De Nanoleaf Lines zagen we half oktober voor het eerst tijdens de officiële presentatie. We kennen Nanoleaf van de modulaire lichtsystemen. Vaak bestaande uit panelen met drie hoeken, vier hoeken of zeshoeken, maar de nieuwe Nanoleaf Lines doen het anders. Geen panelen, maar led-lichtbalkjes die op de muur schijnen. Je kunt zelf kiezen hoe je de lichtbalkjes plaatst en dus kun je op deze manier je eigen kunstwerk aan de wand creëren. In deze review gaan we aan de slag met de Nanoleaf Lines starterkit met negen lichtbalkjes. Deze starterkit kost 199,99 euro. Ook gaan we met een uitbreidingspakket met drie lichtbalkjes aan de slag. De prijs van het uitbreidingspakket is 59,99 euro.
Een modulair lichtsysteem waar je zelf creatief op los kunt gaan? De Nanoleaf Lines laten je zelf een design maken, terwijl je ook zelf met je favoriete lichtscènes aan de slag kunt.
Wat is het?
De Nanoleaf Lines kunnen we het beste omschrijven als je eigen kunstwerk van licht aan de wand. De starterset bestaat uit negen led-lichtbalken met verbindingsstukken. Aan ieder verbindingsstuk kunnen maximaal zes lichtbalken geplaatst worden en het is aan jou de taak om zelf een design te maken. Eenmaal aan de muur kun je alle kanten op. Laat je verschillende soorten wit licht schijnen? Kies je voor één van de 16 miljoen kleuren? Of kies je voor lichtscènes waarbij licht in verschillende stijlen en kleuren elkaar kunnen afwisselen? Via de app stel je alles in en kun je ook zelf lichtscènes maken of scènes downloaden van andere gebruikers wereldwijd. Het zijn ‘backlit smart light bars’. Het licht schijnt dus op de muur en niet van de muur af, maar dat zorgt juist voor een fijne verspreiding van het licht.
Daarnaast is er een Screen Mirror-functie in combinatie met de desktop-app. Ben je veel aan het gamen op de pc? Of gebruik je je desktop voor het kijken naar films en series? De Nanoleaf Lines kleuren met het scherm mee. De ingebouwde Rhythm Music Visualizer zorgt ervoor dat het licht ook kan meebewegen op de maat van de muziek. Tot slot werkt de Nanoleaf Lines ook als Thread Border Router voor je Thread-apparaten. Wellicht nu nog niet zo spannend, maar met Matter in aantocht ben je er in ieder geval al klaar voor. Nanoleaf ondersteunt daarnaast een keur aan smarthome-platformen. Denk aan Google Assistant, Apple HomeKit, Amazon Alexa, IFTTT, SmartThings en voor de gamers is er Razer Chroma RGB. De verlichting in een donkere omgeving is erg lastig op de foto te zetten, daarom raad ik je aan het onderstaande filmpje te kijken voor een echt goede indruk van de Nanoleaf Lines.
Vind je die witte lichtbalkjes aan de wand helemaal niets? Dan is het goed om te weten dat er ook skins te koop zijn. Hiermee worden de witte led-lichtbalkjes zwart of roze. Een 9-pack kost 19,99 euro op de website van Nanoleaf.
Installatie en de app
De installatie is een fluitje van een cent. Je hoeft nergens te boren (kan wel overigens) en alles wat je nodig hebt zit in de doos. Voordat je begint is het aan te raden om de Nanoleaf-app te downloaden. Via de layout assistant in de app kun je op je smartphone aan de slag met het maken van een design die je vervolgens in augmented reality kunt bekijken. Heb je eenmaal een leuk design gemaakt? Dan is het een kwestie van de led-lichtbalkjes verbinden met de koppelstukjes en daar bovenop een afdekkapje te plaatsen. Je kunt tot zes led-lichtbalkjes op één koppelstukje plaatsen, dus je kunt de meeste gekke designs maken zonder ook maar enige beperkingen. Er zitten ruim voldoende koppelstukjes en afdekplaatjes in de doos. Aangeraden is om het controlekoppelstukje (die met de bedieningsknoppen) ergens onderaan te hangen. Hier hangt het (lange) snoer aan met het stekkerblok en de stekker zelf.
Heb je je favoriete design gemaakt? Dan kun je het geheel optillen en op de muur plakken. Ieder koppelstukje heeft een stukje plakgum aan de achterkant. Indien gewenst zitten er ook schroefgaten. Wij hebben, net als bij de Nanoleaf Canvas, alleen de plakgum gebruikt en dat zit stevig genoeg. Het is wel een klusje voor twee personen, want er kan wat speling zitten tussen de led-lichtbalkjes en de koppelstukjes. Anders hangt alles scheef aan de wand.
