Review: Samsung Galaxy A52 5G – goede opvolger komt met minpunten

14 april 2021 + 10 minuten 2 Reacties
Samsung Galaxy A52 5G

In deze review gaan we aan de slag met de Samsung Galaxy A52 5G. Kan dit toestel zich meten met de zeer populaire voorgangers?

De Samsung Galaxy A52 is de opvolger van twee van de bestverkochte smartphones ter wereld, namelijk de Samsung Galaxy A50 en de A51. De serie is zo populair omdat Samsung veel high-end functies in een betaalbaar toestel weet te stoppen. Nu is de derde versie van de populaire smartphoneserie verschenen. 0De Samsung Galaxy A52 komt in twee verschillende versies. Een 5g-model en een 4g-model. Dat zijn echter niet de enige twee verschillen tussen de smartphones, ook de processor, de beeldverversingssnelheid van het scherm en de prijs verschillen. In deze review gaan we met de Samsung Galaxy A52 5G aan de slag. Dit toestel heeft een adviesprijs van 429 euro.

 

Specificaties: Samsung Galaxy A52 5G

Samsung Galaxy A52 5G
Scherm 6,5-inch, 2.400 bij 1.080 pixels, 120Hz, amoled
Besturingssysteem One UI (gebaseerd op Android 11)
Processor Qualcomm Snapdragon 750G
RAM 6 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Ja
Dual-sim Ja, hybride
USB Ja, usb-c
GPS Ja
5G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s 64 megapixel, 12 megapixel, 5 megapixel, 5 megapixel achter, 32 megapixel voor
Accu 4.500 mAh Lithium Polymer, 25W snelladen

De Samsung Galaxy A52 5G komt met een Super Amoled Display van 6,5-inch in een resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels met een verversingssnelheid van 120Hz. Aan boord vinden we de Qualcomm Snapdragon 750G, 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Het opslaggeheugen is uitbreidbaar met een micro-sd-kaart. De batterij heeft een capaciteit van 4.500 mAh. Fast Charging tot 25W wordt ondersteund, maar er wordt een 15W-lader meegeleverd.

Dit toestel is uiteraard klaar voor het 5g-netwerk en komt met wifi, nfc, usb-type-c, bluetooth 5.0 en gps. Een 3,5mm-koptelefoonaansluiting is ook aanwezig. Ontgrendelen kan middels gezichtsherkenning en de vingerafdruksensor in het display. De afmetingen zijn 159,9 mm x 75,1 mm x 8,4 mm en het gewicht is 189 gram.

Achterop vinden we vier camera’s. De hoofdcamera van 64 megapixel (f/1.8) met auto focus en optische beeldstabilisatie, een ultragroothoeklens van twaalf megapixel (f/2.2), macrosensor van vijf megapixel (f/2.4) en een dieptesensor van vijf megapixel (f/2.4). Voorop vinden we een selfiecamera van 32 megapixel (f/2.2).

Design: Plastic (not so) Fantastic

Toen ik de eerste keer de Samsung Galaxy A52 5G uit de doos haalde schrok ik wel even. Het toestel is voorzien van een plastic achterkant. Nu is hier niets vreemds aan, want ook de Samsung Galaxy S21 is uitgerust met een plastic achterkant. Het plastic wat bij de Samsung Galaxy A52 5G gebruikt wordt is echter van veel slechtere kwaliteit. Het lijkt en voelt alsof je een plastic kinderspeelgoedje bij een goedkope speelgoedwinkel gehaald hebt. Het staat in schril contrast met de voorkant en zijkant van het toestel, dat wel stevig én premium genoemd mag worden. Het design heeft dus twee gezichten en dat is wel jammer te noemen. Het toestel is met ip67 wel water- en stofdicht.

Naast het zwarte 5g-model in deze review hebben we ook even het blauwe 4g-model in handen gehad. Hier ziet de plastic achterkant er nog goedkoper uit. Bij het zwarte model wordt dit nog redelijk gemaskeerd. Je denkt misschien dat een plastic achterkant niet voor vingerafdrukken zorgt. Dat doet het echter wel. Achterop de plastic achterkant vinden we de cameramodule in de linkerbovenhoek. Bovenop vinden we ruimte voor de simkaart en geheugenkaart. Het is een hybride simtrede. Dat wil zeggen dat je of een tweede simkaart of een geheugenkaart kunt plaatsen. Rechts vind je de aan/uit-knop en de volumeknoppen. Onderop vind je de 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Het display voorop is voorzien van een klein gaatje bovenaan het display voor de frontcamera.

