Review: SwitchBot Curtain met Solar Panel – maakt je gordijnen slim

10 april 2021 + 10 minuten 4 Reacties
SwitchBot Curtain

In deze review kijken we naar de SwitchBot Curtain en diverse accessoires. De SwitchBot Curtain maakt je bestaande (domme) gordijnen slim.

Vorig jaar gingen we aan de slag met de Slide. Een systeem van Nederlandse bodem om je bestaande gordijnen slim te maken. Wat ons betreft een schitterend product, maar de keerzijde was toch de stevige prijs. Dit keer gaan we met de SwitchBot Curtain aan de slag. Een betaalbaar systeem voor je bestaande gordijnen die je binnen enkele seconden geïnstalleerd moet hebben. Daarnaast gaan we in deze review van de SwitchBot Curtain ook aan de slag met enkele andere accessoires, zoals de Solar Panel, Hub Mini, Remote en Thermometer and Hygrometer.

Wat is het?

SwitchBot doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar is ontstaan via een succesvolle Kickstarter-campagne. Eén van de bekendste producten is de Smart Switch Button Pusher, ook wel SwitchBot Bot genoemd. Dit apparaatje hang je bijvoorbeeld naast een lichtknopje. Via de app kun je vervolgens deze Button Pusher bedienen, waarna er fysiek een hendeltje het lichtknopje indrukt. Het maakt bestaande lampen dus slim, niet door een slimme stekker of slimme lamp, maar door op afstand het lichtknopje in te drukken. Het ziet er een beetje vreemd uit, maar het werkt wel.

Nu zijn daar dus de nieuwe producten met als grootste nieuwe product de Curtain. De SwitchBot Curtain maakt je bestaande gordijnen slim. Het is een relatief compact bolletje die je gemakkelijk aan je gordijnrails hangt aan het einde van je gordijn. Vooraf moet je goed kijken of je gordijntype u-rail, i-rail of een stang hebt en de juiste variant bestellen. Wij gingen met de U-rail variant aan de slag. Deze heeft een prijs van 89 dollar via de website van SwitchBot. De producten van SwitchBot zijn ook te koop via de Nederlandse of Duitse website van Amazon. De adviesprijs in euro’s is 79 euro.

Eenmaal geïnstalleerd kun je vervolgens via de app je gordijnen openen of sluiten. De SwitchBot Curtain gebruikt een accu. Tien uur opladen via usb-c betekent acht maanden gebruiken. Vind je dat toch teveel moeite? Gebruik dan de optionele Solar Panel. Deze hang je aan de SwitchBot Curtain via usb-c en zorgt ervoor dat je de batterij nooit meer hoeft op te laden. Het zonnepaneel heeft al voldoende aan enkele uren zon per dag.

Je bedient de SwitchBot Curtain via bluetooth en de app. Dit is natuurlijk niet ideaal, want bediening buitenshuis mis je dan volledig. Ook zijn niet alle smart-functies beschikbaar wanneer je dit apparaat enkel via bluetooth gebruikt. Daarom is een handige extra de SwitchBot Hub Mini. Deze hub sluit je aan op een stopcontact en verbind alle SwitchBot-apparaten met het internet. Niet alleen heb je nu bediening buitenshuis tot je beschikking, ook opent het de deuren naar meer slimme en handige functies en integraties met andere platformen en assistenten. Daarnaast kijken we in de review naar de slimme temperatuur- en hygrometer en de fysieke remote om je gordijnen te bedienen. We gaan met de volgende producten aan de slag:

  • SwitchBot Curtain: 89 dollar (U-rail en I-rail, 99 dollar voor stang)
  • SwitchBot Hub Mini: 39 dollar
  • SwitchBot Temperature and Hygrometer: 19 dollar
  • Switchbot Zonnepaneel: 25 dollar
  • SwitchBot Remote: 19 dollar

