Review: LG DSN11RG soundbar – Immense presentatie

14 november 2020 + 10 minuten 20 Reacties
LG DSN11RG review 5
FWD award

We testen de LG DSN11RG, een 7.1.4-kanaals soundbar met spraakherkenning via Google en draadloze speakers die je achterin de kamer plaatst.

Samsung is niet langer de enige met een soundbar met vier hoogtekanalen. LG presenteert de DSN11RG, een 7.1.4-topmodel met aparte draadloze speakers die je achteraan in de woonkamer plaatst en spraakherkenning via Google. Opnieuw betrokken bij de ontwikkeling is de Britse audiofabrikant Meridian – en dat merk je in de positieve zin.

LG DSN11RG

De DSN11RG is LG’s nieuwste en meest luxe soundbar. Het is een echt topmodel dat 7.1.4 biedt en ondersteuning heeft voor Dolby Atmos én DTS:X. Om dat driedimensioneel geluid goed weer te geven bezit de soundbar zelf extra speakers die naar het plafond wijzen én vind je in de doos twee extra draadloze speakers die je achter/naast je zetel plaatst. Dergelijke extra speakers kom je steeds meer tegen, ook bij LG, net omdat ze zo effectief zijn om een echte surroundervaring te bieden. Het bijzondere in dit geval is dat de DSN11RG gebundeld wordt met twee speakers die elke twee kanalen voor hun rekening nemen: het surround back-kanaal (via een luidspreker op oorhoogte) en een achterste hoogtekanaal (via een luidspreker die opnieuw naar het plafond wijst).

Het LG-topmodel is slechts één van twee soundbars die hetzelfde biedt (als we even uitdovende modellen van voorgaande jaren negeren). De andere is de HW-Q950T van Samsung die we onlangs bekeken. De LG en Samsung hebben naast specificaties nog iets gemeen: een forser prijskaartje. De DSN11RG kost 1.499 euro, voor het totaalpakket bestaande uit soundbar, subwoofer en twee draadloze speakers. Het zou ons echter niet verbazen als je deze soundbar betrekkelijk snel voor een lagere prijs of in een bundelactie met een LG-tv ziet opduiken.

Groot ding

Net zoals in het verleden is LG’s topmodel een immense soundbar. Vermoedelijk is dit het grootste exemplaar dat je in de winkel zult vinden, want de DSN11RG is een forse 114 cm breed. Onze 55-inch LG OLED55C9 leek er opeens heel klein door en het tv-meubel bleek opeens niet breed genoeg. Als je graag je soundbar en tv in verhouding hebt, dan huw je best dit apparaat met een 65-inch scherm. Uiteraard is er niets dat je tegenhoudt om de DSN11RG te gebruiken met een kleiner schermformaat.

De grootte van deze soundbar is wel een ding. Toch is het niet enkel iets om over te klagen, want er zijn ook voordelen aan een groter formaat. Het voornaamste pluspunt is dat er meer afstand is tussen de individuele speakers in het toestel. Dat zou een betere kanaalscheiding moeten opleveren, waardoor je een overtuigendere stereo-ervaring krijgt bij muziek en een uitgesproken links-center-rechts-impressie bij films. Een grotere soundstage, met andere woorden.

Qua design en afwerking blijven we maar koele minnaars van de futuristisch getekende LG-soundbars. In een modern Scandi-interieur met hout valt het wat uit de toon. Dit is natuurlijk persoonlijke smaak en er is ook niets mis met het ontwerp van het product. Alles zit degelijk in elkaar en op afstand ziet het er prima uit. Pas dichtbij blijken sommige onderdelen die uit metaal lijken te zijn opgetrokken toch van kunststof.