Eenmaal geplaatst kun je de stekker in het stopcontact steken, wachten tot de lichten gaan knipperen, de qr-code op het stekkerblokje scannen, wifi-wachtwoord invoeren en de Nanoleaf Lines zijn helemaal klaar voor gebruik. Het klusje van begin tot eind neemt ongeveer dertig minuten in beslag. Als je een goed design weet dan, want wat ga je nu precies maken? Het heeft me een flinke tijd beziggehouden en uiteindelijk ben ik nog steeds niet helemaal tevreden. Gelukkig is een nieuw design maken een fluitje van een cent, dus je kunt altijd gaan afwisselen als je niet helemaal meer tevreden bent over je zelfgemaakte kunstwerk.
De app heeft een flinke update gehad in vergelijking met de review van de Nanoleaf Canvas. Het geheel is overzichtelijker, maar niet zonder gebreken. Of althans, het is allemaal vrij vol. Je hebt namelijk vijf tabbladen onderin met Dashboard, Discover, Explore, Schedules en More. Via het dashboard bedien je je verbonden producten als de Nanoleaf Lines, maar ook de andere producten van het bedrijf. Je kunt hier ook kamers aanmaken. Bij Discover kun je nieuwe lichtscènes of playlists (een bundel van scènes) downloaden. Bij Explore vind je nieuws over nieuwe producten en lees je meer over mogelijke integraties. Bij Schedules kun je een planning instellen wanneer het licht aan of uit moet gaan en bij More vind je vervolgens alle instellingen voor je account, apparaten, een eventuele remote, Thread Network, Layout Assistant en meer. Het is allemaal heel erg vol, alhoewel je het overzicht wel redelijk moet kunnen bewaren. Een tabblad als Explore mag gewoon verdwijnen en onder ‘More’ vallen, terwijl Schedules wellicht bij ‘Dashboard’ ondergebracht kan worden. Dan hebben we nog maar drie tabbladen over en dat maakt het minder vol. Vervelend is nu wel dat bij Dashboard er standaard een kopje blijft staan met ‘Unassigned Devices’. Die kan niet weggegooid worden en zorgt voor vervuiling van je thuisscherm. Een ander nadeel is wel dat de app soms de verbinding even kwijt lijkt met de Nanoleaf Lines. De app opnieuw opstarten verhelpt dat probleem in de meeste gevallen direct. De app voldoet dus, maar kan hier en daar nog wel wat verbeteringen gebruiken.
Nanoleaf Lines in gebruik
Eenmaal in gebruik vallen deze kleine ergernissen met de app snel weg. Wat direct opvalt is de lichtopbrengst van de Nanoleaf Lines. Er komt namelijk behoorlijk veel licht af, met name als je wit licht kiest waarmee je met gemak een kamer mee kunt verlichten. Kies je voor kleur, dan is het wat minder fel en is het voornamelijk sfeerverlichting. Zoals vaak bij dit soort verlichting met scènes, dan kijken we bijvoorbeeld ook naar de kerstverlichting van LSC Smart Connect van vorige week, zijn veel scènes niet helemaal jouw smaak. Het is te druk, heeft teveel verschillende kleuren of het gaat veel te snel. Het fijne in de Nanoleaf-app is dat je iedere scene naar wens kunt aanpassen. Zo verander je de kleuren, pas je de snelheid aan of maak je gewoon je eigen scene met je favoriete kleuren en bewegingen. Dat laatste is heel belangrijk, want zo kan je kleuren van buiten naar binnen, binnen naar buiten, links naar rechts, rechts naar links, willekeurig, kriskras door elkaar en nog vele andere bewegingen kiezen waardoor iedere scène anders is. Je wordt niet tegengehouden door eventuele beperkingen. Je kunt echt het licht zo afstellen zoals je wilt. De Nanoleaf Lines zijn dus ook voor de echte creatievelingen. Van het creëren van je eigen design tot aan het maken van je eigen scènes.
