Review: Arlo Essential Indoor Camera – goede camera is te duur

24 april 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Arlo Essential Indoor Camera

Fabrikant Arlo heeft vorige maand een nieuwe Indoor Camera in de 'Essential'-serie gepresenteerd. De camera's in deze serie komen met essentiële functies, maar dan voor een budgetvriendelijke prijs. In deze review gaan we aan de slag met de Arlo Essential Indoor Camera met een verkoopprijs van 129 euro. Is dat nog wel budgetvriendelijk te noemen?

Specificaties en design

De Arlo Essential Indoor Camera is een slimme beveiligingscamera voor in huis en is sinds 1 april verkrijgbaar in ons land. Het neemt beelden op in een 1080p-resolutie en komt met een geautomatiseerd privacyschild. Ben je thuis? Dan wordt de lens afgesloten. Ga je weg? Dan schuift het afdekplaatje voor de lens weg en is de camera actief. De camera biedt tweewegaudio, komt met nachtvisie en geeft je meldingen op je telefoon bij beweging en/of audio-detectie. Ook is er een ingebouwde sirene aanwezig. De camera kun je gemakkelijk verbinden met je wifi-netwerk.

In combinatie met een Arlo Smart-abonnement (je krijgt drie maanden gratis bij aanschaf) worden video’s tot 30 dagen opgeslagen op de cloud, krijg je slimme meldingen, detectie van personen, voertuigen en dieren, pakketdetectie, activiteitszones in de cloud en de mogelijkheid om een vriend automatisch te laten bellen bij calamiteiten. Zonder Arlo Smart worden beelden dus niet opgeslagen. Dan heb je enkel de beschikking over live videostreaming en meldingen. Dat is in de meeste gevallen niet voldoende. Je wilt tenslotte beelden terug kunnen kijken en beschikken over de opnames. En dus wordt de aanschafprijs van 129 euro op termijn nog duurder vanwege het Arlo Smart-abonnement waar je eigenlijk niet zonder kunt. Voor een enkele camera kost een Arlo Smart-abonnement 2,79 euro per maand.

De Arlo Essential Indoor Camera lijkt met goede hardware te komen, maar dan wel in een (goedkoop) plastic jasje. De beveiligingscamera is verkrijgbaar in het wit en in het zwart. De voorkant met de lens is plat en in de kleur zwart. De achterkant is bol. Hier vinden we ook de speaker. De voet aan de onderkant laat je de camera in iedere denkbare hoek plaatsen. De voet is echter wel van een lage kwaliteit (hard) plastic. Je kunt deze camera neerzetten, maar ook ophangen aan de wand. Het bevestigingsmateriaal wordt meegeleverd in de doos.  Onderop de camera vinden we een usb-aansluiting. Hier sluit je de kabel op aan, waarna je het andere einde in het stopcontact steekt. De kabel is ongeveer anderhalve meter lang en ook de stekker wordt meegeleverd.

Installatie en de Arlo-app

De installatie is erg eenvoudig gehouden. Je download de Arlo-app en maakt een account aan. In de app druk je op camera toevoegen, waarna je het juiste model moet selecteren. Steek de stekker in het stopcontact, vul je wifi-wachwoord in en laat de qr-code op je telefoon scannen door de camera op ongeveer 15 centimeter afstand. Dat was het eigenlijk wel. De camera gaat vervolgens op zoek naar de laatste updates. Dit kan wel enkele minuten duren. Vervolgens is de camera klaar voor gebruik.

Arlo App installatie

We hebben de Arlo-app eerder gebruikt bij andere producten van het merk. Alhoewel het er op het eerste gezicht erg overzichtelijk uitziet, moet je jezelf wel een kwartiertje geven voordat je echt je weg weet te vinden door de instellingen. Open je de app, dan zie je onderaan drie tabbladen. Standaard opent het tabblad ‘Apparaten’. Hier vind je het overzicht van alle verbonden Arlo-camera’s. Klik op het beeld om de liveview te starten. Druk je op de drie puntjes onder de liveview, dan staan daar de apparaatinstellingen. Een erg karig overzicht van apparaatinstellingen zelfs. Hoe kun je nu zaken instellen? Dit kunnen toch niet alle mogelijkheden zijn? Het duurde dan ook enkele minuten voordat ik het juiste venster gevonden had van de apparaatinstellingen. Onderaan in de app zie je naast ‘Apparaten’ ook ‘Bibliotheek’ met alle opgenomen beelden en tenslotte ‘Modus’. Via deze optie kun je alle apparaten uitschakelen of inschakelen. Daaronder zie je een overzicht van ‘Mijn apparaten’. Klik je op de Arlo Essential Indoor Camera, dan krijg je vier statussen te zien, namelijk Ingeschakeld, Uitgeschakeld, Planning en Geofencing. Achter ieder van deze opties staat een potloodje. Druk hierop en vervolgens opent er weer een venster met onder ‘Regels’ wederom een potloodje. Hier kun je op drukken en dan krijg je de daadwerkelijke mogelijkheden te zien.

