Review: Een schoon huis en binnenklimaat met drie Dyson producten

02 december 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Dyson review totaal

Dyson heeft tal van producten in het assortiment waarmee je het huis een stuk schoner kunt krijgen, zowel voor de vloer als voor de lucht. In deze review bekijken we drie nieuwe producten van het bedrijf die hier een bijdrage aan leveren; de Dyson V15s Detect Submarine stofzuiger (949 euro), de Dyson Purifier Cool Formaldehyde luchtreiniger (699 euro) en de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde (999 euro).

In deze review gaan we voor een schoon huis met drie producten van Dyson. De nieuwe Dyson V15s Detect Submarine maakt de vloer schoon door zowel te stofzuigen als te dweilen, de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde is de nieuwste luchtreiniger van het bedrijf voor grotere ruimten en de Dyson Purifier Cool Formaldehyde is de bekende luchtreiniger die ook kan koelen.

Design en accessoires

Op het gebied van design zijn twee van de drie producten vormgegeven zoals we dat van het Britse bedrijf kennen. De Dyson V15s Detect Submarine is een typische Dyson stofzuiger, inclusief de doorzichtige opvangbak, de grijze kleur en de handige meegeleverde accessoires. De belangrijkste vernieuwing aan dit model is de roterende dweilborstel, ook wel de Submarine genoemd. Deze stand-alone accessoire kan simpelweg aan de stand van de stofzuiger geklikt worden en zorgt voor een schone vloer. De basis van de stofzuiger kan middels de meegeleverde muurbeugel opgehangen en direct opgeladen worden. Dyson levert ook nog een opzetstuk voor het opzuigen van haren mee, een opzetstuk voor grover vuil en tapijten, een opzetstuk voor krappere ruimten, een opzetstuk voor gevoelige oppervlakken en een opzetstuk met laser waarmee het fijnste stof zichtbaar gemaakt wordt. Bovenop de basis van de stofzuiger zien we tot slot een kleurendisplay terug waarmee je de zuigkracht kunt aanpassen en informatie over de opgezogen deeltjes te zien krijgt.

Ook de Dyson Purifier Cool Formaldehyde is een bekende verschijning. Dit model kennen we al jaren, met zijn ovale vorm, ronde basis en display voorop. De kleuren zijn in de loop van de tijd iets veranderd, met nu een goudkleurige basis, witte behuizing en zilverkleurige accenten. Ook de afstandsbediening heeft een gouden kleur meegekregen. Het kleurendisplay op het apparaat toont alle benodigde informatie over de werking en luchtkwaliteit in huis.

De Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde is qua design volledig nieuw. Dit apparaat is vooral bedoeld voor grotere ruimten en dan specifiek luchtreiniging. Dyson heeft dit model een grote, ronde basis in een blauwe afwerking meegegeven, met daarbovenop een halve bol die de lucht de ruimte in blaast. Met zilveren en gouden accenten ziet dit apparaat er modern en strak uit. Erg handig zijn ook de wieltjes onder de luchtreiniger, waardoor deze eenvoudig te verplaatsen is. Overigens worden bij beide luchtreinigers filters meegeleverd die eenvoudig bij installatie te monteren zijn.

Dyson-app en installatie

De installatie van de Dyson V15s Detect Submarine is niet zo moeilijk. De stofzuiger komt met een hoop onderdelen en accessoires maar binnen 10 minuten heb je de muurbeugel aan de muur hangen en is het vrij duidelijk waar elk opzetstuk voor dient. Op de muurbeugel kun je overigens de twee kleinere opzetstukken kwijt maar de grotere opzetstukken moeten de kast in. Er wordt wel een los bakje meegeleverd waarin de dweilborstel geplaatst kan worden. Je kunt de stofzuiger middels het serienummer aan de Dyson-app toevoegen, maar dit is puur voor de administratie. Er is geen WiFi-koppeling, dus worden er geen gegevens, bijvoorbeeld over de opgezogen deeltjes, via de app doorgegeven.

De Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde en Dyson Purifier Cool Formaldehyde zijn wel volledig smart en kunnen aan de Dyson-app toegevoegd worden. De Dyson-app biedt vervolgens inzicht in alle data van het apparaat over de luchtkwaliteit, plus je hebt de mogelijkheid beide apparaten via de app te bedienen. In de instellingen krijg je te zien hoeveel dagen de filters nog meekunnen en je kunt aangeven of de luchtreinigers de lucht doorlopend moeten controleren zodat je altijd alle data over de luchtkwaliteit ter beschikking hebt. De plaatsing van beide luchtreinigers komt niet heel nauw, maar Dyson adviseert om de Purifier Big+Quiet Formaldehyde vanuit een hoek van de kamer te laten werken, minstens een meter van de muur af. Je kunt de verspreidingshoek (de blaasrichting) aanpassen aan je voorkeuren.​ De Dyson Purifier Cool Formaldehyde kan vrijer geplaatst worden aangezien dit model lucht direct kan blazen via de voorzijde, diffuus kan blazen via de achterzijde én kan oscilleren (draaien).

Dyson V15s Detect Submarine

Zoals gezegd is de Dyson V15s Detect Submarine dus geen slimme stofzuiger in de zin dat deze met een app te koppelen is, maar Dyson heeft de Submarine wel weer een extra slimme functie gegeven waardoor het huis weer een stukje schoner wordt. De belangrijkste nieuwe functie is de roterende dweilborstel. Deze accessoire werkt geheel op zichzelf en wordt aangestuurd door de Dyson-motor. Je vult het bakje in de Submarine met vloerreiniger en water, klikt het geheel in elkaar en je kunt direct aan de slag. Het display toont dat de dweilborstel gekoppeld is maar verder is het een kwestie van de vloer dweilen. Vuil water wordt in de dweilborstel zelf opgevangen, in een reservoir dat na gebruik eenvoudig te legen is. Maar, dweilt de Submarine ook goed? Het antwoord hierop is ‘aardig’. Met een vol reservoir kun je zonder problemen een volledige verdieping dweilen, en de meeste vlekken of vieze plekken worden goed meegenomen. Toch moet je hier en daar een aantal keer over een vlek gaan om het echt schoon te krijgen. De Dyson geeft in mijn optiek net te weinig water af en schrobt net niet hard genoeg om meteen alles schoon te krijgen. De Philips AquaTrio die we eerder getest hebben doet het op dit vlak toch iets beter, maar die moet ook weer eerder bijgevuld worden. De Submarine is echter sneller en eenvoudiger schoon te maken.

Waar de Dyson V15s Detect Submarine wel in uitblinkt is het stofzuigen zelf. Niet alleen dankzij de vele opzetstukken die meegeleverd worden, maar ook dankzij de lange accuduur en zeer goede zuigkracht. Met name de Fluffy Optic vloerzuigmond is een verademing om mee te werken. Deze beschikt namelijk over een groene laser die het fijnste stof zichtbaar maakt op de vloer. Ook bij daglicht zie je perfect waar de kleinste deeltjes liggen en maak je een vloer pas echt schoon. Voor de vorm hebben we de vloer eerst gezogen met de Philips AquaTrio om daarna de Fluffy Optic zijn werk te laten doen. Meteen werd duidelijk dat er nog genoeg kleine stukjes vuil en stofdeeltjes op de vloer lagen die we met de Philips of gemist hebben of die niet opgezogen werden. De Dyson maakt deze deeltjes direct zichtbaar en zuigt ze ook zonder moeite op. De vloer wordt dus aantoonbaar schoner gemaakt. Op het display van de stofzuiger krijg je overigens mooi inzichtelijk wat er precies opgezogen wordt, van het aantal minuscule stofdeeltjes tot grover vuil. Het is informatie waar je niet veel mee kunt, maar het laat wel zien dat de Dyson zijn werk goed doet.

Ook de overige opzetstukken doen perfect wat er beloofd wordt. De bank is eenvoudig schoon te maken van haren dankzij het speciale opzetstuk hiervoor, de auto kunnen we zuigen met de twee kleinere opzetstukken voor hoeken, naden en gevoelige oppervlakken, en het tapijt wordt snel schoongemaakt met het grotere opzetstuk met roterende borstel. Ook de accuduur van 60 minuten is meer dan voldoende om je huis in één keer schoon te krijgen.

