Review: Eufy Security 5 in 1 Alarmsysteem – goed, maar niet perfect

19 juni 2021 + 10 minuten 23 Reacties
Eufy
FWD award

Eind vorig jaar verscheen het 'Eufy Security 5 in 1 Alarm Kit'. Dit alarmsysteem van Eufy (onderdeel van Anker) is al eventjes op de markt verkrijgbaar, maar is ook anno 2021 nog altijd een zeer fijn product. De hoogste tijd dus voor een review van het Eufy Alarmsysteem.

Wat is het?

Het Eufy Security 5 in 1 Alarm Kit bestaat, zoals de naam al zegt, uit vijf producten. Bij aanschaf krijg je de Eufy HomeBase 2, de Keypad, een Motion Sensor en twee Entry (deur- en raam) sensoren. De producten zijn tevens los te koop, maar dan ben je duurder uit. Op dit moment heeft het Eufy Alarmsysteem een verkoopadviesprijs van 159 euro, maar wie goed zoekt kan het alarmsysteem regelmatig voor 139 euro kopen. Wil je de producten los kopen of je bestaande alarmsysteem van Eufy uitbreiden, dan koop je de Keypad voor ongeveer 45 euro. Losse deur- en raamsensoren of de bewegingsmelder koop je voor 25 euro per stuk. De HomeBase 2 is los eigenlijk niet te koop. Deze krijg je altijd in een bundel met andere Eufy-producten zoals de videodeurbel, beveiligingscamera’s of de bundel met het alarmsysteem, maar kun je bijvoorbeeld op Marktplaats los aanschaffen.

Het Eufy alarmsysteem is dus behoorlijk betaalbaar in vergelijking met het Ring Alarmsysteem (199 euro) of met alarmsystemen van andere fabrikanten. Een ander voordeel is het ontbreken van maandelijkse abonnementskosten. Je hebt geen abonnement nodig, dus alle functies zijn beschikbaar bij aanschaf. Daarnaast werkt het alarmsysteem goed samen met de videodeurbel en de (buiten)camera’s van Eufy,

Eufy Alarmsysteem compleet pakket

Design

Alhoewel design natuurlijk niet het belangrijkste is bij een alarmsysteem moeten we toch toegeven dat Eufy hier de nodige aandacht aan heeft gegeven. Alle producten hebben een witte kleur met een lichtgrijze gloed. De HomeBase is wellicht kleiner dan je op de foto’s zou denken. Aan de onderkant vinden we grijze pootjes en naar boven toe loopt de HomeBase smaller af. Achterop vinden we de aansluiting voor stroom, netwerkkabel, usb en een synchronisatieknop. Daarboven zit de speakergrill. Voorop vinden we de tekst Eufy Security met een statuslampje daaronder.

De Entry-sensoren zijn iets groter dan we bij andere merken zien, maar hebben diezelfde ronde hoeken. De bewegingsmelder is wat lomper gebouwd en is qua design het minste van het geheel. Het voelt in eerste instantie goedkoop aan, maar de werking blijkt uitstekend. De Keypad tenslotte beschikt over grijze knoppen van 0 tot en met 9, een X- en V-knop. Een knop voor geluid (alarm) uit, een knop voor customize en een grotere knop voor afwezig of thuis. De vierkante Keypad beschikt over ronde hoeken en is onderaan iets dikker. Zo heb je een goed overzicht op de knoppen. De knoppen lichten op wanneer je ervoor staat dankzij de bewegingsmelder in de linkerbovenhoek. De voorkant is wel van een betere kwaliteit plastic dan de zijkanten. Bovenop vinden we verder nog een rode paniekknop. Er wordt een achterwand meegeleverd voor de bevestiging. Voor de sensoren worden er schroeven en 3m-tape meegeleverd. Het is dus een compleet pakket wat je met de meegeleverde materialen kunt ophangen en plaatsen zoals je maar wilt. De doos is goed gevuld met alle benodigde materialen, duidelijke handleidingen en stickers om mensen te waarschuwen dat je huis beveiligd is.

Installatie Eufy Alarmsysteem

Voordat je begint met de installatie heb je de Eufy Security-app nodig. Deze is verkrijgbaar voor iOS en Android. Maak een account aan en kies op het thuisscherm voor ‘Product toevoegen’. Als eerste dien je de HomeBase 2 te installeren. Deze dient niet alleen als hub van je wifi-netwerk naar de producten van Eufy, maar doet ook dienst als gong, sirene en opslag van camerabeelden. De HomeBase 2 biedt 16 GB opslag. Nu zit er geen camera bij het alarmsysteem, maar wil je het systeem verder uitbreiden dan hoef je niet opnieuw een HomeBase 2 te kopen bij aanschaf van een camera van Eufy.

