Review: WiZ Full Color Dual Zone Squire Tafellamp schittert in eenvoud

06 februari 2022 5 Minuten 0 Reacties
wiz-2021

De WiZ Full Color Dual Zone Squire Tafellamp is een sfeerlamp voor allerlei kamers in huis. Hij past in de woon-, maar ook in de slaapkamer.

De WiZ Full Color Dual Zone Squire Tafellamp is een compacte lamp die niet misstaat op menig kast in de woonkamer, nachtkastje in de slaapkamer of bureau op kantoor. Het apparaat bestaat uit twee onderdelen: een led-lamp bovenop en een led-strip onderop. Voorop zit nog een aan-uitknop. De lamp bovenop loopt schuin naar achteren, waardoor het licht mooi op de muur valt en een groot vlak oplicht, in een kleur naar keuze. Met een maximaal aantal lumen van 620 levert de lamp een behoorlijke lichtopbrengst op. Verder is er een kleurentemperatuur van 6.500 K en moeten beide lampen tot 25.000 uur meegaan. De meegeleverde stekkerkabel is anderhalve meter lang.

Fijne eigenschappen

De mooi ontworpen tafellamp heeft veel fijne eigenschappen. Zo kun je bijvoorbeeld beide lampen aan boord apart bedienen. WiZ geeft hier weliswaar niet de volledige vrijheid in, maar je kunt wel kiezen of het bovenste of onderste gedeelte meer licht geeft. Ook zijn er lichtmodi beschikbaar die een andere kleur meegeven aan beide lampen; maar helaas kun je niet zelf dan de kleuren bepalen. Hier valt dus nog wat winst te behalen. Gelukkig zijn er binnen de app meer dan genoeg opties beschikbaar met betrekking tot kleuren, thema’s (zoals kaarslicht, kerst en plantengroei) en wittinten, waardoor dat gemis enigszins wegvalt. Meer opties hebben is echter altijd beter.

De gratis te downloaden WiZ biedt bovendien bijzonder veel functies aan. Voor een enkele lamp is dat wellicht niet nodig. Maar wanneer je meerdere lampen van WiZ thuis hebt staan of hangen, dan kun je uit de voeten met scènes, ritmes en schema’s. De drie opties doen net even andere dingen. Met scènes zorg je met een enkele druk op de digitale knop voor een bepaalde atmosfeer, terwijl ritmes de lamp(en) automatisch laat overgaan in andere modi gedurende de dag. Schema’s spreken voor zich en stellen je in staat een schema op te stellen voor een dag of heel de week. Hiermee laat je bijvoorbeeld lampen automatisch aangaan in de ochtend, wanneer het nog donker is.

Verder is het goed om te weten dat er zeer veel smarthome-integraties aanwezig zijn. Je sluit de WiZ Full Color Dual Zone Squire Tafellamp moeiteloos aan op smarthomeplatformen van Google, Amazon, IFTTT, SmartThings, Homey en meer. Opvallende afwezigen in de lijst zijn Apple HomeKit en bijvoorbeeld Home Assistant, maar met een omweg is dit nog wel te regelen. Voor sommige gebruikers is dat geen probleem; maar met dit soort producten ben je gewoonweg op zoek naar gemak. De kans is groot dat je niet wil denken aan omwegen, waardoor dergelijke ondersteuning toch een gemis is in brede zin. Dit is dus iets om rekening mee te houden voor de aanschaf.

Vreemde keuzes

De WiZ Full Color Dual Zone Squire Tafellamp in gebruik nemen kost weinig moeite. De lamp instellen en vervolgens opnemen in je dagelijkse leven, vergt weinig energie. Echter, toch komen we wat vreemde keuzes tegen die de fabrikant maakte. Zo valt het al heel snel op dat de app een aantal vreemde vertalingen heeft. Het is niet zo dat de app daardoor onbruikbaar wordt. Want in veel gevallen is nog steeds duidelijk wat WiZ probeert over te brengen. Maar enkele woorden zijn wel een doorn in het oog, zoals ‘herbestellen’. Het is geen foutief Nederlands woord, maar het woord staat op een plek die vreemd aanvoelt. En zo zijn er nog een aantal vreemde woordkeuzes.