Dyson luchtreinigers

De twee Dyson luchtreinigers pakken we op één gebied samen; het reinigen van de lucht. Dat doen ze namelijk op een vrijwel identieke manier, kijkend naar dezelfde stoffen in de lucht. Beide apparaten vangen stof, allergenen en virussen op en vernietigen formaldehyde. Het HEPA filter verwijdert 99,95% van verontreinigde stoffen zo klein als 0,1 micron. Beide luchtreinigers analyseren en/of reinigen de volgende elementen;

 • Temperatuur
 • Luchtvochtigheid (relatief)
 • AQI (Air Quality Index, de algemene luchtkwaliteit met kleur aangegeven)
 • PM2,5 (stoffen kleiner dam 2,5 micrometer)
 • PM10 (stoffen kleiner dam 10 micrometer)
 • HCHO (formaldehyde, een vervuilende stof die komt van onder meer lijm, verf, meubels, etc.)
 • VOS (vluchtige organische stoffen die ontstaan bij onder meer koken, schoonmaken, etc.)
 • NO2 (gassen die ontstaan door onder meer koken, voertuigen, etc)

Afgezien van de temperatuur en de luchtvochtigheid (die ook deels afhankelijk zijn van de positie in de ruimte) kunnen we de data van de twee Dyson-apparaten niet echt controleren. We moeten ervan uitgaan dat ze doen wat ze beloven, maar wel kunnen we zien dat beide apparaten met ongeveer dezelfde data komen als we deze continu laten analyseren. Dat zegt in ieder geval dat ze vrijwel identiek afgestemd zijn, dezelfde sensoren hebben en de verschillende stoffen nauwkeurig kunnen analyseren.

Dat ze de luchtkwaliteit daadwerkelijk verbeteren kunnen we aannemen, zeker als we kijken naar momenten dat er iets in huis gebeurt waarbij de luchtkwaliteit beïnvloedt wordt. Zetten we bijvoorbeeld de schuifpui open bij een dag waarop de luchtkwaliteit buiten matig is, dan is binnen een paar minuten zichtbaar dat de luchtkwaliteit binnen ook achteruit gaat. Beide apparaten gaan vervolgens harder werken om de luchtkwaliteit te verbeteren. Hetzelfde geldt wanneer er gekookt wordt en niet alle stoffen snel genoeg afgezogen worden. de VOS-waarden stijgen dan bijvoorbeeld snel, waarna de apparaten aanslaan en de lucht sneller gaan reinigen.

In de automatische stand doen beide apparaten vrijwel hetzelfde, slaan ze op dezelfde momenten aan en weten ze snel de luchtkwaliteit in de ruimte te verbeteren. De Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde heeft wat meer vermogen en kan een grotere ruimte zoals die van ons makkelijker aan. De Dyson Purifier Cool Formaldehyde is meer geschikt voor een losstaande woonkamer of een slaapkamer.

Dyson Purifier Cool Formaldehyde

Niet alleen qua design is de Dyson Purifier Cool Formaldehyde anders dan de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde. Zo is de eerstgenoemde vooral ook ontwikkeld voor het bieden van een verkoelende luchtstroom tijdens warme dagen. Het design, met de brede en krachtige luchtstroom zorgt voor een voelbaar comfortabele verkoeling. En met de oscillerende functie is een (kleinere) ruimte van een comfortabel, verkoelende luchtstroom te voorzien.

Natuurlijk blijft het dezelfde lucht die niet daadwerkelijk gekoeld wordt, maar de gevoelstemperatuur daalt en het comfort neemt daadwerkelijk toe. In de nacht kun je de nachtmodus gebruiken, waarbij het apparaat iets minder krachtig maar ook een stuk stiller is. Dit is name interessant voor op de slaapkamer. Ga je, bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden, vooral voor een beter klimaat, dan kun je de diffuse modus aanzetten waarbij de lucht alleen via de achterzijde van de luchtreiniger verspreidt wordt.

Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde

Het belangrijkste verschil tussen de Dyson Purifier Cool Formaldehyde en de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde is dat de laatstgenoemde vooral geschikt is voor grotere ruimtes en voornamelijk bedoeld is voor luchtreiniging. Ja, het apparaat kan een verkoelend briesje verzorgen maar deze kan minder gericht worden, er is geen oscillerende functie en de focus ligt vooral op de volledige ruimte. Je kunt de hoek van de luchtstroom instellen op 0°, 25° of 50° of een verkoelend briesje nabootsen in de briesstand. De kegel aerodynamica wordt gebruikt om een krachtige projectie over lange afstand te leveren en circuleren.

