Een elektrische tandenborstel of een slimme tandenborstel? Het is een keuze die je maakt, maar die houdt meer in dan alleen een poetscoach.
Je kunt alles in je huis slim maken, maar meestal zijn dat wel apparaten die je toch ietwat op afstand houdt. Dat geldt niet voor de tandenborstel. Waarom zou je kiezen voor een slimme tandenborstel en wat kun je er precies mee?
Het verschil tussen een gewone tandenborstel en een elektrische tandenborstel is duidelijk: met een elektrische tandenborstel wordt over het algemeen nog beter opgetreden tegen tandplak, tandvleesproblemen en voorkom je gaatjes. Bovendien hoef je een elektrische tandenborstel niet heen en weer te bewegen, want door de vibratie en rotaties wordt dat gedeelte al vanzelf gedaan. Je hoeft alleen rustig van tand naar tand en van kies naar kies te bewegen om hem zijn werk te laten doen. Geen wonder dus dat tandartsen vaak elektrische tandenborstels aanraden.
Slimme tandenborstel
Een product dat van zichzelf al zo goed werkt lijkt verder geen verbeteringen nodig te hebben, maar toch kunnen slimme tandenborstels veel voor je betekenen. Zo kunnen ze door middel van een app meer informatie geven over je tandenpoetsvaardigheden. Dankzij de verbinding kun je in de app precies zien waar je nog niet bent geweest met je tandenborstel, maar ook of je misschien te hard op de borstel duwt, wat funest kan zijn voor je tandvlees.
Slimme tandenborstels zijn dan ook vaak voorzien van sensoren waarmee alle delen van de mond in kaart worden gebracht. Zelfs als je een hekel hebt aan tandenpoetsen, dan kan het met behulp van een app beter worden. Juist omdat je mond in meerdere gedeelten wordt verdeeld, spreekt de app de verzamelaar in je aan en wil je volledig gestructureerd alle delen van de mond evenveel aandacht geven. Vaak zijn er ook ‘brush coaches’ aanwezig, waarbij de app je vertelt waar je moet poetsen: dan hoef je verder niet zelf te bedenken waar je al bent geweest en kun je gewoon doen wat de app je vertelt dat je moet doen. Dankzij de timer hoef je ook de tijd niet in de gaten te houden, want dat doet de app voor je.
Review: Oral-B iO – de slimste elektrische tandenborstel van het moment
31.000 vibraties
Een voorbeeld van een app die je helpt tegen tandplak te vechten is Colgate Plaqless Pro, die dankzij de plakdetector laat weten of je wel alle plak goed hebt verwijderd. Elke poetsbeurt weer wijst hij je dankzij zijn licht aan de onderkant van de borstel op plekken waar nog plak zit, oftewel: waar je nog etensresten en bacteriën hebt zitten, zodat je die alsnog kunt wegpoetsen. Zit er plak? Dan is het licht blauw, maar heb je het goed verwijderd, dan kleurt het wit. Iets wat we nog niet bij andere slimme tandenborstels hebben gezien. Natuurlijk moet hier de kanttekening gemaakt worden dat de tandenborstel niet daadwerkelijk ziet waar plak zit maar vooral kijkt naar welke plekken in de mond je overgeslagen hebt. Daarbij is het ook goed om te weten dat Colgate deze app en bijbehorende tandenborstel nog altijd niet uitgebracht heeft.
Oral-B heeft zijn app en iO tandenborstel wel uitgebracht en doet in de basis hetzelfde. Die van Oral-B iO stelt je ook vragen, om zo tot een beter advies te komen over het poetsen. Deze slimme tandenborstel heeft ook als slimmigheidje dat hij dankzij magnetische werking een stillere motor heeft. In het verlengde daarvan zijn slimme tandenborstels vaak beter qua vibraties, maar dat komt natuurlijk ook omdat de slimme modellen tegelijkertijd de premium, beste modellen zijn. Een gemiddelde elektrische tandenborstel haalt over het algemeen 2.500 tot 7.500 vibraties per minuut, terwijl bijvoorbeeld de slimme tandenborstel van Xiaomi 31.000 vibraties per minuut haalt. Maar let wel: het gaat in dit geval om vibraties en bij een gewone elektrische tandenborstel gaat het vaak om een roterende beweging.
Motivatie door de slimme tandenborstel
Niet alle tandartsen zijn te spreken over slimme tandenborstels, omdat het uiteindelijk ook gaat om de persoon die zijn tanden poetst en niet alleen om de gimmick van het slim tandenpoetsen. Bovendien zien sommige tandartsen liever dat mensen investeren in bijvoorbeeld een Waterpik in plaats van dat ze veel geld uitgeven voor een tandenborstel die volgens hen ook zonder slimme mogelijkheden prima dienst doet voor je tanden en kiezen. Toch kunnen slimme tandenborstel wel degelijk motiveren om grondiger te poetsen. Zo kan bijvoorbeeld de Philips Sonicare FlexCare Platinum Connected-tandenborstel goed aangeven via animaties hoe je moet bewegen om alle plekjes langs te gaan en plak te elimineren. Het belangrijkste doel van slimme tandenborstels is dan ook gebruikers bekend maken met hoe je optimaal poetst, het motiveren om langer en/of beter te poetsen, en ook om meer aandacht aan de tanden te besteden over een langere periode. In dat opzicht kan een slimme tandenborstel je beter helpen dan eenmaal per half jaar een bezoek aan de tandarts.
Ook hebben we een tijdje geleden de Philips Sonicare DiamondClean getest. Hij poetst perfect, het design is strak en modern, de accessoires zijn fraai en handig, en er zijn voldoende instellingsmogelijkheden om het poetsen naar eigen wens af te stellen. Alleen maar positief dus. Maar, op het gebied van slimme functies valt dit model erg tegen. Het loont zich dus ook om vooraf te onderzoeken welke slimme tandenborstels daadwerkelijk slimme functies bieden waar je iets aan hebt. Lees sowieso onze reviews van slimme tandenborstels eens door om erachter te komen hoe ze precies werken, of ze werken en wat je er precies aan hebt.
Reacties (0)