Thuistest JBL Live Pro+ TWS: Max Heinzmann (gebruiker 3)

29 mei 2021 6 Minuten 0 Reacties
jbl-live-pro-plus-groot

De afgelopen weken zijn diverse jonge lezers van FWD aan de slag gegaan met de nieuwste oordoppen van JBL. Wat vinden zij van de JBL Live Pro+ TWS?? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden ze als gebruiker dit product aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van de derde gebruiker: Max Heinzmann.

Introductie

Ik ben Max, een tweeëntwintigjarige student en woon samen met twee andere studenten in een gezamenlijk huis. Ik wilde graag de JBL Live Pro+ testen, omdat ik zelf veel bezig ben met muziek en graag gadgets verzamel. Ik heb mijn JBL Live Pro+ zo goed als dagelijks gebruikt voor een duur van veertien dagen. Ik heb ze gebruikt op de fiets, lopend, klussend, op het skateboard en bij andere dagelijkse bezigheden. Ik heb de oordoppen gekoppeld aan mijn OnePlus 7 Pro.

Eerste indruk / Design

Mijn eerste indruk – voordat ik de verpakking openmaakte – was dat het er al heel premium uitzag. Bij mijn unboxing voelde alles dan ook erg premium. Het design van de oordoppen die ik ontvangen heb is matzwart, zowel het oplaaddoosje als de oordoppen. Op beide oordoppen staat in gladde tekst de letters JBL. Het design heeft een erg minimalistische uitstraling. Zelf had ik het mooi gevonden als het JBL-logo in de herkenbare oranje kleuren zouden zijn (iets minder minimalistisch, dus). Bij het openmaken van het oplaaddoosje voel je meteen dat het magnetisch gesloten zit. Niet alleen het doosje is magnetisch gesloten, ook de oordoppen zitten met magneten vast in het doosje. Zelfs wanneer ik met het volle doosje schud, blijven de oordoppen goed zitten.

Installatie

Meteen toen ik het doosje opendeed kreeg ik via mijn telefoon binnen vijf seconden de vraag of ik wilde koppelen met de JBL-oordoppen. De oordoppen zoeken dus direct het dichtstbijzijnde bluetoothsignaal. Daarna kreeg ik een pop-up om de JBL Headphones-app te downloaden. De app was erg gemakkelijk in gebruik en de app leidde me er snel doorheen. Er was een klein obstakel bij het opstarten: ik moest namelijk de firmware updaten van de oordoppen. Dit zou normaal natuurlijk geen probleem zijn, maar het updaten mislukte de eerste vier keer. Toen heb ik besloten later op de dag het opnieuw te proberen. Het is een klein minpuntje, maar wel goed om te benoemen. Toen ik later op de dag opnieuw de app opstartte werkte de update meteen.

Gebruik

In de veertien dagen dat ik het product gebruikt heb, heb ik het gebruikt voor het beluisteren van muziek en podcasts, tijdens het gamen en voor films, YouTube en telefoneren. Ik heb de oordoppen het meest onderweg gebruikt. Denk hierbij aan: fietsen, skaten, wandelen en scooter rijden, maar ook tijdens het sporten. De oordoppen zijn bij al deze activiteiten nooit uit mijn oren gevallen.

De  aanraakgevoelige knoppen aan de zijkant van de oordoppen zijn fijn en vrij responsief. Wanneer je een JBL Live Pro+-oordop aanraakt, duurt het ongeveer een halve seconde voordat er iets gebeurt. Ik moet wel zeggen dat dit niet per definitie storend is. Het ding dat deze oordoppen echt premium maakt, is dat je zelf kan instellen wat de aanraakgevoelige bediening doet. Ik vind het zelf altijd fijn om aan de linkerkant de afspeelopties te hebben: start, stop en skip. Dit komt omdat ik eigenlijk altijd de inline controls aan de linkerkant heb. Aan de rechterkant heb ik de volumebediening ingesteld. Ik vind dit niet per se ideaal, maar ik wil altijd gebruik kunnen maken van volume zonder dat ik aan mijn telefoon hoef te komen.

