Wat is HDMI-CEC (SimpLink, Anynet+, Bravia Sync, EasyLink, etc)?

19 maart 2013 4 Minuten 18 Reacties
HDMI-kabel

Een term die we vaak voorbij zien komen, met name in vragen die te maken hebben met HDMI Audio Return Channel, maar die we nog niet uitgebreid behandeld hebben is HDMI-CEC. In dit artikel vind je een korte uitleg over wat deze functie inhoudt, wat de voordelen zijn en vooral ook wat de nadelen zijn.

SimpLink, Anynet+, Bravia Sync, EasyLink, etc

Je zult je misschien afvragen wat bovenstaande termen met HDMI-CEC te maken hebben maar al deze termen zijn een synoniem voor HDMI-CEC. Fabrikanten verzinnen maar al te graag eigen termen voor standaard features en technieken, al maakt het dit voor consumenten absoluut niet makkelijker. Al bovenstaande termen, en de termen in onderstaand lijstje, houden (grotendeels) hetzelfde in en beschrijven eigenlijk de mogelijkheden van HDMI-CEC.

  • Samsung – AnyNet+
  • Sharp – Aquos Link
  • Sony – BRAVIA Link en BRAVIA Sync
  • Toshiba – CE-Link en Regza Link
  • LG – SimpLink
  • Panasonic – HDAVI Control, EZ-Sync en VIERA Link
  • Phillips – EasyLink

Wat is HDMI-CEC?

HDMI-CEC, waarin CEC staat voor Consumer Electronic Control, is een functie van HDMI en is dan ook in het leven geroepen door de organisatie die achter de HDMI standaard zit. Met de functie moet het eenvoudiger worden om apparaten met elkaar te koppelen en vooral ook te laten communiceren. Dit gebeurt door een apart signaal, puur ingezet voor communicatie, via de HDMI kabel die tussen twee apparaten is gelegd te laten lopen. HDMI-CEC wordt door alle HDMI kabels ondersteund maar de implementatie van de functie in hardware ligt aan de fabrikant van de betreffende hardware.

Voordelen HDMI-CEC

Alle apparaten, waaronder TV’s en receivers, die met HDMI-CEC (in de vorm van een van de bovengenoemde marketingtermen) uitgerust zijn kunnen met elkaar communiceren. Hierdoor is het mogelijk middels één commando met de afstandsbediening meerdere apparaten een taak te laten uitvoeren. Er is dan ook maar één afstandsbediening nodig om meerdere apparaten te bedienen. Daarbij is het mogelijk één apparaat aan te zetten en andere apparaten hierop te laten reageren door ook aan te springen.

Advertentie

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een Blu-ray speler aan te zetten waarna middels HDMI-CEC een signaal richting receiver en TV gestuurd wordt. Vervolgens springen de TV en receiver automatisch aan, zonder dat je zelf handelingen hoeft te verrichten. Apparaten kunnen ook de juiste inputs automatisch selecteren of automatisch in stand-by stand springen zodra een ander apparaat uitgeschakeld wordt. Daarbij is voor het gebruik van HDMI Audio Return Channel de aanwezigheid van HDMI-CEC vereist.

Nadelen HDMI-CEC

De voordelen klinken natuurlijk erg goed maar helaas zitten er ook nadelen aan het gebruik van HDMI-CEC. Zo kunnen fabrikanten zelf aanpassingen doen aan de standaard waardoor bijvoorbeeld Anynet niet 100 procent samenwerkt met SimpLink. In de meeste gevallen werken de standaard functies als het in- en uitschakelen van apparatuur zonder problemen maar zijn het de extra functies die problemen opleveren.

Een ander nadeel is dat je vaak geen complete controle hebt over wat er gebeurt. Zo kan wanneer HDMI-CEC geactiveerd is en je een CD in de Blu-ray speler stopt zowel de TV als de receiver aanspringen. Maar, je wilt muziek luisteren en hebt de TV dus helemaal niet nodig. Deze moet vervolgens handmatig weer uitgezet worden.

HDMI-CEC: Handig, maar met beperkingen

Al met al biedt HDMI-CEC handige extra functies en mogelijkheden die het gebruiksgemak moeten vergroten. De implementatie laat echter, zoals met veel standaarden, nog te wensen over, met name door de verschillende aanpassingen van fabrikanten en het gebrek aan controle voor de gebruiker.

Goede en betaalbare hdmi kabels vind je bij RU Connected.

Meer informatie

Meer informatie over accessoires als HDMI-kabels en de mogelijkheden ervan vind je via onderstaande links of in onze homecinema informatiegids. Hier vind je ook alle tips en adviezen voor de aanschaf, installatie en het gebruik van home cinema-apparatuur.