Display en geluid: uitstekende kwaliteit

Alhoewel het design dus behoorlijk tegenvalt, komen we nu gelukkig bij een goed punt van de Samsung Galaxy A52 5G en dat is het display. Sterker nog, het is ongelofelijk knap wat voor goed display je op dit betaalbare toestel krijgt. Het platte 6,5″ amoled-scherm heeft een resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels en een verversingssnelheid van 120Hz.

Aan het scherm kunnen we direct zien dat we met een smartphone van Samsung te maken hebben. De kleurverzadiging is altijd flink opgeschroefd, waardoor de felle kleuren als het ware uit het scherm lijken te komen. Je moet er van houden, maar het zorgt voor een kleurrijk geheel. De resolutie is op een dergelijk groot display nog altijd prima te noemen en daarmee scherp genoeg. Je kunt via de instellingen zelf de verversingssnelheid aanpassen. Deze staat standaard op 120Hz, wat zorgt voor soepel scrollen en vloeiende animaties.

Iets minder te spreken zijn we over de vingerafdruksensor in het scherm. Deze haalt het qua snelheid niet bij andere smartphones van de laatste jaren. Echt storend is het niet, maar je moet soms even wachten tot het scherm ontgrendeld is. Een ander puntje is de reflectie van het scherm. In direct zonlicht weerspiegelt het scherm net even teveel, wat het aflezen soms lastig kan maken.

Het geluid is ook dik in orde. Het toestel beschikt over twee stereo-speakers aan de boven- en onderkant en ondersteuning voor Dolby Atmos. Het geluid klinkt helder en details in het geluid komen goed naar voren. De speakers op dit toestel weten zich te meten met de vlaggenschepen van dit moment. Het display en het geluid zijn beide dus uitstekend te noemen, waardoor je dit toestel ook graag zult pakken voor entertainment als films, tv-series en games. En dat is een mooi compliment voor een smartphone in deze prijsklasse.

Accuduur: 4.500 mAh en 25W-laden

De batterij in de Samsung Galaxy A52 5G heeft een capaciteit van 4.500 mAh. En dat is meer dan voldoende om de dag mee door te komen. Twee dagen zonder opladen zal je net niet redden, maar anderhalve dag is in de meeste gevallen geen probleem. In tegenstelling tot de Samsung Galaxy S21 wordt hier gelukkig wel een oplader meegeleverd. Alhoewel dit toestel tot 25W-snelladen ondersteund, krijg je een 15W-lader meegeleverd. Dat is natuurlijk een vreemde keuze, want met 15W-laden duurt het allemaal best lang. Je bent dan al snel bijna twee uur bezig om het toestel van 0 tot 100 op te laden, terwijl de optioneel verkrijgbare 25W-lader hier veel sneller over zou doen. Je zult deze dus optioneel moeten bijkopen als je sneller wilt opladen. Draadloos opladen wordt niet ondersteund.

Camera's: vijf camera's, waaronder 64-megapixel

Qua cameramogelijkheden lijkt het toestel goed uitgerust te zijn. De hoofdcamera van 64 megapixel (f/1.8) komt met auto focus en optische beeldstabilisatie Verder zijn er een ultragroothoeklens van twaalf megapixel (f/2.2), macrosensor van vijf megapixel (f/2.4) en een dieptesensor van vijf megapixel (f/2.4) aanwezig Voorop vinden we een selfiecamera van 32 megapixel (f/2.2).

De camera’s op het toestel vallen zeker niet tegen. De hoofdcamera heeft een upgrade gekregen ten opzichte van het vorige model. De 64-megapixel hoofdcamera schiet goede foto’s boordevol detail en met een goede scherpte. De optische beeldstabilisatie helpt hier natuurlijk bij om eventuele bewegingen te corrigeren. De autofocus zit er soms wel even naast. De ultragroothoeklens voldoet ook, maar presteert wel iets minder dan de hoofdcamera. Foto’s ogen wat doffer met minder detail, maar we mogen in deze prijsklasse zeker niet klagen. De macrocamera is een leuk extraatje, maar weet onderwerpen niet zo dichtbij te halen als op sommige andere toestellen in deze prijscategorie. De dieptesensor helpt bij het bokeh-effect voor een scherpe voorgrond en een wazige achtergrond. Je zult dus met name met de hoofdcamera aan de slag gaan. En voor deze prijsklasse presteert deze hoofdcamera uitstekend. Het is een flinke stap vooruit ten opzichte van de voorgangers.

