Wat is HDMI-CEC (SimpLink, Anynet+, Bravia Sync, EasyLink, etc)?

19 maart 2013 4 Minuten 18 Reacties
HDMI-kabel

Een term die we vaak voorbij zien komen, met name in vragen die te maken hebben met HDMI Audio Return Channel, maar die we nog niet uitgebreid behandeld hebben is HDMI-CEC. In dit artikel vind je een korte uitleg over wat deze functie inhoudt, wat de voordelen zijn en vooral ook wat de nadelen zijn.

SimpLink, Anynet+, Bravia Sync, EasyLink, etc

Je zult je misschien afvragen wat bovenstaande termen met HDMI-CEC te maken hebben maar al deze termen zijn een synoniem voor HDMI-CEC. Fabrikanten verzinnen maar al te graag eigen termen voor standaard features en technieken, al maakt het dit voor consumenten absoluut niet makkelijker. Al bovenstaande termen, en de termen in onderstaand lijstje, houden (grotendeels) hetzelfde in en beschrijven eigenlijk de mogelijkheden van HDMI-CEC.

  • Samsung – AnyNet+
  • Sharp – Aquos Link
  • Sony – BRAVIA Link en BRAVIA Sync
  • Toshiba – CE-Link en Regza Link
  • LG – SimpLink
  • Panasonic – HDAVI Control, EZ-Sync en VIERA Link
  • Phillips – EasyLink

Wat is HDMI-CEC?

HDMI-CEC, waarin CEC staat voor Consumer Electronic Control, is een functie van HDMI en is dan ook in het leven geroepen door de organisatie die achter de HDMI standaard zit. Met de functie moet het eenvoudiger worden om apparaten met elkaar te koppelen en vooral ook te laten communiceren. Dit gebeurt door een apart signaal, puur ingezet voor communicatie, via de HDMI kabel die tussen twee apparaten is gelegd te laten lopen. HDMI-CEC wordt door alle HDMI kabels ondersteund maar de implementatie van de functie in hardware ligt aan de fabrikant van de betreffende hardware.

Voordelen HDMI-CEC

Alle apparaten, waaronder TV’s en receivers, die met HDMI-CEC (in de vorm van een van de bovengenoemde marketingtermen) uitgerust zijn kunnen met elkaar communiceren. Hierdoor is het mogelijk middels één commando met de afstandsbediening meerdere apparaten een taak te laten uitvoeren. Er is dan ook maar één afstandsbediening nodig om meerdere apparaten te bedienen. Daarbij is het mogelijk één apparaat aan te zetten en andere apparaten hierop te laten reageren door ook aan te springen.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een Blu-ray speler aan te zetten waarna middels HDMI-CEC een signaal richting receiver en TV gestuurd wordt. Vervolgens springen de TV en receiver automatisch aan, zonder dat je zelf handelingen hoeft te verrichten. Apparaten kunnen ook de juiste inputs automatisch selecteren of automatisch in stand-by stand springen zodra een ander apparaat uitgeschakeld wordt. Daarbij is voor het gebruik van HDMI Audio Return Channel de aanwezigheid van HDMI-CEC vereist.

Nadelen HDMI-CEC

De voordelen klinken natuurlijk erg goed maar helaas zitten er ook nadelen aan het gebruik van HDMI-CEC. Zo kunnen fabrikanten zelf aanpassingen doen aan de standaard waardoor bijvoorbeeld Anynet niet 100 procent samenwerkt met SimpLink. In de meeste gevallen werken de standaard functies als het in- en uitschakelen van apparatuur zonder problemen maar zijn het de extra functies die problemen opleveren.

Een ander nadeel is dat je vaak geen complete controle hebt over wat er gebeurt. Zo kan wanneer HDMI-CEC geactiveerd is en je een CD in de Blu-ray speler stopt zowel de TV als de receiver aanspringen. Maar, je wilt muziek luisteren en hebt de TV dus helemaal niet nodig. Deze moet vervolgens handmatig weer uitgezet worden.

HDMI-CEC: Handig, maar met beperkingen

Al met al biedt HDMI-CEC handige extra functies en mogelijkheden die het gebruiksgemak moeten vergroten. De implementatie laat echter, zoals met veel standaarden, nog te wensen over, met name door de verschillende aanpassingen van fabrikanten en het gebrek aan controle voor de gebruiker.

Goede en betaalbare hdmi kabels vind je bij RU Connected.

Meer informatie

Meer informatie over accessoires als HDMI-kabels en de mogelijkheden ervan vind je via onderstaande links of in onze homecinema informatiegids. Hier vind je ook alle tips en adviezen voor de aanschaf, installatie en het gebruik van home cinema-apparatuur.

HDMI (versies en kabels)
Wat is HDMI ARC (Audio Return Channel) en hoe werkt het?
Alle HDMI kabels zijn hetzelfde, of toch niet?
Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?

Reacties (18)