Installatie van de SwitchBot Curtain

Het hoofdproduct in deze review is toch de SwitchBot Curtain zelf. De kleine robot glijdt als het ware onder je gordijnrails door en opent en sluit je bestaande gordijnen via de app of via de Remote. Het installeren van de SwitchBot Curtain schijnt volgens de handleiding in slechts enkele seconden te moeten kunnen gebeuren. De handleiding zelf is duidelijk in de te nemen stappen, maar voor de fysieke installatie moet je de stappen in de app volgen. Voordat je begint is het dus zaak om de SwitchBot-app te downloaden en een account aan te maken. Vanuit het thuisscherm klik je op het plusje bovenaan het scherm om een product toe te voegen.

In de doos vind je twee delen. Als eerste de robot zelf met één zijkant al gemonteerd. De andere zijkant zit los in de doos. Het is handig als je in de SwitchBot-app eerst even de SwitchBot Curtain koppelt voordat je de fysieke installatie gaat doen. Druk op het plusje in de app, druk op de verbindingsknop op de SwitchBot zelf en druk op volgende. Via bluetooth-pairing is de verbinding zo opgezet. Nu kun je de fysieke installatie gaan doen. Beide zijkanten hebben een pennetje voor tussen je gordijnrails. Het installeren is zo gepiept. Je sluit het gordijn en pakt het uiteinde van het haakje af. Hiertussen plaats je de SwitchBot. Draai hem een kwartslag zodat het pennetje tussen de gordijnrails past en draai deze dan een kwartslag weer terug. Ditzelfde doe je met de andere zijkant. Eenmaal gedraaid kun je beide delen op elkaar klikken. Het losgehaalde gordijnhaakje hang je weer terug en klaar ben je.

Het duurde overigens wel even voordat ik precies wist hoe het moest hangen. In de app kun je kiezen uit een installatie aan de hand van afbeeldingen en aan de hand van een video. Allereerst koos ik de installatie aan de hand van de afbeeldingen, maar hier stond zoveel overbodige informatie in met een SwitchBot Curtain die andere accessoires gemonteerd had, dat het niet geheel duidelijk werd. Toen koos ik voor de video en deze is erg duidelijk. De installatie is vervolgens echt een fluitje van een cent. Je kunt een SwitchBot voor één gordijn gebruiken, maar heb je op één gordijnrail twee gordijnen hangen (links en rechts), dan kan je dit ook direct aangeven in de app. Hiervoor heb je wel twee SwitchBots nodig. De app koppelt ze vervolgens aan elkaar. Je gaat ze vervolgens calibreren door aan te geven waar de begin- en eindpunten zijn en je bent klaar. Nu kun je via de app je gordijnen bedienen.

SwitchBot Curtain

Eenmaal geïnstalleerd hangt de SwitchBot Curtain volledig uit het zicht. In de app heb je verschillende mogelijkheden voor bediening. Je kunt simpelweg het schuifje verplaatsen tussen 0 en 100 procent om de gordijnen (gedeeltelijk of volledig) te openen of te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld de gordijnen op vaste tijden automatisch laten sluiten of openen. Je kunt ook kiezen tussen een ‘Performance’-modus of een stille modus. Niet dat de SwitchBot erg veel geluid maakt in de Performance-modus, maar het kan dus nog stiller als je wakker wilt worden met geopende gordijnen in plaats van door het geluid van de SwitchBot. Ook kun je nog wisselen tussen de bediening tussen een enkele SwitchBot of twee tegelijk zoals wij ze gebruiken. Het werkt allemaal betrouwbaar, maar omdat je ze middels bluetooth moet bedienen is het bereik niet fantastisch.

