De Fidelio B97 is de eerste echte high-end Dolby Atmos-soundbar van Philips, komende vanuit TP Vision. Wat maakt het speciaal? Dit 7.1.2-topmodel heeft twee afneembare satellietspeakers die je tijdens een filmavond achter de sofa kunt plaatsen om een omhullende surroundervaring te krijgen. Het idee is niet helemaal nieuw, maar Philips neemt het naar de next level.
Philips Fidelio B97 soundbar
De Fidelio B97 werd al meer dan een half jaar geleden aangekondigd. Toch arriveert deze premiumsoundbar nu pas in onze testruimte – en wij hebben hem zelfs als een van de eersten binnen. Ook in de handel is deze Philips nog een zeldzame verschijning. Van onze kant keken we wel uit naar dit toestel, want de B97 vertegenwoordigt op verschillende vlakken toch iets nieuw in het segment. Bovendien is het een van de eerste grote audioproductlanceringen die gebeuren vanuit de schoot van TP Vision, het bedrijf achter de Philips-tv’s. In 2019 nam TPV een licentie op de Philips-naam voor audioproducten over van de Gibson-groep, met als bedoeling de tv’s en audio beter op elkaar te laten aansluiten. Ook een deel van het personeel is mee verhuisd, wat de nieuwe Philips-audiotoestellen authentieker maakt dan je misschien eerst dacht.
De Philips Fidelio B97 haalt alles uit de kast om de concurrentie aan te gaan met andere topmodellen in de soundbarmarkt, zoals de Samsung HW-Q950T of de JBL Bar 9.1 TWS. Onder meer dankzij ondersteuning voor Dolby Atmos belooft deze Philips een omhullende surroundervaring bij het bekijken van films en tv-reeksen via streamingdiensten als Netflix en Disney+. Om die ervaring zo goed mogelijk te maken, beschikt de B97 over bovenliggende speakers op de soundbar en twee satellietluidsprekers die je kunt loskoppelen en achter je plaatsen. Zo bekom je een ‘echte’ surroundopstelling die beter moet werken dan een enkele soundbar bij je tv. Op streamingvlak zet Philips overtuigd in op Play-Fi, maar ook Bluetooth, Chromecast en AirPlay 2 zijn aanwezig. Je krijgt dus heel wat opties om muziek af te spelen.
Wat
7.1.2 soundbar met afneembare speakers en subwoofer
Formaten
Dolby Atmos (en lager), DTS:X (en lager), IMAX Enhanced
131,2 x 5,56 x 12 cm (satellietspeakers gekoppeld)
Subwoofer
23 x 40 x 40,7 cm
Prijs
1.099 euro
Wat een kanjer
Waar bepaalde Samsung- of LG-soundbars komen met aparte draadloze speakers die je permanent achter of naast de sofa parkeert, opteert Philips voor een flexibelere aanpak. De twee uiteindes van de B97 zijn aparte speakers die je er af kunt halen, maar ze werken ook als je ze gewoon op de soundbar laat zitten. Je kunt kiezen hoe je het wil aanpakken. Misschien vind je die achterste speakers niet zo belangrijk bij het bekijken van het journaal en laat je ze zitten, maar wil je wel surround als je een film meepikt op Netflix en zet je ze achter bij je sofa. Op die positie kunnen ze dankzij de ingebouwde accu’s ongeveer tien uur functioneren. Wil je de satellietspeakers toch permanent een plekje geven achteraan de kamer? Dat kan, want via een USB-C-poort kun je elke speaker continu van stroom voorzien.
Met de draadloze speakers bevestigd spreek je wel echt van een gigantische soundbar van 131 cm, veel breder dan de norm. Dit is zelfs groter dan de LG DSN11RG, tot voor kort de langste soundbar die we ooit op bezoek kregen. Bij onze 55-inch LG OLED55C9 in de woonkamer kwam het wat potsierlijk over, ook omdat onze tv-meubel maar net breed genoeg is. Bij een 65- of 75-inch scherm zal de verhouding wat beter kloppen. Het hangt er natuurlijk wel van af in hoeverre je graag dingen in verhouding hebt en hoe vaak je de afneembare speakers achteraan zal plaatsen. Zonder de twee speakers bevestigd is de B97 een redelijke 104 cm. Dat breedteverschil met en zonder bevestigde speakers (130 vs 104 cm) geeft meteen aan dat die rear-luidsprekers behoorlijk groot zijn.
