Eerste indruk: Oppo Find N – opvouwbare smartphone zet grote stap vooruit

15 januari 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Oppo Find N

In dit artikel kijken we naar de Oppo Find N. Weet de opvouwbare smartphone te overtuigen? En lopen we in de toekomst allemaal met een opvouwbaar toestel rond?

Vorige maand werd de Oppo Find N aangekondigd tijdens de INNO DAY 2021. Oppo werkte al jaren aan een opvouwbare smartphone, maar nog nooit werd een model gelanceerd. Na vier jaar onderzoek en zes generaties aan prototypes was het bedrijf pas tevreden en werd de Oppo Find N gelanceerd. Het nieuwe opvouwbare toestel van Oppo is op dit moment helaas alleen in China verkrijgbaar, maar FWD kreeg de kans om het enige in Nederland circulerende model uit te proberen. We kregen slechts drie dagen de tijd en dat is te kort voor een review, maar we kunnen je wel uitleggen waarom de Oppo Find N de markt voor opvouwbare smartphones met grote stappen verder vooruit weet te helpen.

Denk je aan opvouwbare smartphones op de markt in de Benelux, dan denk je al snel aan Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft op dit moment de Galaxy Z Fold3 en het klaptoestel Galaxy Z Flip3 in de winkels liggen. Alhoewel er vrij weinig op beide toestellen aan te merken is, komen ze qua kwaliteit nog niet in de buurt bij de traditionele vlaggenschepen. De camera’s zijn vaak wat minder van kwaliteit, het is groot en lomp in opgevouwen toestand, uitgevouwen heb je te maken met een dikke vouw in het midden en laten we nog maar zwijgen over de hoge aanschafprijs. De Oppo Find N lost een aantal van deze minpunten op, zo hebben we in onze dagen met het opvouwbare toestel gezien. In dit artikel nemen we je mee en vertellen we je waarom de Oppo Find N op een aantal onderdelen een behoorlijke vooruitgang is op het gebied van opvouwbare smartphones. We plaatsen hierbij wel de kanttekening dat het niet op alle vlakken weet te winnen van de opvouwbare toestellen van Samsung.

Design en scharnier

Zodra je de Oppo Find N voor het eerst in handen hebt valt op hoe compact het geheel eigenlijk is. Het toestel komt opengeklapt uit de doos en de zichtbare vouw in het midden is echt minimaal. Oppo heeft een uniek scharnier ontwikkeld met 136 componenten. De hoek van de vouw in het scherm is vergroot. Dit zie je dichtgeklapt, maar het zorgt er opengeklapt voor dat er een grotere buffer is en dus een minimale vouw. Je kunt de vouw wel voelen en onder een bepaalde hoek ook zien, maar het is een grote vooruitgang ten opzichte van eerder gelanceerde opvouwbare smartphones. Volgens Oppo is de vouw tot 80 procent kleiner in vergelijking met andere opvouwbare toestellen. Dat lijkt ook wel te kloppen, want bij de Oppo Find N stoort het namelijk helemaal niet. Het scharnier is getest op 200.000 keer vouwen op kamertemperatuur, dus in theorie zou je jaren met dit toestel vooruit kunnen. Het geheel vouwt soepel open en dicht en het juiste scherm activeert automatisch mee. Dat werkt allemaal perfect.

