Review: Athom Homey Bridge – beperkt smarthome in de cloud

18 februari 2023 + 10 minuten 3 Reacties
Homey Bridge review 1

Al jaren ben ik groot fan en intensief gebruiker van de Homey Pro, een 399 euro kostende smarthomehub van het Nederlandse Athom. Onlangs heeft het bedrijf een goedkoper alternatief uitgebracht, in de vorm van de 69 euro kostende Homey Bridge. Is dit het ultieme instapmodel voor een echt slim huis? We hebben de Bridge uitgebreid getest.

Er zijn vandaag de dag tal van platformen waarmee je aan de slag kunt als je jouw huis wilt automatiseren. Denk hierbij aan Home Assistant, Domoticz, Google Home, Apple HomeKit maar ook de Homey Pro van Nederlandse bodem. De eerste twee platformen zijn voor de gemiddelde consument vaak te lastig om te installeren en gebruiken maar wel goedkoop, terwijl de Homey Pro juist zeer gebruiksvriendelijk is maar ook erg prijzig. Google Home en Apple Homekit zitten er qua prijs tussenin maar bieden juist weer minder mogelijkheden om echt te automatiseren. Daarbij ben je afhankelijk van wat door Apple en Google ondersteund wordt.

De Athom Homey Pro staat bij ondergetekende al ruim twee jaar te draaien, overigens naast een Home Assistant-installatie en ook een Google Home-opstelling. De Homey Pro is met een prijs van 399 euro één van de duurste hubs op de markt, maar tegelijkertijd ook één van de meest gebruiksvriendelijke en complete hubs. De software die Athom ontwikkeld heeft staat volledig in het teken van flexibiliteit, gebruiksgemak, privacy en snelheid. Zonder ingewikkeld programmeren, lastige instellingen en integraties om iets naar eigen wens aan te passen. Daarbij biedt de Pro ondersteuning voor vrijwel alle belangrijke protocollen, waaronder Z-Wave, Zigbee, 433MHz en infrarood. In de nieuwe versie van de Homey Pro (binnenkort te koop) zitten zelfs Thread en Matter verwerkt. En tot slot zijn apparaten en diensten via de cloud (API’s) te integreren.

De Homey Pro biedt dus heel wat mogelijkheden en een gebruiksvriendelijke interface, maar voor veel mensen is de prijs van 399 euro te hoog, zeker als ze nog niet goed weten wat ze ermee kunnen. Om die mensen een lagere drempel te bieden heeft Athom de Homey Bridge ontwikkeld. Hiermee kun je aan de slag met dezelfde software maar ben je wel geheel afhankelijk van de cloud.

Homey Pro vs Homey Bridge

De Homey Bridge van 69 euro komt natuurlijk met een aantal beperkingen ten opzichte van de Homey Pro van 399 euro. Zo kan de Pro alles lokaal verwerken en ben je dus niet afhankelijk van de cloud of een internetverbinding, tenzij je een dienst of apparaat zelf via het internet gekoppeld hebt. De Bridge verwerkt alles in de cloud en dus ben je compleet afhankelijk van de internetverbinding en de betreffende cloud. Daarnaast kun je bij aankoop van de Bridge maximaal vijf apparaten koppelen, waarmee een paar simpele scenario’s (Flows binnen Homey) gemaakt kunnen worden. Wil je echter meer apparaten koppelen dan dien je een Homey Premium-abonnement voor 2,99 euro per maand af te sluiten. Hiermee kun je onbeperkt met de Bridge aan de slag, zij het nog altijd volledig in de cloud. Bij aankoop van de Bridge krijg je overigens drie maanden gratis toegang tot Homey Premium. Tot slot is het aantal apps voor de Homey Bridge een stuk kleiner dan voor de Homey Pro, omdat de apps voor de Bridge officieel gecertificeerd dienen te zijn. Over dat laatste punt verderop in de review meer.

Overeenkomsten tussen de Homey Pro en Bridge zijn er echter ook: ze maken beiden gebruik van dezelfde, gebruiksvriendelijke software. Je kunt er dus in de basis exact hetzelfde mee doen. Ook de ondersteuning voor Alexa, Siri en Google Home is aanwezig op beide apparaten.

