Review: Google Pixel 9 Pro – Vlaggenschip in klein formaat

08 september 2024 + 10 minuten 1 Reacties
Google Pixel 9 Pro
FWD award

De Google Pixel 9 Pro is het Pro-model van de Pixel-smartphoneserie, maar dan in een kleiner jasje. Weet het nieuwe vlaggenschip van Google te overtuigen?

Google heeft onlangs de Google Pixel 9-serie gelanceerd. Dit keer niet twee nieuwe smartphones zoals in voorgaande jaren, maar vier nieuw toestellen binnen de serie. Naast de reguliere Google Pixel 9 is daar de Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro XL en de Pixel 9 Pro Fold. In deze review gaan we met de Google Pixel 9 Pro aan de slag.

 

Dit is de Google Pixel 9 Pro

Bij de Google Pixel 8-serie en eerder had je de compacte Google Pixel 8 en de grote Google Pixel 8 Pro. Het Pro-model was niet in een kleine variant verkrijgbaar, wat toch voor veel potentiële kopers een teleurstelling was. Wilde je het beste toestel binnen de serie, dan had je een enorme smartphone in handen. Dat moet anders, dacht ook Google. Het Pro-model is namelijk nu de Google Pixel 9 Pro XL geworden en daarnaast is er een compactere Google Pixel 9 Pro gelanceerd. Deze heeft dezelfde afmetingen als de reguliere Pixel 9. Het beste toestel van Google, maar dan ook in een kleiner jasje? Het klonk ons erg interessant in de oren en daarom gaan we ook met de nieuwe en compactere Google Pixel 9 Pro aan de slag.

Links de Google Pixel 9 Pro. Rechts de Google Pixel 9 Pro XL.

Let wel dat er toch twee kleinere verschillen zijn tussen de Google Pixel 9 Pro en de Google Pixel 9 Pro XL. Niet alleen het schermformaat (6,3-inch tegenover 6,8-inch) en de resolutie (2.856 bij 1.280 pixels en 2.992 bij 1.344 pixels), maar ook de batterij en de oplaadsnelheid (4.700 mAh en 5.060 mAh). Verder zijn de smartphones identiek. Ze hebben dezelfde Google Tensor G4-chipset, dezelfde 16 GB werkgeheugen en 128 GB, 256 GB, 512 GB of 1 TB opslaggeheugen. Ook de camera’s zijn identiek. Naast een hoofdcamera van 50 megapixel en ultragroothoekcamera van 48 megapixel is daar een telecamera van 48 megapixel om in te zoomen. De selfiecamera beschikt over 42 megapixel. Qua prijs scheelt het 100 euro tussen beide Pro-modellen. Prijzen beginnen bij 899 euro voor de Pixel 9, 1.099 euro voor de Pixel 9 Pro en 1.199 voor de Pixel 9 Pro XL.

Van links naar rechts: Google Pixel 6, Google Pixel 7, Google Pixel 8 Pro, Google Pixel 9 Pro.

Qua design heeft de Google Pixel 9 Pro het kenmerkende Pixel-design met de brede camerabalk, maar toch zijn er enkele grote verschillen. Zo loopt de camerabalk nu niet meer over de gehele breedte en zijn de zijkanten van het toestel niet langer rond, maar plat. Het toestel lijkt hiermee iets meer op een iPhone. De smartphone oogt wederom luxe met een glazen achterkant die fluweelzacht aanvoelt. Nu gaat dit zachte er na verloop van tijd wel een beetje af, weten we uit ervaring, maar het voelt erg prettig aan de handen. De schermranden zijn ook weer iets kleiner, waardoor je meer scherm en minder zwarte balken aan de voorkant hebt. Het toestel heeft Gorilla Glass Victus 2 aan voor- en achterkant en beschikt over een aluminium frame. In vergelijking met vorig jaar oogt het toestel net weer een slagje luxer. Ons toestel heeft de kleur Hazel, een soort matte grijsgroene kleur. Het toestel is ook verkrijgbaar in Obsidian Black (zwart), Porcelain (gebroken wit) en Rose Quartz (zachtroze).