Volg de stappen in de app. Je moet tijdens de installatie de HomeBase 2 bedraad aansluiten op je wifi-router/modem. Vervolgens druk je op het knopje voor synchroniseren en een stem vertelt binnen een paar seconden dat de synchronisatie gelukt is. Na installatie duik je in de instellingen van je HomeBase. Druk op het tandwieltje achter de naam en kies voor Verbinding. Hier kun je kiezen voor wifi. Vervolgens kun je de netwerkkabel eruit trekken en de HomeBase 2 plaatsen waar je maar wilt.

Nu is het zaak om de sensoren te plaatsen. De Entry (deur- en raamsensoren) zijn tevens gemakkelijk te installeren. Plaats de batterijen, kies in de app voor de juiste sensor en synchroniseer. Binnen een paar seconden worden ze gevonden. De Entry-sensoren plaatsen we op de openslaande deuren in de keuken en op de garagedeur. De bewegingsmelder werkt vrijwel identiek qua installatie. Deze plaatsen we op de bovenverdieping, waarbij het goed zicht heeft op de ramen boven en via de trap naar de voordeur beneden. De Keypad tenslotte plaatsen we in de hal bij de voordeur.

Eufy Security-app

De Eufy Security-app is één van de betere apps op het gebied van een alarmsysteem. Open de app en het thuisscherm toont je alle verbonden apparaten en de status hiervan. Zo kun je direct zien of een bewegingsmelder beweging heeft gedetecteerd of de deuren en ramen open of gesloten zijn. Heb je ook beveiligingscamera’s en een videodeurbel van Eufy, dan kun je direct de Liveview vanaf het beginscherm starten. Onderaan het scherm kun je, naast Apparaten, ook kiezen voor Gebeurtenissen. Deze toont een tijdlijn met alle activiteiten. Daarnaast heb je Beveiliging. Deze laat je de status van het Alarmsysteem wijzigen.

Eufy Security App

Klik vanuit dit venster op de HomeBase en je ziet vijf verschillende modi, namelijk Thuis, Afwezig, Uitgeschakeld, Geofencing en Schema. Achter iedere mogelijkheid kun je op het tandwieltje klikken om de basisinstellingen per apparaat aan te passen. Zo kies je bij Thuis voor enkel pushmeldingen als de garagedeur geopend wordt. En bij Afwezig kies je bijvoorbeeld voor het alarm wat af moet gaan als de garagedeur geopend wordt. Bij Uitgeschakeld is je alarmsysteem, de naam zegt het al, geheel uitgeschakeld. Bij Geofencing is het gps-signaal van je telefoon leidend. Ga je van huis? Dan zal het alarm automatisch ingeschakeld worden. Kom je weer thuis (en wordt het gps-signaal van je telefoon in een bepaalde straal rond je woning weer opgepikt), dan kan het alarm weer uitgeschakeld worden. Bij Schema tenslotte kun je zelf gemakkelijk tijdvakken maken. Zo kun je in de nacht automatisch het alarm laten inschakelen als je slaapt en overdag weer uitschakelen.

In de Eufy Security-app mist echter een belangrijke functie. Iets dat we bij concurrent Arlo bijvoorbeeld wel zien. Ik wil graag het alarm in de nacht middels een schema automatisch ingeschakeld hebben in de garage. En ga ik zelf van huis, dan wil ik graag geofencing gebruiken, zodat het alarm automatisch ingeschakeld wordt als ik van huis ga. Deze combinatie kan dus niet. Ik moet of Schema gebruiken, waarna ik handmatig het alarm in moet schakelen als ik van huis ga. Of ik kies geofencing en moet iedere keer in de nacht handmatig het alarm aanzetten als ik op bed lig. Hoe dan ook. In mijn geschetste situatie moet ik dus altijd handmatig de Modi gaan wijzigen. En dat zou eigenlijk niet moeten. Verschillende gebruikers hebben Eufy al gevraagd om deze functie, maar tot op heden is het nog altijd niet mogelijk.