De meegeleverde draadloze speakers passen helemaal bij de soundbar. Elk heeft zijn eigen stroomdraad. Positief: LG levert alles mee zodat je ze aan de muur kunt bevestigen. Dat is toch wel handig, want niet in elke woonkamer kunt je die extra speakers zomaar kwijt. Voor onze test gebruiken we bijvoorbeeld speakerstands die we normaal inzetten voor monitortests, maar niet iedereen heeft zin om dergelijke dingen in de living neer te zetten. De rear-speakers zijn trouwens wat grotere modellen, waardoor ze niet makkelijk op een smalle oppervlakte als een vensterbank kunnen staan.

De DSN11RG heeft naast een HDMI eARC-compatibele aansluiting voor je tv ook twee eigen HDMI 2.1-ingangen die 4K-bronnen kunnen verwerken. Alle HDMI-aansluitingen vind je in een nis achteraan zodat je kabels netjes kunt wegwerken. Dat zie je wel vaker bij soundbars, vaak zijn die ingangen echter moeilijk bereikbaar en heb je weinig plaats voor forsere HDMI-stekkers. Bij deze LG is er echter ruimte genoeg. Verder vind je nog een optische ingang en een USB-poort. Die laatste maakt het afspelen van muziekbestanden mogelijk.

Instellen via Google Home, afstellen via eigen app

Het instellen van de LG-soundbar verloopt op exact dezelfde wijze als bij de DSN8YG die we eerder dit jaar op de pijnbank legde. Net als dat compactere toestel is deze DSN11RG uitgerust met een ingebouwde microfoon en is het volledig Google Assistant-compatibel. Het instellen doe je bijgevolg met Google Home, via hetzelfde stappenplan dat je bij de meeste compatibele audiotoestellen volgt. Het gaat allemaal heel snel en eenvoudig. Als de Bluetooth van je mobiel toestel ingeschakeld is, zal de Home-app het toestel waarschijnlijk automatisch vinden en je vragen of je het wenst in te stellen. Een tiental schermen later heb je de DSN11RG verbonden met je WiFi-netwerk en met de Google Assistant. In één ruk door word je doorverwezen naar de Play Store om daar de LG Wi-Fi Speaker-app op te halen. Strikt genomen heb je de LG-app niet nodig, maar het biedt wel voor handige instellingen en laat toe om muziekbestanden af te spelen die elders op het netwerk leven.

We zouden je zeker aanraden om de LG-app te installeren zodat je de soundbar perfect kunt instellen voor de ruimte. Stap een is de AI Room Calibration-functie uitvoeren om zo de klank te optimaliseren voor je ruimte. De eigenschappen van een kamer hebben immers een impact op de geluidskwaliteit, en door een functie als deze kun je daarvoor deels compenseren. Een kalibratiefunctie kan bijvoorbeeld overheersende basfrequenties die ontstaan door de kamervorm of plaatsing van de soundbar wegwerken. Het eindresultaat is – hopelijk – een geluid dat meer in balans is.

De kamerkalibratie van de LG-soundbar uitvoeren is een echte aanrader. Het duurt ook niet lang. Gewoon selecteren in de app en een kleine 15 seconden testgeluiden aanhoren. Daarna is de klus geklaard. Je kunt dan nog een vergelijking maken tussen voor en na, misschien was het wel leuker geweest als LG een beter testgeluid had gekozen. Nu is het een soort watergeluid.

Zeer positief is wel dat je daarna in de app eventueel volumeniveaus per kanaal kunt bijregelen. Dat is vooral nuttig bij de hoogtekanalen, want of je iets merkt van die naar boven gerichte speakers hangt toch sterk af van het volumeniveau in functie van de kamerhoogte. Als ze te stil spelen bij een grote plafondhoogte, ga je ze niet horen. Bijregelen naar eigen smaak dus, met bijvoorbeeld Dolby’s Audiosphere-demo.