Daarnaast beschikt de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde over losse filters voor HEPA en koolstof, waar het bij de Dyson Purifier Cool Formaldehyde gecombineerd is in één filter. Dit zorgt ervoor dat je de filters van de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde minder vaak hoeft te vervangen. Tot slot is deze over het algemeen stiller dan zijn goedkopere broer. De motorbehuizing met akoestisch ontwerp heeft een geluidsvolume van 56dBA op volle snelheid, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Ook dit model heeft een timer en nachtstand, en zoals gezegd zitten er wieltjes onder de luchtreiniger zodat deze eenvoudig verplaatst kan worden.

Smarthome-integratie

Je kunt de twee Dyson luchtreinigers eenvoudig via de Dyson-app bedienen, maar hoe zit het met de verdere smarthome-integratie? Dyson heeft daar de afgelopen jaren ook aan gewerkt en vanuit de Dyson-app zijn allebei de apparaten te koppelen aan Amazon Alexa, Apple’s Siri en Google Home. Hierdoor kun je de apparaten gebruiken binnen scenario’s op deze platformen en bedienen middels spraak. Ook andere smarthome-platformen bieden ondersteuning voor de Dyson-producten, waaronder Home Assistant, SmartThings en Homey.

Conclusie

Op het gebied van stofzuigen laat Dyson met de V15s Detect Submarine nog steeds zien de beste te zijn. Vooral de zuigmond met laser is een verademing om mee te werken. De stofzuiger is krachtig, heeft een lange accuduur, komt met tal van opzetstukken en is gebruiksvriendelijk. De nieuwe dweilmond is handig voor de echte Dyson-fan, maar er zijn apparaten die op dit vlak beter zijn. De Dyson Purifier Cool Formaldehyde en Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde zijn beide zeer goede luchtreinigers die de luchtkwaliteit in huis absoluut verbeteren. Ze houden vrijwel alles in de gaten en slaan direct aan om een betere luchtkwaliteit te verzorgen. De bediening is eenvoudig, ze zijn stil en ze verzorgen een verkoelend briesje. De Dyson Purifier Cool Formaldehyde is met name interessant voor afgeschermde of kleinere ruimten en wanneer je op zoek bent naar een comfortabel verkoelende luchtstroom in de zomer. De Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde is met name interessant voor de grotere ruimten en diegenen die vooral waarde hechten aan een optimale luchtkwaliteit binnen.

8.5
Dyson review totaal 2

Beoordeling
Dyson huishoudelijke apparaten

Pluspunten
 • V15s Detect Submarine
 • Beste stofzuiger
 • Krachtig, stil en lange accuduur
 • Fijnste stof is zichtbaar
 • Purifier Cool Formaldehyde
 • Verkoelend in de zomer
 • Goede luchtreiniging
 • Gebruiksvriendelijk
 • Purifier Big+Quiet Formaldehyde
 • Goede luchtreiniging
 • Gebruiksvriendelijk
 • Voor grotere ruimten
Minpunten
 • V15s Detect Submarine
 • Dweilborstel valt wat tegen
 • Niet goedkoop
 • Purifier Cool Formaldehyde
 • Filters elke 12 maanden vervangen
 • Niet goedkoop
 • Purifier Big+Quiet Formaldehyde
 • Minder geschikt voor verkoeling
 • Niet goedkoop

Beoordeling Dyson huishoudelijke apparaten

Op het gebied van stofzuigen laat Dyson met de V15s Detect Submarine nog steeds zien de beste te zijn. Vooral de zuigmond met laser is een verademing om mee te werken. De stofzuiger is krachtig, heeft een lange accuduur, komt met tal van opzetstukken en is gebruiksvriendelijk. De nieuwe dweilmond is handig voor de echte Dyson-fan, maar er zijn apparaten die op dit vlak beter zijn. De Dyson Purifier Cool Formaldehyde en Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde zijn beide zeer goede luchtreinigers die de luchtkwaliteit in huis absoluut verbeteren. Ze houden vrijwel alles in de gaten en slaan direct aan om een betere luchtkwaliteit te verzorgen. De bediening is eenvoudig, ze zijn stil en ze verzorgen een verkoelend briesje. De Dyson Purifier Cool Formaldehyde is met name interessant voor afgeschermde of kleinere ruimten en wanneer je op zoek bent naar een comfortabel verkoelende luchtstroom in de zomer. De Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde is met name interessant voor de grotere ruimten en diegenen die vooral waarde hechten aan een optimale luchtkwaliteit binnen.

Prijsvergelijker Dyson huishoudelijke apparaten

Reacties (0)