Review: Google Chromecast Ultra

12 april 2017 7 Minuten 10 Reacties
Chromecast _Ultra_Box

De kleine Google Chromecast HDMI-dongle is een van de leukste en goedkoopste manieren om een aantal smart tv-functies naar je televisie te brengen. Na de Chromecast en de Chromecast Audio brengt Google nu ook een Chromecast Ultra op de markt voor wie Ultra HD en HDR wil streamen. In deze review kijken we naar de Google Chromecast Ultra.

Chromecast Ultra: Wat is er nieuw?

We hebben de Chromecast altijd als een bijzonder eenvoudige oplossing gezien om streaming toe te voegen aan je televisie. Je plugt de kleine puck in een HDMI-aansluiting van de televisie, voorziet hem van stroom via de USB-aansluiting en doorloopt de installatie op je smartphone of tablet. Klaar.

Wat is er dan zo nieuw aan de Chromecast Ultra? De belangrijkste bestaansreden voor de Ultra is ondersteuning van Ultra HD video én HDR-video (in zowel HDR10 als Dolby Vision formaat). Maar er zijn ook fysieke veranderingen. Visueel oogt hij quasi gelijk aan een standaard Chromecast, maar de Ultra beschikt kennelijk over iets betere hardware, want Google claimt snellere laadtijden voor alle apps. De HDMI-aansluiting is een 2.0a-versie, dat is vereist voor HDR-ondersteuning.

Een belangrijke verandering is het verplicht gebruik van de power adapter. De standaard Chromecast kan je met behulp van de micro USB-kabel aansluiten op een USB-poort van je televisie. Zo blijft alles netjes uit het zicht. Deze versie dus niet, dat betekent niet alleen dat je een extra stopcontact nodig hebt, maar ook dat er een extra kabel weggewerkt moet worden.

Daarnaast is er nu naast draadloos netwerk ook een bedrade netwerkaansluiting voorzien. Die zit op de poweradapter. Afhankelijk van hoe je bedrading loopt kan dat wat onhandig zijn. Maar een bedrade aansluiting is een toevoeging die we toejuichen, zeker als je Ultra HD wil streamen en je draadloos netwerk niet de beste dekking geeft aan de televisie. De prijs voor al die nieuwigheden bedraagt 79 euro.

Installatie

De installatie van de Chromecast blijft bijzonder eenvoudig. Sluit hem aan op een HDMI-poort, voorzie hem van stroom en sluit eventueel een netwerkkabel aan.

Daarna open je de Google Home-app op je smartphone of tablet. Die leidt je vervolgens in enkele stappen door de installatie. Het hele proces duurt niet langer dan een paar minuten, korter zelfs wanneer je de bedrade netwerkaansluiting gebruikt.

Spelen maar

Het gebruik van de Chromecast is onveranderd. Je gaat in de app die je wilt streamen op zoek naar het Cast-icoon, klikt erop en selecteert je Chromecast. Klaar. Alle video’s die je binnen die app speelt worden nu rechtstreeks naar je Chromecast Ultra gestreamed, dus zonder dat je smartphone er nog tussen zit. Die kan je ondertussen gebruiken om andere dingen te doen. Apps laden op de Chromecast inderdaad bijzonder snel, dus in dat opzicht is de Ultra echt wel een stap vooruit.

Wat kan je nu zoal bekijken? Een volledige lijst van compatibele apps vind je hier. Concreet: elke app die al werkte met de Chromecast werkt ook met de Ultra versie. Natuurlijk haal je deze kleine dongle in huis om te streamen, dus Netflix, YouTube, Google Play Movies, Dailymotion, Viewster en Crunchyroll zijn alvast belangrijk. Voor de muziekliefhebbers: Deezer, Spotify, Google Play Music, TuneIn Radio en Musixmatch. Het is maar een greep uit de selectie. Er zijn ook enkele games, maar dat is duidelijk niet het hoofddoel van de Chromecast.

Ultra HD en/of HDR-content moet natuurlijk aangeboden worden door de streaming-app. Het is niet zo dat de Chromecast Ultra alle video’s die je streamt magisch converteert naar Ultra HD HDR. Voor de eigenlijke bestaansreden van deze nieuwe Chromecast ben je dus (voorlopig) beperkt tot Netflix en YouTube. Over de beeldkwaliteit kunnen we duidelijk zijn, die wordt volledig bepaald door wat de bron aanlevert.