Specificaties en design

Wat meteen opvalt aan de Homey Bridge is dat het uiterlijk totaal anders is dan dat van de huidige generatie Homey Pro. Geen bolvormige hub maar een platte, ronde hub met zilverkleurige zijden, een glanzend zwarte bovenzijde en een usb-c-poort. Fraai en strak genoeg vormgegeven om in het zicht te plaatsen, maar je kunt de Bridge overal plaatsen waar je WiFi-bereik voldoende is. In de doos zien we de usb-c-kabel en de adapter terug om het apparaat van stroom te voorzien.

Verder is de Bridge uitgerust met een gekleurde led-ring rondom de onderzijde die standaard een regenboogeffect heeft. In de behuizing is plek voor een infraroodzender, WiFi-module en bluetooth-, Zigbee- en Z-Wave-antennes. Het koppelen van apparaten gebeurt lokaal, via deze antennes, maar het aansturen en automatiseren gebeurt via de cloud.

Software

De installatie van de Homey Bridge is een fluitje van een cent en toont meteen ook het grootste pluspunt van de Homey-producten: het gebruiksgemak. Het is een kwestie van de Homey-app voor Android of iOS downloaden, een account aanmaken, je Homey toevoegen en je kunt aan de slag. Natuurlijk is het even zoeken en wennen maar de software van Homey is dermate intuïtief dat je snel weet waar je wat kunt vinden.

Het belangrijkste om te weten is dat elke Homey werkt met apps. Deze zijn nodig om apparaten van diensten en merken toe te voegen. Wil je bijvoorbeeld een Fibaro-stekker toevoegen, dan dien je eerst de Fibaro-app voor Homey te downloaden binnen de Homey-omgeving, waarna je de stekker kunt selecteren en toevoegen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Philips Hue-lampen, Sonos-speakers of Siemens witgoedproducten. De app zorgt ervoor dat je een specifiek product aan de Bridge kunt toevoegen, waarna je kunt gaan automatiseren.

Het automatiseren gebeurt allemaal via de Homey-app op je mobiel maar je kunt ook kiezen voor een desktopweergave via my.homey.app. Automatiseringen worden binnen Homey Flows genoemd. In tegenstelling tot de Homey Pro biedt de Bridge geen toegang tot de Advanced Flows, wat een groot canvas is waar kaarten met lijntjes met elkaar verbonden worden. In plaats daarvan biedt de Bridge de standaard kaarten weergave met ‘Als’, ‘En’ en ‘Dan’ kolommen. Advanced Flows is overigens ook een betaalde, extra feature voor de Homey Pro en wordt met de Homey Pro 2023 standaard meegeleverd.

Het maken van flows is het leukste van het creëren van een slim huis en dat onderdeel heeft Athom erg goed onder de knie. Afhankelijk van de gekoppelde apparaten kun je kaarten van deze apparaten gebruiken in één van de drie hiervoor genoemde kolommen. Bijvoorbeeld: ‘Als de Philips Hue bewegingssensor een beweging waarneemt, Dan zet de Fibaro-stekker aan’. De ‘En’ kolom geeft je de optie voor een extra voorwaarde, bijvoorbeeld ‘En het is na zonsondergang’. De mogelijkheden zijn eindeloos en dus ook teveel om hier op te noemen, maar als je benieuwd bent naar alle mogelijkheden om deze flows te maken kun je een kijkje nemen in ons Smart Living Project. Met de Homey Pro hebben we honderden flows gemaakt om een huis compleet smart te maken.

Natuurlijk kun je ook alle gekoppelde apparaten bedienen vanuit de app of webinterface. Athom heeft hiervoor een fraaie en duidelijke weergave ontwikkeld, onderverdeeld in de verschillende ruimten in huis. Klik je op een apparaat, dan kun je die bijvoorbeeld aan- of uitzetten. In het geval van lampen kun je ook de kleur en helderheid aanpassen. En in het geval van luidsprekers of witgoed kun je veel van de basisfuncties direct vanuit de app bedienen.

Homey Cloud apps

Zoals gezegd zijn de apps voor Homey een belangrijk onderdeel, aangezien ze het startpunt zijn voor het toevoegen van apparaten en diensten. Je bent hier dan ook volledig afhankelijk van. Elk apparaat dat of elke dienst die je wilt toevoegen moet een Homey-app hebben. Het aanbod voor de Homey Pro en de Homey Bridge (Homey Cloud genoemd) is echter niet hetzelfde.