Los van z’n breedte, komt deze Philips wel slank over. Zijn diepte van 12 cm en hoogte van net geen 6 cm maakt het zeker mogelijk om dit toestel voor een televisie te plaatsen.
Altijd zijkanalen
Tot dusver is het recept van de Fidelio B97 niet anders dan pakweg de JBL 9.1. Als je bij die JBL de speakers loskoppelt, verlies je vooraan de brede links en rechtse kanalen. Wanneer je de uiteindes loskoppelt bij de Philips, komen er nieuwe speakers tevoorschijn. Dat is een slimme vondst. Het zou moeten betekenen dat de Fidelio B97 vooraan altijd een brede soundstage neerzet, of je nu die extra speakers laat zitten of loskoppelt.
Bij een duurdere soundbar verwachten we goede connectiviteit. De Fidelio B97 stelt op dat vlak zeker niet teleur, met een HDMI-eARC-poort voor de koppeling met je tv en twee HDMI-poorten. Een HDR-bron kun je aansluiten, er is zelfs ondersteuning voor HDR10+. Verder vind je nog een optische en een aux-ingang in een nis onder de soundbar.
We zoomen verderop nog in op de Play-Fi-ervaring, maar het is al goed om weten dat het ruime aanbod aan streamingopties je ook veel mogelijkheden geven qua het instellen van deze soundbar. Om het te verbinden met je WiFi kun je werken via de Play-Fi-app van Philips, maar het kan ook via Google Home of de AirPlay-instellingen op je iPhone of iPad.
DTS Play-Fi: alles wat je moet weten over dit streaming audioplatform
Veel plaatsingsmogelijkheden
Dat de Fidelio B97 een lang ding is, hadden we al vermeld. Je gaat er zeker rekening mee moeten houden bij het plaatsen op een meubel. Dit is een ‘echte’ Dolby Atmos- en DTS:X-soundbar, uitgerust met veel speakers of drivers. Door het design merk je dat niet zo, maar ze zijn er wel. Er zijn ook twee drivers bovenaan aangebracht die het geluid uit de hoogtekanalen verspreiden. Daarnaast zijn er speakers die helemaal naar links en rechts wijzen. Dit is dus echt wel een soundbar die je vrij op een meubel moet plaatsen, liefst een stukje voor het scherm en met geen ornamenten ernaast. Muurmontage kan trouwens ook, al lijkt dat ons altijd een beetje onhandig bij soundbars met afneembare speakers. Bij ons testtoestel moesten we ook altijd wat harder trekken om ze los te koppelen, daar zouden we ons toch ongemakkelijker bij voelen als het ging om een toestel aan de muur.
De draadloze subwoofer is een groot, rechtopstaand dingen met veel vermogen. Zoals wel vaker bij soundbars moeten we opmerken dat deze sub best vooraan bij het scherm wordt geplaatst. Dat is ook precies wat Philips aanraadt. Hiervan afwijken is geen goed idee, want er komen toch veel hoge frequenties uit de subwoofer.
Een slim idee bij de satellietspeakers is niet alleen dat je de kappen plaatst zodat ze strakker ogen, maar ook dat er voetjes aanwezig zijn zodat je ze goed kunt neerzetten. Bij deze types speakers is het soms gissen hoe je ze correct moet gebruiken, maar de bedoeling is dus dat deze satellieten worden rechtgezet zoals een boek en met een smalle zijde naar je gericht. Maar platgelegd kan ook, zolang die smalle zijde richting je oren wijst. Op basis van onze tests zouden we zelfs die neerliggende positie adviseren.
Je kunt de draadloze speakers links en rechts van je zitplaats parkeren. En dat is wel handig. Waar sommige vergelijkbare soundbars vereisen dat je deze rearspeakers echt achter je plaatst of zoals Dolby het voorschrijft op 130-150° ten opzichte van jouw zitplaats, kun je de B97-speakers op 90-110° graden plaatsen. Dat is wel praktisch in een woonkamer waar de sofa tegen de muur staat. Helemaal positief is dat Philips alles meelevert om de draadloze speakers permanent aan de muur te hangen.
Waarom Play-Fi?
Via Chromecast en AirPlay 2 kun je eigenlijk alle mogelijke muziekdiensten afspelen. Waarom dan nog Play-Fi als streamingoptie op deze soundbar? Het verschil tussen de twee eerste opties en Play-Fi is dat die laatste net zoals pakweg de Sonos-app alle streamingopties bundelt binnen een app. Je gaat dus niet naar de app van Deezer of Napster om muziek te zoeken, je tikt gewoon de gewenste streamingdienst binnen de Philips Sound-app aan. Dat maakt ook het afspelen van eigen muziekbestanden die op een NAS staan eenvoudig.