De app zelf is overigens erg overzichtelijk en de blauwe en lichtgrijze kleuren zijn rustig voor de ogen. Binnen een paar minuten weet je alle mogelijkheden te vinden. Van het aanpassen van het volume van het alarm op de HomeBase tot het kiezen van een alarmsignaal en van de gevoeligheid van bewegingsdetectie tot het uitnodigen van gezinsleden. Ook de binnenkomstvertraging is handig, zodat je tijd hebt om het alarm middels het Keypad of de app eraf te halen. Laten we ook Automation niet vergeten. Deze vind je in hetzelfde venster als de Modi. Je creëert hier ‘als-dan’-scenario’s waarbij een bepaalde trigger een reactie geeft. Registreert een sensor bijvoorbeeld beweging, dan kunnen eventuele camera’s direct gaan opnemen.

De producten van Eufy ondersteunen Google Home en Amazon Alexa. Het Eufy Alarmsysteem kun je ook toevoegen aan Google Home, maar functies ontbreken verder. Voor de camera’s en videodeurbel heb je wat meer opties tot je beschikking, ook al loopt dat niet altijd even vlekkeloos zoals je in onze review van de videodeurbel van Eufy kunt lezen.

Sensoren en Keypad

Heb je een stabiel netwerk in huis, dan krijg je razendsnel notificaties van de Entry-sensoren. Deze doen dus precies wat ze moeten doen. Je plaatst één deel op het kozijn en één deel op een deur of raam. Deze zijn magnetisch met elkaar verbonden. Gaat een deur of raam open, dan raken de magneten elkaar niet meer en krijg je een notificatie of gaat het alarm af, afhankelijk van wat je hebt ingesteld. Eufy mag ook trots zijn op de bewegingsmelder, want deze heeft een groot bereik. Zet je de bewegingsdetectie op het maximum, dan claimt Eufy een bereik tot 11 meter. En daar is niets aan gelogen. De bewegingsmelder detecteert goed en snel.

Eufy Entry sensor

De Keypad is een handig accessoire, maar niet noodzakelijk. Je kunt een pincode instellen om het alarmsysteem binnen enkele seconden in- of uit te schakelen. Het werkt erg eenvoudig. Voer je pincode in (moet tussen de 4 en 8 cijfers zijn) en druk op Thuis of Afwezig om die modus te selecteren. De ingebouwde accu moet 180 dagen meegaan voordat je deze weer op moet laden. Via een vertragingsmodus heb je genoeg tijd om het alarm aan of uit te zetten bij vertrek of thuiskomst. Zo moet ik langs een bewegingssensor om bij de Keypad te komen, maar met de vertragingsmodus specifiek voor die sensor heb ik genoeg tijd om de code in te vullen voordat het alarm afgaat. Toch is de Keypad dus niet noodzakelijk. Dit komt met name door de app en je smartphone. Je hebt dezelfde mogelijkheden als je je telefoon even uit je zak haalt en de app opent. En vind je dat teveel gedoe? Gebruik dan geofencing of schema’s. Zo hoef je de Keypad eigenlijk helemaal niet te gebruiken. De Keypad is tevens voorzien van een paniekknop. De rode knop bovenop moet je drie seconden ingedrukt houden en het alarm gaat af. Dat is een welkome toevoeging. De Keypad is ook uitgerust met een bewegingssensor, maar niet ter beveiliging. Sta je voor de Keypad, dan zullen de knoppen in het donker oplichten. Waarom Eufy dezelfde sensor niet ook voor beveiligingsdoeleinden gebruikt is ons een raadsel. Staat er iemand voor de Keypad wanneer het alarm is ingeschakeld, dan zou gewoon het alarm af moeten gaan. Dat zou middels een update gemakkelijk toe te voegen moeten zijn, want de sensor zit er al.

Eufy Alarmsysteem in gebruik

Het Eufy Security 5 in 1 Alarm Kit heb ik nu een aantal weken in gebruik. En over het algemeen heeft het alarmsysteem een zeer goede indruk achtergelaten. Ten eerste de betrouwbaarheid. Die is namelijk uitstekend. We hebben nog nooit valse meldingen gekregen en iedere keer als er een deur of raam geopend of gesloten wordt krijgen we binnen een seconde een notificatie. In de afgelopen weken zijn we twee keer vergeten het alarm eraf te halen bij thuiskomst. En we werden direct begroet met de sirene vanaf de HomeBase 2. Dat is natuurlijk even schrikken, maar het toont wel aan dat het alarmsysteem goed werkt.

Toch is niet alles perfect aan dit systeem. Heb je een groter huis? Dan heb je waarschijnlijk twee HomeBase-hubs nodig voor het volledige bereik. Zelf heb ik een HomeBase in de hal staan en één in het kantoor bij de garage. En het grote nadeel van deze producten is dat je ze maar op één HomeBase tegelijk kunt aansluiten. Wil je het alarm inschakelen met de KeyPad? Dat kan alleen op de gekoppelde HomeBase. De tweede HomeBase in huis kun je er niet meer bedienen. In feite heb je met twee keer een HomeBase ook twee alarmsystemen van Eufy in huis. Ze kunnen niet met elkaar communiceren. Ditzelfde geldt ook voor de app. Je moet onafhankelijk een Modi inschakelen voor beide Homebase-hubs.