Installeer de Chrome-browser op je pc en je kunt ook tabs van je browser streamen. Klik rechts bovenaan op de drie stippen voor de instellingen en selecteer ‘Cast’. De beeldkwaliteit is prima.

Wil je media vanop je pc streamen naar de Chromecast Ultra, dan moet je toch nog enige stappen doorlopen. Je moet een Chrome-extension en/of een app installeren op je smartphone of tablet. De beste keuzes zijn Plex (erg mooie interface, maar vereist dat je ergens een server draait en is een betalende app), Videostream (erg handig als je vanop je pc media wil streamen), Localcast en Allcast. Hou er wel rekening mee dat de Chromecast Ultra zelf niet alle codecs ondersteunt (de volledige lijst vind je hier), dus indien je app niet voor conversie zorgt, kan je mogelijk op foutberichten stuiten.

Chromecast Ultra: Wat ontbreekt?

De Chromecast Ultra vertrouwt net als de Chromecast op het gebruik van een smartphone of tablet. Er is geen interface op je televisie, behalve dan een screensaver met mooie foto’s, en er is geen afstandsbediening. Voor verstokte smartphone-junkies geen probleem uiteraard, maar niet iedereen zal dat even handig vinden.

Bij de apps is Amazon Prime Video afwezig. Deze dienst is sinds kort ook in België en Nederland beschikbaar en levert Ultra HD en HDR content, maar daarvoor moet je dus op je smart tv of een ander apparaat vertrouwen. Koop je de Chromecast Ultra als een mediaspeler voor je eigen bestanden, dan moet je beseffen dat hij daarvoor bijkomende apps nodig heeft. Die bieden, afhankelijk van je opstelling, een goede oplossing, maar we hadden dat eerlijk gezegd liever ingebouwd gezien in de Google Home App.

Conclusie

Heb je een oude Ultra HD-tv met slechte of beperkte streaming opties, dan is dit een uitstekende keuze. Maar anderzijds weten we dat bijna alle goede Ultra HD tv’s, en zeker diegenen die ook HDR ondersteunen, over een degelijk smart tv-systeem beschikken en dus deze streaming opties ingebouwd hebben. De Chromecast Ultra lijkt in dat opzicht meer op een oplossing voor een zeldzaam probleem. Zodra er meer HDR-content breder beschikbaar komt, stijgt het nut van de Ultra, maar tegen die tijd zijn we mogelijk een jaar en een nieuwe Chromecast-versie verder. Heb je een Full HD-tv, dan is de klassieke Chromecast een betere oplossing, zeker als je ook naar het prijskaartje kijkt. De Ultra kost immers twee maal zoveel als de klassieke Chromecast (79 vs 39 euro).

De Chromecast Ultra is snel, compact en gemakkelijk in gebruik. Daar kunnen we bijzonder weinig op aanmerken. De bedrade netwerkaansluiting kan komaf maken met WiFi-problemen, en dat we daarvoor een poweradapter moeten gebruiken in plaats van een USB-poort op de tv, nemen we graag voor lief.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Ultra HD HDR streamer
  • Makkelijke installatie
  • Bedrade netwerkaansluiting

Minpunten
  • Verplichte stroomadapter

  • Geen Amazon Video Prime
  • Prijs


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (7)

Hans

Hans
12 april 2017 om 12:14

Kan de Chromecast Ultra daadwerkelijk Youtube in UHD laten zien? Dat zou dan wel een reden kunnen zijn. De Youtube app van Samsung op onze Samsung UHD TV laat namelijk maximaal HD zien en is niet te upgraden.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
12 april 2017 om 19:31

Dat kan inderdaad.

Inloggen
H.Zuidema

H.Zuidema
14 april 2017 om 19:38

De LG 49UB850V laat ook alle UHD video’s zien op You Tube in prachtige kleuren en scherpte.

Inloggen
dinand

dinand
12 april 2017 om 15:53

Yes, de beelden op You Tube in UHD met HDR zien er inderdaad erg schitterend uit.
Mijn TV een Philips 65PUS7601 ondersteunt wel degelijk HDR echter de You Tube app van de TV ook niet, vandaar deze enige maanden geleden aangeschaft, en werkt prima. Zeker als je de beelden van het speciale HDR kanaal van You Tube draait. Ik ben erg tevreden met mn Ultra Chromecast! Wel van belang is je HDMI aansluiting, deze moet wel de HDMI 2.0 ondersteunen!