Qua mogelijkheden kun je aan de slag met speciale functies als Super Slow-mo, Portret, Hyperlapse, Slow Motion, Voedsel, Panaroma en een Pro-modus. Ook is er een nachtmodus, maar net zoals bij de Samsung Galaxy S21 is er erg veel ruis te vinden op foto’s gemaakt in deze modus. Het lijkt erop alsof Samsung de software hier nog niet helemaal voor op orde heeft. De gewone automatische modus presteert daardoor regelmatig beter in omstandigheden met weinig licht. Daarnaast kun je aan de slag met Fun, dat middels een nieuwe update is toegevoegd. Zo kun je aan de slag met diverse Snapchat-filters. Inzoomen kan tot 10 keer (digitaal). De frontcamera schiet goede foto’s, met name in de portretmodus weet het toestel te imponeren. De camera-app is overzichtelijk en duidelijk, dat heeft Samsung prima voor elkaar.

Je kunt filmen tot een 4k-resolutie met maximaal 30 beeldjes per seconde. Qua kwaliteit schiet je betere foto’s dan video’s met dit toestel, maar voor de prijs voldoet het. Qua video’s is er wel wat vreemds aan de hand. Er is een stabilisatiemodus aanwezig, maar zodra je deze aanklikt gaat de camera filmen met de ultra-groothoeklens en niet meer met de hoofdcamera. En dan gaat de kwaliteit toch omlaag. Je kiest dus tussen een betere kwaliteit zonder stabilisatie, of een mindere kwaliteit met stabilisatie.

Voorbeeldfoto's

De volgende foto’s zijn gemaakt met de Samsung Galaxy A52 5G. Het geeft een goede indruk van de fotokwaliteit van dit toestel. Foto’s zijn onbewerkt, maar wel iets kleiner gemaakt om deze pagina sneller te laten laden. De eerste zes foto’s tonen de foto’s van de hoofdcamera. Over het algemeen levert dit prima resultaten op. Op foto 3 valt op dat de autofocus soms wat moeite heeft met focussen. Op foto 4 in een donkere kamer zie je dat ruis snel de overhand weet te nemen. Foto 7 en 8 tonen respectievelijk de ultragroothoekcamera en de macrocamera. Klik even op de slider hieronder voor een vergroting en een betere kwaliteit van de getoonde foto’s.

Software: One UI op basis van Android 11

Samsung heeft de software de laatste jaren goed op orde gekregen. Dat zagen we al bij de review van de Samsung Galaxy S21 en dat is hier niet anders. De One UI-schil is een flinke stap voorwaarts gebleken. Niet langer wordt allerlei Samsung-software gepusht, maar heb je gewoon een overzichtelijke softwareschil met ruimte voor de Google Discover Feed als je vanaf het thuisscherm naar de linkerkant swiped. De menu’s zijn overzichtelijk gemaakt met duidelijke onderwerpen, waardoor je snel vindt wat je zoekt. Een appdrawer is standaard aanwezig en wie dat wil kan zelf nog wat aanpassingen doorvoeren om One UI naar wens af te stellen.

Het is jammer dat Samsung dan wel apps als Facebook, Spotify en Netflix vooraf geïnstalleerd heeft op dit toestel. Laat dit gewoon aan de gebruiker over. Gelukkig kun je deze apps wel gewoon verwijderen.

Het grote pluspunt van Samsung ten opzichte van andere fabrikanten van Android-telefoons is het updatebeleid. Je krijgt namelijk sinds kort drie grote Android-updates en vier jaar beveiligingsupdates voor Samsung-toestellen. Zo weet je zeker dat je de Samsung Galaxy A52 5G de komende vier jaar zonder zorgen kunt gebruiken.

