Review: LG DSN11RG soundbar – Immense presentatie

14 november 2020 + 10 minuten 20 Reacties
LG DSN11RG review 5
FWD award

We testen de LG DSN11RG, een 7.1.4-kanaals soundbar met spraakherkenning via Google en draadloze speakers die je achterin de kamer plaatst.

Samsung is niet langer de enige met een soundbar met vier hoogtekanalen. LG presenteert de DSN11RG, een 7.1.4-topmodel met aparte draadloze speakers die je achteraan in de woonkamer plaatst en spraakherkenning via Google. Opnieuw betrokken bij de ontwikkeling is de Britse audiofabrikant Meridian – en dat merk je in de positieve zin.

LG DSN11RG

De DSN11RG is LG’s nieuwste en meest luxe soundbar. Het is een echt topmodel dat 7.1.4 biedt en ondersteuning heeft voor Dolby Atmos én DTS:X. Om dat driedimensioneel geluid goed weer te geven bezit de soundbar zelf extra speakers die naar het plafond wijzen én vind je in de doos twee extra draadloze speakers die je achter/naast je zetel plaatst. Dergelijke extra speakers kom je steeds meer tegen, ook bij LG, net omdat ze zo effectief zijn om een echte surroundervaring te bieden. Het bijzondere in dit geval is dat de DSN11RG gebundeld wordt met twee speakers die elke twee kanalen voor hun rekening nemen: het surround back-kanaal (via een luidspreker op oorhoogte) en een achterste hoogtekanaal (via een luidspreker die opnieuw naar het plafond wijst).

Het LG-topmodel is slechts één van twee soundbars die hetzelfde biedt (als we even uitdovende modellen van voorgaande jaren negeren). De andere is de HW-Q950T van Samsung die we onlangs bekeken. De LG en Samsung hebben naast specificaties nog iets gemeen: een forser prijskaartje. De DSN11RG kost 1.499 euro, voor het totaalpakket bestaande uit soundbar, subwoofer en twee draadloze speakers. Het zou ons echter niet verbazen als je deze soundbar betrekkelijk snel voor een lagere prijs of in een bundelactie met een LG-tv ziet opduiken.

Groot ding

Net zoals in het verleden is LG’s topmodel een immense soundbar. Vermoedelijk is dit het grootste exemplaar dat je in de winkel zult vinden, want de DSN11RG is een forse 114 cm breed. Onze 55-inch LG OLED55C9 leek er opeens heel klein door en het tv-meubel bleek opeens niet breed genoeg. Als je graag je soundbar en tv in verhouding hebt, dan huw je best dit apparaat met een 65-inch scherm. Uiteraard is er niets dat je tegenhoudt om de DSN11RG te gebruiken met een kleiner schermformaat.

De grootte van deze soundbar is wel een ding. Toch is het niet enkel iets om over te klagen, want er zijn ook voordelen aan een groter formaat. Het voornaamste pluspunt is dat er meer afstand is tussen de individuele speakers in het toestel. Dat zou een betere kanaalscheiding moeten opleveren, waardoor je een overtuigendere stereo-ervaring krijgt bij muziek en een uitgesproken links-center-rechts-impressie bij films. Een grotere soundstage, met andere woorden.

Qua design en afwerking blijven we maar koele minnaars van de futuristisch getekende LG-soundbars. In een modern Scandi-interieur met hout valt het wat uit de toon. Dit is natuurlijk persoonlijke smaak en er is ook niets mis met het ontwerp van het product. Alles zit degelijk in elkaar en op afstand ziet het er prima uit. Pas dichtbij blijken sommige onderdelen die uit metaal lijken te zijn opgetrokken toch van kunststof.

De meegeleverde draadloze speakers passen helemaal bij de soundbar. Elk heeft zijn eigen stroomdraad. Positief: LG levert alles mee zodat je ze aan de muur kunt bevestigen. Dat is toch wel handig, want niet in elke woonkamer kunt je die extra speakers zomaar kwijt. Voor onze test gebruiken we bijvoorbeeld speakerstands die we normaal inzetten voor monitortests, maar niet iedereen heeft zin om dergelijke dingen in de living neer te zetten. De rear-speakers zijn trouwens wat grotere modellen, waardoor ze niet makkelijk op een smalle oppervlakte als een vensterbank kunnen staan.

