Wel of geen smart airco?
Eigenlijk is het beste advies helemaal geen airco. Hoe slim en energiezuinig de airco-unit ook is. De belangrijkste bezwaren betreffen het slurpen van energie, de afgevoerde warmte dumpt de airco op straat (de buitentemperatuur stijgt nog verder), lawaaierig, neemt ruimte in en de koelvloeistof van oudere modellen zijn schadelijk voor het milieu.
Maar goed als het echt heet wordt ontkom je niet gauw aan een airco. Hoewel een plafondventilator, zonwering en veel groen om het huis (bomen en struiken) goede alternatieven kunnen zijn. Een airco regelt zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid. Tevens is filtering van de lucht op stof en micro-organismen mogelijk.
De beste aircosystemen werken met een splitsysteem. In de binnen (indoor-unit) zitten de ventilator en koelvloeistof plus doorgaans de smart elektronica voor het reguleren en verbinding met de hub van het ecosysteem in het slimme huis. Deze indoor-eenheid kan relatief bescheiden van omvang blijven en produceert weinig lawaai.
De buiten- of outdoor-unit bevat de compressor en condensor. De compressor zuigt het koelmiddel op en comprimeert het, waardoor de temperatuur en druk van het koelmiddel toenemen. De condensor, die is voorzien van een warmtewisselaar, laat het opgewarmde koelmiddel afkoelen door middel van een luchtstroom. Hierdoor wordt de warmte afgegeven aan de omgeving en koelt het koelmiddel weer af. Het afgekoelde koelmiddel wordt vervolgens weer naar de binnen-unit geleid, waar het opnieuw warmte opneemt uit de lucht en het proces herhaalt zich.
Wie geen gat in de muur wil of minder heeft te besteden kan voor een mobiele airco-unit kiezen. Dan moet er echter wel een afvoerslang voor de warme lucht uit het raam hangen. Er zijn een aantal nadelen ten opzichte van de split. De koeling met een slang uit het raam is een stuk minder effectief. En je zit met een groot vrij lawaaierig apparaat in de kamer. Verder valt er nog onderscheid te maken in raam- en wandairco’s. Let bij de aanschaf van een airco met name op de capaciteit, dat wil zeggen de grootte van het vertrek dat dit apparaat kan verkoelen. Dat wordt regelmatig door de fabrikant nogal eens gunstiger voorgesteld dan het in de praktijk uitpakt.
In de winter kan de airco de vrijkomende warmte ook naar binnen afgeven. Een opwarmer van de binnenlucht dus. Eerst goed bekijken hoe duur deze vorm van verwarming binnenshuis daadwerkelijk is. Slimme airco’s met ingebouwde programmeringsopties en zelfs AI-functies zijn inmiddels gewoon leverbaar. Bijvoorbeeld van LG, Haier, Olimpia, Eurom, Carrier, AEG & Midea. Een aantal niet slimme modellen valt echter geschikt te maken voor smartfuncties. Dat kan onder andere met Tado Wifi-kit V3+ mits de airco geschikt is voor afstandsbediening. N.B.: In de zomer kan je het energieverbruik van airco’s compenseren met zonnepanelen. Veelal budgetneutraal.
Reacties (2)