Review: Sony Xperia 10 III schiet net tekort, maar doet weinig fout

30 juni 2021 9 Minuten 0 Reacties
sony-xperia-10-iii-foto-1

Met een nieuwe versie van de Xperia 10 probeert de Japanse fabrikant de consument te overtuigen. Gaat het de Sony Xperia 10 III dat lukken?

De Sony Xperia 10 III is een nieuwe iteratie van de midrange smartphone die twee jaar geleden voor het eerst het levenslicht zag. De opvolger van dat toestel, de Xperia 10 II (waarbij je de II uitspreekt als Mark Two) verbeterde een flink aantal zaken. Nu is het dus de beurt aan de derde versie van de midranger. Het toestel heeft een prijs van ongeveer 400 euro. De concurrentie is op dit moment moordend is dit marktsegment, dus Sony moet van goede huize komen om de consument te overtuigen. Gaat dat dit keer lukken met de Xperia 10 III?

Design en specificaties

De Sony Xperia 10 III draait op een Snapdragon 690-processor van Qualcomm. Dat is een processor met acht kernen, waarvan er twee geklokt zijn op 2,0 GHz en zes op 1,7 GHz. Het toestel wordt geleverd met 6 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan interne opslagruimte. Als je wil dan kun je het geheugen uitbreiden met een micro-sd-kaart: die sleuf vind je in de simkaarttrede. Het toestel beschikt over Android 11 met een licht aangepaste softwareschil waar Sony-telefoons al jaren gebruik van maken. Verder is er usb-type-c en is er een koptelefoonaansluiting aanwezig.

Het toestel beschikt over wifi 5, bluetooth 5.1 (met ondersteuning voor aptX HD, goed voor draadloze muziek) en nfc, naast de standaard sensoren die je tegenwoordig verwacht op een smartphone. De accu beschikt over een vermogen van 4.500 mAh, die middels een 30W-oplader opgeladen wordt. Aan de rechterkant zit een vingerafdrukscanner, die vlot en accuraat reageert. Vanwege de positie van de scanner ben je enigszins beperkt in het registeren van je vingers, maar een kniesoor die daarop let. De Xperia 10 III is verkrijgbaar in zwart, wit, blauw en roze.

Kijkend naar het design van de smartphone dan valt op dat Sony weinig veranderingen doorgevoerd heeft. Het toestel is smal en lang en dat werkt in het voordeel: want daardoor ligt het lekker in de hand. Daar hoort wel een nadeel bij. Juist vanwege dat langwerpige karakter is het moeilijk om alles met één hand te bedienen. Daar hebben meer smartphones last van natuurlijk — maar bij de toestellen van Sony valt het door het design juist meer op. Gelukkig is er nog steeds een eenhandige modus die alles netjes en goed bereikbaar maakt.

Een opvallend aspect aan de Sony Xperia 10 III is het feit dat het water- en stofbestendig is. De 10 III beschikt namelijk over een ip65- en ip68-certificering, en dat is redelijk uniek in dit deel van de markt. Dat betekent dat je het toestel een half uur onder water gedompeld kan blijven, tot anderhalve meter diep. Laat je hem dus in bad of tijdens het afwassen in het water vallen, dan is er niet snel iets aan de hand. Hiermee laat Sony zien dat dit toestel in elk geval duurzaam is en ook niet snel schade oploopt bij dagelijkse gebeurtenissen.

Media en gebruik

Voorop zit een groot oled-scherm van 6 inch met een resolutie van 2.520 bij 1.080 pixels. Daardoor is er een pixeldichtheid van 451 pixels per inch (ppi). Dat is redelijk hoog, zeker voor een midrange toestel. Meestal is het zo dat alles boven de 400 ppi een goede beeldkwaliteit oplevert. Gecombineerd met het oled-scherm en de ondersteuning voor content in high dynamic range (hdr), en het feit dat er een miljard kleuren weergeven kunnen worden, is dat dan ook de conclusie. De helderheid en de verversingssnelheid (nu 60 Hertz) hadden iets hoger gekund.

Onderop treffen we een enkele speaker aan. Die zit niet aan de onderkant, naast de usb-c-poort, maar aan de voorkant — echt onder het scherm. Dat is voordelig, aangezien de kans klein is dat je die opening blokkeert met je hand wanneer je content bekijkt (horizontaal of verticaal). Komt er goed geluid uit die speaker? Daar kun je het nog eens over hebben. Het is zo dat podcasts en audioberichten goed verstaanbaar zijn. Maar heb niet de verwachting dat hier lagen van muziek uit komen. Daarvoor is het te klein en te simpel allemaal.

Daarnaast is en blijft het fijn om te zien dat er een koptelefoonaansluiting is, zodat je niet gedwongen wordt om te investeren in een nieuw set oordoppen of hoeft te klungelen met een adapter. Dit is echter geen uniek onderdeel (meer) binnen de midrange smartphonemarkt, maar dan nog is het goed om te zien dat Sony zoiets toevoegt. De toevoeging zorgt er voor dat je de Xperia 10 III op meerdere manieren kunt gebruiken, wat de toegankelijkheid en de bruikbaarheid alleen maar ten goede komt. Dikke plus voor dit toestel dus.

In het dagelijks gebruik is en blijft de Sony Xperia 10 III lekker vlot. De Snapdragon 690 is een capabele processor die ook redelijk energiezuinig is. Dit is echter niet de meest sterke processor voor het spelen van videogames, dus dat is iets om rekening mee te houden. Sommige games ogen prima en bieden een redelijk hoog aantal frames per seconde. Maar een game als Fortnite scoort beduidend lager op dat vlak. Het ligt er ook maar net aan in hoeverre dergelijke games geoptimaliseerd zijn voor hardware, zeker voor telefoons uit het midrange segment.