De DSN11RG heeft naast een HDMI eARC-compatibele aansluiting voor je tv ook twee eigen HDMI 2.1-ingangen die 4K-bronnen kunnen verwerken. Alle HDMI-aansluitingen vind je in een nis achteraan zodat je kabels netjes kunt wegwerken. Dat zie je wel vaker bij soundbars, vaak zijn die ingangen echter moeilijk bereikbaar en heb je weinig plaats voor forsere HDMI-stekkers. Bij deze LG is er echter ruimte genoeg. Verder vind je nog een optische ingang en een USB-poort. Die laatste maakt het afspelen van muziekbestanden mogelijk.

Instellen via Google Home, afstellen via eigen app

Het instellen van de LG-soundbar verloopt op exact dezelfde wijze als bij de DSN8YG die we eerder dit jaar op de pijnbank legde. Net als dat compactere toestel is deze DSN11RG uitgerust met een ingebouwde microfoon en is het volledig Google Assistant-compatibel. Het instellen doe je bijgevolg met Google Home, via hetzelfde stappenplan dat je bij de meeste compatibele audiotoestellen volgt. Het gaat allemaal heel snel en eenvoudig. Als de Bluetooth van je mobiel toestel ingeschakeld is, zal de Home-app het toestel waarschijnlijk automatisch vinden en je vragen of je het wenst in te stellen. Een tiental schermen later heb je de DSN11RG verbonden met je WiFi-netwerk en met de Google Assistant. In één ruk door word je doorverwezen naar de Play Store om daar de LG Wi-Fi Speaker-app op te halen. Strikt genomen heb je de LG-app niet nodig, maar het biedt wel voor handige instellingen en laat toe om muziekbestanden af te spelen die elders op het netwerk leven.

We zouden je zeker aanraden om de LG-app te installeren zodat je de soundbar perfect kunt instellen voor de ruimte. Stap een is de AI Room Calibration-functie uitvoeren om zo de klank te optimaliseren voor je ruimte. De eigenschappen van een kamer hebben immers een impact op de geluidskwaliteit, en door een functie als deze kun je daarvoor deels compenseren. Een kalibratiefunctie kan bijvoorbeeld overheersende basfrequenties die ontstaan door de kamervorm of plaatsing van de soundbar wegwerken. Het eindresultaat is – hopelijk – een geluid dat meer in balans is.

De kamerkalibratie van de LG-soundbar uitvoeren is een echte aanrader. Het duurt ook niet lang. Gewoon selecteren in de app en een kleine 15 seconden testgeluiden aanhoren. Daarna is de klus geklaard. Je kunt dan nog een vergelijking maken tussen voor en na, misschien was het wel leuker geweest als LG een beter testgeluid had gekozen. Nu is het een soort watergeluid.

Zeer positief is wel dat je daarna in de app eventueel volumeniveaus per kanaal kunt bijregelen. Dat is vooral nuttig bij de hoogtekanalen, want of je iets merkt van die naar boven gerichte speakers hangt toch sterk af van het volumeniveau in functie van de kamerhoogte. Als ze te stil spelen bij een grote plafondhoogte, ga je ze niet horen. Bijregelen naar eigen smaak dus, met bijvoorbeeld Dolby’s Audiosphere-demo.