De optioneel verkrijgbare zonnepanelen kosten 25 dollar per stuk. Deze kun je gebruiken als je één keer per acht maanden opladen toch nog teveel moeite vindt. De zonnepanelen kun je direct aan de achterkant van de Curtain bevestigen. Zo hangen ze mooi voor het raam. Het is een klein zonnepaneeltje ter grootte van een smartphone. Je kunt deze simpelweg met twee scharnieren op de Curtain hangen, waarbij de usb-c-aansluiting mooi op de poort in de Curtain valt. Werkt dit nu toch niet ideaal qua lichtopbrengst? Dan kun je de achterwand van het zonnepaneel verwijderen en haal je een lange kabel met usb-c-aansluiting tevoorschijn. Middels klittenband en een stikker kun je het zonnepaneel nu lager op je gordijn plakken. Het is een beetje vreemd om het zonnepaneel met een sticker op je gordijn te pakken, maar dat bleek in ons geval niet nodig. Door directe bevestiging aan de SwitchBot Curtain bleef de batterij goed gevuld. De zonnepanelen hangen eigenlijk niet in het directe zonlicht, maar het bleek toch voldoende om de Curtain van genoeg energie te voorzien. In de app zie je middels een experimentele bèta-functie hoeveel licht de zonnepanelen opvangen.

SwitchBot Remote

Bediening via de app is natuurlijk leuk, maar je hebt niet altijd zin om je smartphone te pakken om de gordijnen te openen of te sluiten. Een handige optionele accessoire is de remote. Dit kleine vierkante apparaatje is voorzien van twee knoppen. Via de app voeg je de Remote toe. Druk twee seconden op de fysieke knop voor de verbindingsmodus (wederom via bluetooth) en je kunt de Remote via de app toevoegen. Eenmaal geplaatst in de app kun je de beide knoppen naar wens instellen. Wij kozen voor de gordijnen volledig sluiten op knop 1 en de gordijnen volledig openen via knop 2. En dat werkt prima. Er zit wel een vertraging van een seconde of twee tussen, maar het werkt betrouwbaar en goed.

Temperature en Hydrometer

De SwitchBot Temperature and Hydrometer is een klein vierkant apparaatje met een simpel display. Het toont de temperatuur en de luchtvochtigheid in huis. Druk twee seconden op de verbindingsknop en de koppelmodus is actief. Nu kun je dit product in de app toevoegen. Middels grafieken krijg je zo het verloop van de temperatuur en luchtvochtigheid te zien. Handig voor in een woon- of slaapkamer, maar je kunt het ook in de koelkast of in een kas gebruiken. Je kunt deze data exporteren waarna je in een Excel-sheetje het verloop kunt volgen. Het handige is echter dat je deze temperatuur- en luchtvochtigheidsmeter ook kunt koppelen aan de SwitchBot Curtain, maar daarvoor hebben we eerst de Hub Mini nodig.

SwitchBot Hub Mini

Tot nu toe werkt alles via bluetooth. Dat werkt prima, maar bediening buitenshuis gaat je op deze manier niet lukken. Daarvoor heb je de Hub Mini nodig. Dit kleine vierkante apparaatje sluit je aan op het stopcontact en verbind alle SwitchBot-apparaten met het internet. Zodra je de Hub Mini via de app hebt geïnstalleerd verandert het icoontje bij de aangesloten apparaten van een bluetooth-icoontje naar een wolkje. Zodra dit is gebeurd weet je dat het werkt. Er wordt een kabel bijgeleverd, maar een stekker ontbreekt helaas. Deze moet je dus zelf regelen of je moet een stopcontact met usb-punt in huis hebben. De behuizing bestaat uit goedkoop wit plastic en dat is wel een minpuntje. Je wilt deze hub dus ook zeker niet in het zicht hebben hangen. Daar komt bij dat er een behoorlijk fel lampje schijnt, maar gelukkig kun je dit lampje via de app uitschakelen. Bij installatie via de app geef je je wifi-netwerk en wifi-wachtwoord op en klaar ben je. De apparaten worden direct toegevoegd. Wij sloten wifi en bluetooth direct af op de smartphone en gingen over op 4g voor de bediening. En de gordijnen lieten zich prima openen en sluiten. Dankzij de Hub Mini beschik je ook over bediening buitenshuis.