Spraakherkenning werkt goed

Bij de LG-soundbar wordt een klassieke LG-afstandbediening geleverd. Het is een compact, zwart ding met een opvallende witte knop om de Google Assistant te activeren. We zijn de spraakherkenning van Google inmiddels wel gewoon, maar we blijven verbaasd over hoe goed het werkt. Als je in Google Home ook een tv (of een Chromecast-adapter) koppelt aan de soundbar, kun je zelfs iets zeggen als ‘Speel Star Trek Discovery op Netflix’, waarna er een episode van de reeks automatisch begint te spelen. Wel even oppassen als je een volumeverandering vraagt; ‘volume 10’ is voor Google het maximum (dus het soundbarvolume op 100 procent), niet stand 10 op de LG-soundbar (wat eerder overeenkomt met een volumeniveau van 30 procent). Los daarvan is de spraakbediening wel een leuke toevoeging aan een soundbar die meer mogelijk maakt. We hebben bijvoorbeeld Hue-lampen in de woonkamer, waardoor we ook ‘dim het licht in de woonkamer’ konden vragen. Net wat je wil als je begint aan het nieuwe seizoen van het IJslandse ‘Trapped’.

De LG-remote laat je verder ook schakelen tussen de ingangen en geluidseffecten. Je kunt ook die aparte kanalen qua volume afregelen, maar dat is veel omslachtiger dan via de LG-app. Je vindt in die app trouwens wel meer opties die handig zijn.

Goed voor muziek

De samenwerking van Meridian – inmiddels al enkele jaren gaande – lijkt meer dan een slimme marketingoefening te zijn. Afgaande op een briefing die we nog vorig jaar over de rol van het Britse audiomerk kregen, heeft Meridian ook inbreng over zaken als de rigiditeit van de behuizingen en plaatsing van drivers. Meridian staat natuurlijk ook bekend vanwege zijn DSP-knowhow, dus het zou ons niet verbazen als ze bij dat aspect betrokken waren.

Alleszins zijn onze verwachtingen wel hooggespannen dat de DSN11RG goed presteert bij het afspelen van muziek. Dat was trouwens ook het geval bij de DSN8YG, een EISA-winnaar. De eerste vraag is natuurlijk: hoe speel je muziek af? Je krijgt meerdere opties. We vermelden al Chromecast, wat een heel universele manier van streaming is geworden. Nagenoeg alle streamingdiensten ondersteunen het en je kunt via deze weg ook internetradio (bijvoorbeeld via TuneIn) en eigen bestanden (bijvoorbeeld via BubbleUPnP) afspelen. De LG-app laat dat laatste trouwens ook toe, al ben je dan wel wat beperkt qua formaten. Dan liever via BubbleUPnP. Je kunt ook streamen via Airplay en via Bluetooth. Met die vele streamingopties heeft de LG een streepje voor de Samsung HW-Q950T.

We merkten al op dat de breedte van de DSN11RG potentieel een pluspunt kan zijn bij muziekweergave. Dat blijkt in de praktijk effectief het geval, vooral als je de geluidmodus ‘Muziek’ kiest. Je zou ook voor de AI Pro-modus kunnen opteren, wat in principe betekent dat de soundbar zelf de juiste modus zou kiezen – maar we vonden het niet altijd goed omschakelen als we naar een andere soort content overstapten.

Hoewel een soundbar moeilijk de volle klank kan leveren die je uit twee degelijke passieve speakers krijgt, doet deze LG-soundbar wel heel hard zijn best. LG en Meridian verdienen een schouderklopje omdat ze toch maximaal een gebalanceerde weergave halen uit een lange, slanke speaker. Een metalnummer als ‘Tailgunner’ van Iron Maiden illustreert dat goed. Het is een track die meestal niet te genieten is op een soundbar omdat kleine speakers het gewoonweg niet aankunnen, hier klinkt het wel behoorlijk goed. Er zit vaart in en je krijgt inderdaad een degelijk stereobeeld. Gregory Porters ‘Liquid Spirit’ rolt ook lekker uit de LG-soundbar; de warme honingstem van Porter komt mooi uit het midden terwijl de piano en het geklap wat meer naar achter gepositioneerd zijn. Die ‘diepte’ in een opname laten horen is vaak lastig voor een soundbar. De contrabas mist wat definitie, maar dat moet je ook verwachten bij een subwoofer die uiteindelijk toch voor filmondersteuning getuned is. Al bij al, een mooi resultaat.