Spraakherkenning werkt goed

Bij de LG-soundbar wordt een klassieke LG-afstandbediening geleverd. Het is een compact, zwart ding met een opvallende witte knop om de Google Assistant te activeren. We zijn de spraakherkenning van Google inmiddels wel gewoon, maar we blijven verbaasd over hoe goed het werkt. Als je in Google Home ook een tv (of een Chromecast-adapter) koppelt aan de soundbar, kun je zelfs iets zeggen als ‘Speel Star Trek Discovery op Netflix’, waarna er een episode van de reeks automatisch begint te spelen. Wel even oppassen als je een volumeverandering vraagt; ‘volume 10’ is voor Google het maximum (dus het soundbarvolume op 100 procent), niet stand 10 op de LG-soundbar (wat eerder overeenkomt met een volumeniveau van 30 procent). Los daarvan is de spraakbediening wel een leuke toevoeging aan een soundbar die meer mogelijk maakt. We hebben bijvoorbeeld Hue-lampen in de woonkamer, waardoor we ook ‘dim het licht in de woonkamer’ konden vragen. Net wat je wil als je begint aan het nieuwe seizoen van het IJslandse ‘Trapped’.

De LG-remote laat je verder ook schakelen tussen de ingangen en geluidseffecten. Je kunt ook die aparte kanalen qua volume afregelen, maar dat is veel omslachtiger dan via de LG-app. Je vindt in die app trouwens wel meer opties die handig zijn.

Goed voor muziek

De samenwerking van Meridian – inmiddels al enkele jaren gaande – lijkt meer dan een slimme marketingoefening te zijn. Afgaande op een briefing die we nog vorig jaar over de rol van het Britse audiomerk kregen, heeft Meridian ook inbreng over zaken als de rigiditeit van de behuizingen en plaatsing van drivers. Meridian staat natuurlijk ook bekend vanwege zijn DSP-knowhow, dus het zou ons niet verbazen als ze bij dat aspect betrokken waren.

Alleszins zijn onze verwachtingen wel hooggespannen dat de DSN11RG goed presteert bij het afspelen van muziek. Dat was trouwens ook het geval bij de DSN8YG, een EISA-winnaar. De eerste vraag is natuurlijk: hoe speel je muziek af? Je krijgt meerdere opties. We vermelden al Chromecast, wat een heel universele manier van streaming is geworden. Nagenoeg alle streamingdiensten ondersteunen het en je kunt via deze weg ook internetradio (bijvoorbeeld via TuneIn) en eigen bestanden (bijvoorbeeld via BubbleUPnP) afspelen. De LG-app laat dat laatste trouwens ook toe, al ben je dan wel wat beperkt qua formaten. Dan liever via BubbleUPnP. Je kunt ook streamen via Airplay en via Bluetooth. Met die vele streamingopties heeft de LG een streepje voor de Samsung HW-Q950T.

We merkten al op dat de breedte van de DSN11RG potentieel een pluspunt kan zijn bij muziekweergave. Dat blijkt in de praktijk effectief het geval, vooral als je de geluidmodus ‘Muziek’ kiest. Je zou ook voor de AI Pro-modus kunnen opteren, wat in principe betekent dat de soundbar zelf de juiste modus zou kiezen – maar we vonden het niet altijd goed omschakelen als we naar een andere soort content overstapten.

Hoewel een soundbar moeilijk de volle klank kan leveren die je uit twee degelijke passieve speakers krijgt, doet deze LG-soundbar wel heel hard zijn best. LG en Meridian verdienen een schouderklopje omdat ze toch maximaal een gebalanceerde weergave halen uit een lange, slanke speaker. Een metalnummer als ‘Tailgunner’ van Iron Maiden illustreert dat goed. Het is een track die meestal niet te genieten is op een soundbar omdat kleine speakers het gewoonweg niet aankunnen, hier klinkt het wel behoorlijk goed. Er zit vaart in en je krijgt inderdaad een degelijk stereobeeld. Gregory Porters ‘Liquid Spirit’ rolt ook lekker uit de LG-soundbar; de warme honingstem van Porter komt mooi uit het midden terwijl de piano en het geklap wat meer naar achter gepositioneerd zijn. Die ‘diepte’ in een opname laten horen is vaak lastig voor een soundbar. De contrabas mist wat definitie, maar dat moet je ook verwachten bij een subwoofer die uiteindelijk toch voor filmondersteuning getuned is. Al bij al, een mooi resultaat.