Dan de sirene. Die is wellicht iets minder luid dan je eigenlijk zou wensen. Het is niet zo dat je het geluid nauwelijks zult horen, maar de onlangs getest Arlo Essential Indoor Camera laat zien dat een sirene eigenlijk oorverdovend luid zou moeten zijn. Dat is de sirene op de HomeBase niet. Het is nog steeds een flink volume, maar buiten zul je het nauwelijks horen. Buren zullen er dus niet of nauwelijks door gewaarschuwd worden.

Uiteindelijk is het Eufy Alarmsysteem natuurlijk geen professioneel systeem. Er worden geen hulpdiensten ingeschakeld, er worden geen buren op de hoogte gesteld en behalve een alarm vanaf de HomeBase heb je verder geen mogelijkheden om inbrekers af te schrikken. In de meeste gevallen zal het alarm voldoende afschrikwekkend werken om eventuele inbrekers de benen te laten nemen. Je kunt het alarmsysteem verder uitbreiden met de videodeurbel of beveiligingscamera’s van Eufy, waardoor je voor relatief weinig geld toch een goed alarmsysteem in huis kunt halen. Het feit dat je geen abonnement hoeft af te sluiten en dat alle functies direct beschikbaar zijn is een groot pluspunt.

Conclusie

De Eufy Security 5 in 1 Alarm Kit is de prijs van 159 euro meer dan waard. Verwacht geen professioneel alarmsysteem, maar voor de prijs voldoen de sensoren meer dan uitstekend. Ze werken snel en betrouwbaar en dat is waar het bij een alarmsysteem om gaat. Er is geen maandelijks abonnement en er zijn geen verborgen kosten. Je kunt het Eufy Alarmsysteem gemakkelijk uitbreiden met extra sensoren, een beveiligingscamera of videodeurbel van het merk.

Graag zouden we de mogelijkheid willen zien om geofencing en schema’s tegelijk te gebruiken. De sirene had ook iets luider gemogen en de Keypad zal wellicht niet iedereen gaan gebruiken. En waarom wordt de bewegingssensor op de Keypad niet ook voor beveiligingsdoeleinden gebruikt? Wil je echter een goed en betrouwbaar alarmsysteem in huis halen zonder maandelijkse extra kosten? Dan zit je bij dit systeem helemaal goed. De prijs-kwaliteitsverhouding van de Eufy Security 5 in 1 Alarm Kit is uitstekend te noemen.

8.0
Eufy alarm productfoto
FWD award

Beoordeling
Eufy Security 5 in 1 Alarm Kit

Pluspunten
  • Betrouwbaar alarmsysteem
  • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
  • Sensoren reageren razendsnel
  • Geen maandelijks abonnement nodig
Minpunten
  • Geen schema's en geofencing tegelijk
  • Sirene had wat luider gemogen
  • Keypad maar op één HomeBase tegelijk te gebruiken

Beoordeling Eufy Security 5 in 1 Alarm Kit

De Eufy Security 5 in 1 Alarm Kit is de prijs van 159 euro meer dan waard. Verwacht geen professioneel alarmsysteem, maar voor de prijs voldoen de sensoren meer dan uitstekend. Ze werken snel en betrouwbaar en dat is waar het bij een alarmsysteem om gaat. Er is geen maandelijks abonnement en er zijn geen verborgen kosten. Je kunt het Eufy Alarmsysteem gemakkelijk uitbreiden met extra sensoren, een beveiligingscamera of videodeurbel van het merk.

Graag zouden we de mogelijkheid willen zien om geofencing en schema's tegelijk te gebruiken. De sirene had ook iets luider gemogen en de Keypad zal wellicht niet iedereen gaan gebruiken. En waarom wordt de bewegingssensor op de Keypad niet ook voor beveiligingsdoeleinden gebruikt? Wil je echter een goed en betrouwbaar alarmsysteem in huis halen zonder maandelijkse extra kosten? Dan zit je bij dit systeem helemaal goed. De prijs-kwaliteitsverhouding van de Eufy Security 5 in 1 Alarm Kit is uitstekend te noemen.

Prijsvergelijker Eufy Security 5 in 1 Alarm Kit

Reacties (23)