De Hub Mini is echter meer dan alleen een poort voor bediening buitenshuis, want het opent de deuren naar verschillende automatiseringsregels en scenes. De hierboven genoemde Temperatuur- en luchtvochtigheidsmeter kun je koppelen aan de SwitchBot Curtain middels het ‘als/dan-principe’. Om dit te laten werken moet je eerst de Hub Mini installeren en vervolgens bij de instellingen voor ieder apparaat de cloud aanzetten. Via het als/dan-principe kun je nu je voorkeuren opgeven. Wij kozen voor 22 graden als conditie. Stijgt de temperatuur boven de 22 graden? Dan gaan de gordijnen dicht. Koelt het weer af naar onder de 22 graden? Dan gaan de gordijnen weer open. Het werkt verrassend goed.

Maak je oude apparaten met ir-afstandsbediening slim

Ondanks het goedkope en saaie uiterlijk van de Hub Mini heeft dit apparaat nog meer in petto. Je kunt namelijk huishoudelijke apparaten koppelen met het internet. Het heeft een ‘Smart Learning’ mode waarbij het IR-signalen van bestaande afstandsbedieningen binnen vijf seconden kan herkennen. Je pakt een afstandsbediening, bijvoorbeeld van je televisie, robotstofzuiger, luchtreiniger of wat je allemaal nog meer in huis hebt, en richt deze op de Hub Mini. Druk op een knop en de Hub Mini moet het apparaat herkennen. Nu kun je het apparaat op afstand bedienen via de SwitchBot-app en koppel je het aan Amazon Alexa of Google Assistant? Dan kun je je huishoudelijke apparaten ook met je stem bedienen.

Het klinkt dus erg mooi, maar in de praktijk valt het toch een beetje tegen. We hebben verschillende huishoudelijke apparaten geprobeerd en dat werkt soms wel en soms niet. Zo hebben we hier een ‘domme’ robotstofzuiger staan van het merk iLife. De afstandsbediening richten we op de Hub Mini en tot twee keer toe wordt de robotstofzuiger gevonden, maar werkt het niet. Een derde keer werkt het ineens wel. Nu kunnen we de domme robotstofzuiger ineens vanuit de app bedienen en dat werkt best goed. De app neemt de volledige functie van de IR-afstandsbediening over. We koppelen de app van SwitchBot aan Google Home en nu kunnen we de robotstofzuiger ook ineens via stemcommando’s bedienen. In theorie kun je dus van oudere ‘domme’ apparaten een slim apparaat met stembediening maken. Online las ik van verschillende mensen dat de Dyson-luchtreinigers ook prima zouden moeten werken. Hoe ik het ook probeerde, een werkende koppeling kreeg ik niet aan de praat. Niet via de Smart Learning-mode, maar ook niet via manueel toevoegen. Een oudere lcd-televisie kreeg ik wel aan de praat, maar een nieuwere televisie dan weer niet. Je kunt de knoppen herprogrammeren in de app om beter overeen te komen met de bestaande afstandsbediening, maar dit werkt erg omslachtig. Er missen soms bepaalde vereiste acties op het scherm, waardoor je geen idee hebt wat je moet doen. Laten we hopen dat dit met een software-update met de app wordt opgelost, want zonder de vereiste knoppen in beeld kom je niet verder. SwitchBot is nog volop bezig met updates en nieuwe mogelijkheden, dus mogelijk dat het inmiddels beter werkt.