Iets wat we de laatste maanden vaak zien terugkomen is het gebruik van licht met muziek. Zo is daar Philips Hue met de Spotify-integratie en kunnen ook de verschillende Tuya-apps de verlichting laten schijnen op de maat van de muziek. Het werkt, maar daar is vaak ook alles mee gezegd. Het is nooit op de maat van de muziek, maar het zorgt wel voor sfeer. Nanoleaf laat met de Lines zien dat het toch echt mogelijk is dat licht op de maat van de muziek mee kan schijnen. Zet een muziekje op of bekijk je favoriete film en serie en het is razend knap hoe de lichtbalkjes het licht precies op de maat laten schijnen. Je hebt verschillende muziekscènes in de app met verschillende stijlen en kleuren, maar je kan ze wederom ook zelf gaan maken of downloaden van andere gebruikers. Voor gamers is de Screen Mirror een fantastische optie voor in de gamekamer in combinatie met de desktop-app. Het past precies binnen de felle neon- en rgb-sfeer die de echte gamersmerken voeren. De games op je scherm worden qua kleur en bewegingen precies gespiegeld op de Nanoleaf Lines, waardoor je het kunt vergelijken met Ambilight op je televisie van Philips.
De eerste dagen zul je volop spelen met de verschillende scènes en mogelijkheden en zal je ook verschillende scènes van andere gebruikers downloaden om te proberen. Uiteindelijk heb je een aantal favoriete scènes gevonden en zal je hier steeds bij terugkomen. Net als bij de Nanoleaf Canvas is ook bij de Lines de scene ‘Northern Lights’ weer terug en dat is een scene met mooie kleuren die van rechts naar links verspreiden en wat de persoonlijke favoriet in huis is. Wel hebben we de snelheid van deze scène aangepast en wat langzamer gemaakt. Vervolgens open je de app niet zo vaak meer, want je favoriete scènes heb je nu eenmaal gekozen en in ons geval blijven we er verder grotendeels vanaf als het allemaal goed is. Hier is het na verloop van tijd dan gewoon een lamp en dan is het toch een vrij prijzige lamp als je de Screen Mirror-functie en de Rhythm Music Visualizer verder niet veel gebruikt. Blijft dit lang leuk? Dat zal voor iedereen anders zijn.
Conclusie
Nanoleaf Lines zijn een leuke manier om creatief met verlichting aan de slag te gaan. Van het maken van je design tot het creëren van je eigen scènes. Je zult er zeker een flink aantal dagen zoet mee zijn. Maar wat als je eenmaal klaar bent met het maken van een scène of een design? Gebruik je het dan dagelijks als verlichting of zijn de led-lichtbalkjes van Nanoleaf dan niet meer dan een leuke gimmick? Dat zal voor iedereen anders zijn. Wat ons betreft zijn de Nanoleaf Lines meer dan prima om dagelijks als verlichting te gebruiken. En ben je een gamer? De Screen Mirror-optie vanaf je pc is echt een toegevoegde waarde en iets wat je altijd aan zal hebben staan. Ook voor muziekliefhebbers is de ingebouwde ritmemodule zeker een toevoeging, of je nu zelf muziek maakt of gewoon liefhebber van goede muziek bent. Gebruik je de Nanoleaf Lines enkel en alleen als sfeerverlichting? Dan is 199 euro voor negen led-lichtbalkjes een flinke aankoop waar je wel even goed over na moet denken of je dat de moeite waard vindt.
Beoordeling
Nanoleaf Lines
- Maak je eigen design
- Maak je eigen lichtscènes
- Prima lichtopbrengst
- Screen Mirror en Rhytm Music Visualizer
- Ruime keuze smarthome-integratie
- Hoge prijs
- Blijft dit lang leuk?
- App een beetje te vol
Beoordeling Nanoleaf Lines
Nanoleaf Lines zijn een leuke manier om creatief met verlichting aan de slag te gaan. Van het maken van je design tot het creëren van je eigen scènes. Je zult er zeker een flink aantal dagen zoet mee zijn. Maar wat als je eenmaal klaar bent met het maken van een scène of een design? Gebruik je het dan dagelijks als verlichting of zijn de led-lichtbalkjes van Nanoleaf dan niet meer dan een leuke gimmick? Dat zal voor iedereen anders zijn. Wat ons betreft zijn de Nanoleaf Lines meer dan prima om dagelijks als verlichting te gebruiken. En ben je een gamer? De Screen Mirror-optie vanaf je pc is echt een toegevoegde waarde en iets wat je altijd aan zal hebben staan. Ook voor muziekliefhebbers is de ingebouwde ritmemodule zeker een toevoeging, of je nu zelf muziek maakt of gewoon liefhebber van goede muziek bent. Gebruik je de Nanoleaf Lines enkel en alleen als sfeerverlichting? Dan is 199 euro voor negen led-lichtbalkjes een flinke aankoop waar je wel even goed over na moet denken of je dat de moeite waard vindt.
Reacties (0)