De Philips Sound-app komt meteen vertrouwd over. Het is namelijk gewoon de Play-Fi-app met een eigen Philips-jasje. Positief is dat de app goed werkt op een kleiner smartphonescherm, op een tablet zie je vooral veel lege ruimte. Het zou goed zijn als de interface-elementen zich groter zouden presenteren op een iPad-display.
De Philips Sound-app werkt op zich wel goed. Het heeft enkel wel zijn eigen (en soms onduidelijke) logica die je moet leren kennen. Toen we lange tijd geleden voor het eerst met Play-Fi aan de slag gingen, waren we regelmatig op willekeurige plaatsen op het scherm aan het tikken om te komen bij het menu we zochten. Dat onduidelijk gevoel is er nu nog altijd wel, maar de eerste keer dat je de app gebruikt krijg je nu wel een streepje uitleg. Dat maakt een groot verschil, weten dat bijvoorbeeld op het kleine Play-Fi-icoontje drukken je terugbrengt naar het hoofdscherm. Niet te snel wegklikken dus, die venstertjes met tips.
Finetunen via de app
De Philips Sound-app is niet de enige die je kunt gebruiken bij de Fidelio B97. Er is nog eentje, PS Tune, dat je op een zeer gebruiksvriendelijke manier nuttige tuningopties geeft. In deze heldere app kun je bijvoorbeeld heel snel volumeniveaus van de individuele kanalen aanpassen. Dat kan bij andere high-end soundbars ook, maar de Philips-app maakt het echt wel eenvoudig. Je kunt ook met een paar tikken bassen en treble bijregelen of een eigen geluidsprofiel maken via een equalizer. Dat extra stukje controle dat je als gebruiker krijgt vinden we wel positief. Dit missen we toch wel vaak bij soundbars.
Dat Philips deze opties in een aparte app stopt is niet erg, want zo blijft de Philips Sound-app strakker en makkelijker te gebruiken voor de niet-technisch gezinsleden. Wel viel het ons op dat de iOS-versie van PS Tune veel problemen had om te verbinden met de B97-testunit, terwijl de Android-app bijna altijd perfect werkte. Overigens vonden we dat de Philips Sound-app – dus de Play-Fi-app – regelmatig wat meer tijd nodig had om te verbinden. Philips zegt dat ze sleutelen aan de apps om er de bugs uit te halen.
We vinden het in elk geval heel praktisch dat je via de PS Tune snel die aparte kanalen kunt afregelen. Dat kan ook via de remote en de display, maar de app is veel overzichtelijker.
Goede omhulling
We doorlopen eerst een aantal demo’s van Dolby en DTS, want hiermee hoor je meteen of de individuele kanalen correct aangestuurd worden. Bij ‘Audiosphere’ is er meteen een prima hoogte-ervaring, waardoor die hoge tonen echt boven het scherm van de muurgemonteerde LG lijken te zweven. De achterste speakers tonen zich ook heel krachtig en duidelijk hoorbaar bij de Core Universe-demo, al vinden we dat de overgang van vooraan naar achteraan soms niet naadloos is. Dat is bij ‘Horizon’, als de twee ruimteschepen van achter je opdoemen stukken beter en als de duiven overvliegen, veel beter.
Of je nu ‘Godzilla: King of the Monsters’ (Dolby Digital 5.1) een geweldige film vindt of je het Gojira-gehalte te ondermaats vindt, het is wel een film met machtige geluidseffecten. Zo machtig dat we snel overtuigd zijn geworden om de sub naar ‘-2’ te brengen. Het is echt een krachtig ding, zelfs in onze kamer van 25 m2. Eigenlijk zouden we op een soundbar van dit niveau toch een kalibratiefunctie willen om die sub beter af te stemmen op de kamer.
We doorlopen ook de drie surroundmodi: standaard, upmix en AI. We deden dit regelmatig tijdens het testen en bekijken van content, maar meestal verkozen we toch de standaardmodus omdat daar de verschillende kanalen wat meer in balans waren en het centerkanaal natuurlijk leek. De Movie-geluidmodus is ook een aanrader bij films en tv-reeksen.