Letterlijk een brede weergave

Ook in de tweede helft van 2020 blijft ‘Roma’ op Netflix een van onze favoriete Atmos-films. Niet vanwege de bombast, wel vanwege het sfeervolle gebruik van hoogtekanalen om je echt in het verhaal te trekken. Al meteen van de begingeneriek scoort de LG-soundbar qua positionering. De vogeltjes lijken echt ergens in de kamer te kwetteren en de geluidseffecten volgen mooi de actie op het scherm, bijvoorbeeld wanneer de meid rondloopt in het huis. Een mooi resultaat dit, al vinden we helemaal in het begin het water dat over de vloer wordt gegoten een klein beetje kunstmatig klinken. De hoogtekanalen vooraan lijken ook effectiever dan achteraan, maar dat kan wel aan onze opstelling liggen. Hoe dan ook, de DSN11RG zet hier een van de beste soundbarweergaves van deze complexe scènes neer.

De voorste kanalen zijn iets te fel aanwezig bij ‘The Rise of Skywalker’ (Disney+, Dolby Atmos), waarbij wel opvalt hoe helder de dialogenweergave is. De lightzwaarden zwiepen bovendien heel overtuigend door de ruimte bij het gevecht tussen Rey en Kylo Ren op de waterplaneet waar de brokstukken van de tweede Death Star gecrasht zijn. Immense golven beuken in op het ruimteschip terwijl de twee heftig strijden, en dat grootse watergeweld wordt heel stevig en machtig overgebracht. Hmm, ondanks de kamerkalibratie toch even de sub wat stiller zetten.

Veel aandacht voor muziek

Een van de zaken dat we het meest appreciëren aan deze LG is dat het heel muzikaal ingesteld is. Dat maakt dat soundtracks (zoals de doorlopende thema’s van John Williams in de Star War-films) groots en ruimtelijk worden gepresenteerd, los van de geluidseffecten. Als je bedenkt dat muziek in heel wat films de actie en het verhaal voortstuwt, is dit echt wel cruciaal.

Bij de Dolby Atmos-demo’s die we altijd loslaten op surroundapparatuur, presteert de LG DSN11RG prima. De geluidseffecten bij ‘Audiosphere’ weerklinken op de juiste locaties in de ruimte, bij ‘Horizon’ vliegen de ruimteschepen links en rechts langs ons heen zoals het hoort. Heel ruimtelijke effecten (zoals het gedonder in de verte of de duiven die wegvliegen, of de honden die blaffen bij ‘Shattered’). Globaal genomen een zeer goed prestatie. Het enige wat de aandacht trok (en dus het immersiegevoel verstoorde) was de weergave via de rear-speakers, die net niet leek aan te sluiten bij de andere kanalen. Na wat experimenteren met plaatsing van die draadloze speakers, concluderen we toch dat ze best op een iets grotere afstand van je zitplek staan om dit fenomeen (deels) op te lossen. De 1,2 meter die we voor één van de twee hadden, was gewoon te weinig. Ze horen volgens ons ook eerder iets achter je te staan, ingedraaid.

Als je kijkt naar Dolby Atmos- of DTS:X-video, kun je bij deze LG geen geluidsmodi selecteren. Dat heb je wel vaker bij high-end soundbars – enkel de Dolby/DTS-processing is op dat moment nuttig. Heel wat content is echter in oudere surroundformaten, zoals Dolby Digital 5.1. Dit is ook wat je vindt bij streamingdiensten, zoals Netflix. LG geeft je dan de keuze tussen verschillende geluidsmodi en de optie om te upmixen. In de app vind je zo wel wat opties, waarbij we wel moeten opmerken dat er voor niet-techneuten iets te weinig uitleg voorzien is. Je kunt bijvoorbeeld DTS laten opwaarderen door DTS:Neural X – maar je moet wel weten waar die optie zit en wat het juist doet. Over het algemeen vonden we de Movie-geluidsmodus het beste, de anderen klonken fletser en dunner (en ook stiller, wat qua perceptie van wat ‘goed’ is een grote rol speelt, blijkt uit onderzoek).