Beeld en geluid

De Google Pixel 9 Pro heeft wederom een fijn display. Je kan kiezen uit twee verschillende schermresoluties. De hoge resolutie is 2.142 bij 960 pixels en de volledige resolutie is 2.856 bij 1.280 pixels. Je kunt het verschil zien, maar de batterij gaat langer mee op de lagere resolutie en dat was voor ons doorslaggevend. Ook in de lagere resolutie van de twee is het scherm scherp genoeg. Google lijkt de natuurlijke kleurweergave nog verder door te voeren op het scherm. Minder verzadiging en meer de echte kleuren uit de wereld om ons heen. Het ziet er over het algemeen prima uit, maar kom je van een Samsung of iPhone, dan vind je het in eerste instantie wellicht een tikkeltje saai. Nieuw is de ongekende piekhelderheid van het scherm, die is dit keer flink opgeschroefd tot een maximum van 3.000 nits. De smartphone is dan ook veel beter in fel zonlicht af te lezen dan de voorganger en is feller dan de concurrentie. Het viel me op dat zelfs in het felle buitenlicht, met prima zicht op het scherm, nog niet eens de hoogste helderheid automatisch was ingesteld. Dit scherm is in alle omstandigheden goed af te lezen en lekker vloeiend dankzij de hogere verversingssnelheid. Over het scherm niets dan lof.

Het geluid klinkt dit keer voller ten opzichte van de vorige Pixel-telefoons. Je hebt stereospeakers tot je beschikking (boven en onder) en het geluid is ook prima in orde. Het volume kan flink opgevoerd worden, maar net zoals bij andere smartphones moet je dit model niet als speaker willen gebruiken. Er is geen ruimte voor een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, maar een koptelefoon via bluetooth aansluiten kan natuurlijk altijd.

Pixel 9 Pro Rose Quartz

Camera

Wat moeten we nog zeggen over de camera’s van Google, of misschien beter gezegd, de camerasoftware van Google? Je koopt een Google Pixel-telefoon omdat je wellicht een schone Android-ervaring wil, of omdat je benieuwd bent naar kunstmatige intelligentie. Verreweg de meeste mensen kopen een Google Pixel-telefoon vanwege de fantastische camera’s. En ook dit keer zijn de camera’s weer echt het paradepaardje van de serie. Op het eerste gezicht lijkt er niet zoveel anders. De hoofdcamera van 50 megapixel en telecamera van 48 megapixel lijken identiek aan die van de Google Pixel 8 Pro. De ultragroothoekcamera beschikt over 48 megapixel, maar lijkt een iets kleinere sensor te hebben dan vorig jaar. Dit moet weer worden goedgemaakt door een iets groter diafragma (f/1.7 tegen f/1.9). De selfiecamera is wel volledig vernieuwd. Geen 10,5 megapixel zoals vorig jaar, maar een heuse 42-megapixelcamera voorop. En dat verschil merk je, want selfies zijn voor het eerst volwaardige foto’s op de Pixel-serie met een goede kwaliteit.

Alle bekende mogelijkheden van de Google Camera-app zijn weer aanwezig. Je kunt wisselen tussen foto en video en hebt mogelijkheden voor portretten, nachtmodus en kunt makkelijk wisselen tussen de selfiecamera, ultragroothoekcamera, hoofdcamera en telecamera. Weet dat foto’s wederom scherp zijn, vol details zitten (bekijk het detail op het jasje van Grogu, oftewel Baby Yoda, hieronder maar eens, zeer knap vastgelegd door de hoofdcamera), een goed dynamisch bereik hebben en onder vrijwel alle omstandigheden goede foto’s weet te maken. De automatische nabewerking weet meestal een perfect plaatje te maken, maar schiet soms een klein beetje door waardoor het onnatuurlijk kan ogen. Uiteindelijk is dat ook een kwestie van smaak en het is goed om te weten dat er ook een manuele modus is.