Daarnaast hebben we nog wat op te merken aan de installatie. In principe is het zo dat wanneer je de stekker in het stopcontact stopt, de lamp meteen in de koppelmodus gaat. Maar dat is niet wat de app meldt bij het koppelen. Na een paar pogingen gedaan te hebben, kwam er een uitleg voorbij (op een externe pagina) die toen past uitlegde wat er bij de eerste installatie moet gebeuren. Dit, samen met die vreemde vertalingen, zijn kleine irritaties, die met updates gemakkelijk opgelost kunnen worden. Verder is het niet voor iedereen ideaal dat je de lamp direct koppelt aan je wifi-netwerk, omdat je router het dan heel druk krijgt. Het vergemakkelijkt de installatie, dat dan weer wel.

Tot slot moeten we het hebben over de externe accountproviders. Om de WiZ Full Color Dual Zone Squire Tafellamp, of andere WiZ-producten, te kunnen gebruiken, heb je géén online account nodig. Maar dat is wel handig om je instellingen in de cloud op te slaan. Je kunt alleen accounts aanmaken via providers als Google of Facebook, omdat die platforms “al jaren online identiteiten bewaren” en “goed ontwikkeld en uiterst veilig” zijn. Wij lezen dit vooral als: wij willen niet verantwoordelijk zijn voor als het een keertje misgaat en de gegevens van gebruikers op straat komen te liggen. Desondanks vindt WiZ, gek genoeg, dat “privacy van onze klanten van het grootste belang is”.

WiZ Full Color Dual Zone Squire Tafellamp – conclusie

Over de lichtopbrengst, de uitgebreide kleurenopties, de weergave, het design en het gemak waarmee je de WiZ Full Color Dual Zone Squire Tafellamp bedient, zijn we echt te spreken. De lamp staat mooi op een plank, een kast of het bureau. Bovendien zijn er veel opties met betrekking tot smarthome-integraties beschikbaar en is het fijn dat de lampen gedeeltelijk afzonderlijk te bedienen zijn. WiZ maakt echter vreemde keuzes aangaande vertalingen, het aanmaken van accounts en de installatie. Maar als je daar geen moeite mee hebt, dan haal je een zeer gebruiksvriendelijke, compacte en mooi ogende lamp in huis, die bovendien een echte sfeermaker kan zijn.

8.0
wiz-squire

Beoordeling
WiZ Full Color Dual Zone Squire Tafellamp

Pluspunten
  • Lampen afzonderlijk te bedienen
  • Uitgebreide opties binnen app
  • Design
  • Smarthome-integraties
Minpunten
  • Externe accountproviders
  • Installatie
  • Vreemde vertalingen binnen app
  • Direct aan wifi koppelen

Beoordeling WiZ Full Color Dual Zone Squire Tafellamp

Over de lichtopbrengst, de uitgebreide kleurenopties, de weergave, het design en het gemak waarmee je de WiZ Full Color Dual Zone Squire Tafellamp bedient, zijn we echt te spreken. De lamp staat mooi op een plank, een kast of het bureau. Bovendien zijn er veel opties met betrekking tot smarthome-integraties beschikbaar en is het fijn dat de lampen gedeeltelijk afzonderlijk te bedienen zijn. WiZ maakt echter vreemde keuzes aangaande vertalingen, het aanmaken van accounts en de installatie. Maar als je daar geen moeite mee hebt, dan haal je een zeer gebruiksvriendelijke, compacte en mooi ogende lamp in huis, die bovendien een echte sfeermaker kan zijn.

Prijsvergelijker WiZ Full Color Dual Zone Squire Tafellamp

Reacties (0)