De X-Wing in

De DSN11RG vonden we bij gaming prima presteren. Het bleek een goede compagnon voor de gloednieuwe Xbox Series X die door de postbode werd afgeleverd. We springen in onze X-Wing om in het flitsende ‘Star Wars: Squadrons’ een Star Destroyer te veroveren die boven Yavin Prime hangt. Positioneel geluid is bij deze gametitel misschien niet zo cruciaal als bij een tactical shooter, maar zorgt wel voor veel sfeer en de occasionele herinnering dat de piloten van The Empire beter mikken dan de stormtroopers. De rear-speakers komen hier meer tot leven dan bij de filmtests, misschien wel omdat sommige games effectief meer met surroundkanalen uitspoken dan Hollywood. Dat is ook logisch: bij een film is je virtuele positie als kijker relatief statisch, bij een game beweeg je rond in een wereld. Dat maakt dat bijvoorbeeld een dialoog bij een game even goed uit de achterste kanalen kan komen (omdat jij met je rug naar die personage staat), iets dat je bij een film weinig zal meemaken.

Het belangrijkste bij games is dat de rear-kanalen voldoende definitie en vermogen bezitten om kleine audio-cues of -aanwijzingen helder weer te geven, en dat is ook het geval bij deze soundbar. Het helpt natuurlijk dat die rear-kanalen uit aparte speakers komen. Actiegames hebben ook heel dynamische soundtracks, wat zeker voor een compacter toestel met een goedkopere subwoofer behoorlijk lastig kan zijn. Ook hier scoort de DSN11RG wat ons betreft. Als je dus op zoek bent naar een soundbar om je game-avond machtiger te maken, zit je wel goed. Toch kan het nog beter: een aparte centerspeaker zal de in-game-dialogen meer uit de actie tillen en ook voor games waar je heel exact positionele audio wil (zoals CoD: Warzone) is een discrete surroundopstelling nog beter. Maar dan eindig je uiteraard wel met een kamer vol speakers en kabels.

LG DSN11RG review 1

Conclusie

De LG DSN11RG is een sterke soundbar die zijn fors prijskaartje grotendeels weet te rechtvaardigen. Het verwerkt alle belangrijke surroundformaten, wat het universeler maakt dan bepaalde rivalen – met name de Sonos Arc. De grootste uitdaging bij deze LG is hem geplaatst krijgen. Niet iedereen zal een tv-meubel bezitten waarop hij past en aan de muur is het een opvallende aanwezigheid.  Je geniet bij muziek wel van een betere stereopresentatie, net door zijn breedte. De DSN11RG is ook een goede keuze voor gaming.

9.5
LG DSN11RG
FWD award

Beoordeling
LG DSN11RG

Pluspunten
  • Ingebouwde microfoon voor Google Assistant, Chromecast-compatibel
  • Kalibreert geluid aan jouw ruimte
  • Volume elk kanaal is afzonderlijk in te stellen
  • Zeer brede soundstage
  • Excellent voor muziek en gaming
Minpunten
  • Zeer grote soundbar, eerder voor bij 65 inch tv’s
  • Remote mist premiumgevoel

Beoordeling LG DSN11RG

De LG DSN11RG is een sterke soundbar die zijn fors prijskaartje grotendeels weet te rechtvaardigen. Het verwerkt alle belangrijke surroundformaten, wat het universeler maakt dan bepaalde rivalen – met name de Sonos Arc. De grootste uitdaging bij deze LG is hem geplaatst krijgen. Niet iedereen zal een tv-meubel bezitten waarop hij past en aan de muur is het een opvallende aanwezigheid.  Je geniet bij muziek wel van een betere stereopresentatie, net door zijn breedte. De DSN11RG is ook een goede keuze voor gaming.

Prijsvergelijker LG DSN11RG


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (6)

bert

bert
14 november 2020 om 11:03

Fout in de tekst.. De soundbar is 144 cm breed en NIET 1.14 cm zoals in het begin van de tekst staat

Inloggen
Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
14 november 2020 om 12:43

1,14 cm zou inderdaad wel heel klein zijn 🙂 Bedankt voor de correctie!

