Onlangs kwam in het nieuws dat smarthomeplatform Project Chip omgedoopt is tot Matter. Maar waar dient het platform precies voor?
Project Chip is heel lang een idee geweest waar veel bedrijven achter de schermen aan gewerkt hebben. Maar nu is het smarthomeplatform klaar voor het grote publiek. Bij die onthulling hoort een nieuwe naam: Matter. Het logo van Matter kun je vanaf eind dit jaar op verschillende producten verwachten, zodat het voor jou als consument heel gemakkelijk wordt om te zien wat wel en niet met het platform werkt. Het moet dan niet uitmaken in welk ecosysteem je toe nu toe geïnvesteerd hebt: Apple HomeKit, Google Assistent, Amazon Alexa of Samsung SmartThings.
Er zijn heel wat bedrijven verbonden aan Matter, zoals Google, Amazon, Apple en bijvoorbeeld de Zigbee Alliance. Het idee voor het nieuwe protocol werd in 2019 geopperd en sindsdien hebben steeds meer bedrijven interesse getoond. In totaal zijn er meer dan 180 bedrijven die werken aan Matter, voorheen Project Chip. Omdat er zo veel bedrijven aan werken, is de kans groot dat het platform een succes wordt. Maar voor we zo ver zijn, is het goed om even terug te gaan naar de basis. Wat is Matter, wat heb je eraan en is het wel zo belangrijk als vaak gezegd wordt?
Matter is een royalty-free, opensource connectiviteitsstandaard voor in een smarthome. De standaard moet ervoor zorgen dat de apparaten in huis perfect op elkaar afgestemd kunnen worden, omdat ze als het ware deze taal spreken. Daardoor kunnen verschillende soorten Internet of Things-apparaten mogelijk voor het eerst met elkaar communiceren, terwijl de communicatie tussen andere apparaten juist verbetert. Matter was eerst Project Chip, waar de letters Chip staan voor Connect Home of IP (Internet Protocol). Dat kunnen we nu dus vergeten.
De standaard is onderdeel van de Zigbee Alliance, die dankzij Matter een andere naam gekregen heeft: Connectivity Standards Alliance. De Connectivity Standards Alliance is verantwoordelijk voor het uitbouwen en promoten van het platform. Het idee achter Matter is dat smarthomeproducten gemakkelijker, veilig en zonder gedoe te gebruiken moeten zijn. Door te bouwen op het Internet Protocol kan er gecommuniceerd worden via veel wegen. Denk dan aan smarthome-apparaten, mobiele applicaties, de cloud en andere technologieën.
Het smarthomeprobleem
Mensen met interesse in een smarthome – jong, oud, beginneling of expert – lopen vaak tegen dezelfde problemen aan. Je hebt de keuze uit te veel opties, zoals wifi, Zigbee, bluetooth, Thread, Z-Wave, et cetera. Veel van die standaarden werken niet met elkaar. En dat beperkt het aanbod van apparaten dat je in huis kunt halen. Je wil natuurlijk dat zo veel mogelijk producten in huis op elkaar kunnen reageren, want dan haal je het maximale uit je investering. Als dit onderdeel maar halfbakken werkt, hoe slim is het huis van de toekomst dan écht?
En dat is waar Matter om de hoek komt kijken. Matter moet het smarthomeprobleem – de gesegmenteerde markt – gaan oplossen. Dat doet de standaard door een nieuw platform aan te bieden op basis van een protocol die waarschijnlijk overal reeds aanwezig is: het Internet Protocol. Dit is immers de meest voorkomende netwerklaag in een huis of op kantoor. Daarnaast is er direct ondersteuning voor basisprotocollen als TCP en UDP, waardoor IP in feite de ideale kandidaat is. IP beschikt bovendien over versleuteling van eind tot eind.
Ideeën op een rij
Veel smarthome-apparaten gebruiken eigen netwerktechnologie, waardoor er extra apparaten in huis nodig zijn die voor een verbinding met het internet zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een smarthomehub of een Zigbee-hub voor bijvoorbeeld je Philips Hue-verlichting. Door de ondersteuning voor Matter direct in producten te bouwen, heb je die extra kastjes mogelijk niet meer nodig in de toekomst. Hieronder hebben we de verschillende ideeën achter Matter voor je verzameld, zodat in één oogopslag duidelijk wordt waarom het platform belangrijk kan worden.
Producten van verschillende fabrikanten kunnen samenwerken
Het systeem maakt gebruik van moderne beveiligingstechnieken en -protocollen
Je hebt als gebruiker in de hand welke apparaten met elkaar communiceren
Het systeem heeft geen knelpunten meer
Matter kan ook werken ook apparaten met lage specificaties
De protocollen zijn breed uitrolbaar en toegankelijk
Het maakt niet meer uit welke stemassistent of smarthomesysteem je gebruikt
Het systeem is open en toegankelijk
Aanvankelijk werkt Matter met wifi, Thread en Bluetooth Low-Energy, maar in de toekomst is het de bedoeling dat er meer type netwerken ondersteund worden. Denk dan aan ethernet, de mobiele internetverbinding, breedband en andere netwerken. Sommige fabrikanten zullen zich op één type netwerk storten, terwijl andere juist hun best gaan doen om een breder aanbod te presenteren. Het maakt echter niet uit waar bedrijven voor kiezen, omdat Matter er uiteindelijk voor moet zorgen dat al die apparaten onderling met elkaar kunnen communiceren.
Matter in de toekomst
De merken die achter Matter staan, kunnen hun smarthomeproducten voor het einde van 2021 laten certificeren. Elk product krijgt dan een speciaal logo, waaraan je dus meteen herkent dat er ondersteuning voor het platform is. Dit geldt voor nieuwe, maar soms ook voor bestaande apparaten. Producten van Philips Hue en Yale krijgen updates die ervoor moeten zorgen dat de standaard achteraf ingebouwd wordt. En we kunnen ons voorstellen dat meer leden achter de standaard daarvoor gaan zorgen, waardoor het een grote, open standaard kan worden.
Reacties (2)