Testpanel JBL Live Pro+ TWS: wat vinden onze lezers van de oordoppen?

19 juni 2021 + 10 minuten 0 Reacties
jbl-live-pro-plus-groot

De afgelopen weken zijn drie jonge lezers van FWD aan de slag gegaan met een setje oordoppen van JBL. Wat vinden zij van de Live Pro+? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gebruiker de oordoppen aanraden? We zetten de belangrijkste conclusies op een rij.

De JBL Live Pro+ TWS is een setje oordoppen dat beschikt over bluetooth en ruisonderdrukking. Echter, met een druk op de knop kun je ook het omgevingsgeluid doorlaten. Handig voor op de fiets, bijvoorbeeld. Via de compacte oplaadcase laad je ze heel snel op. Ze ondersteunen zowel Google Assistant en Amazon Alexa, kunnen tegen zweet en dragen een prijskaartje van 179 euro. De oordoppen gaan zeven uur mee op een accu zonder ruisonderdrukking en anders zes uur met. Met de oplaadcase kun je ze in totaal drie keer volledig opladen.

Drie gebruikers

Voor dit testpanel zijn drie jonge gebruikers uitgekozen. Ze hebben een JBL Live Pro+-paar, inclusief oplaadcase en alle benodigde accessoires, thuisgestuurd gekregen en die voor twee weken gebruikt. De resultaten zijn inmiddels binnen en hieronder lees je de belangrijkste conclusies.

Introductie

Wie zijn de mensen die de JBL Pro Live+ TWS getest hebben?

Jeffrey Hooijer

Hai, ik ben Jeffrey Hooijer, 24 jaar en ik woon in Nijmegen. Ik zit in de laatste fase van mijn studie HBO en ben al actief bezig in het werkveld.

Sarah Hooijer

Mijn naam is Sarah, ik ben twintig jaar oud en ik woon nog thuis bij mijn ouders in Barneveld. Ik zit momenteel in het laatste jaar van de opleiding International Business and Languages en dit doe ik aan de HAN in Nijmegen. Voor mijn laatste jaar moet ik een afstudeerstage doen en daar ben ik nu mee bezig. Ik loop stage in Amsterdam bij een modedistributeur genaamd Blosh.

Max Heinzmann

Ik ben Max, een tweeëntwintigjarige student en woon samen met twee andere studenten in een gezamenlijk huis. Ik wilde graag de JBL Live Pro+ testen, omdat ik zelf veel bezig ben met muziek en graag gadgets verzamel.

Eerste indruk / Design

De eerste indruk van de oordoppen bij binnenkomst is heel belangrijk. Wat vinden ze van het design en welke dingen vallen meteen op?

Jeffrey Hooijer

Toen ik de JBL Live Pro+ door de bus kreeg viel het mij direct op dat de verpakking zo groot was. “Een paar oordopjes kan toch nooit zo groot zijn”, dacht ik. Toen ik de verpakking opende viel het kwartje direct. Naast de oortjes ontvang je namelijk ook een goede en duidelijke handleiding (inclusief afbeeldingen), een usb-c adapter en nog een hand vol accessoires. Iets wat mij heel erg meeviel op het eerste oog. Ook de oortjes en de case bevielen mij heel goed. Het feit dat de oortjes magnetisch vastklikken aan de case was een aangename feature voor mij. Ook is de case klein genoeg en merk je er niks van als je hem in je zak stopt.

Sarah Hooijer

Bij het uitpakken van de oortjes was ik meteen blij verrast! Ik heb de oortjes ontvangen in een prachtige gouden kleur, dus dit was meteen al een pluspunt voor mij. Daarnaast was ik erg onder de indruk van de mat gouden uitstraling van de oortjes en het bijpassende oplaaddoosje. Voordat ik de JBL-oortjes had ontvangen, gebruikte ik Apple Airpods voor ongeveer een half jaar. In vergelijking met de JBL-oortjes, vind ik de Airpods een veel minder aantrekkelijk uiterlijk hebben door de glanzende, witte kleur. De combinatie van de gouden kleur en de matte afwerking van de JBL-oortjes vind ik vernieuwend en zeer aantrekkelijk.

