Wat is domotica? – alles dat je moet weten

23 februari 2022 6 Minuten 0 Reacties
smarthome header nieuw

In dit artikel leggen we uit wat domotica precies is. Ook kijken we naar de protocollen die er zijn en naar goedkope oplossingen.

We horen steeds meer over de term smarthome, maar in webshops en op andere platformen worden ook termen als domotica regelmatig gebruikt om producten en ontwikkelingen te duiden. In dit artikel leggen we uit wat domotica nu eigenlijk is.

Met domotica is het de bedoeling dat processen in een woning geautomatiseerd kunnen worden door het toepassen van elektronica. Het woord is afgeleid van de woorden domus (huis) en tica, wat we ook vinden in woorden als informatica en robotica.

Wat is Domotica?

Domotica moet ervoor zorgen dat processen in een woning of gebouw geautomatiseerd kunnen worden door het toepassen van elektronica. In het huis van de toekomst lijken we er niet meer omheen te kunnen. Een dergelijk huis waarin domotica is gebruikt, is van de nodige gemakken voorzien. Ook is zo’n huis vaak veiliger en energiezuiniger dan huizen waarin je geen domotica tegenkomt. Domotica zorgt ervoor dat een huis of gebouw ‘slim’ wordt gemaakt. Zo moeten apparaten onder andere onderling met elkaar kunnen communiceren via WiFi, bluetooth of andere protocollen zoals Zigbee en Z-Wave.

De voorzieningen die met domotica samen moeten kunnen werken, zijn er veel. Daartoe behoren verwarmingssystemen, airco-installaties, zonwering, verlichting en beveiligingssystemen. Ook huishoudelijke apparaten moeten gekoppeld kunnen worden, waartoe onder andere koffiezetters, koelkasten, magnetrons en ovens behoren. Al die apparaten moeten dan bijvoorbeeld aangestuurd kunnen worden via een smartphone en tablet, waarbij het niet uitmaakt waar jij je bevindt. Domotica kan ook nog een stapje verdergaan, waarbij sensoren in de gaten hebben wanneer een raam opengezet wordt, zodat de verwarming direct lager wordt gezet. In dat laatste geval hoef je zelf dus helemaal geen handeling meer te verrichten.

Je ziet het waarschijnlijk zelf al; domotica is eigenlijk eenzelfde term als smarthome, maar professionele installateurs en fabrikanten van high-end ‘smart’ producten gebruiken vaak liever de term domotica omdat dit meer vooruitstrevend klinkt. Ook wordt wel gezegd dat domotica een smarthome mogelijk maakt.

Smart,Home,With,Internet,Of,Things,Isometric,Concept.,Iot,Technology
Lees ook

De voordelen en nadelen van een smarthome

Domotica ook handig als je niet thuis bent

Domotica kan je ook een handje helpen als je zelf helemaal niet thuis bent. Heb je bijvoorbeeld een beveiligingssysteem geïnstalleerd, dan kun je bijvoorbeeld instellen dat alle verlichting in huis aan moet gaan als er signalen ontdekt worden dat er iets niet klopt. Ook is er vaak de mogelijkheid dat je een waarschuwing op je smartphone krijgt zodra er bijvoorbeeld beweging is gedetecteerd rondom de plek waarop een beveiligingscamera is gericht. Een ander voorbeeld is dat je met een slimme thermostaat bijvoorbeeld altijd en overal in kunt zien hoe warm het in welke kamer is.

Energie huis groen shutterstock
Lees ook

Smart Living Project: energie en (binnen)klimaat – deel 1

Retrofit en domotica

Het gebruik van slimme producten, oftewel domotica, wordt steeds populairder. Maar niet iedereen is gelijk bereid om al zijn ‘oude’ apparaten en voorzieningen de deur uit te doen, om daar slimme apparaten voor terug te halen. In dat geval is retrofit een handige oplossing. Dat houdt in dat je niet direct al je oude apparaten de deur uitgooit, maar juist een oplossing vindt om die apparaten slim te maken. Op die manier laat je nieuwe technologie dus samenwerken met de apparaten die je al hebt.