Oppo Find N in tabletvorm

Opengeklapt heb je een tablet met een amoled-scherm van 7,1-inch tot je beschikking met een resolutie van 1.792 bij 1.920 pixels en een variabele verversingssnelheid van 1Hz tot 120Hz. Dichtgeklapt heb je een compact amoled-scherm van 5,49-inch met een resolutie van 988 bij 1.972 pixels en een verversingssnelheid van 60Hz. In feite heb je dichtgeklapt het formaat van twee normale smartphones op elkaar. Het is even wennen en wellicht niet ideaal, maar dat heeft ieder opvouwbaar toestel. Toch werkt dit toestel dichtgeklapt fijner dan de Samsung Galaxy Z Fold3 en dat komt door de normale beeldverhouding van het buitenste scherm. Bij de Samsung was dit wel heel smal met een verhouding van 25:9. Foutloos typen was op dit scherm vrijwel onmogelijk. De Oppo Find N heeft een normale beeldverhouding van 18:9 op het buitenste scherm en past dankzij het kleinere 5,49″-formaat veel beter in je broekzak. Dichtgeklapt lijkt de achterkant precies op een normale smartphone (maar dan wel x2) en de Oppo Find X3 Pro lijkt er nog het meeste op met het vrijwel identieke camera-eiland. Niet qua plaatsing van de camera’s, wel in hoe het camera-eiland overloopt in de rest van het toestel.

Specificaties

Waar andere opvouwbare smartphones vaak concessies doen met iets lagere specificaties ten opzichte van de normale high-end toestellen, daar is dat bij de Oppo Find N zeker niet het geval. Je hebt de Qualcomm Snapdragon 888, 8 of 12 GB werkgeheugen, 256 of 512 GB opslaggeheugen, een accu van 4.500 mAh die je met SUPERVOOC Flash Charge van 33W kunt opladen en ook draadloos opladen met 15W behoort tot de mogelijkheden. Een vingerafdruksensor vinden we aan de zijkant in de aan/uit-knop en het toestel beschikt over twee luidsprekers met Dolby Atmos-ondersteuning. Het opladen gaat wellicht net iets trager dan je van Oppo gewend bent en het toestel heeft geen vingerafdruksensor in het scherm, maar verder is dit echt een high-end smartphone vergelijkbaar met de Oppo Find X3 Pro.

Achterkant Oppo Find N

De camera’s zijn eigenlijk het punt waarop opvouwbare smartphones pas echt onderpresteren in vergelijking met gewone high-end toestellen. De Oppo Find N zet grote stappen vooruit met precies dezelfde hoofdcamera als de Oppo Find X3 Pro met de 50 MP Sony IMX 766-hoofdsensor. Deze sensor is gecombineerd met de software van Oppo uitstekend in staat om zowel in het licht als in het donker goede foto’s te nemen en vinden we in veel recente high-end smartphones terug. De hoofdcamera is prima in orde, maar kijken we naar de ultragroothoeklens en telephotocamera, dan zijn deze toch beduidend ouder, met een kleinere sensor en leveren ze ook minder goed werk af.

De Oppo Find N zet grote stappen vooruit op het gebied van de specificaties, maar het is nog niet op hetzelfde niveau als de recente normale vlaggenschepen van Samsung, Oppo of OnePlus. De Oppo Find N heeft daarnaast een groot nadeel ten opzichte van de Samsung Galaxy Z Fold3 en dat is de waterdichtheid. Officieel heeft de Oppo geen ip-rating, terwijl de Samsung stof- en waterdicht is.

In China is de Oppo Find N omgerekend al verkrijgbaar vanaf 1.072 euro voor de versie met 8 GB/256GB. De duurdere versie met 12GB/512GB gaat voor omgerekend 1.254 euro de winkel uit. Mocht het toestel ook in Nederland gelanceerd worden, dan zullen deze prijzen toch wel een stukje hoger zijn, maar het laat al wel zien dat opvouwbare smartphones steeds betaalbaarder worden.

Oppo Find N-1

Opvouwbaar toestel in gebruik

De voordelen van een opvouwbare smartphone kan ik duidelijk voor ogen zien. Je hebt een tablet en smartphone in één apparaat en multitasken is ontzettend makkelijk. Kijk een serie op het ene deel van het scherm terwijl je op het andere deel nog even een mailtje aan het typen bent. De software is aangepast aan het grotere scherm, waardoor je dit optimaal kunt benutten. Het testtoestel was echter een Chinese versie, dus hier en daar hadden we wat moeite om de verschillende apps te gebruiken en om echt alle mogelijkheden te benutten. Ook de Google Services en apps ontbraken op dit toestel, dus het was af en toe even behelpen.

