Android TV gaat meer films, series en apps aanraden

06 augustus 2020 2 Minuten 1 Reacties
Android TV startscherm

Het startscherm van Android TV wordt iets aangepast. Google voegt er een diavoorstelling aan toe. Deze staat bovenaan en is bedoeld om films, series en apps aan te raden. Zo moet de televisie-ervaring persoonlijker worden, omdat Android TV je nu - net als Netflix - aanbevelingen doet.

Gesponsorde aanraders

Het is niet een geheel objectief systeem, want er zitten ook aanbevelingen tussen die zijn gesponsord. Een bedrijf kan Google betalen om vaker tussen de aanraders te staan. Google zegt dit transparant te willen houden, door elke bron van een duidelijk label te voorzien. Dat label geeft dan weer of het gaat om een ‘objectieve’ aanbeveling of een advertentie.

Er kleven voor adverteerders wel regels aan de advertenties. Zo kun je niet voor iets anders adverteren dan entertainment. Het moet dus wel iets zijn wat je kunt kijken of een app die je kunt downloaden. Het is afwachten in hoeverre die advertenties alsnog goed op de voorkeuren van gebruikers worden aangepast. Het kan ook voelen als een aantasting van de televisie, als hier op het startscherm ineens resultaten van commerciële deals van Google komen te staan.

Android TV

Ze springen ook nogal in het oog, waardoor het sowieso even wennen is voor televisiebezitters. Wat de beter zou moeten maken, dat is er per aangeraden item een klein stukje als voorbeeld wordt afgespeeld als je eroverheen hovert. Dit is een bekende manier om je in een bepaalde film of serie te trekken, namelijk een soort Netflix-methode.

Advertentie

Het is echter niet alleen Netflix dat de klok slaat. Er komt ook nog een update naar het televisie-besturingssysteem waardoor je makkelijker je abonnementen op streamingdiensten kunt afsluiten. Daar heb je nu vaak nog een telefoon voor nodig, om zo’n abonnementsregistratie af te ronden. Je hoeft ook niet van alles op je afstandsbediening te gaan typen, want je kunt dankzij de update direct betalingen autoriseren via je Google-account.

Techsite The Verge denkt dat Google ondertussen met heel andere dingen bezig is. Het schrijft dat het erop lijkt dat er een apparaat komt waar Android TV op draait. Het gaat dus om meer dan een Chromecast: een systeem dat zelfs van de Google Assistent is voorzien.

Reacties (1)