Arlo App overzicht

Je bent nu in een soort als/dan-principe terecht gekomen. Allereerst kies je ‘Als het volgende’. Hieronder staan de gebeurtenissen voor het detecteren van beweging en/of audio. Achter beweging kun je ook de gevoeligheid van de bewegingssensor instellen. Vervolgens vul je de acties in onder ‘Doe vervolgens het volgende’: Zo kun je kiezen voor Niets doen, Video opnemen (hierachter druk je op het potloodje om de tijd van de opname in te stellen) en Momentopname nemen. Daar weer onder kies je of de sirene geactiveerd moet worden. De sirene kun je qua geluidsniveau ook weer instellen. En geloof ons maar, de sirene is heel luid! Tot slot vind je helemaal onderaan of je notificaties of e-mailwaarschuwingen wilt ontvangen.

Zoals je hierboven kunt lezen werkt geofencing ook. Deze functie maakt gebruik van het gps-signaal van je telefoon. Kies je deze optie, dan kun je een status kiezen als je niet thuis bent. Zo wordt het alarm automatisch ingeschakeld wanneer je afwezig bent en weer uitgeschakeld als je thuis bent. Zo gaat alles automatisch en hoef je eigenlijk helemaal niets meer te doen.

Beeldkwaliteit en geluid

De beelden worden getoond in een 1080p-resolutie. En met de kwaliteit van de beelden zit het wel goed. Je kunt duidelijk personen en onderwerpen onderscheiden en de brede kijkhoek helpt ook mee voor een goed overzicht. Het beeld is dan ook scherp en duidelijk genoeg in de meeste omstandigheden. Voor een beveiligingscamera voor in huis is deze resolutie dan ook meer dan voldoende. Wordt het te donker? Dan schakelt de camera over naar nachtvisie. De kwaliteit hiervan is redelijk te noemen. De hoeveelheid ruis is naar onze mening net iets te hoog, maar het zal in de meeste situaties voldoen. Minder tevreden zijn we over de vertraging van het beeld. De afgelopen jaren heb ik tientallen beveiligingscamera’s getest. Het netwerk hier in huis is meer dan krachtig genoeg om zo weinig mogelijk vertraging tussen de werkelijkheid en de live view te tonen. En toch zit er zeker vier seconden vertraging tussen de werkelijkheid en de live view van de Arlo Essential Indoor Camera. Hoe dat kan? Geen idee. Als test hebben we ook de IP camera van Kruidvat tegelijk aangesloten en gekeken of het wifi-signaal inderdaad het probleem was. Niet dus. De vertraging was nog geen halve seconde. Die vertraging bij de Arlo-camera komt in alles terug. Zo duurt het ook een seconde of vier voordat je een notificatie krijgt. Ook het geluid bij tweewegcommunicatie loopt vier seconden achter.

De vraag is in hoeverre deze vertraging een probleem is. De camera reageert accuraat op beweging en zal deze beelden (in het geval van een Arlo Smart-abonnement) opslaan in de cloud. Je beschikt dus over de beelden en in de testperiode is duidelijk geworden dat de Arlo Essential Indoor Camera altijd betrouwbaar reageert. Wel maakt het tweewegcommunicatie wat lastig. Als jij iets zegt op je smartphone, dan duurt het een aantal seconden voordat het geluid uit de speaker op de camera komt. Een gesprek is zodoende nogal lastig en je praat continue langs elkaar heen. Wat dan ook niet meehelpt is dat de kwaliteit van het geluid niet top is. Je moet goed luisteren, want anders versta je er helemaal niets van. De microfoon op de camera is uitstekend, want je kunt op je smartphone alles goed horen. Andersom niet. Het geluid uit het kleine speakertje achterop de camera valt zwaar tegen en de helft van de tijd ben je totaal niet te verstaan. Het geluid klinkt heel bedrukt en kraakt, waardoor conversaties, samen met de aanwezige vertraging, heel moeilijk worden. Op afstand op je smartphone is alles goed te horen, maar vlakbij de camera kun je de conversatie niet volgen.

Arlo Essential Indoor Camera in gebruik

In gebruik is de Arlo Essential Indoor Camera over het algemeen een zeer fijne camera. Via de app kun je veel zaken aanpassen en zet je ook de geofencing aan, dan heb je er eigenlijk helemaal geen omkijken meer naar. Alles gaat dan automatisch. Het alarm gaat aan als je vertrekt en wordt weer uitgeschakeld als je thuis komt. Wil je dit niet, dan kun je ook met één druk op de knop de modus aanpassen en het alarm in- of uitschakelen. En het is fijn dat je hierbij zelf je regels kunt maken via het als/dan-principe, zodat je vele mogelijkheden hebt. De privacy shield helpt om je privacy te waarborgen wanneer je thuis bent. Het schuifje gaat voor de camera, waardoor je met geen mogelijkheid stiekem gefilmd kunt worden. Maak je je zorgen dat er iemand meekijkt door een hack als je thuis bent? Dat is door het privacy shield in principe dus niet mogelijk.

