Review: Shark NeverChange5 HEPA Luchtreiniger (HP300EU)

01 juni 2024 6 Minuten 0 Reacties
Shark NeverChange5 (HP300EU) 1

We hebben de afgelopen jaren diverse luchtreinigers getest, maar nog niet van het merk Shark. Als je veel op TikTok zit dan ken je dit merk vast en zeker, maar sinds begin dit jaar wil het merk ook via andere kanalen klanten trekken. In deze review kijken we naar de Shark NeverChange5 HEPA Luchtreiniger (HP300EU).

SharkNinja is een Amerikaans bedrijf dat al sinds 1994 bestaat en een combinatie is van zijn twee grootste merken: Shark en Ninja. Het bedrijf focust zich op lifestyle-apparaten in tal van categorieën; van huishouden en koken tot klimaat en beauty. Al jaren is SharkNinja heel actief op TikTok en dat is dan ook het platform waarop de producten vooral verkocht worden. Sinds begin dit jaar probeert SharkNinja het ook via de ‘normale’ weg. We bekijken de komende tijd diverse producten van het bedrijf, waaronder deze Shark NeverChange5 HEPA Luchtreiniger (HP300EU).

Wat is de Shark NeverChange5 Luchtreiniger?

De Shark NeverChange5 Luchtreiniger is een luchtreiniger zoals we die wel vaker voorbij zien komen, zeker qua design. Maar, dit model komt met een aantal unieke features en mist tegelijkertijd ook een aantal features.

Het apparaat is bedoeld voor het reinigen van de lucht in een ruimte. Er zijn twee varianten; de HP300EU en de HP150EU, voor respectievelijke kleine ruimten tot 60m2 en grote ruimten tot 130m2. Beide apparaten beschikken over een, volgens het bedrijf zelf, uniek HEPA-filter dat ‘nooit’ vervangen hoeft te worden. Waar je bij andere luchtreinigers elke 6 maanden of elk jaar het filter dient te vervangen, belooft Shark dat het filter zeker 5 jaar meegaat, op basis van 12 uur reinigen per dag.

Het filter van de hark NeverChange5 Luchtreiniger bestaat uit diverse lagen; stofbescherming, huisdier stofbescherming, actieve carbon en een NanoSeal HEPA-filter. Samen vangen deze filters tot 99,97 procent van alle deeltjes die in de lucht zweven op.

Uniek is ook de geïntegreerde Anti-Geur Technologie van de Shark NeverChange5. Deze losse module bestrijdt actief onaangename geuren en zorgt voor een frisse geur in de omgeving.

De bediening vindt compleet plats op het apparaat zelf, al kun je een losse afstandsbediening kopen. In de automatische modus past het apparaat zelf de ventilatiesnelheid aan, aan de hand van de deeltjes in de lucht. Met de knoppen op de bovenzijde zijn de basisfuncties te bedienen, terwijl het scherm aan de voorzijde alle informatie toont.

De Shark NeverChange5 HEPA Luchtreiniger HP300EU is te koop voor zo’n 330 euro.

Design en installatie

De Shark NeverChange5 Luchtreiniger is qua design geen heel bijzonder apparaat. Hij doet veel denken aan andere luchtreinigers die we voorbij hebben zien komen. Het is een kolomvormig apparaat dat je in de hoek van een ruimte plaatst en die simpelweg zijn ding doet. De luchtreiniger is netjes afgewerkt en heeft een premium uitstraling.

Over de installatie valt ook weinig spannends te vertellen. Wanneer de doos geopend is dien je alle kartonnen en plastic beschermonderdelen te verwijderen, het filter te plaatsen, de optionele geurmodule te plaatsen en het apparaat in te schakelen. Veel meer is er niet nodig. Via de knoppen aan de bovenzijde kies je de juiste modus, de helderheid van het scherm en desgewenst stel je de timer in. Een kind kan de was doen.

Gebruik

Die eenvoudige installatie en bediening is meteen ook het belangrijkste minpunt. Er is geen koppeling met een app waarin je de gegevens over de luchtkwaliteit te zien krijgt en waarmee je het apparaat kunt bedienen. De enige plek waar je de realtime data kunt bekijken is via het scherm aan de voorzijde van de luchtreiniger. Dit scherm verandert van kleur op basis van de luchtkwaliteit en via de info-knop aan de bovenzijde kun je wisselen tussen schermen over onder meer de luchtzuiveringsstatus (0-100%), PM1.0-waarden, PM2.5-waarden en PM10-waarden.

