Smarthome Beoordeling 7.0

Review: Philips Sonicare DiamondClean 9000 (HX9911)

21 maart 2020 + 10 minuten 0 Reacties
philips-sonicare-new

Niet alleen de verlichting, verwarming en de deurbel worden alsmaar slimmer, ook op het gebied van persoonlijke verzorging voegen fabrikanten steeds slimme functies aan producten toe. Philips heeft inmiddels meerdere slimme tandenborstels in het assortiment en in deze review kijken we naar het nieuwste model: de Sonicare DiamondClean 9000.

Wat is de Philips Sonicare DiamondClean 9000?

De Philips Sonicare DiamondClean 9000 (HX9911) is een slimme, elektrische tandenborstel die je middels een app kunt verbinden met je smartphone. In de app kun je zien hoevaak je gepoetst hebt en of je goed gepoetst hebt. Daarnaast is het ook nog eens een luxe tandenborstel, met diverse handige accessoires, een modern en stijlvol design en natuurlijk de bekende techniek die Philips gebruikt voor zijn elektrische tandenborstels. Dit model, de Sonicare DiamondClean 9000 (HX9911), heeft een adviesprijs van 219 euro maar is inmiddels voor iets minder dan 200 euro te koop. Het is overigens niet de allerslimste tandenborstel in de line-up van Philips. Dat is de Sonicare DiamondClean Smart. Waar de verschillen inzitten bespreken we verderop in deze review.

Design en accessoires

Wat meteen opvalt wanneer we de Sonicare DiamondClean 9000 (HX9911) uit de verpakking halen is de premium kwaliteit die de tandenborstel zelf en ook de accessoires uitstralen. We hebben de zwarte variant, voorzien van een matzwarte behuizing, een bronzen logo en witte leds. Deze combinatie geeft de tandenborstel een zeer luxe uitstraling mee. Daarbij voelt het apparaat hoogwaardig aan.

Datzelfde geldt voor de accessoires, en het is duidelijk dat Philips hier wat extra aandacht aan heeft besteed. De tandenborstel wordt namelijk geleverd met een net zo strak vormgegeven etui waarin tandenborstel en opzetborstels vervoerd kunnen worden. Ideaal is ook dat er een usb-kabel in verwerkt zit waarmee je de tandenborstel onderweg – in de etui – eenvoudig op kunt laden. Voor thuis levert Philips een fraai glas mee waarin de tandenborstel geplaatst kan worden. Onder het glas plaats je de draadloze lader waardoor de tandenborstel automatisch opgeladen wordt als je deze in het glas plaatst. Dit zorgt er niet alleen voor dat je je kastje of badkamermeubel schoon houdt, het ziet er ook nog eens chique uit.

Advertentie

Kijkend naar het design, de afwerking en de accessoires is het duidelijk dat we te maken hebben met een ‘high-end tandenborstel’ – als dat een ding is in de wereld van de tandenborstels. Het is in ieder geval een tandenborstel die gezien mag worden en het is een eerste stap om de prijs van zo’n 200 euro te verantwoorden.

Installatie en instellingen

Om de Sonicare DiamondClean 9000 (HX9911) te koppelen met  je smartphone moet je de gratis Sonicare-app op je smartphone installeren en de bluetooth-verbinding aanzetten. De rest is een eitje: de smartphone vindt de tandenborstel snel en binnen enkele seconden zie je het apparaat terug in de app. De app ziet meteen welke tandenborstel je hebt en ziet zelfs welke opzetborstels je gebruikt.

Een klein minpuntje is dat het verplicht is een account aan te maken en je wordt ook grotendeels verplicht informatie met Philips te delen om alle functies te kunnen gebruiken. Dat is niet meer echt van deze tijd natuurlijk. Ook zonder account zou de tandenborstel prima bruikbaar moeten zijn. Ook een puntje van kritiek is dat de locatievoorzieningen voor de app altijd aan moeten staan. De tandenborstel en app proberen elkaar namelijk meerdere malen per dag te vinden om te synchroniseren. Volgens Philips werkt het alleen op deze manier goed, maar ons lijkt dat je ook zonder deze instelling prima een verbinding tussen smartphone en app kunt leggen om te synchroniseren.