Arlo App Modus

De app kent een kleine leercurve, maar geef het een kwartiertje tot een half uurtje en je weet precies waar je alles kunt vinden. De beeldkwaliteit in 1080p is meer dan voldoende en ook de nachtvisie werkt naar behoren, alhoewel deze niet top is. Iets wat we veel vaker op camera’s zouden willen zien is een ingebouwde sirene. Deze is lekker luid en ontzettend vervelend. Precies zoals het zou moeten zijn. Wat minder te spreken zijn we over de geluidskwaliteit. Via tweewegcommunicatie kun je spreken met de eventuele ongewenste bezoeker, maar de kwaliteit is hiervan niet goed door de slechte speaker op de camera. Ook de aanwezige vertraging van vier tot vijf seconden draagt hier niet aan bij. Heb je al andere Arlo-camera’s in en rond je huis, dan is dit model een fijne toevoeging die naadloos aansluit bij de andere camera’s van het merk.

Arlo staat bekend om de brede smarthome-integratie. Die vinden we ook weer terug op de Arlo Essential Indoor Camera. Er is ondersteuning voor Google Home en Google Assistant, Amazon Alexa, IFTTT en SmartThings. Hierdoor kun je deze beveiligingscamera altijd integreren met andere smarthome-platformen en dat is een mooie toevoeging. Kijk voor meer informatie op de website van Arlo.

Conclusie

Arlo wil met deze Essential Indoor Camera essentiële functies tegen een budgetvriendelijke prijs bieden. In hoeverre is 129 euro voor een beveiligingscamera nog budgetvriendelijk te noemen? Wat ons betreft niet. De kwaliteit van deze camera is over het algemeen goed. Ondanks de vertraging van enkele seconden doet deze beveiligingscamera precies wat het moet doen. Het beeld is goed, de bewegingsmeldingen betrouwbaar en beelden worden goed opgeslagen in de cloud met een abonnement. En de ingebouwde sirene zorgt ervoor dat dit model een streepje voor heeft op camera’s die hier niet over beschikken. Een Arlo Smart-abonnement is eigenlijk essentieel, omdat je anders geen mogelijkheid hebt om beelden op te slaan en terug te kijken. Dat maakt deze beveiligingscamera op termijn echter wel duurder. Je koopt al een Tuya-beveiligingscamera voor 20 euro bij winkels als Action en Kruidvat. Kwalitatief zijn deze natuurlijk wat minder en ze missen een sirene, maar ze laten je wel de beelden opslaan op een geheugenkaart zonder abonnementskosten.  In onze reviews heb je kunnen lezen dat je ook bij deze goedkope camera’s beschikt over betrouwbare meldingen en opnames. Of kijk anders eens naar de camera’s van het merk Eufy waar je ook geen abonnement nodig hebt. De Arlo Essential Indoor Camera is een goede beveiligingscamera, maar is wat ons betreft te duur in vergelijking met wat je er voor krijgt.

6.5
Arlo product

Beoordeling
Arlo Essential Indoor Camera

Pluspunten
  • Compleet alarmsysteem in een enkele camera
  • Ingebouwde sirene is lekker luid
  • Privacy shield waarborgt je privacy
  • Beeldkwaliteit is goed
 
Minpunten
  • Zonder abonnement geen opslag
  • Speaker op de camera maakt conversaties erg lastig
  • Vertraging van vier tot vijf seconden
  • Toch niet zo budgetvriendelijk

Beoordeling Arlo Essential Indoor Camera

Arlo wil met deze Essential Indoor Camera essentiële functies tegen een budgetvriendelijke prijs bieden. In hoeverre is 129 euro voor een beveiligingscamera nog budgetvriendelijk te noemen? Wat ons betreft niet. De kwaliteit van deze camera is over het algemeen goed. Ondanks de vertraging van enkele seconden doet deze beveiligingscamera precies wat het moet doen. Het beeld is goed, de bewegingsmeldingen betrouwbaar en beelden worden goed opgeslagen in de cloud. En de ingebouwde sirene zorgt ervoor dat dit model een streepje voor heeft op camera's die hier niet over beschikken. Een Arlo Smart-abonnement is eigenlijk essentieel, omdat je anders geen mogelijkheid hebt om beelden op te slaan. Dit maakt deze beveiligingscamera op termijn nog duurder. Je koopt al een Tuya-beveiligingscamera voor 20 euro bij winkels als Action en Kruidvat. Kwalitatief zijn deze natuurlijk wat minder en ze missen een sirene, maar ze laten je wel de beelden opslaan op een geheugenkaart zonder abonnementskosten.  In onze reviews heb je kunnen lezen dat je ook bij deze goedkope camera's beschikt over betrouwbare meldingen en opnames. Of kijk anders eens naar de camera's van het merk Eufy waar je ook geen abonnement nodig hebt. De Arlo Essential Indoor Camera is een goede beveiligingscamera, maar is wat ons betreft te duur in vergelijking met wat je er voor krijgt.

Prijsvergelijker Arlo Essential Indoor Camera

Reacties (0)