De Sony Xperia 5 III (lees: Sony Xperia 5 Mark 3) is het laatste toestel uit de 'Mark 3'-serie die we nog niet onder de loep hebben genomen. Het toestel is net wat minder geavanceerd dan het vlaggenschip de Xperia 1 III, maar is wel vele malen vlotter dan de 10 III. In deze review vertellen we je waarom de Sony Xperia 5 III van 999 euro het beste toestel uit de Mark 3-serie is.
Inhoudsopgave
- Specificaties - uitstekende specificaties in een kleine behuizing
- Design - lang en smal
- Display en geluid - prima in orde
- Accuduur - fantastische batterijduur
- Camera's - veelzijdig camerasysteem voor de echte fotograaf
- Software - vrij kale Android 11-versie met teveel voorgeïnstalleerde apps
- Prestaties en in gebruik - prima in orde
- Conclusie
Specificaties - uitstekende specificaties in een kleine behuizing
Sony Xperia 5 III | |
---|---|
Scherm | 6,1-inch, 2.520 bij 1.080 pixels, oled, 120Hz |
Besturingssysteem | Android 11 |
Processor | Qualcomm Snapdragon 888 |
RAM | 8 GB |
Opslaggeheugen | 128 GB / 256 GB |
SD | Ja |
Dual-sim | Ja |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
5G | Ja |
Bluetooth | Ja, 5.2 |
NFC | Ja |
Camera’s | 12 megapixel, 12 megapixel, 12 megapixel, 8 megapixel voor |
Accu | 4.500 mAh Lithium Polymer |
De Sony Xperia 5 III heeft vrijwel identieke specificaties als de Sony Xperia 1 III, maar verschilt op een aantal punten. Zo is het beeldscherm iets kleiner. Geen 4k-oled van 6,5-inch, maar een oled-scherm van 6,1-inch in een FHD+-resolutie van 2.520 bij 1.080 pixels. De beeldverhouding van 21:9 en de verversingssnelheid van 120Hz zijn hier ook aanwezig. Aan boord vinden we de snelle Qualcomm Snapdragon 888, 8 GB werkgeheugen en 128 GB of 256 GB opslaggeheugen. De batterij is met 4.500 mAh wederom identiek, maar het draadloos opladen mist op de Xperia 5 III.
Qua camera’s vinden we drie camera’s aan de achterkant. Deze zijn identiek aan het vlaggenschip met een drievoudige camera van 12-megapixel aan de achterzijde en 8-megapixel aan de voorkant. Wel mist de 3d ToF-sensor van de Xperia 1 III. Het toestel heeft ruimte voor een micro-sd-kaart, 3,5mm-koptelefoonaansluiting, wifi 6, 5g en beschikt over stereospeakers.
Design - lang en smal
Het design van de Sony Xperia 5 III is zoals we de afgelopen jaren van Sony gewend zijn. Een lang en smal scherm met een beeldverhouding van 21:9 dat gebouwd is als een tank. De schermranden lijken wel iets groter in vergelijking met het echte vlaggenschip, maar dat is niet echt storend. Het is eigenlijk even weer wennen om een smartphone van 6,1-inch in handen te hebben, na al die grote smartphones van meer dan 6,5-inch van de laatste tijd. Het toestel heeft Gorilla Glass 6 aan de voorkant en achterkant en een aluminium frame. Het glas glimt erover en het toestel is zo glad dat het spontaan van de tafel af zal glijden. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Het toestel is stof- en waterafstotend. En, heel fijn, er is een notificatieledje.
Onderop het toestel vinden we de usb-c-aansluiting, rechts van onder naar boven de fysieke sluiterknop, een Google Assistant-knop, de aan/uit-knop dat tevens dienst doet als vingerafdruksensor met vervolgens de volumeknoppen. Bovenop zit een 3,5mm-koptelefoonaansluiting terwijl je links je in de trede twee simkaarten of een simkaart en micro-sd-kaart kunt plaatsen. Achterop vinden we de cameramodule in de linkerbovenhoek.
Display en geluid - prima in orde
De Sony Xperia 5 III beschikt niet over een oled 4k-scherm als de Sony Xperia 1 III. Is dat erg? Helemaal niet, want ook het oled-scherm van 6,1-inch in een FHD+-resolutie van 2.520 bij 1.080 pixels ziet er uitstekend uit. Eigenlijk zie je met het blote oog helemaal geen verschil. Een 4k-resolutie is leuk, maar op een klein smartphonescherm is dat echt niet nodig. Het display heeft verder wel dezelfde trekjes als op de Xperia 1 III. Het is een fijn en kleurrijk scherm en geeft zeer natuurlijke kleuren weer. Ook een verversingssnelheid van 120 Hz wordt ondersteund. Het scherm is wel vrij donker. Het is persoonlijk of je daar last van hebt. In het zonlicht heb ik er geen problemen mee, maar veel mensen zullen het scherm toch te donker vinden wanneer het toestel buiten in de felle zon gebruikt gaat worden. De foto hierboven geeft een goede kijk op het scherm in fel zonlicht. Wel een nadeel, maar dat telt niet alleen voor fel zonlicht. Het scherm spiegelt heel veel.