Bij de uitgebreide scène in ‘Star Wars: The Rise of Skywalker’ waarbij Rey het wrak van de Death Star doorzoekt, kun je genieten van de typische sfeervolle John Williams-soundtrack met veel geluidseffecten die rondom je geplaatst zijn. Het gaat om subtiele zaken, zoals zacht gefluister, tot heftige SFX’s, zoals dichtvallende stalen deuren. Zowel die stille sfeermakers als de luide adrenalineopwekkers worden goed in de kamer verspreid, al vonden we dat die rear-speakers net iets voller mogen klinken. Wanneer het lightsabergevecht tussen Rey en Kylo Ren uitbarst, levert de B97 een spannende weergave. Ook de vele watergeluiden – druppels, regen en golven – omhullen ons goed. De bovenliggende speakers in de soundbar zelf leveren een overtuigende hoogte-effect.
Met of zonder?
Met of zonder de extra speakers losgekoppeld? Die vraag wilden we toch ook onderzoeken bij de B97. Bij andere soundbars met afneembare speakers ervaar je immers soms een compromis: laat je de speakers vasthangen aan de soundbar voor een bredere soundstage vooraan of zet je ze achteraan om omhuld te worden, met als trade-off een kleinere soundstage vooraan? Philips belooft dat compromis uit de weg te gaan door die reserve-drivers die pas zichtbaar worden als je de speakers loskoppelt.
Bij films met heel veel effecten via die achterste kanalen krijg je een goede surroundervaring, vinden we. Zoals kogels die rond ons vliegen bij Without Remorse of het geluid van de golven bij de Star Wars-film. Bij meer subtielere soundtracks, zoals pakweg bij The Expanse-reeks (Dolby Atmos, Amazon Video), vonden we de achterste speakers wat te onopvallend. Misschien is het wel omdat ze wat minder breed uitstralen, maar ze mochten wat meer volwaardige speakers zijn. Dat wil niet per se zeggen dat de B97 enkel goed presteert bij actiefilms. Ook bij de rijke Atmos-soundtrack van ‘Roma’ krijgen we een mooi immersiegevoel, waarbij we zelfs bescheiden geluidseffecten horen die meestal verdwijnen in het groter geheel. Het subtielere werk kan de Philips dus wel aan, maar je moet wellicht wel je tijd nemen om hem helemaal te finetunen. De B97 levert hiermee een van de betere prestaties, al vinden we dat de (veel duurdere) Samsung HW-Q950T met zijn dubbele rearspeakers nog net iets beter. Al heeft die Philips wel veel betere streamingopties.
Conclusie
De Philips Fidelio B97 biedt je verschillende manieren om een meeslepende surroundervaring te krijgen bij het bekijken van films en tv-reeksen. Die flexibiliteit is iets dat deze high-end soundbar echt onderscheidt van doorsnee toestellen. Het heeft bovendien een aantal troeven die je niet terugvindt bij rivalen met gelijkaardige afneembare speakers, zoals de reserve-speakers die blijven zorgen voor een brede soundstage en de tuningmogelijkheden via een app. Er is heel goed nagedacht over het design van de Fidelio B97, waardoor deze Philips-soundbar gelikter is dan sommige rivalen. De funfactor is hoog bij deze Philips en we zouden hem zeker aanraden aan liefhebbers van actiefilms. Voor muziek scoort het met veel streamingopties en een weergave die vooral past bij mainstreamgenres.
9.0
Beoordeling Philips Fidelio B97
Pluspunten
Makkelijke plaatsing rear-speakers
Bijzonder veel streamingopties
Effectieve hoogtekanalen vooraan
Uitgebreide tuningopties via app
Spectaculaire, heftige presentatie voor actiefilms
Minpunten
Apps nog wat werk nodig qua connectiviteit
Grotere subwoofer, plaatsing vooraan verplicht
Kalibratie was mooi geweest
Beoordeling Philips Fidelio B97
De Philips Fidelio B97 biedt je verschillende manieren om een meeslepende surroundervaring te krijgen bij het bekijken van films en tv-reeksen. Die flexibiliteit is iets dat deze high-end soundbar echt onderscheidt van doorsnee toestellen. Het heeft bovendien een aantal troeven die je niet terugvindt bij rivalen met gelijkaardige afneembare speakers, zoals de reserve-speakers die blijven zorgen voor een brede soundstage en de tuningmogelijkheden via een app. Er is heel goed nagedacht over het design van de Fidelio B97, waardoor deze Philips-soundbar gelikter is dan sommige rivalen. De funfactor is hoog bij deze Philips en we zouden hem zeker aanraden aan liefhebbers van actiefilms. Voor muziek scoort het met veel streamingopties en een weergave die vooral past bij mainstreamgenres.
Reacties (0)