Laten we beginnen met de instellingen van de app zelf, en meteen kunnen we daarbij al zeggen dat het een hele minimalistische app is. Zodra je de app opent kom je in het ‘Vooruitgang’ scherm. Hier zie je alle informatie over je poetsbeurten, waaronder het gemiddelde aantal poetsbeurten per dag, het gemiddelde aantal minuten per keer en of je te hard gedrukt hebt tijdens het poetsen. Scroll je verder naar beneden dan zie je die gegevens per dag voor de laatste week uiteengezet. En eigenlijk is dit alle ‘slimme’ informatie die je te zien krijgt.

De tab ‘Extra’ geeft je de mogelijkheid om een rapport uit te draaien voor je tandarts, je afspraken met de tandarts te bekijken en je kunt er nieuwe opzetborstels en accessoires voor je tandenborstel kopen. Via het icoontje links bovenin kom je in het menu. hiermee krijg je toegang tot verschillende pagina’s, waaronder de status van je opzetborstel (met resterende sessies voor vervanging) en de producten die je gekoppeld hebt. Weinig spannends dus. Tot slot heb je rechts bovenin de ‘Poets’ knop waarmee je direct naar de tandenborstel kunt laten zoeken en kunt gaan poetsen. Echter, je kunt ook gewoon de tandenborstel zelf oppakken en gaan poetsen.

De tandenborstel zelf heeft wat meer mogelijkheden. Zo kun je via een knop op de voorzijde de snelheid/intensiteit van het bewegen bepalen, in drie niveaus. Daarnaast kun je daaronder uit vier poetsmodi kiezen. Aangezien de tandenborstel herkent welke opzetborstel je gebruikt wordt hier de poetsmodus automatisch op aangepast, maar deze kun je zelf ook weer wijzigen. Tot slot begint de tandenborstel automatisch afwisselend te vibreren wanneer je te hard drukt, dus dit voel je ook direct en je ziet het niet alleen in de app. En, je ziet middels een led op de tandenborstel zelf wanneer de opzetborstel vervangen moet worden.

Gebruik

Als er één ding is dat een tandenborstel goed moet doen is het natuurlijk poetsen, dus om te beginnen focussen we ons op de normale functionaliteit van deze Sonicare DiamondClean 9000 (HX9911). Gelukkig is het poetsen met deze elektrische tandenborstel een verademing, en we kunnen zelfs stellen dat het de beste tandenborstel is waar we tot nu toe mee gepoetst hebben. De tandenborstel poetst grondig, heeft fijne instellingsmogelijkheden om het poetsen naar eigen wens af te stellen, ligt fijn in de hand en kan handig weggezet en tegelijkertijd opgeladen worden. Ook is de tandenborstel snel opgeladen, kun je er lang mee vooruit en kun je hem makkelijk schoonhouden. Let wel op dat er speciale opzetborstel zijn voor de slimme tandenborstels van Philips, te herkennen aan een soort wifi-icoontje op de opzetborstel. Wanneer je deze kiest herkent de tandenborstel (en ook de app) zelf welke opzetborstel je gebruikt en stelt hierop de juiste modus in. Tijdens het poetsen kun je van modus of intensiteit veranderen en ook geeft de tandenborstel middels vibraties duidelijk aan wanneer je te hard drukt.

Als we kijken naar het gebruik van de slimme functies dan valt het wat tegen, zeker als we het vergelijken met de DiamondClean Smart en concurrerende tandenborstels zoals de Oral-B Genius X. Beide toestellen hebben veel meer slimme en handige mogelijkheden, waaronder het in real-time meekijken met de poetsbeurt om zo te zien of je alle hoeken van de mond gehad hebt. De Sonicare DiamondClean 9000 (HX9911) is eigenlijk niet eens slim te noemen, want het enige dat je te zien krijg is het aantal poetsbeurten per dag, de tijd die je eraan besteed hebt en of je te hard gedrukt hebt. Dit krijg je in de app bij ‘Vooruitgang’ te zien en elke week krijg je een volledig rapport met al deze informatie. Hier en daar verschijnt een tip om beter te poetsen, maar daarmee is ook alles gezegd.