Het is dus echt hit-and-miss met de SwitchBot Hub Mini en op het moment van schrijven nog geen betrouwbaar alternatief om al je oude apparaten met ir-afstandsbediening slim te maken. Als het werkt is het erg leuk dat je een dom apparaat ineens slim kunt maken en met je stem kunt bedienen. Het is een mooi extraatje om flink wat tijd in te stoppen om alles uit te proberen, maar niet datgene waar je de Hub Mini voor wilt kopen. Dat doe je voor het koppelen van de SwitchBot-apparaten aan het internet en de mogelijkheid om smart-regels te maken. Je hebt namelijk geen garantie dat jouw huishoudelijke apparaat echt goed werkt. Qua merken is het bovendien heel erg op de Aziatische markt gericht en alhoewel we bekende merken als Apple, Dyson of LG natuurlijk hier ook kennen, staan er nog veel meer apparaten van fabrikanten in waar je nog nooit van gehoord hebt. Voor onze markt lijkt deze functie op dit moment dus niet helemaal goed uit te pakken.

SwitchBot-app

De SwitchBot-app doet qua interface sterk denken aan een Tuya-app. Toch staat Tuya hier volledig buiten. De eerste keer maak je een account aan die je via een code per e-mail nog even moet verifiëren. Vervolgens heb je in de app drie knoppen onderaan de app. Je hebt ‘Home’, dat als thuisscherm dient en waar al je verbonden apparaten te vinden zijn. In het midden heb je ‘Scene’ voor het creëren van scenes. Dit werkt volgens het ‘als/dan-principe. Je kiest een bepaalde conditie en koppelt daar vervolgens een actie aan. Als laatste heb je ‘Profile’ met daaronder je persoonlijke instellingen en een soort helpdesk met antwoorden op veelgestelde vragen.

De app is vrij sober vormgegeven met grijstinten en rood. Een schoonheidsprijs zal de app ook niet verdienen, maar dat hoeft ook niet. Het is zeer overzichtelijk en je zult snel alle mogelijke opties vinden. Binnen een minuut weet je je weg door de app te vinden en dat is toch wat we als liefhebbers van smarthome graag willen zien.

Smarthome-integratie

SwitchBot ondersteunt een groot scala aan platformen en stemassistenten. Zo is daar ondersteuning voor Google Assistant, Amazon Alexa, Siri Shortcuts, SmartThings, Clova en IFTTT. Dit staat ook allemaal op het doosje aangegeven, dus je kunt alle kanten op. Koppel de SwitchBot Curtain aan je Google Home-speaker en je kunt de gordijnen openen of sluiten met je stem. Het werkt zoals het hoort te werken. Welk platform of welke assistent je ook gebruikt, er zit met deze brede integratie ongetwijfeld iets voor je tussen. Denk er wel aan dat je de Hub Mini nodig hebt voor integratie met andere platformen. Je hebt echt die Hub Mini nodig om de SwitchBot-apparaten via internet (en dus via andere platformen en stemassistenten) te bedienen.

SwitchBot Curtain in gebruik

Doe je het goed, dan heb je geen omkijken meer naar de SwitchBot Curtain als deze geïnstalleerd en helemaal ingesteld is. Je stelt voorkeurstijden in wanneer de gordijnen moeten openen of sluiten, gebruikt de afstandsbediening of de app. En heb je daar allemaal geen zin in, dan is de optie Touch & Go ook aanwezig. Een klein rukje aan het gordijn is dan al genoeg om ze helemaal te openen of te sluiten. De motor van de SwitchBot Curtain hoor je wel, maar is niet heel erg luid. Het is vergelijkbaar met de eerder door ons geteste Slide. Voor de prijs is het een goed en betrouwbaar apparaat. Heb je echter twee gordijnen op één rails hangen en wil je ook de zonnepanelen om niet meer zelf op te laden en tenslotte ook bediening buitenshuis met de Hub Mini, dan zit je toch alweer bijna op dezelfde prijs van de Slide. Het ontloopt elkaar dus niet zo heel veel. Hierbij moet wel gezegd worden dat de SwitchBot Curtain wel net even wat makkelijker, en voornamelijk veel sneller, geïnstalleerd is. Met een bedrag van 79 euro kun je een bestaand gordijn slim maken, maar je wilt waarschijnlijk net even wat meer uitgeven voor de extra mogelijkheden.