Inloggen
Ramiz

Ramiz
14 november 2020 om 13:30

Soundbar kost al een poosje 999,-.
Helemaal niet duur ,zelfs vind ik deze beter klinken dan Sonos of Bose waarvoor je ruim 2000,- voor de hele set moet betalen en je krijgt gedeeltelijk Dolby Atmos (Sonos) of helemaal geen Dolby Atmos (Bose).
LG bewijst dat goed product helemaal niet duur hoeft te zijn.

Inloggen
Ruud

Ruud
08 december 2020 om 18:44

Waar staat hij dan te koop voor€ 999
Ik zie hem alleen maar voor € 1499 ?
Hoor graag van je

Inloggen
william

william
15 januari 2021 om 12:43

heb m vorige week gekocht MM 999,-

Inloggen
william

william
15 januari 2021 om 12:48

Wie kan me n oplossing geven? Samsung qled tv Arc. Soundbar DSN11RG. eArc. Hoe kan ik dit laten samenwerken voor Atmos en / of DTX . Hij geeft aan bij verbinding arc/earc geen geluid alleen met optische kabel. Er moet een omweg zijn. Wie weet dat??

Inloggen
Nicholas

Nicholas
13 februari 2021 om 18:15

speel je via interne tv app iets af? sommige tv’s doen geen passthrough van dolby atmos of truehd , wel via externe speler die je dan aansluit aan je soundbar, en dan van soundbar naar tv earc poort gaat.

Inloggen
Richard

Richard
14 november 2020 om 11:55

Onderaan de tekst staat prijs van de Yamaha-RX-V6A.

Inloggen
Ronald

Ronald
14 november 2020 om 18:42

En hoe verhoudt de LG zich tot de Samsung HW-Q90R/HW-Q950T?

Inloggen
Mostafa

Mostafa
14 november 2020 om 21:54

I have the same question

Inloggen
Jo Reimink

Jo Reimink
15 november 2020 om 09:02

De audio Frieken van Kamera-expres en de Mediamarkt vinden het geluid onder de maat, klanten die het gekocht hebben, hebben de soundbar terug gebracht. Dit is totaal tegenovergestelde van wat HOMECINEMAMAGAZINE heeft beoordeeld. Ik ging uit van de LG soundbar past goed mij mijn toekomstige LG oled55cx6la, dacht ik. Ik heb de soundbar zowel als van LG als SAMSUNG beluisterd, de soundbar van Samsung klinkt stukken beter. Bij mij is het hifi geluid super belangrijk. Ik wil geen theater luidsprekers in mijn woonkamer. Ik heb nog een Panasonic receiver 5.1 met SIB & CUB luidsprekers. Nu ben ik bezig dit een vervanger voor te vinden.

Inloggen
Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
15 november 2020 om 12:54

Hallo Jo (en de rest),

Om te beginnen besteden we altijd veel tijd aan onze reviews. De producten worden opgesteld en in real-life omstandigheden en op nagenoeg alle functies getest, en dat voor een periode van (meestal) twee weken. Niet omdat je per se zolang nodig hebt om een product te evalueren, maar omdat sommige issues pas na een tijd opduiken. Ik kan me moeilijk inbeelden dat een verkoper in een grote keten op dezelfde manier een product uitprobeert en vergelijkt. Ik denk dat je dat ook merkt aan onze reviews, bijvoorbeeld aan de tips rond de beste geluidsmodi en plaatsing.

Wel moet je een review correct inschatten voor wat het is. Er is een deel dat je objectief kunt bepalen (zoals welke features zitten er op, werken ze, hoe installeer je het product, hoe goed werkt het met andere toestellen samen, hoe zit het met het ondersteunen van surroundformaten, wordt surround juist weergegeven) en een deel dat subjectief is (design bv, maar ook het klankkarakter bij muziek). Met klank bedoelen we dus de ervaring, niet over iets dat verkeerd zit, zoals vervorming of hakkelende geluiden. Dat is iets dat je objectief kunt bepalen. De LG laat op dat vlak niets schieten, de klankappreciatie is uiteraard wel subjectief. Kortom, het kan dus perfect dat je de Samsung beter vindt klinken dan de LG en wij niet. In dit geval maken de respectievelijke scores bij de twee reviews (10 vs 9,5) duidelijk welke we net iets hoger inschatten. Die scores geven ook aan dat beide soundbars op dit moment ook echt klasseleidend zijn.

