokader. De ingebouwde microfoon kan je dankzij Alexa of Google Assistant antwoord geven op vragen, zoals bijvoorbeeld de weersverwachting. Wie liever geen luisterend oor in de woonkamer heeft, kan de microfoon uitschakelen via de menu’s.

Conclusie LG 2022 tv's

We kijken uit naar deze nieuwe 2022 tv’s van LG. Niet alleen zijn er verbeteringen aan de OLED-technologie, maar ook beeldverwerking zoals Dynamic ToneMapping Pro lijkt ons erg interessant. Na de radicale vernieuwing van webOS in 2021 lijkt het smart tv-platform in 2022 beter te personaliseren, een stap die we zeker verwelkomen.

LG G2 oled tv
Lees ook

LG 2022 oled tv line-up – modellen, specificaties en prijzen

Reacties (1)