Een andere functie waar ik erg fan van ben is de actieve geluidsonderdrukking. De geluidsonderdrukking verbaasde me positief. Ik heb veel ervaring met dergelijke technologie, door mijn eigen koptelefoons. Het verbaasde me hoe goed dit werkt in zo een klein formaat. Verder ben ik in korte tijd ook fan geworden van de automatische play-en-pauzefunctie. Wanneer je de oordoppen uit je oren haalt, pauzeren ze automatisch en wanneer je ze weer erin doet gaan ze door. Dit is iets wat voor mij nu echt een must is. Het is vooral handig wanneer iemand een gesprek begint en je niet wilt zoeken naar de pauzeknop.

Tot slot is er wel een minpuntje: de omgevingsgeluiden. De functie werkt op zichzelf prima, maar wanneer er een luid geluid is voelt het alsof de oordoppen trillen in je oor. Ik vind dit een onaangename ervaring. Het is logisch dat deze functie erbij zit, maar het voelt alsof hier nog wel wat aan gewerkt kan worden. Het is echter geen dealbreaker.

Audiokwaliteit

Als DJ en gitaarspeler vind ik de audiokwaliteit erg belangrijk. Ik heb verschillende muziekstijlen beluisterd om te luisteren of alle instrumenten duidelijk te horen waren. Zo heb ik geluisterd naar rock, metal, house, techno, disco, funk, RnB en pop. Alle stijlen kwamen goed uit de verf, vooral omdat je zelf een equalizer kunt instellen. Ik was vooral blij dat de oortjes niet standaard bass heavy zijn, wat JBL wel vaker heeft. Daarnaast was tijdens het luisteren van podcasts en het kijken van video’s het geluid helder. Over het algemeen vind ik het geluid van heel hoge kwaliteit, maar ik moet wel zeggen dat dat ook zeker wel mag voor dat geld.

Conclusie

De JBL Live Pro+ zijn de meest gebruiksvriendelijke oortjes die ik ooit heb gehad, beter zelfs dan mijn koptelefoons. Daarnaast is de geluidskwaliteit van hoge klasse. Ook zijn er zoveel opties en functies om de oordoppen helemaal eigen te maken, dat het echte premiumgevoel geeft. Het gebruik van de app is snel en gemakkelijk. Al met al zijn er zoveel dingen positief opgevallen aan de JBL Live Pro+, dat het de prijs van een premium set oortjes waarmaakt. De negatieve punten kunnen niet opwegen tegen de positieve. In het kort: zoek je een set draadloze oortjes van premiumkwaliteit en heb je het geld over voor hoge kwaliteit audio? Schaf dan de JBL Live Pro+ aan! Mijn beoordeling: 4,5 van de vijf sterren.

jbl-live-pro-plus-afb-2

Review van onze expert

Uiteraard hebben we op FWD ook een review laten schrijven door onze eigen expert. In het blok hieronder lees je onze conclusie en vind je een linkje naar de review. Ook zie je hier de meest recente prijzen staan en neem je heel snel alle plus- en minpunten door.

8.0
JBL Live PRO+

Beoordeling
JBL Live Pro+

Pluspunten
  • Fijne installatie
  • Mooie bass
  • Overzichtelijke app
  • Veel functies
  • Strak design
Minpunten
  • Midden tonen niet heel gedetailleerd
  • Oordoppen zitten niet altijd goed
  • Batterijduur niet ontzettend lang

Beoordeling JBL Live Pro+

JBL doet een hoop dingen goed met de JBL Live Pro+ TWS. De audiokwaliteit scoort een ruimvoldoende, het design is strak en de opties binnen de applicatie en op de earbuds zelf, zijn ruim. Je kunt heel veel doen om de ervaring eigen te maken. Ondertussen krijg je te maken met een zeer gemakkelijke installatie (in elk geval op Android) en gaan de oordoppen redelijk lang mee. Het doosje is lekker compact en past dus altijd wel in een tas of zak. Verder levert JBL ook veel oordoppen mee, waardoor de kans groot is dat ze altijd goed in je oor zitten.

Sommige dingen gaan ook iets minder goed. Zo komen de tonen in het midden niet ontzettend goed uit de verf. Ook is het zo dat de oordoppen soms net even te strak op je oor leunen. De batterijduur is met maximaal zeven uur per keer (zonder oplaadcase) niet heel lang, maar wel lang genoeg voor een aantal keer wandelen per week. Over het algemeen geven we de JBL Live Pro+ TWS een dikke aanbeveling, zelfs voor zijn huidige prijs. Een adviesprijs van 179 euro is best hoog, maar de functies en audiokwaliteit zorgen onderaan de streep voor een prettige ervaring.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker JBL Live Pro+

Reacties (0)