Max Heinzmann

Mijn eerste indruk – voordat ik de verpakking openmaakte – was dat het er al heel premium uitzag. Bij mijn unboxing voelde alles dan ook erg premium. Het design van de oordoppen die ik ontvangen heb is matzwart, zowel het oplaaddoosje als de oordoppen. Op beide oordoppen staat in gladde tekst de letters JBL. Het design heeft een erg minimalistische uitstraling. Zelf had ik het mooi gevonden als het JBL-logo in de herkenbare oranje kleuren zouden zijn (iets minder minimalistisch, dus).

Installatie

Hoe beviel de installatie? Lukte het de gebruikers de oordoppen meteen in te installeren? En zit er nog verschil in gebruik op Android en iOS?

Jeffrey Hooijer

De installatie van de oortjes ging ook erg soepel voor mijn gevoel. Ik had namelijk niet gedacht dat het in een handomdraai geregeld zou zijn, maar het tegendeel bleek waar. Het enige wat ik hoefde te doen was de app downloaden en de bluetooth van mijn IPhone aanzetten. Daarna ging alles vrijwel vanzelf. Ik volgde simpelweg de stappen die op de handleiding stonden en binnen no time kon ik de JBL Live Pro+ in gebruik nemen.

Sarah Hooijer

Eerlijk gezegd was het installeren nog wel een klusje voor mij. Er duurde al een tijdje voordat de oortjes gekoppeld waren aan mij iPhone en ik had ook niet meteen de goede app gedownload. Bij het invoeren van de letters JBL in de zoekbalk van de App Store krijg je verschillende mogelijkheden, dus ik moest even goed kijken voordat ik de goede app had gedownload. Wanneer ik alles vergelijk met mijn Airpods vind ik de installatie van de JBL-oortjes veel ingewikkelder. Bij mij Airpods hoefde ik alleen het doosje te openen en toen was in no-time mijn telefoon eraan gekoppeld.

Max Heinzmann

Meteen toen ik het doosje opendeed kreeg ik via mijn telefoon binnen vijf seconden de vraag of ik wilde koppelen met de JBL-oordoppen. De oordoppen zoeken dus direct het dichtstbijzijnde bluetoothsignaal. Daarna kreeg ik een pop-up om de JBL Headphones-app te downloaden. De app was erg gemakkelijk in gebruik en de app leidde me er snel doorheen. Er was een klein obstakel bij het opstarten: ik moest namelijk de firmware updaten van de oordoppen. Dit zou normaal natuurlijk geen probleem zijn, maar het updaten mislukte de eerste vier keer. Toen heb ik besloten later op de dag het opnieuw te proberen. Het is een klein minpuntje, maar wel goed om te benoemen. Toen ik later op de dag opnieuw de app opstartte werkte de update meteen.

Gebruik

Zijn de oordoppen snel en gemakkelijk in gebruik te nemen? En hoe bevalt de aanraakgevoelige bediening?

Jeffrey Hooijer

Ik verbaasde me over de kwaliteit van de JBL Live Pro+. Dit, omdat ik al jarenlang de simpele Apple-oortjes gebruik met snoer. Het was voor mij een wereld van verschil als je puur let op het geluid. Nu hoorde ik alleen de muziek, waar ik voorheen ook alle ruis en praatjes om me heen hoorde. Ik kon nu in alle rust genieten van mijn muziek in de trein. Met mijn Airpods kan dat niet: iets dat mij in het verleden erg irriteerde. Toen ik er ook achter kwam dat ik het geluid vanuit de app kon aanpassen ging er een deur voor me open.

Sarah Hooijer

De oortjes heb ik het meeste gebruikt in de trein, bus en tijdens stage. De oortjes zitten helaas niet helemaal als gegoten, maar dat komt vooral doordat ik een piercing heb aan de binnenkant van mijn rechteroor. De grootte van de oortjes drukken tegen mijn piercing, waardoor het niet fijn is om de oortjes voor een lange tijd achter elkaar in te hebben. Aan de andere kant ben ik erg blij met bijvoorbeeld de batterijduur. Vooral door de batterijduur zou ik dit product aanraden aan bijvoorbeeld vriendinnen, omdat zij nogal klagen over de batterijduur van hun Airpods. Dit is dus zeker een pluspunt.

