Maakt de politie echt gebruik van de beelden van Ring en Nest?

26 maart 2022 6 Minuten 2 Reacties
Politie

We hebben beveiligingscamera's hangen voor onze veiligheid, maar vaak zitten daar dure abonnementen aan verbonden. Doet de politie wel echt iets met de beelden van Ring of van andere merken camera's?

We drukken steeds minder vaak op een ouderwetse deurbel, want die maakt steeds vaker plaats voor een Ring-videodeurbel, die al voordat je op de knop drukt bewoners op de hoogte stelt van je aanwezigheid. Ze hangen er niet alleen met dat doel, maar ook om eventueel beelden op te nemen van bijvoorbeeld inbrekers of vandalisten. Fijn voor jezelf om te kunnen terugkijken met wie je te maken hebt, maar doet de politie er ook iets mee?

Beelden van Ring

Steeds meer mensen hebben slimme deurbellen en slimme camera’s in en om het huis, van allerlei merken: Ring, Nest, Arlo, Aqara, Eufy, KlikAanKlikUit, Netatmo, enzovoort. Enerzijds om bijvoorbeeld de katten in de gaten te houden, anderzijds om te kunnen zien of er niemand je huis binnendringt. Soms gaan dit soort slimme camera’s gepaard met dure abonnementen, andere zijn gratis. Hoe dan ook, je kunt altijd live kunt meekijken maar ook beelden terugkijken. Maar stel je voor dat er inderdaad wordt ingebroken, kun je dan iets met die beelden naar de politie toe? We vroegen het aan politiewoordvoerder Rob van der Veen.

Deel alleen beelden met de politie

“Wij kunnen de beelden die worden geschoten wanneer er wordt ingebroken zeker gebruiken. Ofwel om de modus operandi te zien, het postuur, de kleding, de loop- of rijrichting en natuurlijk ter vaststelling van de identiteit.” Kortom, de beelden zijn zeker waardevol voor de politie, waardoor het dus op dat gebied een goed idee is om te kiezen voor een videodeurbel.

Als je inderdaad aangifte moet doen van de inbraak, wat vaak op het bureau gebeurt, dan gaat de politie als volgt te werk om de beelden te kunnen bekijken. “We krijgen die beelden ter beschikking gesteld en wij nemen die dan officieel in beslag en kunnen ze dan gebruiken. Als er een herkenning mogelijk is dan moeten wij die beelden in eerste instantie beschikbaar stellen aan de politiemensen van onze Eenheid. Vaak is er dan al een herkenning en weten we wie de verdachte is. Die kan dan op last van een officier van justitie buiten heterdaad aangehouden worden.”

Als er intern geen herkenning is, dan kunnen de beelden worden ingezet in het kader van opsporingscommunicatie. Dan komen ze bijvoorbeeld in het programma Opsporing Verzocht. Ook plaatst de politie ze dan op haar socials. Rob voegt eraan toe: “Het is heel belangrijk dat mensen niet zelf beelden gaan plaatsen van verdachten. Dit zou namelijk in het voordeel van de verdachten kunnen zijn, omdat de rechter een lagere straf gaat geven omdat de privacy van de verdachte in het geding is. De politie mag in opdracht van een officier van justitie beelden vrijgeven ten behoeve van opsporingscommunicatie en dat heeft geen invloed op een straf of vonnis.”

Wat je zelf kunt doen

Hoe boos je ook bent, hoezeer je ook het gevoel hebt dat je onrecht is aangedaan en hoe graag je ook snel de persoon wil ‘pakken’, het is dus uiteindelijk beter om het politiewerk over te laten aan de politie. Wat je wel zelf kunt doen, dat is naar de buren gaan om te kijken of zij ook slimme camera’s hebben die eventueel beelden hebben opgepikt. Alle camerabeelden die verband houden met een misdrijf kunnen namelijk worden gebruikt. Soms gaat de politie hier zelf achteraan, maar dat is vaak bij ernstige zaken zoals moord- en doodslag. Bij een kleiner incident komt de politie er vaak zelf niet aan toe, geeft de woordvoerder aan.

Tot slot heeft de politie nog wat tips inzake de camerabeelden. “Respecteer de privacy van de omwonenden. Dus geen camera aan de gevel hangen waarmee je ook de tuin van de buren in de gaten kan houden. Vanaf of naast de voordeur een deurbelcamera plaatsen die ook een gedeelte van de straat in beeld brengt, dat kan gewoon. Hoe meer mensen dat hebben des te meer kans op goede beelden van de verdachte(n).” Zie je zelf een verdachte situatie, bel dan direct 112, geef de situatie door en maak foto’s en filmpjes van de situatie, want de politie kan die dus goed gebruiken in onderzoek dat uiteindelijk veel mensen kan helpen. 

Beelden opeisen

Niet iedereen vindt het een even prettig idee dat de politie beelden in beslag kan nemen. In de Verenigde Staten zou de politie beelden sowieso kunnen opeisen: Ring schijnt zelfs een samenwerking met de politie aldaar te hebben om beelden snel en makkelijk te leveren. In Nederland werkt dat niet zo. De politiewoordvoerder: “Wij nemen alleen beelden in beslag als er een misdrijf op te zien zou kunnen zijn. Als er geen aanleiding is met betrekking tot een misdrijf, dan hebben we daar geen aanleiding toe.”

Ring heeft naar aanleiding van dit artikel contact opgenomen en geeft aan: “Ring geeft de politie geen toegang tot camera’s, apparaten, apparaatlocaties of livestreams van gebruikers. De politie in Europa heeft alleen toegang tot video-opnames van klanten als een klant een Ring Protect Plan heeft en ervoor kiest om de opnames te downloaden en te delen. Ring Protect-abonnementen slaan video’s maximaal 30 dagen op, waarna ze worden verwijderd en niet kunnen worden hersteld. Klanten hebben volledige controle over de informatie die ze willen delen.”

Het gaat verder: “In de VS is de enige manier waarop openbare veiligheidsinstanties beelden kunnen opvragen via de Public Safety Service op de Neighbours-app, via de Request for Assistance Post. We hebben een speciaal moderatieteam dat elke aanvraag voor Hulpverzoeken beoordeelt om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan onze richtlijnen voordat ze worden gepubliceerd op de Neighbours-app. Net als elk ander bedrijf kan Ring wetshandhavingsverzoeken ontvangen, zoals bevelschriften, en we beoordelen deze verzoeken zorgvuldig. De richtlijnen voor wetshandhaving van Ring beschrijven ons proces voor het ontvangen en verwerken van informatieverzoeken van wetshandhavingsinstanties.”

Meer informatie

Heb je nog geen slimme camera, maar wil je er eentje aanschaffen? Lees dan onze gids voor het kopen van een slimme camera. Nieuwsgierig welke binnencamera’s wij aanraden? Je vindt de beste slimme binnencamera’s hier. Twijfel je of je al dan niet moet kiezen voor een abonnement? We zetten in ons artikel over de voor- en nadelen van abonnementen bij slimme camera’s uiteen wat je hier ongeveer bij kunt verwachten.

Met dank aan de politie Amsterdam voor haar medewerking.

Reacties (2)