Alles over de verschillende soorten luidsprekers

Formation Duo portal 1

Het is ontzettend lastig om speakers in te delen naar gebruikers. Geluid is namelijk heel persoonlijk en bij het uitkiezen van speakers letten mensen niet alleen op de klank, maar ook op het design. Op deze pagina zetten we speakers in vier verschillende klassen en zetten de voor- en nadelen op een rij.

Compacte luidsprekers

Deze speakers worden ook wel boekenplank speakers genoemd. Dat komt door het formaat: ze zijn makkelijk ergens neer te zetten en vallen niet zo op als een grote vloerstaande luidspreker. Er wordt wel eens gedacht dat dit soort speakers minder goed zijn dan grote speakers, maar dat is niet geheel waar. Een kleine speaker past wel in een kleinere ruimte, omdat hij minder geluid verplaatst. Compacte luidsprekers hebben nog wel eens moeite met de lage tonen. In dat geval kun je een aparte bassmodule aanschaffen: een subwoofer. Deze speakers zijn aan te raden voor mensen die geen logge apparaten in het zicht willen hebben en hun luidsprekers onopvallend willen plaatsen.

Voordelen:

 • Goed voor relatief kleine ruimten
 • Onopvallend in de woonkamer in vergelijking met staande speakers

Nadelen:

Advertentie
 • In grote ruimten minder goed geluid
 • Soms moeite met de basstonen, in dat geval een subwoofer nodig

Voor wie?

 • Voor mensen die een goed geluid willen, maar speakers niet opvallend in het interieur willen hebben.

Staande luidsprekers

Een vloerstaande speaker is logischerwijs groter dan een compacte en kan daardoor meer en over een grotere afstand geluid verplaatsen. Deze speaker is dan ook beter voor grotere ruimten. Bij staande speakers zijn de lage tonen meestal beter dan bij kleinere speakers. Nadeel is dat de speakers veel plaats innemen en moeilijk uit het zicht te zetten zijn.

Voordelen:

 • Ideaal voor grote ruimten
 • Geven bijna altijd goede bastonen weer
 • Hebben vaak het beste overall geluid

Nadelen:

 • Groot en opvallend, moeilijk uit het zicht te plaatsen
 • Relatief gezien duurder dan de compacte speakers

Voor wie?

 • Voor mensen die een perfect geluid willen en daar een deel van hun interieur aan willen opofferen.

Surroundspeakers

Met een set surroundspeakers creëer je een driedimensionaal geluid. Een set bestaat uit drie, zes, zeven, acht of meer luidsprekers, waarvan één telkens de subwoofer is. Ze krijgen ieder het geluid door van een apart kanaal. Zo’n systeem wordt omschreven als 2.1, 5.1, 6.1, 7.1, etc. (die 1 staat dus voor de subwoofer). De luidsprekers worden rond de luisterpositie geplaatst. In een 5.1-set betekent dit dat je een centerspeaker hebt, die je op je audio-installatie of onder je tv plaatst. Daarnaast heb je nog twee speakers die je aan beide zijkanten plaatst en twee die je achter je neer zet.

Een surroundset kun je aanschaffen voor een paar honderd euro. Realiseer je dan wel dat de luidsprekers kwalitatief niet om over naar huis te schrijven zijn. Vergeet ook niet dat een goede surroundset qua prijs even hoog ligt als een paar normale speakers van dezelfde kwaliteit. Iedere speaker is een normale speaker en daar hangt (bij een goed systeem) dan ook eenzelfde prijskaartje aan. Kortom: voor een goed 5.1 surround-installatie moet je ongeveer zes keer zoveel betalen als voor één speaker van dezelfde kwaliteit. Bij de betere installaties bestaat het luidsprekersysteem dan ook uit losse componenten; een versterker/receiver en losse luidsprekers, met vaak de boekenplankluidsprekers voor achterin de ruimte en de vloerstaande luidsprekers voor voorin de ruimte.

Voordelen:

 • Driedimensionaal geluid
 • Ideaal voor films

Nadelen:

 • In verhouding erg duur

Voor wie?

Advertentie
 • Voor mensen die naast goed geluid uit de radio of van een CD ook van goede kwaliteit surround/film geluid willen genieten.

Lees meer over surround-opstellingen voor je home cinema.

Subwoofer

Een subwoofer is een luidspreker speciaal voor lage tonen. Je kunt hem eigenlijk alleen gebruiken in combinatie met andere speakers, omdat hij maar een klein spectrum van de klanken kan weergeven. Subwoofers zijn wel los te koop. Wanneer je er een los van je overige speakers aanschaft, let er dan op dat hij bij de andere luidsprekers past. Een subwoofer van hetzelfde merk aanschaffen is soms aan te raden, maar ga in ieder geval luisteren voordat je koopt.

Gebruik een actieve (zelf aangesloten op het stroomnet) subwoofer en sluit deze aan met een tulp (cinch) aansluiting vanaf de versterker. Neem bij keuze hiervoor niet de goedkoopste kabel. Een goedkope kabel kan zorgen voor een zacht laag gebrom. Het is belangrijk dat deze kabel afgeschermd is tegen storingen van buitenaf. Ook een slechte aarding op je netspanning kan zorgen voor een brom.

Lees meer over subwoofers in een home cinema systeem

Soundbar

Het geluid van een platte tv is vaak niet echt goed en om deze reden gaan veel mensen voor het betere geluid van een surround systeem of een stereo systeem. Maar, wat nu als je niet al de lasten wilt hebben van veel kabels en lelijke en soms zelfs grote luidsprekers en wel de lusten van een goed en mooi geluid? Daarvoor is de soundbar in het leven geroepen. Een soundbar is een systeem dat bestaat uit één luidspreker die minimale ruimte inneemt, bijna geen bekabeling nodig heeft en vaak ook nog eens mooi is. Wanneer je deze luidspreker gebruikt kun je makkelijk een beter geluid voor tv programma’s, films en games krijgen.

Soundbars zijn vooral een goede match met flatscreen tv’s. Het biedt een veel beter geluid dan de kleine ingebouwde luidsprekers in de tv en het slanke design past vaak perfect bij de stijl van de flatscreen tv’s. Alhoewel een soundbar niet de kwaliteit haalt van een volledig surround systeem maakt de grootte en het gemak de soundbar wel ideaal voor kleinere ruimtes.

Er zijn soundbars die Virtual Surround bieden. Dit houdt in dat de soundbar zelf een surround geluid verzorgd, zonder luidsprekers achter in de kamer te hoeven plaatsen. Let wel; Het is Virtual surround, wat inhoudt dat het surround geluid nagebootst wordt en nooit de realiteit van een echt surround systeem zal kunnen weergeven.

Lees meer over de voordelen en nadelen van een soundbar.

Conclusie

Kijk dus bij aanschaf van speakers goed naar de ruimte waarin ze komen te staan. Het is van groot belang dat de speakers hier echt in passen. Qua inrichting, maar ook qua geluid. Je kunt een complete surround speakerset van goede kwaliteit kopen, maar je kunt er ook zelf een bij elkaar zoeken. Hou dan wel de frontspeakers en de achterspeakers hetzelfde (in ieder geval van hetzelfde merk en mogelijk dezelfde serie).

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, oled tv’s, receivers, luidsprekers, smart tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide tips en advies-sectie.