Software en camera

Het nieuwe toestel is meteen voorzien van Android 11. Dat is – op moment van schrijven – de meest recente versie van het besturingssysteem. De beveiligingsupdatedatum staat op 1 april 2021. Hoewel dat nog redelijk recent is, is dit niet de meest recente versie van de update. Dat kan dus beter. Echter, midrange smartphones hoeven nooit te rekenen op maandelijkse beveiligingsupdates, dus dat kunnen we de Sony Xperia 10 III ook niet te zwaar aanrekenen. Het is in elk geval goed om te zien dat het toestel elk kwartaal zo’n update van Sony ontvangt.

Zoals we wel vaker zien bij de toestellen van Sony, valt op dat de software bijna niet aangepast is. Er zijn wel aanpassingen, maar die zien we meer als handige toevoegingen. Zo hebben we het eerder over de modus voor één hand gehad. Wanneer je die modus activeert, dan verschijnt er een kleine versie van de softwareomgeving in beeld. Omdat alles kleiner gemaakt is en naar de hoek verplaatst wordt, zijn apps en instellingen beter bereikbaar wanneer je de telefoon graag met één hand bedient. Dit is een optioneel en wat ons betreft handig onderdeel.

Bovendien is de staminamodus eveneens een handige optie. Met die modus zorg je ervoor dat de accu langer meegaat. Een groot pluspunt op het gebied van software is dat Sony weinig apps installeert vooraf. Sterker nog: in het installatiescherm kun je meteen aangeven welke apps je wel of niet wil. Dit kunnen ook apps van Google of Sony zijn. Er worden wel wat apps zonder je toestemming geïnstalleerd (zoals Facebook, Netflix en LinkedIn), maar die kun je uitschakelen. Helaas is het niet mogelijk deze apps allemaal te verwijderen.

Het camerasysteem is erop vooruitgegaan, maar heeft geen grote sprongen gemaakt. Dat betekent in dit geval dat het systeem nog altijd redelijk mooie foto’s maakt, mits er natuurlijk voldoende licht is. Dan komen kleuren heel goed uit de verf en worden er ook veel details vastgelegd. Ontbeert het aan een lichtbron, dan kom je snel tot de conclusies dat foto’s wat donkerder uitvallen. Mocht je het vorige toestel nog gebruiken, dan is dit in elk geval geen reden om te upgraden. Daarvoor zijn de resultaten nagenoeg gelijk aan elkaar.

Sony Xperia 10 III - conclusie

De markt voor telefoons van ongeveer 400 euro is moordend. Fabrikanten troeven elkaar af met allerlei toevoegingen of door juist kernervaringen aan te bieden. Sony zet dezelfde lijn voort als met de vorige Xperia-toestellen en itereert prima op verschillende vlakken. Zo is het redelijk uniek dat de smartphone stof- en waterbestendig is, is het fijn dat er een koptelefoonaansluiting is en is dat amoled-scherm meer dan welkom. Dat de software redelijk kaal is en unieke functies aanbiedt, is dan de kers op de mediumgrootte slagroomtaart.

In vergelijking met de concurrentie laat Sony wel wat steken vallen. Zo missen we echt de hoge verversingssnelheid. Concurrenten als Xiaomi en OnePlus bieden al toestellen aan met een aantal Hertz van 90 of soms hoger en dat voegt toch echt wel wat toe aan de ervaring. Daarnaast is de plaatsing van de vingerafdrukscanner niet ideaal, is de processor niet ontzettend krachtig en stelt de speaker een klein beetje teleur. Voor 400 euro mag je tegenwoordig iets meer verwachten van je smartphones. De Xperia 10 III is niet verkeerd, maar ook niet meer dan dat. .

7.5
sony-xperia-10-iii

Beoordeling
Sony Xperia 10 III

Pluspunten
  • Amoled-scherm
  • Koptelefoonaansluiting
  • Redelijke kale Androidversie
  • Design
  • Stof- en waterbestendig
  • Ruimte voor micro-sd-kaart
Minpunten
  • 60Hz-scherm
  • Speaker
  • Processor
  • Vingerafdrukscanner

Beoordeling Sony Xperia 10 III

De markt voor telefoons van ongeveer 400 euro is moordend. Fabrikanten troeven elkaar af met allerlei toevoegingen of door juist kernervaringen aan te bieden. Sony zet dezelfde lijn voort als met de vorige Xperia-toestellen en itereert prima op verschillende vlakken. Zo is het redelijk uniek dat de smartphone stof- en waterbestendig is, is het fijn dat er een koptelefoonaansluiting is en is dat amoled-scherm meer dan welkom. Dat de software redelijk kaal is en unieke functies aanbiedt, is dan de kers op de mediumgrootte slagroomtaart.

In vergelijking met de concurrentie laat Sony wel wat steken vallen. Zo missen we echt de hoge verversingssnelheid. Concurrenten als Xiaomi en OnePlus bieden al toestellen aan met een aantal Hertz van 90 of soms hoger en dat voegt toch echt wel wat toe aan de ervaring. Daarnaast is de plaatsing van de vingerafdrukscanner niet ideaal, is de processor niet ontzettend krachtig en stelt de speaker een beetje teleur. Voor 400 euro mag je tegenwoordig iets meer verwachten van je smartphones. De Xperia 10 III is niet verkeerd, maar ook niet meer dan dat.

Prijsvergelijker Sony Xperia 10 III

Reacties (0)