Amazon Alexa in Nederland gebruiken – en dit zijn de belangrijkste commando’s

06 april 2018 5 Minuten 0 Reacties
Amazon-Alexa

In dit artikel leggen we je uit hoe je Amazon Alexa in Nederland activeert en gebruik in combinatie met de Sonos One. Ook geven we je de belangrijkste commando's voor Alexa.

2018 is het jaar van de spraakassistenten. We zien ze op steeds meer producten verschijnen, waaronder slimme speakers, receivers, televisies en hoofdtelefoons. Amazon heeft met Alexa één van de betere spraakassistenten in handen, maar in Nederland kun je er nog niet bijzonder veel mee, met name door het gebrek aan ondersteuning voor de Nederlandse taal. Toch is het al mogelijk om Alexa in Nederland te gebruiken, al is het via een omweg en dus in het Engels. In dit artikel leggen we je uit hoe je Amazon Alexa in Nederland activeert en gebruikt in combinatie met de Sonos One.

Sonos One vs Amazon Echo

De hardware van Amazon zelf, en dan hebben we het over de Echo line-up, is officieel nog niet in Nederland te koop. Je kunt de Echo-speakers via een buitenlandse Amazonwinkel reeds aanschaffen en hier gebruiken, maar je kunt ook voor de Sonos One gaan. Deze nieuwe speaker van Sonos biedt vanuit de doos ondersteuning voor spraakassistenten, in eerste instantie voor Alexa. Officieel is deze functie nog niet gelanceerd maar via een omweg kun je Alexa toch al op je Sonos One gebruiken.

Zo gebruik je Alexa in Nederland

Het activeren van Alexa spraakbesturing op de Sonos One vergt enkele eenvoudige stappen;

Maak een Sonos-account aan

Als je de Sonos One installeert en een Sonos-account aanmaakt is het van belang dat je een Amerikaans adres aan je account toevoegt en de taal op Engels zet. Hiermee laten we Sonos denken dat we in de VS zitten. Heb je al een Sonos-account, dan kun je in de instellingen je adres aanpassen.

Maak een Amazon-account aan

Daarnaast is het van belang een Amazon-account op de Amerikaanse of Duitse website van Amazon aan te maken. In die landen wordt de spraakassistent reeds ondersteund. Geef dus een Amerikaans of Duits adres op in je account. Verdere instellingen zijn hier niet nodig.

Download de Amazon Alexa- en Sonos-app

Om Alexa te gebruiken is het nodig de Amazon Alexa-app uit de App Store of Play Store te downloaden. Meld je aan met je Duitse of Amerikaanse Amazon-account en je kunt direct aan de slag. Download ook de Sonos-app en log in met het account dat op het Amerikaanse adres staat. Vervolgens kun je bij ‘Meer’ en ‘Spraakservices’ Amazon Alexa activeren. Volg de stappen op het scherm om je Amazon-account met Sonos te koppelen.

Skills

De laatste stap is het zoeken naar en het activeren van zogenaamde Skills. Middels skills kan Amazon Alexa communiceren met diensten en producten. Zo is het nodig de Sonos Skill op te zoeken en te activeren. Wil je de Philips Hue-verlichting bedienen? Zoek dan naar de Hue Skill. Wil je de Neato stofzuiger bedienen? Zoek dan naar de Neato Skill. Ook kun je in de Amazon Alexa-app streamingdiensten, waaronder Spotify, koppelen.

Nadat je deze stappen doorlopen hebt kun je in het engels communiceren met Alexa. Let wel dat je na het toevoegen van een nieuwe Skill op ‘Discover Devices’ klikt zodat alle gegevens geactualiseerd worden.

Amazon Alexa Commando’s

Je kunt Alexa aanspreken met honderden verschillende commando’s, mede afhankelijk van de gekoppelde Skills. Elke nieuwe Skill kent weer zijn eigen commando’s, die ook bij de betreffende Skill uitgelegd staan. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste en leukste commando’s voor Alexa. Let wel; voor sommige producten (Hue en Nest) heb je waarschijnlijk een Nederlandse naam voor een product, scene of kamer gebruikt. Het is mogelijk dat Alexa die uitspraak niet herkent waardoor je de naam in een engelse variant (living room bijvoorbeeld) moet veranderen.

Timer en alarm

Alexa, set alarm for 7.45am

Alexa, wake me up everyday at 7.45am

Alexa, time four minutes

Alexa, how long is left on the timer

Agenda en reminders

Alexa, what’s on my schedule?

Alexa, what am I doing tomorrow?

Alexa, add an event on my calendar

Alexa, add hair cut to my to do list

Smart home-producten

Alexa, ask Neato to start cleaning (Neato)

Alexa, ask Neato to stop cleaning (Neato)

Alexa, set the living room to 21 degrees (Nest)

Alexa, turn on Living Room lights (Hue)

Alexa, turn on Relax in the Kitchen (Hue)

Alexa, dim the lights to 50% (Hue)

Alexa, play jazz in the kitchten (Sonos)

Alexa, play music from Muse on Spotify (Sonos)

Alexa, set volume to 6 (Sonos)

Weer, nieuws en verkeer

Alexa, what’s the weather in Utrecht?

Alexa, what’s the weather for the next 7 days?

Alexa, what’s the traffic like to Amsterdam?

Alexa, what’s in the news?

Meer

Alexa, tell me about the movie [title].

Alexa, who sings the song [title]?

Alexa, how do you make cheesecake?

Alexa, how many inch is one meter?

Alexa, when did World War Two start?

Alexa, who plays the lead role in [title]?

Alexa, tell me a joke.

Alexa, when am I going to die?

Alexa, this is a dead parrot.

Alexa, give me an Easter egg.

Alexa, beam me up.

Meer informatie

Meer informatie over spraakassistenten als Alexa, Siri en Google Assistant vind je in ons dossier over spraakbesturing.

Reacties (0)