Tegelijkertijd hangt het ook af van welke zaken jij belangrijk vindt. De LG is bijvoorbeeld veel beter voorzien qua streaming en multiroom, en ook de app-bediening is helderder. Wie een klassieke stereoscheiding verkiest, zal de LG beter vinden. Dat is allemaal heel belangrijk als je ook muziek wil beluisteren via een soundbar, maar indien niet – dan weer niet. De Samsung van zijn kant is een sterkhouder bij Atmos-content, en heeft nog meer pluspunten. Als ik jouw opmerkingen lees, Jo, dan denk ik dat de Samsung beter bij jou past.

Bovendien blijft het probleem bij complexe producten als soundbars is dat je ze met ‘iets’ gebruikt: de tv en wellicht het netwerk én een mobiele toestel. Dat zijn factoren die allemaal heel uitlopend zijn bij consumenten. En ook vaak de bron van problemen, bijvoorbeeld omdat de HDMI-CEC-standaard niet goed is geïmplementeerd bij een tv of omdat een WiFi-netwerk voor problemen zorgt. (Om je een idee te geven, we hebben een geval gehad waarbij een tv altijd na vijf minuten crashte nadat we een Linksys-router hadden geïnstalleerd – de router bleek continu de tv te pingen. Wie denk daar nu aan?). We kunnen al die variabelen niet testen, maar zorgen altijd voor een up-to-date tv (in dit geval een eigen LG OLED55C9) en een goed functionerend Ubiquiti-gebaseerd netwerk zodat we eventuele problemen toch eerder aan het geteste product kunnen toeschrijven dan aan het feit dat we bijvoorbeeld werken met een tv die te oud is.

Samengevat: onze reviews zijn niet het enige, finale oordeel, maar het is wel een goed geïnformeerd oordeel 🙂

Inloggen
Mostafa

Mostafa
25 november 2020 om 12:08

I have to say I bought both, honestly LG is better in everything except the sound 😃. And let me very precise, the middle center sound for dialogs. Its seems whenever there is any dialog you get the feeling its from a very bad soundbar, I even prefered listening to documentries from the TV speaker than from it. So I decided to stick to the Samsung Q950T because of the sound superiority “Which is the most important thing I guess”. Other than the sound, definitely lg is a winner, its really dissapointing that they have done all that effort and they screwed up with the sound. and btw for atmos, LG is much better. I used to have Bose so my standards are considered high.

Inloggen
flwfrank

flwfrank
28 november 2020 om 10:02

Ook ik was geïnteresseerd in deze soundbar, zeker gezien de uitstekende beoordeling van FWD. Maar zoals gebruikelijk, en zeker na jouw reactie, ben ik verder gaan kijken en tot mijn grote verrassing en teleurstelling zag ik een zeer matige recensie bij: https://www.whathifi.com/reviews/lg-sn11rg.
Bij mij rijst de vraag waarom de recensie bij Whathifi zoveel lager uitvalt dan bij FWD.
Ik heb een kleine woonkamer en wil dus zo min mogelijk luidsprekers. Ik luister heel vaak naar klassieke muziek, concerten en opera’s, maar ik zie ook graag films met Dolby en Atmos. Misschien moet ik wachten tot dat er een echt goede soundbar op de markt verschijnt.