De Sony Xperia 5 III beschikt over stereospeakers (een speaker aan de bovenkant en een speaker aan de onderkant). Net als bij de Sony Xperia 1 III is het geluid prima in orde waarbij het geluid met name dynamischer en helderder klinkt met een breder geluidsspectrum. Dolby Atmos is beschikbaar en in combinatie met je koptelefoon kun je genieten van 360 Spatial Sound en DSEE Ultimate voor het opschalen van gecomprimeerde muziek.
Accuduur - fantastische batterijduur
De Sony Xperia 5 III beschikt over een batterij van 4.500 mAh. Dankzij het kleinere scherm en de lagere resolutie gaat de batterij op dit toestel veel langer mee dan op de Xperia 1 III. Je komt er de dag gemakkelijk mee door en ook dag twee zul je wellicht voor een groot deel wel gaan halen. Ook standby is het ongelooflijk hoe zuinig de batterij eigenlijk is. Na een nachtje slapen was de batterij maar voor 1 procent omlaag gegaan. Opladen gaat nog steeds een beetje ‘op z’n Sony’s’, want met 30W is dat niet zo vlot als bij andere merken. De batterij van 0 tot 50% opladen duurt ongeveer een half uur. Draadloos opladen mist op dit toestel in tegenstelling tot de grote broer en dat is wel een minpuntje.
Camera's - veelzijdig camerasysteem voor de echte fotograaf
Qua camera’s hoef je feitelijk geen concessies te doen. De Sony Xperia 5 III beschikt over een hoofdcamera van twaalf megapixel (24 mm, f/1.7), een ultragroothoekcamera van twaalf megapixel (16 mm, f/2.2) en een variabele telelens (12 megapixel) met brandpuntafstanden van 70 mm (f/2.3) en 105 mm (f/2.8), dat gezien kan worden als het technische hoogstandje van dit toestel. Precies dezelfde camera’s en mogelijkheden als de Sony Xperia 1 III dus. Op één klein puntje na dan. De 3D ToF-sensor ontbreekt die veelal bij het inschatten van de diepte gebruikt wordt. Ga je dat merken in de praktijk? Wij in ieder geval niet. Voorop hebben we dezelfde selfiecamera van acht megapixel als op de Xperia 1 III. En dat is helaas wel een zeer matige camera die alleen bij voldoende licht nog enigszins fatsoenlijke foto’s weet te maken. Gelukkig geldt dat niet voor de camera’s achterop.
Smartphones van Sony staan bekend om traditioneel cameragebruik. Geen fancy filters en kunstmatige intelligentie met verzadigde kleuren, maar natuurlijke kleuren en de tijd nemen voor een foto. De Sony Xperia 5 III is dan ook niet echt een ‘point-and-click’-toestel. Er is wel een Basic-modus, maar voor de betere resultaten duik je de Photography Pro (met interface van de Sony Alpha-spiegelreflexcamera’s) en Cinema Pro-apps in. Je kan hier automatisch foto’s en video’s in maken, maar de echte fotograaf past zelf de instellingen als witbalans, sluitersnelheid en iso-waardes aan voor de beste resultaten.
Het toestel beschikt over een fysieke sluiterknop en dat is erg handig. Druk je deze half in, dan treedt de autofocus in werking. Bij helemaal indrukken wordt de foto gemaakt. Net als op de grote broer is ook hier de verbeterde realtime autofocus, verbeterde eye-tracking en object-tracking aanwezig. Ook de snelle burstmodus is terug. De Sony Xperia 5 III kan prachtige en natuurlijke foto’s maken, maar doet dat met name in handen van een fanatieke (hobby-)fotograaf die weet wat hij of zij aan het doen is. Zoek je met name een smartphone met camera voor je Instagram-feed? Dan is dit niet het toestel voor jou.
Software - vrij kale Android 11-versie met teveel voorgeïnstalleerde apps
Sony staat bekend om de schone Android-ervaring. Je hebt gewoon Android 11 tot je beschikking zonder een allesoverheersende softwareschil. Dat gezegd hebbende is niet alles koek en ei. Sony heeft er bij dit toestel voor gekozen om allerlei games vooraf te installeren. Call of Duty, Asphalt 9, Astro Shooter en meer. Dat is wel een beetje jammer, want als wij games willen spelen op een smartphone, dan kunnen we dit ook heel goed zelf downloaden. Gelukkig kun je deze games snel weer verwijderen.
Zoals gezegd is het een hele schone Android-ervaring. Zelfs zo schoon, dat je standaard eigenlijk niet eens een galerij-app voor je foto’s tot je beschikking hebt. Sony gebruikt Google Foto’s, maar dat is niet ideaal. Gelukkig is een nieuwe galerij-app zo gedownload vanuit de Play Store. Verder heb je een applade tot je beschikking, kun je kiezen uit de drie icoontjes of navigeren met gebaren en heb je een zijbalk tot je beschikking met snelfuncties. Deze zijbalk kun je indien gewenst ook helemaal uitschakelen. Op de software-ervaring van de Sony Xperia 5 III hebben we vrij weinig aan te merken. Het is schoon, snel, overzichtelijk en zonder teveel overbodige poespas. Afgezien van de voorgeïnstalleerde games dan.