Een goed voorbeeld daarvan is het slim maken van je koelkast of wijnklimaatkast door er sensoren op te monteren of in te plaatsen. Zo kun je met een deursensor automatisch meldingen versturen zodra de deur te lang openstaat. Met een sensor in de wijnklimaatkast kun je zelf de temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten houden. Met nieuwe technologie zorg je ervoor dat je ‘oude’ apparaat slim wordt gemaakt. En dat zonder dat je gelijk een slimme koelkast of wijnklimaatkast hoeft te kopen. Overigens geldt hetzelfde principe voor veel andere producten en toepassingen. Zo kun je met een slimme actor achter je lichtschakelaar een lamp slim maken of met een slimme stekker een apparaat slim maken.

Haier wijnklimaatkast review – plaatsing 2
Lees ook

Een koelkast, wijnklimaatkast of vriezer slim maken (en controleren) doe je zo

Protocollen

Om je smarthome-apparaten met elkaar te laten communiceren en aan elkaar te koppelen, zijn inmiddels de nodige protocollen aanwezig. Vaak is het per apparaat afhankelijk welke protocollen al dan niet worden ondersteund. Een aantal protocollen die gebruikt worden bij domotica, zijn Z-Wave, ZigBee, Thread, WiFi en Bluetooth.

Mochten jouw apparaten nou niet allemaal dezelfde protocollen ondersteunen, dan is het soms weleens lastig om ervoor te zorgen om alle apparaten onderling met elkaar te kunnen laten communiceren. Oplossingen hiervoor zijn zogenaamde hubs die meerdere protocollen ondersteunen. Denk aan een Homey Pro, Fibaro Home Center en Home Assistant. Ook platformen als Google Home en Apple HomeKit ondersteunen veel producten. En, er wordt momenteel gewerkt aan één universele standaard waarmee veel apparaat met elkaar moeten gaan communiceren: Matter.

smarthome header nieuw 2
Lees ook

Tips en adviezen over smarthome platformen, software en protocollen

Domotica en de toekomst

Wie de winnaar wordt in de protocollen-strijd is niet bekend en de vraag is of er überhaupt wel een winnaar uit de bus komt. De meeste protocollen kunnen namelijk prima naast elkaar bestaan en hebben elk hun voor- en nadelen. Protocollen als WiFi, bluetooth, Z-Wave en Zigbee zijn dan ook nog steeds vol in ontwikkeling en er worden nog altijd producten uitgebracht. Daarbij wordt het aantal hubs dat met meerdere van deze protocollen overweg kan alsmaar groter én is de kans groot dat er in de toekomst een onderliggend protocol zoals Matter uitgebracht wordt waarmee al deze apparaten eenvoudig met elkaar kunnen communiceren.

Een goede start op dit moment is je eerst oriënteren in de wereld van hubs. Je kunt gaan voor geavanceerde hubs als Homey, Home Assistant of Fibaro waarmee de kans groot is dat je al je slimme producten kunt koppelen. Deze hubs bieden de mogelijkheid geavanceerde scenario’s te maken waarmee je complete huis te automatiseren is. Maar, de leercurve is steil en de aanschafkosten zijn vaak relatief hoog. Je kunt ook voor een minder geavanceerd systeem als Google Home of Apple HomeKit kiezen. Je krijgt wat meer gebruiksgemak en de kosten liggen lager, maar het aantal te koppelen producten is minder en je kunt minder geavanceerde scenario’s maken. Een andere optie is producten van een specifiek merk kiezen en dat systeem uitbreiden met compatibele producten van andere merken. Zo kan Philips Hue geïntegreerd worden met tal van diensten en producten van andere merken. Sowieso kan het interessant zijn voor A-merken te kiezen aangezien de kans dan groter is dat deze producten gekoppeld kunnen worden aan andere producten en diensten.

privacy
Lees ook

De prijs van een smarthome: wat kost het slim maken van je huis?

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smarthome? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen.

Reacties (0)