HDMI (versies en kabels)
Wat is HDMI ARC (Audio Return Channel) en hoe werkt het?
Alle HDMI kabels zijn hetzelfde, of toch niet?
Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (11)

frank

frank
11 mei 2013 om 18:50

het zou trouwens erg goed kunnen dat het mis ging toen ik de tv bediende met de afst.bed. van de hcs

Inloggen


11 mei 2013 om 19:29

Maar dan zou ie ook niet op een andere tv moeten werken. Of dan zouden andere apparaten niet op de tv moeten werken.

Inloggen
Ivan

Ivan
05 juni 2014 om 10:28

Beste Martijn,

Hopelijk weet jij raad bij het volgende probleem: Ik heb een gloednieuwe Samsung UHD tv en een wat ouder simpeler Samsung home ciname setje, beiden beschikken over Anynet+ HDMI-CEC. Ik heb ze met elkaar verbonden via HDMI en wanneer ik in de instellingen van mijn tv het geluid omzet van tv speakers naar receiver dan springt op dat moment de home cinema set aan en gaat deze automatisch naar de AUX functie ‘D-in’. Dit is digitaal in heb ik in de handleiding gelezen. Maar goed, vervolgens komt er geen geluid uit de speakers van de home cinema set en ook geen geluid meer uit de tv zelf, al hoewel dat laatste natuurlijk logisch is.

Ik heb alle artikelen op je site over HDMI ARC gelezen en krijg het idee dat het daarmee te maken heeft. Want de apparaten herkennen elkaar wel, een aanpassing van de geluid instellingen op de tv zorgt ervoor dat de cinema set aanspringt en naar de juiste AUX setting gaat, maar dus geen geluid.

Kan dit zijn omdat de cinema set geen ARC ondersteunt? Of is dit een vreemde conclusie aangezien hij wel opdrachten ontvangt van de tv en probeert uit te voeren?

Een alternatief is nog om een optische kabel te leggen tussen de tv en de cinema set, maar ik wil eerst even zeker weten of het toch niet via de HDMI methode moet kunnen werken.

thanks!

Inloggen


05 juni 2014 om 10:33

Hoi Ivan,
Dat kan zeker. Check dat eerst even want ARC is iets anders dan CEC. Met CEC communiceren de apparaten met elkaar, zoals je aangeeft, maar met ARC wordt de audio terug gestuurd. Het lijkt er dus op dat de set (of de betreffende poort) geen ARC-ondersteuning biedt.

Inloggen
Ivan

Ivan
05 juni 2014 om 10:59

Hoi Martijn,

bedankt voor je snelle reactie!
helaas kom ik er niet achter of de cinema set ARC ondersteunt. De handleiding zegt hier niets over en ook zoeken via google levert niets op. Het is een set uit 2008/2009 dus gezien de leeftijd is de kans misschien groot dat ‘ie inderdaad geen ARC ondersteuning biedt.

Dan maar een optische kabel aanleggen…

Inloggen


05 juni 2014 om 18:39

Ik ben dan inderdaad bang dat het er niet opzit, helaas.

Inloggen
Ivan

Ivan
06 juni 2014 om 17:40

Helaas heeft een optische kabel van de tv naar de home cinema set niet geholpen. Apple tv werkt nu wel over de boxen (eerst via HDMI naar de tv en dan dus via optische kabel naar cinema set). Maar precies dezelfde opstelling van de UPC mediabox zorgt ervoor dat het beeld op de tv ineens ontzettend gaat storen. Het beeld wordt pas weer normaal zodra ik de cinema set uitzet. Nog een suggestie of houdt het hier wel zo’n beetje op?! 😉

Inloggen


06 juni 2014 om 19:09

Staat de HDMI-ARC en CEC-functies wel uit op de apparaten? De optische kabel alleen kan namelijk niet voor een storing in het beeld zorgen.

Inloggen
Marski

Marski
17 juli 2014 om 12:38

ARC is idd iets anders dan CEC.
Op mijn Samsung 55C8700 is alleen HDMI port 2 ACR compatible.
Dus voor mij werkt dan ook alleen HDMI 2 naar mijn Receiver met ARC.
Aangezien jij ook een sammie hebt zou mij niet verbazen ook jij HDMI 2 moet gebruiken.
Staat ook in je handleiding van je TV…

Inloggen
Ivan

Ivan
10 juni 2014 om 13:57

Hmm daar heb je wel een goed punt. Ik heb Anynet+ uitgezet op de tv, maar op de homecinema is hier niet eens een instelling voor te vinden waarmee dit te regelen is

Inloggen
dinandus

dinandus
12 juni 2014 om 16:42

Vraagje, heb ook probleem met een Samsung UHD TV uit 2014 (HU8500)
heb mijn sat ontvanger Philips 7141 via HDMI aangesloten, bij aanzetten gaat hij opstarten in de INIT stand, en schakelt na enige tijd cirka rond de minuut weer compleet terug naar standby. op alle 4 HDMI ingangen geprobeerd, zowel in combinatie met HDMI-CEC aan en uit.
Haal ik de HDMI verbinding eruit, loopt opstarten vlekkeloos. Komt dit omdat de sat decoder geen CEC ondersteunt? verder gaat ingestelde 1080i signaal elke keer terug naar 1280, rara
bij een vorige Philips tv Cinema totaal geen problemen mee gehad.