Waar voor de Homey Pro iedereen die er verstand van heeft een app kan ontwikkelen is het aanbod voor Homey Cloud beperkt tot zogenaamde Homey verified developers. Dit zijn ontwikkelaars die voor een licentie moeten betalen en een officiële app voor een dienst of fabrikant ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat het aanbod van apps binnen Homey Cloud een stuk minder is dan voor de Homey Pro. Populaire apps als Philips Hue, Sonos, Ikea, Fibaro, Tado en Home Connect (Siemens en Bosch) zijn aanwezig, maar lang niet voor alle merken en diensten is een app beschikbaar, die mogelijk wel voor de Homey Pro beschikbaar is.

Ook een belangrijk verschil is dat er heel wat ontwikkelaars zijn die handige apps voor de Homey Pro ontwikkeld hebben die extra functies aan flows of apparaten toevoegen, waaronder timers, geavanceerde virtuele apparaten, weerdiensten en apps waarmee energieprijzen binnengehaald kunnen worden. Deze apps maken de Homey Pro zo veelzijdig en ontsluiten oneindig veel mogelijkheden. Heb je een Homey Bridge, dan moet je het doen met de standaard functionaliteiten binnen de Homey-omgeving. Daar is niets mis mee, maar als je echt los wilt gaan met een smarthome dan is het een absoluut voordeel om toegang te hebben tot het grote app-aanbod voor de Homey Pro.

Aangezien het aanbod van apps en – daaruit voortvloeiend – de mogelijkheden binnen Homey zoveel verschillen is het dus aan te raden voor aankoop een kijkje te nemen in de Homey App store. Klik je op ‘Homey’ dan zie je de Cloud-apps, klik je op ‘Homey Pro’, dan zie je het aanbod voor de Pro. Aan de hand van wat je wilt gaan doen, welke apparaten je wilt toevoegen en hoe ver je wilt gaan met het automatiseren kun je dan een keuze maken.

Overigens is het ook goed om te weten dat de Homey Cloud-software ook zonder Bridge gratis te gebruiken is. Je kunt dan alleen diensten of apparaten via de cloud (een API, bijvoorbeeld van Philips Hue) koppelen maar het bespaart je 69 euro om eens te kijken of de Homey-omgeving iets voor je is. Daarna kun je bepalen of de Bridge of de Pro de juiste keuze is.

Gebruik

Het beperktere aantal apps en dus het niet kunnen toevoegen van diverse apparaten of functies is een belangrijk verschil tussen de Homey Bridge en de Homey Pro, en dat valt qua gebruik direct op. Natuurlijk ben ik niet de doelgroep en heb ik mijn huis al volledig ingericht, juist op basis van wat de Homey Pro kan. Het is dan ook een persoonlijke afweging of de Bridge past bij jouw behoeften en wensen.

Puur kijkend naar de bediening en het gebruik binnen de Homey-omgeving is er weinig verschil te ontdekken tussen de Pro en de Bridge. Ja, je hebt geen toegang tot Advanced Flows maar de standaard interface voor het maken van flows werkt meer dan prima, zeker voor de beginnende gebruiker. De interface is vlot, apparaten reageren snel en flows worden vrijwel direct uitgevoerd. Echter, deze prestaties zijn niet zozeer toe te schrijven aan de Bridge zelf maar aan alles dat in de cloud, richting de cloud en vanuit de cloud gebeurt.

Je bent volledig afhankelijk van de internetverbinding in jouw eigen huis, de connectie tussen jouw huis en de Homey Cloud, het functioneren van de Homey Cloud en (in het geval van clouddiensten zoals Philips Hue) het functioneren van de cloud van een derde partij. Er hoeft maar één kink in de kabel te ontstaan en een flow werkt niet of een apparaat functioneert niet of met vertraging. Als je maar een paar apparaten hebt en de Homey meer ‘leuk voor erbij’ is dan zal dat geen ramp zijn. Maar als je belangrijke onderdelen van je huis aan Homey koppelt dan kan dit zeer storend zijn. Denk aan verlichting die niet doet wat het moet doen, de verwarming die niet aan- of uitgaat, een slim deurslot die de deur niet opent of zonwering die niet naar beneden gaat. Het is geen garantie dat het fout gaat, maar het risico dat het een keer fout gaat is nu eenmaal een stuk groter als je zoveel externe schakels hebt waar je van afhankelijk bent. De Homey Pro doet vrijwel alles lokaal en kan dus ook zonder internetverbinding alles blijven aansturen. Natuurlijk geldt dit niet voor diensten en apparaten die via de cloud werken.