Er is ook geen afstandsbediening aanwezig in de doos. Wil je de luchtreiniger aanpassen, aanzetten of uitzetten dan moet ook dat via het apparaat zelf. Je kunt wel een remote aanschaffen maar dat is een losse accessoire, die via de shop van SharkNinja gekocht dient te worden. Voor een bedrag van 330 euro hadden we die toch wel in de doos verwacht.

Het gebruik is dus vrij eenvoudig; het is een kwestie van het apparaat aanzetten en zijn werk laten doen.

Prestaties

Doet deze luchtreiniger wat hij moet doen? Dat is de belangrijkste vraag, en die kunnen we positief beantwoorden. In dezelfde ruimte als de luchtreiniger hebben we diverse sensoren én een luchtreiniger van de concurrent staan, waarmee we de data kunnen vergelijken. Hoewel vanzelfsprekend niet alle data exact overeenkomen kunnen we uit de trend van alle sensoren opmaken dat de Shark NeverChange5 de juiste waarden detecteert en hier op een juiste manier op aanslaat. Ook wanneer de schuifpui opengaat of er gekookt wordt in de keuken schieten de waarden omhoog en slaat de luchtreiniger in de automatische stand harder aan. Vervolgens zakken de waarden in de gehele ruimte, ook bij de andere sensoren, waaruit we kunnen opmaken dat het apparaat doet wat er beloofd wordt. Veel spannender dan dit kunnen we het dan ook niet maken.

De anti-geurmodule is er eentje die je niet per se hoeft te gebruiken, maar deze lijkt nare geurtjes wat sneller uit de ruimte te verwijderen dan het openen van een raam. Daarbij verspreidt de module een fris geurtje. Hoe lang deze module meegaat is niet duidelijk en ook een vervangende module vinden we zo snel niet op de website van SharkNinja. Wel zien we cartridges voor de stofzuiger van het merk terug, die voor zo’n 20 euro per twee stuks verkocht worden.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen moeten we stellen dat de Shark NeverChange5 Luchtreiniger doet wat er beloofd wordt; de luchtkwaliteit correct in de gaten houden om vervolgens de lucht te reinigen en de kleinste deeltjes op te vangen in zijn filters. Of die filters het echt 5 jaar volhouden moet nog ervaren worden, maar als we daar vanuit gaan dan heeft deze luchtreiniger wel een streepje voor op de concurrentie. Het apparaat krijgt echter ook een streepje minder, door het gebrek aan een afstandsbediening en het gebrek aan een bijbehorende app. Zoek je dus een luchtreiniger die je aanzet en die zelf, continu zijn werk doet zonder dat je ernaar om hoeft te kijken, dan is deze Shark NeverChange5 een serieuze optie.

7.5
Shark NeverChange5 (HP300EU)

Beoordeling
Shark NeverChange5 (HP300EU)

Pluspunten
  • Detecteert stoffen correct
  • Reinigt de lucht zoals beloofd
  • Anti-geurmodule is handige toevoeging
  • Filter gaat 5 jaar mee
Minpunten
  • Geen afstandsbediening
  • Geen app
  • Niet goedkoop

Beoordeling Shark NeverChange5 (HP300EU)

Alles bij elkaar genomen moeten we stellen dat de Shark NeverChange5 Luchtreiniger doet wat er beloofd wordt; de luchtkwaliteit correct in de gaten houden om vervolgens de lucht te reinigen en de kleinste deeltjes op te vangen in zijn filters. Of die filters het echt 5 jaar volhouden moet nog ervaren worden, maar als we daar vanuit gaan dan heeft deze luchtreiniger wel een streepje voor op de concurrentie. Het apparaat krijgt echter ook een streepje minder, door het gebrek aan een afstandsbediening en het gebrek aan een bijbehorende app. Zoek je dus een luchtreiniger die je aanzet en die zelf, continu zijn werk doet zonder dat je ernaar om hoeft te kijken, dan is deze Shark NeverChange5 een serieuze optie.

Reacties (0)