Amazon Alexa in Nederland gebruiken – en dit zijn de belangrijkste commando’s

06 april 2018 5 Minuten 0 Reacties
Amazon-Alexa

In dit artikel leggen we je uit hoe je Amazon Alexa in Nederland activeert en gebruik in combinatie met de Sonos One. Ook geven we je de belangrijkste commando's voor Alexa.

2018 is het jaar van de spraakassistenten. We zien ze op steeds meer producten verschijnen, waaronder slimme speakers, receivers, televisies en hoofdtelefoons. Amazon heeft met Alexa één van de betere spraakassistenten in handen, maar in Nederland kun je er nog niet bijzonder veel mee, met name door het gebrek aan ondersteuning voor de Nederlandse taal. Toch is het al mogelijk om Alexa in Nederland te gebruiken, al is het via een omweg en dus in het Engels. In dit artikel leggen we je uit hoe je Amazon Alexa in Nederland activeert en gebruikt in combinatie met de Sonos One.

Sonos One vs Amazon Echo

De hardware van Amazon zelf, en dan hebben we het over de Echo line-up, is officieel nog niet in Nederland te koop. Je kunt de Echo-speakers via een buitenlandse Amazonwinkel reeds aanschaffen en hier gebruiken, maar je kunt ook voor de Sonos One gaan. Deze nieuwe speaker van Sonos biedt vanuit de doos ondersteuning voor spraakassistenten, in eerste instantie voor Alexa. Officieel is deze functie nog niet gelanceerd maar via een omweg kun je Alexa toch al op je Sonos One gebruiken.

Zo gebruik je Alexa in Nederland

Het activeren van Alexa spraakbesturing op de Sonos One vergt enkele eenvoudige stappen;

Advertentie

Maak een Sonos-account aan

Als je de Sonos One installeert en een Sonos-account aanmaakt is het van belang dat je een Amerikaans adres aan je account toevoegt en de taal op Engels zet. Hiermee laten we Sonos denken dat we in de VS zitten. Heb je al een Sonos-account, dan kun je in de instellingen je adres aanpassen.

Maak een Amazon-account aan

Daarnaast is het van belang een Amazon-account op de Amerikaanse of Duitse website van Amazon aan te maken. In die landen wordt de spraakassistent reeds ondersteund. Geef dus een Amerikaans of Duits adres op in je account. Verdere instellingen zijn hier niet nodig.

Download de Amazon Alexa- en Sonos-app

Om Alexa te gebruiken is het nodig de Amazon Alexa-app uit de App Store of Play Store te downloaden. Meld je aan met je Duitse of Amerikaanse Amazon-account en je kunt direct aan de slag. Download ook de Sonos-app en log in met het account dat op het Amerikaanse adres staat. Vervolgens kun je bij ‘Meer’ en ‘Spraakservices’ Amazon Alexa activeren. Volg de stappen op het scherm om je Amazon-account met Sonos te koppelen.

Skills

De laatste stap is het zoeken naar en het activeren van zogenaamde Skills. Middels skills kan Amazon Alexa communiceren met diensten en producten. Zo is het nodig de Sonos Skill op te zoeken en te activeren. Wil je de Philips Hue-verlichting bedienen? Zoek dan naar de Hue Skill. Wil je de Neato stofzuiger bedienen? Zoek dan naar de Neato Skill. Ook kun je in de Amazon Alexa-app streamingdiensten, waaronder Spotify, koppelen.

Nadat je deze stappen doorlopen hebt kun je in het engels communiceren met Alexa. Let wel dat je na het toevoegen van een nieuwe Skill op ‘Discover Devices’ klikt zodat alle gegevens geactualiseerd worden.

Amazon Alexa Commando’s

Je kunt Alexa aanspreken met honderden verschillende commando’s, mede afhankelijk van de gekoppelde Skills. Elke nieuwe Skill kent weer zijn eigen commando’s, die ook bij de betreffende Skill uitgelegd staan. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste en leukste commando’s voor Alexa. Let wel; voor sommige producten (Hue en Nest) heb je waarschijnlijk een Nederlandse naam voor een product, scene of kamer gebruikt. Het is mogelijk dat Alexa die uitspraak niet herkent waardoor je de naam in een engelse variant (living room bijvoorbeeld) moet veranderen.