Max Heinzmann

De  aanraakgevoelige knoppen aan de zijkant van de oordoppen zijn fijn en vrij responsief. Wanneer je een JBL Live Pro+-oordop aanraakt, duurt het ongeveer een halve seconde voordat er iets gebeurt. Ik moet wel zeggen dat dit niet per definitie storend is. Het ding dat deze oordoppen echt premium maakt, is dat je zelf kan instellen wat de aanraakgevoelige bediening doet. Ik vind het zelf altijd fijn om aan de linkerkant de afspeelopties te hebben: start, stop en skip. Dit komt omdat ik eigenlijk altijd de inline controls aan de linkerkant heb. Aan de rechterkant heb ik de volumebediening ingesteld. Ik vind dit niet per se ideaal, maar ik wil altijd gebruik kunnen maken van volume zonder dat ik aan mijn telefoon hoef te komen.

Audiokwaliteit

Het belangrijkste onderdeel van een setje oordoppen is natuurlijk de audiokwaliteit. Hoe viel die in de smaak?

Jeffrey Hooijer

Na jarenlang simpele oordoppen gewend te zijn belande ik nu in een hele nieuwe wereld. Door middel van de noise canceling-functie en de ambient sound-regelaar kan ik makkelijk schakelen. Ik kan mezelf heel makkelijk afsluiten van de buitenwereld, maar met een klik op de knop kan ik iedereen om me heen weer luid en duidelijk verstaan, ook al heb ik de JBL Live Pro+-oortjes nog steeds in. Daarnaast voegt JBL Headphones ook iets toe aan het product. Je kunt hierdoor het geluid zo afstellen dat het precies naar jouw smaak is en je er geen irritaties van krijgt wanneer je de oortjes in hebt. Iets wat ik een heel groot pluspunt vind aan dit product naarmate ik het meer gebruik.

Sarah Hooijer

Tijdens het reizen werk ik vaak ook op mijn laptop voor school, dus ik wil dan zo gefocust mogelijk werken. Ik luister dan vaak naar muziek via Spotify, omdat ik zelf beter werk wanneer ik naar muziek luister. Sinds ik de JBL-oortjes gebruik, heb ik het gevoel dat ik steeds beter kan werken in voornamelijk de trein. Vooral de reismodusoptie van de ruisonderdrukking in de JBL-app gebruik ik hiervoor om mij zo min mogelijk te storen aan het treingeluid en het geluid van pratende mensen. Met deze optie kan ik mij volledig afsluiten van de buitenwereld en kan ik gefocust werken aan mijn schoolopdrachten.

Max Heinzmann

Als DJ en gitaarspeler vind ik de audiokwaliteit erg belangrijk. Ik heb verschillende muziekstijlen beluisterd om te luisteren of alle instrumenten duidelijk te horen waren. Zo heb ik geluisterd naar rock, metal, house, techno, disco, funk, RnB en pop. Alle stijlen kwamen goed uit de verf, vooral omdat je zelf een equalizer kunt instellen. Ik was vooral blij dat de oortjes niet standaard bass heavy zijn, wat JBL wel vaker heeft. Daarnaast was tijdens het luisteren van podcasts en het kijken van video’s het geluid helder. Over het algemeen vind ik het geluid van heel hoge kwaliteit, maar ik moet wel zeggen dat dat ook zeker wel mag voor dat geld.

Conclusie over JBL Pro Live+

En wat betekent dat allemaal onderaan de streep?

Jeffrey Hooijer

Overall kan ik dan ook zeggen dat ik zeer enthousiast ben over de Live Pro+ oortjes van JBL. Het is een product dat mij heeft laten zien dat het zijn prijs weldegelijk waard is. In het verleden was ik namelijk overtuigd van het feit dat je geen geld moet neerleggen voor dit soort producten, maar deze oordoppen hebben mij anders laten denken. Als je namelijk wilt genieten van jouw muziek of serie in een drukke trein of in het verkeer, dan raad ik het je zeker aan de JBL Live Pro+ aan te schaffen. Het product biedt je de rust en focus die je nodig hebt op dat moment, maar je kunt je direct weer openstellen voor de buitenwereld met een druk op de knop. In een woord: aanrader!