Zit je in het openbaar vervoer? Typ dichtgeklapt nog even een berichtje, maar ga je dan een serie kijken om de treinrit door te komen? Dan klap je het toestel gemakkelijk open voor een groter scherm. Foto’s maken? Doordat je het scherm 180 graden kunt vouwen (en alles daar tussenin) gebruik je de Oppo Find N makkelijk als statief. Ook selfies maken kan gewoon met de hoofdcamera’s achterop, dus je hebt altijd goede kwaliteit foto’s. Zwevende vensters, de Flexform-modus om zowel voor- als achterkant te gebruiken met diverse toepassingen en de aanpasbare software aan het formaat zijn zeker echte voordelen van een opvouwbaar toestel als de Oppo Find N.

Tegenover de voordelen staan ook de nadelen. Dichtgeklapt is het toestel wel erg dik. Alhoewel Oppo met de Find N het beste opvouwbare toestel van dit moment in handen heeft, is de hardware nog niet helemaal gelijkwaardig aan een normaal high-end toestel. Het valt Oppo overigens te prijzen dat het eerst zes prototypes in stilte heeft ontworpen, voordat het daadwerkelijk een opvouwbaar toestel op de markt brengt. Je kunt wel echt merken dat je met een goed ontworpen toestel te maken hebt waar goed over nagedacht is. Het voelt echt als een product dat af is en niet zoals de eerste generatie opvouwbare smartphones op de markt.

Lopen we nou in de toekomst allemaal met een opvouwbare smartphone op zak? Dat zie ik eigenlijk niet voor me. Het is nu een nichemarkt en dat zie ik de komende jaren ook niet veranderen. De ontwerpen zullen (nog) beter worden, de specificaties zullen de reguliere vlaggenschepen echt gaan benaderen en de prijzen zullen verder gaan zakken. Maar als ik nu moet kiezen tussen een regulier high-end toestel of een opvouwbare smartphone? Dan neem ik toch het reguliere toestel vanwege het handzamere formaat. Die uitvouwbare tablet is hartstikke leuk, maar dichtgevouwen is het toch een behoorlijk blok ter grootte van twee smartphones. In de toekomst zal een dergelijk toestel ongetwijfeld nog dunner worden, waardoor er nauwelijks verschil is qua dikte met een regulier toestel. Dan wordt een dergelijke smartphone wellicht voor iedereen interessant. Dat is het nu in ieder geval nog niet, behalve voor een selecte doelgroep. Ik raad je wel aan om toch op z’n minst een keer een dergelijk toestel in de winkel te gaan bekijken. Een scherm wat je kunt vouwen blijft namelijk leuk, maar is op dit moment voor de meeste mensen slechts een gimmick.

Eerste indruk

We hadden slechts drie dagen de tijd om met de Oppo Find N aan de slag te gaan, maar het smaakte zeker naar meer. De afgelopen jaren hebben we meerdere opvouwbare toestellen gezien en de Oppo Find N behoort tot de beste opvouwbare smartphones van dit moment. De hardware benadert de reguliere vlaggenschepen, de vouw is nauwelijks zichtbaar, de hoofdcamera is van vlaggenschipkwaliteit en het compacte formaat past veel beter in je broekzak in vergelijking met andere opvouwbare toestellen. Daar staat tegenover dat de Oppo Find N niet waterdicht is en op dit moment alleen in China verkrijgbaar is. Het is nog onduidelijk of het toestel naar Europa komt.

Wat ons betreft is de markt voor opvouwbare smartphones op dit moment echt een nichemarkt. Het is razendknap wat er vandaag de dag mogelijk is en er zijn zeker een aantal grote voordelen te benoemen van een opvouwbaar toestel als de Oppo Find N. Voor de grote massa is een dergelijk toestel op dit moment echter nog niet interessant genoeg.

Reacties (0)