Google kondigt Android TV 11 aan met automatische low latency mode

22 september 2020 2 Minuten 0 Reacties
Android TV startscherm

Google heeft middels het Android Developers Blog de nieuwste versie van Android TV bekendgemaakt. Android TV 11 is net zoals zijn mobiele tegenhanger een vrij bescheiden update. De update lijkt zich vooral op gamers te richten, met onder andere een auto low latency mode en ondersteuning voor meer soorten controllers.

Verbeteringen in de kern

Android TV 11 moet dezelfde verbeteringen onder de motorkap bieden als de mobiele versie. Daarbij horen verbeterde prestaties en geheugenmanagement, plus nieuwe privacyfeatures zoals het kunnen geven van eenmalige toestemming voor apps. Het wordt mogelijk om apps uit te proberen alvorens tot een download over te gaan, zoals in Android voor mobiele apparaten al een tijdje mogelijk is. Daarnaast kunnen gebruikers vanaf deze versie betalingen verrichten met een pincode. Andere kleine verbeteringen hebben betrekking op de Gboard-app en op de doorvoer van beveiligingsupdates.

Het moet voor ontwikkelaars eenvoudiger worden om hun apps te testen. Er komt een speciale ‘test harness mode’ in het besturingssysteem om de werking van apps te perfectioneren. Daarnaast krijgt de Android TV Emulator de mogelijkheid om gebruik te maken van de Play Store. Dat geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om hun apps nauw in de gaten te houden tijdens het ontwikkelproces.

Verbeteringen in de interface

Zoals al eerder bekend werd gemaakt gaat de interface van Android TV zich aanpassen aan persoonlijke voorkeuren. Ook krijgt het thuisscherm een bredere focus op content, zoals films, series en apps. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen geautomatiseerde aanbevelingen en gesponsorde content. Het wordt ook eenvoudiger gemaakt om betalingen te kunnen verrichten, zoals voor abonnementen op diensten als Netflix.

Advertentie

Google wil ook het gebruik van het HDMI-CEC-protocol eenvoudiger maken. Dit wordt door verschillende fabrikanten op verschillende manieren geïmplementeerd, waardoor het doel van het protocol verloren gaat. Dat doel is namelijk het laten samenwerken van verschillende apparaten. Door bepaalde versies op alle Android TV’s te ondersteunen moet de fragmentatie van het protocol worden tegengegaan.

Verbeteringen voor gamers

Ook voor gamers komen er een aantal handige functies beschikbaar. Allereerst wordt het aantal ondersteunde controllers uitgebreid met onder andere Nintendo’s Switch Pro-controller en Valve’s Steam-controller. Daarnaast komt er een auto low latency mode (ALLM). Deze modus zet beeldbewerkingsfuncties die door fabrikanten worden ingebouwd zoveel mogelijk uit, zodat games soepeler kunnen worden gespeeld. ALLM is normaal gesproken een onderdeel van de HDMI 2.1-specificatie, maar is beschikbaar op de meeste duurdere televisies met HDMI 2.0.

Wanneer de update wordt uitgerold naar geschikte televisies verschilt per fabrikant. Veel recente tv’s zitten zelfs nog op versie 9 van Android TV, waardoor een update lang op zich kan laten wachten. Waarschijnlijk zullen we de nieuwste versie voor het eerst zien op een nieuw apparaat van Google met de codenaam ‘Sabrina‘. Deze spirituele opvolger van de Chromecast Ultra zal zeer waarschijnlijk tijdens het Google-event op 30 september worden onthuld.

Reacties (0)