Sarah Hooijer

Persoonlijk heb ik veel plus- en minpunten ontdekt tijdens mijn gebruik van de JBL-oortjes. Het geluid wat uit de oortjes komt is prachtig en mogelijkheid om verschillende opties te gebruiken is erg uniek. Toch heeft het gebruik van de oortjes ook wat minpunten meegebracht, waaronder de pasvorm. Het is voor mij erg belangrijk dat oortjes goed zitten en je dat je ze eigenlijk niet voelt zitten. Zoals ik eerder heb genoemd, zitten de oortjes gewoon niet erg fijn in mijn rechteroor door mijn piercing. Dit vind ik super jammer, omdat ik zo tevreden ben met vooral de kwaliteit van het geluid. Daar tegenover staat dat de batterijduur voor mij een pluspunt is en dat is ook een van de redenen waarvoor ik de oortjes zou aanraden aan mijn vriendinnen.

Max Heinzmann

De JBL Live Pro+ zijn de meest gebruiksvriendelijke oortjes die ik ooit heb gehad, beter zelfs dan mijn koptelefoons. Daarnaast is de geluidskwaliteit van hoge klasse. Ook zijn er zoveel opties en functies om de oordoppen helemaal eigen te maken, dat het echte premiumgevoel geeft. Het gebruik van de app is snel en gemakkelijk. Al met al zijn er zoveel dingen positief opgevallen aan de JBL Live Pro+, dat het de prijs van een premium set oortjes waarmaakt. De negatieve punten kunnen niet opwegen tegen de positieve. In het kort: zoek je een set draadloze oortjes van premiumkwaliteit en heb je het geld over voor hoge kwaliteit audio? Schaf dan de JBL Live Pro+ aan!

Losse reviews van gebruikers

Lees ook de volledige reviews van de drie gebruikers, door hieronder op de onderstaande links te klikken.

Jeffrey Hooijer

Sarah Hooijer

Max Heinzmann

jbl-live-pro-plus-afb-2

Review door onze expert

Uiteraard hebben we op FWD ook een review laten schrijven door onze eigen expert. In het blok hieronder lees je onze conclusie en vind je een linkje naar de review. Ook zie je hier de meest recente prijzen staan en neem je heel snel alle plus- en minpunten door.

8.0
JBL Live PRO+

Beoordeling
JBL Live Pro+

Pluspunten
  • Fijne installatie
  • Mooie bass
  • Overzichtelijke app
  • Veel functies
  • Strak design
Minpunten
  • Midden tonen niet heel gedetailleerd
  • Oordoppen zitten niet altijd goed
  • Batterijduur niet ontzettend lang

Beoordeling JBL Live Pro+

JBL doet een hoop dingen goed met de JBL Live Pro+ TWS. De audiokwaliteit scoort een ruimvoldoende, het design is strak en de opties binnen de applicatie en op de earbuds zelf, zijn ruim. Je kunt heel veel doen om de ervaring eigen te maken. Ondertussen krijg je te maken met een zeer gemakkelijke installatie (in elk geval op Android) en gaan de oordoppen redelijk lang mee. Het doosje is lekker compact en past dus altijd wel in een tas of zak. Verder levert JBL ook veel oordoppen mee, waardoor de kans groot is dat ze altijd goed in je oor zitten.

Sommige dingen gaan ook iets minder goed. Zo komen de tonen in het midden niet ontzettend goed uit de verf. Ook is het zo dat de oordoppen soms net even te strak op je oor leunen. De batterijduur is met maximaal zeven uur per keer (zonder oplaadcase) niet heel lang, maar wel lang genoeg voor een aantal keer wandelen per week. Over het algemeen geven we de JBL Live Pro+ TWS een dikke aanbeveling, zelfs voor zijn huidige prijs. Een adviesprijs van 179 euro is best hoog, maar de functies en audiokwaliteit zorgen onderaan de streep voor een prettige ervaring.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker JBL Live Pro+

Reacties (0)