Timer en alarm

Alexa, set alarm for 7.45am

Alexa, wake me up everyday at 7.45am

Alexa, time four minutes

Alexa, how long is left on the timer

Agenda en reminders

Alexa, what’s on my schedule?

Alexa, what am I doing tomorrow?

Alexa, add an event on my calendar

Alexa, add hair cut to my to do list

Smart home-producten

Alexa, ask Neato to start cleaning (Neato)

Alexa, ask Neato to stop cleaning (Neato)

Alexa, set the living room to 21 degrees (Nest)

Alexa, turn on Living Room lights (Hue)

Alexa, turn on Relax in the Kitchen (Hue)

Alexa, dim the lights to 50% (Hue)

Alexa, play jazz in the kitchten (Sonos)

Alexa, play music from Muse on Spotify (Sonos)

Alexa, set volume to 6 (Sonos)

Weer, nieuws en verkeer

Alexa, what’s the weather in Utrecht?

Alexa, what’s the weather for the next 7 days?

Alexa, what’s the traffic like to Amsterdam?

Alexa, what’s in the news?

Meer

Alexa, tell me about the movie [title].

Alexa, who sings the song [title]?

Alexa, how do you make cheesecake?

Alexa, how many inch is one meter?

Alexa, when did World War Two start?

Alexa, who plays the lead role in [title]?

Alexa, tell me a joke.

Alexa, when am I going to die?

Alexa, this is a dead parrot.

Alexa, give me an Easter egg.

Alexa, beam me up.

Meer informatie

Meer informatie over spraakassistenten als Alexa, Siri en Google Assistant vind je in ons dossier over spraakbesturing.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

Marcel Visser

Marcel Visser
27 maart 2019 om 08:54

Helaas werkt de beschreven oplossing met de Sonos skill niet meer omdat Sonos de optie voor voice control heeft toegevoegd in de app en bij de keuze voor Alexa de melding verschijnt dat dit product in uw land niet ondersteund wordt. Het werkte voorheen prima, maar nu niet meer…

Inloggen
Lee

Lee
01 mei 2019 om 12:42

Hi. How did you get Alex to work? Did you find a fix? I’m here from the UK for a while and bought her along for the ride..

Inloggen
Marcel

Marcel
01 mei 2019 om 12:47

I found a fix indeed.. remove the sonos skill, reinstall sonos skill, register, let Alexa discover devices and you’re in business! When you add your sonos speakers to the room where you also have an echo device, you don’t have to say the room name, just say play music (for sonos playlist) or play Spotify

Inloggen
Marco

Marco
09 juni 2019 om 12:15

Hoi Marcel, hopelijk weet jij dit ook, maar op één of andere manier, als ik nu iets speel en zeg Alexa pause, dan reageert ze niet terwijl voorheen als ik dat ze, stopte de muziek. Snap er niks van. Dank oh en speel spotify af via de iPad omdat ook al heb ik mijn spotify prem ge-linked, het blijft de melding geven dat Spotify niet ge-linkerd is. Maar goed, dat was ik al gewend, maar dat Alexa nu niet reageert op de commando: Pause blijft vreemd.

Inloggen
Shannon

Shannon
21 juni 2019 om 16:06

Weet iemand hoe ik Spotify kan koppelen? Ik heb de Amazon Alexa gekoppeld aan mijn Sonos systemen, echter het linken van Spotify lijkt niet te werken. Ik kan alleen een keuze maken uit Amazon Music.

Inloggen
Paulina

Paulina
01 oktober 2019 om 15:09

Hoe krijg je het voor elkaar om amazon alexa te krijgen

Inloggen
Frank Kortekaas

Frank Kortekaas
19 november 2019 om 20:12

Het werkt totaal niet en er is nergens een duidelijke handleiding . Ik ben de enigste die de app kan gebruiken ik kan niemand uitnodigen

Inloggen
Huub

Huub
29 mei 2019 om 22:19

Hoe kan ik de Wifi installeren ik heb in Duitsland Echo Dot gekocht en Alexa vraagt om wifi instellingen

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
30 mei 2019 om 10:41

Heb je de Alexa-app? Die helpt je met installeren.

Inloggen
B.Mensink

B.Mensink
24 oktober 2019 om 14:21

zodra ik Alexa heb verbonden via wifiop mijn telefoon schakeld hij de wifi uit op mijn telefoon ik snap dit niet is het ook mogelijk om het via je laptop te doen

Inloggen