We zeggen bewust meestal, want in de tientallen foto’s die we de afgelopen tijd gemaakt hebben zitten ook enkele flaters. En dat is toch frappant. De Google Pixel 9 Pro blijkt erg veel moeite te hebben met fel kunstlicht. Zit je in een restaurant en maak je een foto van je maaltijd? Het stukje vlees hieronder ziet eruit alsof die al twintig dagen op tafel ligt en de foto is eigenlijk ook helemaal niet scherp. Ook thuis bleek de telefoon geen ster in het fotograferen van de maaltijd. Het ziet er allesbehalve smakelijk uit en de telefoon is op dit moment echt niet goed in het vastleggen van je culinaire hoogstandjes in kunstlicht. Het lijkt alsof de iso-waarde flink omhoog is gegaan, maar dat is niet het geval en was ook niet nodig. Gelukkig zijn dit uitzonderingen op de regel en zijn er ook verbeteringen ten opzichte van de Pixel 8-serie. Want laten we voorop stellen dat de Pixel 9 Pro tot de top van de markt hoort als het gaat om de cameramogelijkheden én fotokwaliteit. De telecamera biedt veel betere prestaties tijdens het zoomen (bekijk het hoofd van de reiger maar eens in de slider onderaan) waardoor je veel scherpere foto’s krijgt bij het zoomen. Bij de Pixel 8 Pro was het soms meer een olievlek. De ultragroothoekcamera zit bij de Pixel 9 Pro inmiddels bijna op het niveau van de hoofdcamera. Fotograferen vol tegen de zon in? Afgezien van een kleine flare hebben we een zeer bruikbare foto gekregen (zie slider onderaan). Portretten worden perfect uitgesneden met een goede scherptediepte.

Google lijkt echt een beetje af te stappen van de oververzadigde foto’s. Iets wat we vorig jaar al zagen bij de Google Pixel 8 Pro, maar nu nog verder doorgezet wordt. Foto’s benaderen hierdoor meer de echte situatie, alhoewel de software hier en daar nog een update kan gebruiken, want het slaat soms door. De foto van het bos hieronder ziet er te kunstmatig uit, alsof de AI de overhand heeft gekregen. Gelukkig zijn dit uitzonderingen en is 99 procent van de foto’s van uitstekende kwaliteit. Google moet alleen de software nog een beetje aanpassen. HDR overdrijft soms teveel waardoor schaduwen worden weggehaald en ook hooglichten teveel worden aangepast. De foto’s ogen daardoor veel te helder en dat maakt het juist weer onrealistisch en gekunsteld. Op de foto hieronder is geen schaduw te vinden en dat was er toch echt wel in het echt. Kleine foutjes zagen we overigens ook bij de Google Pixel 8 Pro en dat is uiteindelijk ook goed gekomen met de nodige aanpassingen.

Interessant is het om te kijken naar de nieuwe mogelijkheden. En die zien we direct al met ‘Voeg mij toe’. Wil je ook dat de fotograaf zelf op de foto staat? Maak een foto van een groep mensen en laat vervolgens iemand anders uit de groep een tweede foto maken waar jij dan bij op staat. De functie Voeg mij toe voegt de foto’s samen, zodat ook jij op de foto staat. In de meeste gevallen gaat dit goed, alhoewel er soms kleine oneffenheden op de foto te ontdekken zijn. In Google Photos zijn er weer volop mogelijkheden om foto’s te bewerken met de Magic Editor. Maak onderwerpen groter of kleiner, knip ze uit of verwijder mensen en objecten die je niet op de foto wil hebben. De resultaten zijn echt veel beter dan toen deze functie geïntroduceerd werd en je zult vaak teruggrijpen op deze mogelijkheden om je foto’s te verbeteren.

Het lijkt misschien alsof we iets teveel op de foutjes van de camera letten, maar dat moeten we toch benoemen. Google is een meester in het algoritme bij fotografie, maar het zit er nu toch ook best wel eens naast en daar moeten we eerlijk over zijn. We weten dat Google het bij de Pixel 9-serie volledig opnieuw heeft opgebouwd. Dat biedt soms fantastische resultaten, maar in andere gevallen zit er nog verbetering in. De potentie is echter daar, want de goede foto’s hebben absoluut de overhand, de telecamera is echt heel erg verbeterd, de ultragroothoekcamera heeft een flinke kwaliteitsboost gekregen en de hoofdcamera is onverminderd goed. Daar komt ook de veel betere selfiecamera nog bij, waardoor je een zeer competent pakket aan cameramogelijkheden in je zak hebt. De komende maanden moet Google het geheel nog even finetunen en als we kijken naar de vorige smartphones van Google, dan komt dat helemaal goed. De slider hieronder laat de kwaliteit van de camera’s goed zien onder alle omstandigheden.