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
12 april 2017 om 19:34

In dat geval is het inderdaad een kleine maar degelijke upgrade. Maar vermits je momenteel maar erg weinig HDR-content vindt op YouTube is de meerwaarde ook beperkt. Netflix en Amazon Prime zijn de bronnen die voorlopig het meeste HDR-content leveren (naast UHD Blu-ray) en die apps zijn veelal wel up-to-date.

Inloggen
H.Zuidema

H.Zuidema
14 april 2017 om 19:41

De LG49UB850V is een UHD tv die alles ondersteunt wat maar met 4 K te maken heeft zelfs 10 bit beelden.

Inloggen
Nico Kwant

Nico Kwant
08 mei 2017 om 14:13

De Ultra heeft een heel groot voordeel: de bedrade netwerkverbinding. Ik heb geen (nog) geen UHD tv maar gewoon HD. Ik had eerst de gewone Chromecast. Maar die wifi verbinding is een ramp. Vaak storing in de vorm van haperend beeld en/of geluid. Toch gekozen voor de Ultra en weg storingen door de betrouwbare bedrade netwerkverbinding.

Inloggen
dinand

dinand
31 mei 2017 om 16:33

iemand bekend of de Ultra ook de Smart IPTV app`s ondersteunt?

Inloggen
Jimmy :-D

Jimmy :-D
15 april 2018 om 16:11

Update/Edit alstublieft.

Binnen 15 seconden merkte ik al misinformation op…
Zou iemand zo vriendelijk willen zijn een factuur check na te lopen EN daar naast de voordelen van Updates kunnen nalopen…

1. Gebruik netwerk adapter is GEEN verplichting NA 1 tot 5x het product gebruikt te hebben EN ge-Update, Wi-Fi/Draadloze functionaliteit is dán een optie! (Zie onderstaande vereiste en nadelen!)
Stroomvoorziening is WEL een vereiste, mits USB poort op TV voldoende stroom leverd kan men de Chromecast Ultra ook zonder netadapter gebruiken NÁ Updates waar/als nodig. (Er bestaat een reële kans dat updaten voor gebruik van draadloze functionaliteit niet nodig zal blijken…Daar naast heeft meer dan 60% van TV’s een sufficiënte USB voeding ingebouwd voor het gebruik van de basale functionaliteit van de Chromecast Ultra)
NADEEL; Geen-gebruik/Niet-gebruiken van stroomvoorziening/voeding (zoals meegeleverde adapter) elimineerd de mogelijkheid tot gebruik 4K/Ultra-HD functionaliteit….Test; Mogelijk dat een Voeding zoals USB accu met ten minste 2.4A output voldoende is voor gebruik 4K funtionaliteit on-the-go en is gebruik ethernet/Kabel aansluiting tegen 9verstaander daarvan niet relevant…en in dat geval en daarmee is de Chromecast Ultra enkel nog afhankelijk van draadloze en Internet prestaties op locatie ter behoeve van mogelijkheid gebruikbaar 4K functionaliteit. (Fact check first; HDR en Dolby Vision + Dolby 5.1 surround funtionaliteiten blijven operatief…van wat ik me herinner is dit wel zeer waarschijnlijk het geval)
2. Ja, gebruik van een voeding of stroomvoorziening is een verplichtIng…Nee dat hoeft NIET per-se de netadapter te zijn. (Alles vanaf 1.4A(mpere) mogelijk minimaal 1.6A output is voldoende voor functioneren zonder 4K functionaliteit)
3. Nette review, goed geschreven…enkel wat contradicties hier en daar naast gemiste info dan wel details van zaken.
4. Zoals omschreven…mits benodigde verbindingen en eventuele andere gebruiks scenario vereiste aanwezig zijn, is USB accu of USB op tv samen met Wi-Fi/Draadloos voldoende.
5. Welke voor en nadelen kan men potentieel verwachten/ervaren met betrekking tot updates sinds schrijven van review?

Inloggen
Antoine

Antoine
29 mei 2019 om 08:03

Na het installeren van de Chromecast Ultra dacht ik dat alles werkte maar tijden het streamen geeft hij ongeregeld een zwartbeelt heel kort maar wel vervelend. wat kan dat zijn. de Chromecast 3 had ik daar geen last van. wie heeft de oplossing!

Inloggen