Prestaties en in gebruik

De Samsung Galaxy A52 5G hebben we de afgelopen tijd kunnen gebruiken en dat is over het algemeen niet tegengevallen. De hardware met de Snapdragon 750G en het werkgeheugen van 6 GB blijken goed in staat om meerdere processen tegelijk te laten draaien zonder vertragingen. Dit was het grootste kritiekpunt op de voorgangers. De Galaxy A50 en A51 hadden nogal eens last van vertragingen en blonken niet direct uit in de prestaties. Dat is bij deze opvolger in ieder geval flink verbeterd. Let wel dat de 4g-versie van de Galaxy A52 met de Snapdragon 720 een tragere processor heeft. Ook is de verversingssnelheid van 90Hz lager dan de 120Hz van het 5g-model. Deze 5g-versie lijkt dus de betere keuze, ondanks dat je wel enkele tientjes meer uit zult moeten geven.

De prestaties zijn op dit moment dik in orde. Vertragingen zijn we niet tegengekomen en ook games lijken goed te draaien. Of je de nieuwste veeleisende games over twee jaar ook nog kunt spelen, dat valt te betwijfelen. Voor de dagelijkse taken is dit toestel sowieso snel genoeg. Facebooken, WhatsAppen, Instagrammen of TikTokken. Alles draait soepel en snel en dankzij de uitstekende camera’s zorg je meteen voor goede foto’s.

Het is dan toch wel jammer dat de plastic behuizing aan de achterkant zo tegenvalt. Het is alsof Samsung het luxe interieur van een Porsche Panamera in een Fiat Multipla heeft gestopt. Aan de binnenkant fantastisch, aan de buitenkant valt het zwaar tegen. Dit kun je gelukkig met een hoesje wel prima oplossen. Dan zie en voel je de plastic achterkant niet meer.

De Samsung Galaxy A52 heeft intern veel te bieden. Het uitstekende display, prima geluid en de goede camera’s maken erg veel goed en behoren tot de top van het middenklasse segment. Voor de meeste mensen heeft dit toestel dan ook alles in huis wat je maar kunt wensen. En dan nemen we de iets tragere vingerafdruksensor in het scherm maar even voor lief. De prijs van 429 euro is qua hardware gerechtvaardigd, maar wel een tikkeltje aan de hoge kant voor een midranger. Zoek je trouwens een uitstekende smartphone voor minder geld dan dit toestel? Kijk dan eens naar de Xiaomi Redmi Note 10 Pro. En vind je de camera’s van ondergeschikt belang, maar wil je gewoon zeer krachtige hardware? Kijk dan eens naar de Poco F3.

Conclusie

De Samsung Galaxy A52 5G is een toestel met twee gezichten. De kwalitatief slechte plastic achterkant wordt goed gecompenseerd met de uitstekende binnenkant. De processor voldoet, de camera’s zijn meer dan prima en het display en het geluid behoren tot de top van het middensegment. De Samsung Galaxy A52 zal ongetwijfeld weer net zo’n verkooptopper worden als de voorgangers binnen de serie. Het is een uitstekend toestel, maar wel met enkele minpunten. Je zult met de Samsung Galaxy A52 5G zeker geen miskoop doen, maar zorg wel snel voor een hoesje.

8.0

Beoordeling
Samsung Galaxy A52 5G

Pluspunten
  • Display en geluid
  • Hoofdcamera maakt mooie foto's
  • Vlotter dan de voorgangers
  • Klaar voor 5g
  • Updatebeleid
Minpunten
  • Plastic achterkant
  • Snellader niet meegeleverd
  • Prijs is aan de hoge kant
  • Trage vingerafdruksensor in het scherm

Beoordeling Samsung Galaxy A52 5G

De Samsung Galaxy A52 5G is een toestel met twee gezichten. De kwalitatief slechte plastic achterkant wordt goed gecompenseerd met de uitstekende binnenkant. De processor voldoet, de camera's zijn meer dan prima en het display en het geluid behoren tot de top van het middensegment. De Samsung Galaxy A52 zal ongetwijfeld weer net zo'n verkooptopper worden als de voorgangers binnen de serie. Het is een uitstekend toestel, maar wel met enkele minpunten. Je zult met de Samsung Galaxy A52 5G zeker geen miskoop doen, maar zorg wel snel voor een hoesje.

Prijsvergelijker Samsung Galaxy A52 5G

Reacties (2)