Letterlijk een brede weergave

Ook in de tweede helft van 2020 blijft ‘Roma’ op Netflix een van onze favoriete Atmos-films. Niet vanwege de bombast, wel vanwege het sfeervolle gebruik van hoogtekanalen om je echt in het verhaal te trekken. Al meteen van de begingeneriek scoort de LG-soundbar qua positionering. De vogeltjes lijken echt ergens in de kamer te kwetteren en de geluidseffecten volgen mooi de actie op het scherm, bijvoorbeeld wanneer de meid rondloopt in het huis. Een mooi resultaat dit, al vinden we helemaal in het begin het water dat over de vloer wordt gegoten een klein beetje kunstmatig klinken. De hoogtekanalen vooraan lijken ook effectiever dan achteraan, maar dat kan wel aan onze opstelling liggen. Hoe dan ook, de DSN11RG zet hier een van de beste soundbarweergaves van deze complexe scènes neer.

De voorste kanalen zijn iets te fel aanwezig bij ‘The Rise of Skywalker’ (Disney+, Dolby Atmos), waarbij wel opvalt hoe helder de dialogenweergave is. De lightzwaarden zwiepen bovendien heel overtuigend door de ruimte bij het gevecht tussen Rey en Kylo Ren op de waterplaneet waar de brokstukken van de tweede Death Star gecrasht zijn. Immense golven beuken in op het ruimteschip terwijl de twee heftig strijden, en dat grootse watergeweld wordt heel stevig en machtig overgebracht. Hmm, ondanks de kamerkalibratie toch even de sub wat stiller zetten.

Veel aandacht voor muziek

Een van de zaken dat we het meest appreciëren aan deze LG is dat het heel muzikaal ingesteld is. Dat maakt dat soundtracks (zoals de doorlopende thema’s van John Williams in de Star War-films) groots en ruimtelijk worden gepresenteerd, los van de geluidseffecten. Als je bedenkt dat muziek in heel wat films de actie en het verhaal voortstuwt, is dit echt wel cruciaal.

Bij de Dolby Atmos-demo’s die we altijd loslaten op surroundapparatuur, presteert de LG DSN11RG prima. De geluidseffecten bij ‘Audiosphere’ weerklinken op de juiste locaties in de ruimte, bij ‘Horizon’ vliegen de ruimteschepen links en rechts langs ons heen zoals het hoort. Heel ruimtelijke effecten (zoals het gedonder in de verte of de duiven die wegvliegen, of de honden die blaffen bij ‘Shattered’). Globaal genomen een zeer goed prestatie. Het enige wat de aandacht trok (en dus het immersiegevoel verstoorde) was de weergave via de rear-speakers, die net niet leek aan te sluiten bij de andere kanalen. Na wat experimenteren met plaatsing van die draadloze speakers, concluderen we toch dat ze best op een iets grotere afstand van je zitplek staan om dit fenomeen (deels) op te lossen. De 1,2 meter die we voor één van de twee hadden, was gewoon te weinig. Ze horen volgens ons ook eerder iets achter je te staan, ingedraaid.

Als je kijkt naar Dolby Atmos- of DTS:X-video, kun je bij deze LG geen geluidsmodi selecteren. Dat heb je wel vaker bij high-end soundbars – enkel de Dolby/DTS-processing is op dat moment nuttig. Heel wat content is echter in oudere surroundformaten, zoals Dolby Digital 5.1. Dit is ook wat je vindt bij streamingdiensten, zoals Netflix. LG geeft je dan de keuze tussen verschillende geluidsmodi en de optie om te upmixen. In de app vind je zo wel wat opties, waarbij we wel moeten opmerken dat er voor niet-techneuten iets te weinig uitleg voorzien is. Je kunt bijvoorbeeld DTS laten opwaarderen door DTS:Neural X – maar je moet wel weten waar die optie zit en wat het juist doet. Over het algemeen vonden we de Movie-geluidsmodus het beste, de anderen klonken fletser en dunner (en ook stiller, wat qua perceptie van wat ‘goed’ is een grote rol speelt, blijkt uit onderzoek).