Software

Een nieuwe Pixel en een nieuwe Android-versie? Nee, nog niet. Google is dit keer twee maanden eerder dan normaal met het uitbrengen van de smartphoneserie en dus heb je nog geen Android 15 op de Pixel 9-serie, maar Android 14. Zorgen maken over het updatebeleid hoeft overigens niet, want je krijgt maar liefst zeven jaar ondersteuning met zeven grote Android-updates en zeven jaar beveiligingsupdates. Hoe je het zeven jaar kunt volhouden zonder dat je smartphone helemaal af is, dat weten we niet, maar weet dat je in ieder geval tot 2031 van de benodigde updates verzekerd bent als het je wel lukt.

Google legt tijdens de marketing van deze smartphoneserie sterk de nadruk op kunstmatige intelligentie. Het taalmodel Gemini is dan ook volop aanwezig op de nieuwe smartphoneserie, maar het is zeker niet pontificaal op de voorgrond. Wil je er niks mee doen, dan heb je er ook geen last van. Zie het als een geavanceerde versie van Google Assistant en je kunt het vergelijken met ChatGPT, maar dan van Google. Bij de Pro-toestellen kun je een jaar gratis Gemini Advanced activeren boordevol extra slimmigheden, daarna betaal je 21,99 euro. Uiteraard zet Google echt vol in op AI, maar in Europa valt dit nog een beetje tegen. Pixel Studio, waarmee je afbeeldingen kunt genereren, is hier bijvoorbeeld niet aanwezig, net als enkele andere mogelijkheden. Toch is Gemini wel volop verweven met het toestel. Circle to Search, waarmee je simpelweg een onderwerp op je smartphone kunt omcirkelen om er meer informatie over te krijgen, maakt gebruik van Gemini. Je kunt in Google Photos met je stem vragen dat je alle selfies wil zien, of alle foto’s met een auto en je krijgt razendsnel het resultaat. We stonden voor een brug te wachten en aan de overkant stond een schitterende sportwagen. We laten de smartphone even kijken en weten nu dat het een Lamborghini Huracan Spyder uit 2015 was. Het zijn allemaal van die slimme handigheidjes waar het toestel vol mee zit en die je gaandeweg ontdekt.

In gebruik

Wat een fijn formaat heeft de Google Pixel 9 Pro. Het afgelopen jaar heb ik zelf de Google Pixel 8 Pro met een oled-scherm van 6,7-inch gebruikt, maar ondanks mijn relatief grote handen lag dat toestel niet zo fijn in de hand. Het is echt te groot. Op de foto hierboven zie je de Google Pixel 9 Pro op de Google Pixel 8 Pro liggen. Het formaat en de vlakke zijkanten vallen direct op. Ga je voor de Google Pixel 9 Pro XL dit jaar, dan is dat toestel nog groter met een oled-scherm van 6,8-inch. Deze Google Pixel 9 Pro is daarom voor veel mensen echt het ideale toestel met het oled-scherm van 6,3-inch. Lekker compact en ligt goed in de hand, zonder dat je concessies hoeft te doen op het gebied van de camera’s. Google en smartphonehoesjes is nooit een goede combinatie geweest. Die van de Pixel 6 verkleurde heel snel, het hoesje van de Pixel 7 was te glad en van de Pixel 8 voelde echt niet fijn door de siliconen waar alle stof aan bleef hangen. Dit keer heeft Google een beter hoesje ontworpen. Het voelt veel fijner in de hand, maar de zwarte versie die Google bij ons heeft meegeleverd wordt wel heel snel vies.