Prestaties en in gebruik - prima in orde
De afgelopen weken hebben we de Sony Xperia 5 III kunnen gebruiken en tevens vergeleken met andere toestellen binnen de serie. De andere toestellen in de ‘Mark 3′-serie deden niet heel veel fout, maar waren ook geen uitblinkers. De Sony Xperia 5 III is dan ook het beste toestel binnen de serie, ook al is het niet perfect. Het toestel wordt bijvoorbeeld erg warm tijdens het spelen van veeleisende games, net als de grote broer. Iets wat nog altijd niet opgelost lijkt te worden met updates. Daar hebben echter meer smartphones last van met een Snapdragon 888 aan boord. Hoe dan ook, de snelle hardware zorgt er wel voor dat dit toestel in theorie alles kan wat je er maar mee wil doen.
Het kleine formaat van het toestel ligt goed in de hand, maar de afwerking is niet overal even goed. Zo werkt de vingerafdruksensor op de aan/uit-knop niet zo goed als op het duurdere vlaggenschip. Ook de bijbehorende haptische feedback bij het ontgrendelen voelt wat goedkoop en niet echt fijn. De meeste tijd werkt de sensor wel, maar je zult af en toe wat vaker moeten proberen. De volumeknoppen zijn juist weer vrij klein en hadden iets groter gemogen. Het design met 21:9-scherm is wellicht niet voor iedereen, maar het toestel is ten opzichte van vorig jaar nauwelijks verschillend. Op het eerste oog lijkt het qua design identiek te zijn. Een beetje vernieuwing zou niet verkeerd zijn bij een toestel voor een premium prijs. Het toestel mag dan wel een stukje goedkoper zijn dan de 1.299 euro van de Sony Xperia 1 III, alsnog is 999 euro veel geld. Eigenlijk vinden we dit toestel dan ook net te duur.
Het draadloos opladen zal niet iedereen missen, maar persoonlijk gebruik ik dat dagelijks op kantoor. Dat kan dus niet bij dit toestel. Voor 999 euro is dit toch een functie die wel aanwezig had moeten zijn. Het opladen zelf gaat niet erg vlot. Je bent toch meer dan een uur bezig. De software is behoorlijk clean, afgezien van de voorgeïnstalleerde games, maar is soms weer te schoon. Een simpele galerij-app voor je foto’s had er wel op mogen staan. Het zijn wellicht kleine dingetjes, maar wel iets om rekening mee te houden.
Daar tegenover staat de snelste hardware van dit moment, uitstekende camera’s, een fantastisch scherm die je het 4k-scherm van de grote broer absoluut niet laat missen, uitstekend geluid via de speakers en volop mogelijkheden voor je koptelefoon. Ondanks dat de batterij net zo groot is op de grote broer is dit toestel veel minder veeleisend. De batterij is dan ook zeker niet leeg aan het einde van de dag en weet indrukwekkende prestaties neer te zetten.
Conclusie
De Sony Xperia 5 III kunnen we eigenlijk omschrijven als een kleinere versie van de veel duurdere Sony Xperia 1 III. Je krijgt dezelfde snelle hardware en camera’s, maar dan in een compacter formaat. Je mist het 4k-scherm, de 3D ToF-sensor en het draadloos opladen, maar verder is dit gewoon een beest van een telefoon dat je voor 300 euro minder kunt aanschaffen dan de Sony Xperia 1 III.
Waar de Sony Xperia 10 III qua hardware eigenlijk te traag is en de Sony Xperia 1 III simpelweg te duur, daar is de Sony Xperia 5 III het beste toestel uit de ‘Mark 3’-serie. Toegegeven, 999 euro is veel geld, maar daar krijg je een uitstekend toestel voor terug.
Beoordeling
Sony Xperia 5 III
- Snelle hardware
- Prima beeldscherm
- Veelzijdig camerasysteem
- Uitstekend geluid
- Batterij gaat lang mee
- Eén van de weinige compacte smartphones van dit moment
- Nog steeds een dure smartphone
- Geen draadloos opladen
- Wordt wederom vrij warm bij spelen van games
- Design heeft een update nodig
Beoordeling Sony Xperia 5 III
De Sony Xperia 5 III kunnen we eigenlijk omschrijven als een kleinere versie van de veel duurdere Sony Xperia 1 III. Je krijgt dezelfde snelle hardware en camera's, maar dan in een compacter formaat. Je mist het 4k-scherm, de 3D ToF-sensor en het draadloos opladen, maar verder is dit gewoon een beest van een telefoon dat je voor 300 euro minder kunt aanschaffen dan de Sony Xperia 1 III.
Waar de Sony Xperia 10 III qua hardware eigenlijk te traag is en de Sony Xperia 1 III simpelweg te duur, daar is de Sony Xperia 5 III het beste toestel uit de 'Mark 3'-serie. Toegegeven, 999 euro is veel geld, maar daar krijg je een uitstekend toestel voor terug.
Reacties (0)