En wellicht belangrijker is dat de tandenborstel de informatie die hij vergaart niet altijd even goed gebruikt of weergeeft. Zo wordt het te hard drukken tijdens het poetsen alleen getoond in de app wanneer je dit voor een lange periode – bijna de hele poetsbeurt – doet. Doe je dit alleen in bepaalde gebieden dan lijkt er niets aan de hand, afgezien van het feit dat de tandenborstel zelf een melding maakt door afwijkend te vibreren. Ook werden poetsbeurten in ons geval veel te vaak niet opgeslagen en/of gesynchroniseerd, al was dat na een update van de app ineens opgelost. De tandenborstel moet twee weken aan poetsbeurten zelf op kunnen slaan, en dan is nu, na de update, bij ons ook het geval. Tot slot bepaalt de tandenborstel (en app) hoe lang je poetst. We snappen dat een minimale duur van 2 minuten aangegeven wordt, maar als ik langer dan die 2 minuten wil poetsen zou dat ook moeten kunnen. De tandenborstel en app stoppen dan echter de poetsbeurt en die seconden die je extra poetst worden gezien als een extra (en dan vaak te korte) poetsbeurt. Niet handig. Wat wel goed werkt is het herkennen van de opzetborstel, het onthouden van de gekozen modus en het registreren van het aantal poetsbeurten voor het vervangen van de borstel.

Al met al maakt de Sonicare DiamondClean 9000 (HX9911) te weinig gebruik van de slimme mogelijkheden die premium tandenborstels vandaag de dag kunnen bieden, zeker als we naar de prijs en concurrentie kijken. De Sonicare DiamondClean Smart biedt veel meer inzichten en een realtime weergave van de poetsbeurt, en ook de Oral-B Genius X geeft je veel meer informatie en adviezen tijdens en na het poetsen.

Advertentie

Conclusie

De Philips Sonicare DiamondClean 9000 (HX9911) is in de basis een zeer goede, premium tandenborstel. Hij poetst perfect, het design is strak en modern, de accessoires zijn fraai en handig, en er zijn voldoende instellingsmogelijkheden om het poetsen naar eigen wens af te stellen. Alleen maar positief dus. Maar, op het gebied van slimme functies valt dit model erg tegen. Er is te weinig informatie die je op een slimme manier beter laat poetsen en de informatie die wel vergaard moet worden wordt soms niet opgeslagen. Voor de app en de gekoppelde slimme mogelijkheden betaal je een premium en dat is het wat ons betreft niet waard. Er zijn tandenborstels die voor minder geld veel meer (en betere) slimme mogelijkheden bieden. Ben je dus op zoek naar een echt slimme tandenborstel dan raden we je aan verder te kijken. Wil je echter simpelweg een goede, premium tandenborstel dan is de Philips Sonicare DiamondClean 9000 (HX9911) het overwegen waard.

7.0
1341215

Beoordeling
Philips Sonicare DiamondClean 9000

Pluspunten
  • Premium design en afwerking
  • Handige, fraaie accessoires
  • Poetst zeer goed
Minpunten
  • Maar weinig echt slimme functies
  • Poetsbeurten worden vaak niet correct opgeslagen
  • Premium prijs voor slimme functies

Beoordeling Philips Sonicare DiamondClean 9000

De Philips Sonicare DiamondClean 9000 (HX9911) is in de basis een zeer goede, premium tandenborstel. Hij poetst perfect, het design is strak en modern, de accessoires zijn fraai en handig, en er zijn voldoende instellingsmogelijkheden om het poetsen naar eigen wens af te stellen. Alleen maar positief dus. Maar, op het gebied van slimme functies valt dit model erg tegen. Er is te weinig informatie die je op een slimme manier beter laat poetsen en de informatie die wel vergaard moet worden wordt soms niet opgeslagen.

Prijsvergelijker Philips Sonicare DiamondClean 9000

Reacties (0)