Google Pixels en snel opladen zit er nog steeds niet echt in. De Google Pixel 9 Pro kan opgeladen worden met 27W en daarmee ben je zeker een uur tot anderhalf uur bezig, afhankelijk van het resterende batterijpercentage. Ook is het toestel nog altijd geen uitblinker in het omgaan met de batterij als we kijken naar de concurrentie. Je komt er de dag zeker weten mee door, maar twee dagen gaat je niet lukken. De batterij voldoet, maar hier kan Google nog wel wat winst behalen bij de Pixel 10-serie volgend jaar.

Het toestel is vlot genoeg voor dagelijks gebruik en ook veeleisende games zijn geen enkel probleem. Voor de prijs van 1.099 euro heb je een goede smartphone, maar net niet high-end genoeg als we kijken naar de concurrentie. Voor 1.099 euro heb je het model met slechts 128 GB opslaggeheugen. Het doet direct denken en vergelijken met de onlangs geteste Motorola Edge 50 Ultra. Daar krijg je maar liefst 1 TB aan opslaggeheugen, een snellere chipset, goede camera’s (alhoewel net niet zo goed als bij de Pixel 9 Pro) en dat voor 999 euro. Toegegeven, het updatebeleid is veel beter in orde bij Google, maar toch zit je qua prijs behoorlijk aan de hoge kant voor de Google Pixel 9 Pro. Gelukkig zijn er altijd acties om het toestel goedkoper te krijgen en daalt de prijs bij de Pixels altijd redelijk snel. De adviesprijs is wat ons betreft echter te hoog.

Conclusie

Google heeft wederom een fantastische smartphone op de markt gebracht, die helaas wel aan de dure kant is. Voor normaal gebruik is de chipset echter vlot genoeg en de geweldige camera’s doen wederom, op een enkele mislukte foto na, goed z’n werk. Je koopt een Google Pixel-telefoon omdat je van een schone versie van Android houdt en de snelste updates wil ontvangen of als je hele goede camera’s op een smartphone belangrijk vindt. Daar komt nu de kunstmatige intelligentie nog bij. Toegegeven, ook wij twijfelen nog wel eens bij de zin en onzin van bepaalde AI-toepassingen, maar Google loopt op dit moment voorop als het gaat om kunstmatige intelligentie op een smartphone. Het is dan ook jammer dat niet alle functies bij ons in Europa aanwezig zijn. De Google Pixel 9 Pro biedt het beste van Google in een kleinere behuizing dan voorheen en samen met de zeven jaar updates kun je jaren vooruit met dit toestel.

8.5
Pixel 9 Pro product
FWD award

Beoordeling
Google Pixel 9 Pro

Pluspunten
  • Competent pakket aan camera's
  • Zeer helder en fraai display
  • Pro-functies in handzaam formaat
  • AI kan van meerwaarde zijn
  • Zeven jaar updates
Minpunten
  • Prijs is aan de hoge kant
  • Camerasoftware zit er soms naast
  • Niet alle AI-functies hier beschikbaar

Beoordeling Google Pixel 9 Pro

Google heeft wederom een fantastische smartphone op de markt gebracht, die helaas wel aan de dure kant is. Voor normaal gebruik is de chipset echter vlot genoeg en de geweldige camera's doen wederom, op een enkele mislukte foto na, goed z'n werk. Je koopt een Google Pixel-telefoon omdat je van een schone versie van Android houdt en de snelste updates wil ontvangen of als je hele goede camera's op een smartphone belangrijk vindt. Daar komt nu de kunstmatige intelligentie nog bij. Toegegeven, ook wij twijfelen nog wel eens bij de zin en onzin van bepaalde AI-toepassingen, maar Google loopt op dit moment voorop als het gaat om kunstmatige intelligentie op een smartphone. Het is dan ook jammer dat niet alle functies bij ons in Europa aanwezig zijn. De Google Pixel 9 Pro biedt het beste van Google in een kleinere behuizing dan voorheen en samen met de zeven jaar updates kun je jaren vooruit met dit toestel.

Prijsvergelijker Google Pixel 9 Pro

Reacties (1)