De Remote en de Hub Mini zijn wel een echte meerwaarde wanneer je overweegt om de SwitchBot Curtain aan te schaffen. De Temperatuur- en luchtvochtigheidsmeter is geen vereiste, maar geeft je wel mooie functies op het gebied van de smart regels. De zonnepanelen moet je natuurlijk zelf weten. De batterij moet acht maanden lang meegaan, dus die anderhalf keer per jaar opladen is het probleem niet. Handig is het wel, ook de zonnepanelen hangen volledig uit het zicht en zorgen ervoor dat de batterij van de SwitchBot Curtain goed gevuld blijft.

De Smart Learning-mode is een tegenvaller, in ieder geval in de Benelux. Van de vier geprobeerde apparaten kreeg ik er twee uiteindelijk volledig aan de praat en dat was mede te danken aan de manuele instelling. Aangezien we dit als extraatje zien voor dit apparaat vinden we het geen groot minpunt. De Hub Mini wil je met name voor het automatiseren, integratie met andere platformen en stemassistenten en bediening buitenshuis. Het bereik van de Hub Mini is nog wel een dingetje. Je moet deze hub toch echt in de buurt van je SwitchBot-apparaten hangen. Plaats je de Mini Hub aan de andere kant van het huis dan waar de gordijnen hangen en zit er ook nog een plafond tussen, dan blijkt het bereik toch niet voldoende. Je kunt er nog een tweede Hub Mini bijkopen om dit probleem op te lossen, maar dan ben je weer extra geld kwijt. Hang het dus gewoon in de buurt van de SwitchBot Curtain. Op de werking van de SwitchBot Curtain zelf hebben we niets op aan te werken. Dat werkt helemaal prima en verloopt soepel en relatief stil.

Conclusie

De SwitchBot Curtain is een zeer gemakkelijke manier om je bestaande gordijnen slim te maken. Voor 79 euro kun je een bestaand gordijn relatief slim maken en middels bluetooth vanaf je telefoon bedienen. Wil je nooit meer hoeven opladen, bediening via een remote, bediening buitenshuis, integratie met andere platformen en stemassistenten en de mogelijkheid tot automatisering? Om de SwitchBot Curtain echt slim te maken zul je de extra accessoires bij moeten kopen. En dat drijft de prijs toch behoorlijk op. Over de SwitchBot Curtain zelf niets dan goeds. Binnen 30 seconden heb je een bestaand gordijn slim gemaakt en de overzichtelijke app maakt het helemaal af.

8.5
SwitchBot-product

Beoordeling
SwitchBot Curtain

Pluspunten
  • Zeer gemakkelijke installatie
  • Betaalbare manier om je bestaande gordijnen slim te maken
  • Overzichtelijke app
  • Nooit meer opladen met de zonnepanelen
Minpunten
  • Voor alle functies moet je veel extra's bijkopen
  • IR-functie van de Hub Mini werkt nog niet helemaal top

Beoordeling SwitchBot Curtain

De SwitchBot Curtain is een zeer gemakkelijke manier om je bestaande gordijnen slim te maken. Voor 79 euro kun je een bestaand gordijn relatief slim maken en middels bluetooth vanaf je telefoon bedienen. Wil je nooit meer hoeven opladen, bediening via een remote, bediening buitenshuis, integratie met andere platformen en stemassistenten en de mogelijkheid tot automatisering dan zul je de extra accessoires bij moeten kopen. En dat drijft de prijs toch behoorlijk op. Over de SwitchBot Curtain zelf niets dan goeds. Binnen 30 seconden heb je een bestaand gordijn slim gemaakt en de overzichtelijke app maakt het helemaal af.

Reacties (4)