Juist die afhankelijkheid van het internet en de cloud maakt de Homey Bridge voor de geoefende gebruiker of de gebruiker die een groot deel van zijn huis wil gaan automatiseren geen aan te raden optie. Zie de Bridge eerder als een afstandsbediening voor lokale apparaten, die via het internet aangestuurd worden. Vergelijk het met een dienst als IFTTT of Olisto maar dan met antennes om Z-Wave, Zigbee- en infraroodapparaten toe te voegen.

Conclusie

De conclusie over de Homey Bridge is een lastige. Aan de ene kant is het net als zijn duurdere broer een fantastisch apparaat wat software en hardware betreft. De belangrijkste protocollen worden ondersteund en de interface is bijzonder gebruiksvriendelijk. Zelfs concurrenten als Google en Apple kunnen daar niet aan tippen. Voor zowel de beginnende als de geoefende smarthomegebruiker zijn dat twee grote pluspunten. Daarbij valt de prijs van 69 euro wel mee als je het vergelijkt met een Apple TV of een Google Nest Hub. Toch is de Bridge niet voor iedereen aan te raden. Ten eerste door het nogal beperkte aanbod van apps waardoor de kans groot is dat niet alles dat je hebt of wilt hebben ondersteund wordt. En ten tweede door de grote afhankelijkheid van de internetverbinding en cloud.

Twijfel je nog of Homey iets is voor jou dan is de gratis Homey Cloud-omgeving de perfecte plek om het te testen, zonder dat daar een Bridge voor nodig is. Je kunt dan wel alleen apparaten koppelen die via een clouddienst lopen. Wil je wat meer (lokale) apparaten toevoegen en blijft het meer speelgoed dan een serieuze opzet waarbij lokale controle toch wel een vereiste is, dan kun je de Bridge overwegen. Voordeel is overigens wel dat de Bridge nog altijd gebruikt kan blijven worden mocht je later alsnog overstappen op de Homey Pro om een serieus smarthome op te bouwen. De Bridge kan dan namelijk dienst doet als satelliet om je Z-Wave- en Zigbee-netwerk uit te breiden en infrarood-bereik te verbeteren.

7.0
Homey Bridge 1

Beoordeling
Athom Homey Bridge

Pluspunten
  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Prima prijs
  • Z-Wave, bluetooth, Zigbee, infrarood, WiFi
  • Automatiseren is een verademing
Minpunten
  • Maximaal vijf apparaten zonder abonnement
  • Afhankelijk van WiFi en cloud
  • App-aanbod is beperkt
  • Beperkte geavanceerde functies

Beoordeling Athom Homey Bridge

De conclusie over de Homey Bridge is een lastige. Aan de ene kant is het net als zijn duurdere broer een fantastisch apparaat wat software en hardware betreft. De belangrijkste protocollen worden ondersteund en de interface is bijzonder gebruiksvriendelijk. Zelfs concurrenten als Google en Apple kunnen daar niet aan tippen. Voor zowel de beginnende als de geoefende smarthomegebruiker zijn dat twee grote pluspunten. Daarbij valt de prijs van 69 euro wel mee als je het vergelijkt met een Apple TV of een Google Nest Hub. Toch is de Bridge niet voor iedereen aan te raden. Ten eerste door het nogal beperkte aanbod van apps waardoor de kans groot is dat niet alles dat je hebt of wilt hebben ondersteund wordt. En ten tweede door de grote afhankelijkheid van de internetverbinding en cloud.

Twijfel je nog of Homey iets is voor jou dan is de gratis Homey Cloud-omgeving de perfecte plek om het te testen, zonder dat daar een Bridge voor nodig is. Je kunt dan wel alleen apparaten koppelen die via een clouddienst lopen. Wil je wat meer (lokale) apparaten toevoegen en blijft het meer speelgoed dan een serieuze opzet waarbij lokale controle toch wel een vereiste is, dan kun je de Bridge overwegen. Voordeel is overigens wel dat de Bridge nog altijd gebruikt kan blijven worden mocht je later alsnog overstappen op de Homey Pro om een serieus smarthome op te bouwen. De Bridge kan dan namelijk dienst doet als satelliet om je Z-Wave- en Zigbee-netwerk uit te breiden en infrarood-bereik te verbeteren.

Prijsvergelijker Athom Homey Bridge

Reacties (3)