Zou mooi zijn als iemand een gouden tip heeft, waarschijnlijk zal ik een andere HD Sat ontvanger nodig hebben, iemand een aanbeveling? liefst een die 2xCI+ module ondersteunt, 1 x voor Canal Digital, en 1 x voor HD+ zenders.

Inloggen
ron

ron
27 december 2014 om 20:44

we hebben een samsung 3d tv gekocht type 6470 bij de tv gaat het geluid over de boxen als ik film wil kijken bij netflix dan geen geluid bij de boxen we hebben upc en versterker yamaha hdmi in tv en upc kastje van upc naar versterker tulp stekker en optiese kabel van tv naar versterker werkt niet als we muziek of film willen kijken via de boxen idee hoop het bvbdank

Inloggen
Frank

Frank
01 februari 2015 om 18:32

Heb een lg sound bar met draadloze woofer.
Deze geeft regelmatig een geluidsonderbreking .
Wie heeft dit ook meegemaakt,en wat is of kan de oorzaak zijn.

Inloggen
Thijs

Thijs
02 september 2015 om 17:13

´´Maar, je wilt muziek luisteren en hebt de TV dus helemaal niet nodig. Deze moet vervolgens handmatig weer uitgezet worden.´´

Inderdaad, zeer irritant is dat. Is er een manier om dit uit te zetten/omzeilen?
Ik heb een samsung tv en een samsung surround set, dus die twee staan met anynet in verbinding (dit uitzetten helpt overigens ook niet). En zou het ook opgelost kunnen worden met een ander merk televisie? Irritant is het want die samsung tv´s kun je niet met een knop uitzetten, ze staan altijd op standby dus dan zou je de hele stekker elke uit moeten halen, dat schiet niet op.
Alvast bedankt.

Inloggen
rogier

rogier
23 oktober 2015 om 14:48

Beste Martijn

Misschien dat jij me verder kan helpen.
Ik heb een samsung tv de ue40f6670 en een harman kardon avr 156.
plus itv van kpn.
Nou had ik het dus voor elkaar dat de heleboel met mekaar comunuceerde.
Maar nu in eens gaat dit niet meer heb al via de tv proberen te zoeken maar zonder resultaat.

Heb al verschilde hdmi kabels geprobeerd maar dat mocht ook niet baten.

weet jij misschien een oplossing.

Inloggen
w.j. te kamp

w.j. te kamp
10 januari 2016 om 23:37

ik kijk met een vu+solo2 TV.
nu heb ik een nieuwe LD UHD TV.
maar mijn nieuwe LG herkent de vu+solo2 niet.
m.a.w. ik moet 2 AB.en gebruiken, dat is soms lastig.
en ik wil maar 1 AB gebruiken. Of die van mijn nieuwe LG, of die van mijn VU+ Solo.
hoe los ik dat probleem op?

Inloggen
Andras Steiner

Andras Steiner
14 januari 2016 om 12:15

Ik heb een Samsung UE48HU7500 en een zojuist gekochte Yamaha rx-s601D.
Als ik netflix heb gekeken dan gaat mijn receiver de volgende dag automatisch aan als ik de tv aanzet. Dit wil ik uiteraard niet als ik nieuws kijk.
Iemand enig idee hoe ik dit kan voorkomen? Ik gebruik de ARC HDMI tussen de tv en de versterker.
Mijn Marantz NR1605 had precies hetzelfde kwaaltje.

Inloggen
Herman

Herman
30 augustus 2018 om 18:04

Ik heb een Samsung LE40A656A1F televisie, al wat jaartjes oud dus, geen HDMI-ARC helaas om mijn nieuwe Sonos Beam aan te sluiten. Via de optische uitgang krijg ik geen geluid uit mijn Samsung volgens de Sonos.
Met het optische verloopje aangesloten op mijn KPN tuner werkt het wel, dit is toch vreemd?
Weet iemand of bij Samsung nog wat ingesteld moet worden?, ik kan niets vinden namelijk.

Heeft iemand ervaring met een converter van tulp naar HDMI, om zo de audio eruit te halen voor de Beam?

Inloggen