De X-Wing in

De DSN11RG vonden we bij gaming prima presteren. Het bleek een goede compagnon voor de gloednieuwe Xbox Series X die door de postbode werd afgeleverd. We springen in onze X-Wing om in het flitsende ‘Star Wars: Squadrons’ een Star Destroyer te veroveren die boven Yavin Prime hangt. Positioneel geluid is bij deze gametitel misschien niet zo cruciaal als bij een tactical shooter, maar zorgt wel voor veel sfeer en de occasionele herinnering dat de piloten van The Empire beter mikken dan de stormtroopers. De rear-speakers komen hier meer tot leven dan bij de filmtests, misschien wel omdat sommige games effectief meer met surroundkanalen uitspoken dan Hollywood. Dat is ook logisch: bij een film is je virtuele positie als kijker relatief statisch, bij een game beweeg je rond in een wereld. Dat maakt dat bijvoorbeeld een dialoog bij een game even goed uit de achterste kanalen kan komen (omdat jij met je rug naar die personage staat), iets dat je bij een film weinig zal meemaken.

Het belangrijkste bij games is dat de rear-kanalen voldoende definitie en vermogen bezitten om kleine audio-cues of -aanwijzingen helder weer te geven, en dat is ook het geval bij deze soundbar. Het helpt natuurlijk dat die rear-kanalen uit aparte speakers komen. Actiegames hebben ook heel dynamische soundtracks, wat zeker voor een compacter toestel met een goedkopere subwoofer behoorlijk lastig kan zijn. Ook hier scoort de DSN11RG wat ons betreft. Als je dus op zoek bent naar een soundbar om je game-avond machtiger te maken, zit je wel goed. Toch kan het nog beter: een aparte centerspeaker zal de in-game-dialogen meer uit de actie tillen en ook voor games waar je heel exact positionele audio wil (zoals CoD: Warzone) is een discrete surroundopstelling nog beter. Maar dan eindig je uiteraard wel met een kamer vol speakers en kabels.

LG DSN11RG review 1

Conclusie

De LG DSN11RG is een sterke soundbar die zijn fors prijskaartje grotendeels weet te rechtvaardigen. Het verwerkt alle belangrijke surroundformaten, wat het universeler maakt dan bepaalde rivalen – met name de Sonos Arc. De grootste uitdaging bij deze LG is hem geplaatst krijgen. Niet iedereen zal een tv-meubel bezitten waarop hij past en aan de muur is het een opvallende aanwezigheid.  Je geniet bij muziek wel van een betere stereopresentatie, net door zijn breedte. De DSN11RG is ook een goede keuze voor gaming.

9.5
LG DSN11RG
FWD award

Beoordeling
LG DSN11RG

Pluspunten
  • Ingebouwde microfoon voor Google Assistant, Chromecast-compatibel
  • Kalibreert geluid aan jouw ruimte
  • Volume elk kanaal is afzonderlijk in te stellen
  • Zeer brede soundstage
  • Excellent voor muziek en gaming
Minpunten
  • Zeer grote soundbar, eerder voor bij 65 inch tv’s
  • Remote mist premiumgevoel

Beoordeling LG DSN11RG

De LG DSN11RG is een sterke soundbar die zijn fors prijskaartje grotendeels weet te rechtvaardigen. Het verwerkt alle belangrijke surroundformaten, wat het universeler maakt dan bepaalde rivalen – met name de Sonos Arc. De grootste uitdaging bij deze LG is hem geplaatst krijgen. Niet iedereen zal een tv-meubel bezitten waarop hij past en aan de muur is het een opvallende aanwezigheid.  Je geniet bij muziek wel van een betere stereopresentatie, net door zijn breedte. De DSN11RG is ook een goede keuze voor gaming.

Prijsvergelijker LG DSN11RG

Reacties (20)