Inloggen
Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
28 november 2020 om 11:02

Hallo FLWFRANK,

Het is moeilijk te zeggen waarom en hoe een ander medium scores geeft. Rthings, AVForums en Forbes/John Archer geven net zoals wij een hoge score aan dit toestel, WhatHiFi geeft in dit geval een heel lage. Omgekeerd is ook al gebeurd. Uiteindelijk komt het neer op een andere methodologie. Ik weet dat in deze tijden er heel snel gedacht wordt aan complotten en omkoperij, maar het veel saaier antwoord gaat zijn dat bepaalde reviewers bepaalde zaken belangrijker vinden dan anderen. Daarnaast (en dan verwijs ik naar een repliek die ik al hoger gaf), is het testen van producten van soundbars complex en onderhevig aan verrassend veel factoren. WhatHiFi deed zijn test bijvoorbeeld in juni, wij in oktober. Bijna zeker hebben we met andere firmware gewerkt. Heeft dat een impact gehad? Moeilijk te zeggen. Daarom moet je ook als consument je inderdaad zoveel mogelijk goed informeren. Wat je leest moet je ook interpreteren, zowel bij media (hoe hebben ze getest, wanneer, etc) als bij gebruikersreacties (niet alle reacties zijn echt, niet iedereen kan inschatten wat de oorzaak is van een probleem – boos zijn op een ‘slecht’ product omdat je router niet juist ingesteld is, is daar een mooi voorbeeld van) als bij feedback van verkopers (je hebt veel eerlijke verkopers, maar ook verkopers die aanraden in functie van de marge).

In elk geval, als je een kleine woonkamer hebt, dan zou ik deze soundbar niet nemen. Zoals ik schreef, plaats je die achterste speakers toch best op een grotere afstand. De soundbar zelf is ook heel groot. Als de uiteinden dicht bij de hoeken van je kamer geplaatst zijn, ga je daar veel reflecties krijgen. Een soundbar zoals deze is niet ontworpen voor nearfield-gebruik (dus van dichtbij), maar is gemaakt voor een woonkamer met een zekere grootte en een zekere afstand tussen de zitplek en de soundbar. Gegeven dat deze LG ontwerpen is om te passen bij 65 inch tv’s, moet je vermoedelijk toch richting 2,5-3,5 meter luisterafstand gaan.

Inloggen
flwfrank

flwfrank
14 februari 2021 om 09:30

Hallo Jamie, hartelijk dank voor deze suggestie. Ook nu weer excuses dat ik jouw reactie zo laat zag.

Inloggen
Aad

Aad
15 november 2020 om 09:54

Ik werd erg enthousiast tijdens het lezen. Het zou een mooie aanvulling zijn op mijn nieuwe LG oled 65 cx. Toch zakte het enthousiasme toen ik las dat de rear speakers op meer dan 1,2 m schuin achter je zitplaats moeten. Jammer, toch misschien een ander merk of gewoon mijn bedrade speakers houden.

Inloggen
bert

bert
15 november 2020 om 09:57

Ik heb ergens in een review gelezen dat de jbl 9.1 rear-speaker het beste naast je geplaatst kunnen worden..
Maar er zijn veel reacties op/in sommige/meerdere reviews van de jbl dat de connectie met de rears slecht is.. Veel storing.. Dus meerdere reacties die de jbl 9.1 daarom teruggebracht hebben

Inloggen
Frans

Frans
15 november 2020 om 18:38

Mijn zwager heeft hem gekocht met oled 65 inch van lg hebben hem op gehangen aan de muur soundbar er voor op de kast afgeregeld kompleet bios thuis. Hij is tevreden met dolby atmos dts x.
Ook een andere kennis van mij heeft deze set ook en die is meer dan tevreden over lg.
Ik zelf heb ook oked tv lg alleen ik eis meer van geluid dus heeft marantz reciever met 9.1 geluid ook atmos dts x. Ik ben ook tevreden. Gewoon goed beeld en geluid niet dat half bakken geluid wat veel mensen hebben dat is gewoon geld verspillen geef liever wat meer aan geluid uit dan een brakke soundbar van andere merken alleen senheiser en lg zijn goed kun je gerust kopen. Zowel voor muziek als bios geluid zijn beide goed.

Inloggen
Aad

Aad
02 juni 2021 om 20:29

Ik heb de soundbar bijna een halfjaar. Nog steeds super blij. Netlix series in dolby vision met atmos geluid. Geweldig, prima combi met een lg oled (65 inch of groter). Ik twijfelde maar het is beter dan mijn Marantz met Wharfedale 5.1 opstelling. Maar goed die was bijna tien jaar oud.

Inloggen