Xbox Series X en Xbox Series S: dit zijn de verschillen

18 september 2020 7 Minuten 0 Reacties
xbox-series-x-xbox-series-s-samen

Xbox Series S is aangekondigd naast de grotere, duurdere Xbox Series X. Dit is waarom Xbox Series S zoveel lager is in prijs.

Het is een ietwat vreemde constructie: terwijl iedereen wacht op Microsofts nieuwe grote console kondigt het bedrijf nog even een andere variant aan. Xbox Series S is de kleinere broer van Xbox Series X. Dit zijn de verschillen én de overeenkomsten tussen beide gamemachines.

Microsofts huidige console, Xbox One, verscheen alweer in 2013. Hoogste tijd dus voor de nieuwe generatie gameconsole. Sony komt in november met zijn PlayStation 5 en het next-gen-antwoord van Microsoft is Xbox Series X. Deze console lijkt meer op een computerkast dan eerdere Xbox’en, maar heeft dan ook de specificaties om zich ook daadwerkelijk naast een pc te laten gelden. Nu komt daar de Xbox Series S bij.

Nieuwe generatie console

Het eerste wat belangrijk is om te weten, dat is dat Xbox Series S ook een nieuwe generatie console is. Het gaat dus niet om een nieuwe variant op de Xbox One S, maar echt een console waarop je dezelfde spellen kunt spelen als op aankomende console Xbox Series X. Denk daarbij aan games als Battlefield 6, Assassin’s Creed: Valhalla en Halo Infinite.

De namen lijken op elkaar, maar dat geldt niet voor de specificaties. Series S is in bijna alle opzichten het kleine broertje van Xbox Series X. Het is zelfs de kleinste Xbox ooit, aldus Microsoft. Dat zie je ook terug in zijn prijs. Xbox Series X kost 299 euro versus 499 euro. Geen slechte prijs: de Xbox One X kostte 499 euro en de Xbox One S 299 euro.

Zo’n kleiner apparaat betekent ook dat je wel iets inlevert op mogelijkheden. Zo heeft Series S minder grafische rekenkracht. Hierdoor kan hij niet 4K-beelden ondersteunen zoals Series X, maar een resolutie van 1440 pixels. Wel is de kloksnelheid bijna hetzelfde, waardoor de framerate nagenoeg gelijk is. De reden dat er grafisch zulke grote verschillen zijn is door de grafische kaart RDNA 2. X heeft daar wel 12 teraflops voor, versus ‘slechts’ 4 teraflops van S.

Een hoger aantal teraflops betekent dat een computer of console snel betere en mooiere beelden kan weergeven. Als het iets technischer wordt, dan staat het gelijk aan de rekenkracht van het apparaat. Hoe hoger de rekenkracht, hoe meer polygonen (waar een game uit bestaat) een computer per seconde kan weergeven.

Volgens Xbox-topvrouw Liz Hamren is de resolutie het grootste verschil tussen Xbox Series X en Xbox Series S. “In gesprekken met onze klanten viel op dat fans liever een betere framerate hebben dan een goede resolutie, dus we wilden een console bouwen die niet per se een 4K-tv benodigd.”

Xbox Series S heeft geen discopening

Het systeem heeft ook geen discopening, waardoor je op Xbox Series S alleen games kunt spelen die je hebt gedownload of die je streamt via Game Pass Ultimate. Net als zijn grote broer is Series S in staat om games af te spelen van de huidige generatie, dus Xbox One. Echter heeft hij als verschil dat hij geen Xbox One X-verbetering biedt op die games. Toch moet je dat uiteindelijk niet heel erg gaan merken, want Xbox Series S is in staat om het beeld wat te upgraden met auto-hdr.

Er zit wel een verschil in snelheid tussen de consoles, al moeten we nog ondervinden in hoeverre dat exact merkbaar is. Beide consoles hebben een op maat gemaakte Zen 2-processor met acht kernen. Echter is de processor van X beter: die werkt op 3,8 GHz per kern versus de 3,6 GHz van S. Waarschijnlijk laden beide consoles spellen alsnog razendsnel (S schijnt vier keer krachtiger te zijn dan Xbox One).

Bekijk ook Mini-controller voor streamingdienst Microsoft xCloud ontwikkeld
De Xbox Series S heeft een ssd (solid state drive) van 512 GB. Offline games spelen wordt dus wel beperkt tot een paar games. Dat is een groot verschil met Xbox Series X, die 1 TB aan opslag heeft. Er is echter hoop: beide consoles kunnen met een losse ssd van 1 TB worden voorzien van meer opslagruimte. Het moet dan wel een speciaal apparaat van Seagate zijn. Wat de prijs is van dit apparaat, dat is nog onbekend. En anders kun je natuurlijk via usb een harde schijf aansluiten. Zo is het mogelijk de externe schijf die nu aan je Xbox One (S of X) hangt te gebruiken op de Series S of X. Je kunt dan meteen doorgaan met de games die je al aan het spelen was.

De volledige specificaties op een rij.

SpecificatieXbox Series XXbox Series S
CPUMD Ryzen ‘Zen 2’, 8 cores en een standaard frequentie van 3,6 GHzMD Ryzen ‘Zen 2’, 8 cores en een standaard frequentie van 3,6 GHz
GPUCustom RDNA 2 GPU, maar met een standaard frequentie van 1.825 Ghz (12 teraflops) met 52 rekenkernenCustom RDNA 2 GPU, met een standaard frequentie van 1.565 (4 teraflops) met 20 rekenkernen
SysteemgeheugenGDDR6, met 16 GB met 10 GB op 560 GB/s en 6 GB op 336 GB/s bandbreedteGDDR6, van 10 GB met 8 GB op 224 GB/s en 2 GB op 56 GB bandbreedte
Intern SSD-geheugen1 terabyte, 2,4 GB/s ruw en 4,8 GB/s gecomprimeerd512 GB, 2,4 GB/s ruw en 4,8 GB/s gecomprimeerd
DiskladeBlu-RayGeen
Graphics4K op 120 frames per seconde en 8K op 120 frames per seconde1440 pixels op 60 frames per seconde, maximaal 120 frames per seconde
Grootte151 x 151 x 301 millimeterOnbekend. Wel is dit apparaat 60 procent kleiner dan X
Gewicht4,45 kiloOnbekend
Prijs499 euro299 euro

Kortom, het grote verschil tussen Xbox Series X en S zit hem vooral in de grootte: de S is de kleinste Xbox tot nu toe, die je gerust tussen je boeken in de boekenkast zet zonder dat hij opvalt. Daarnaast is het apparaat ook wat kleiner in zijn kunnen: je kunt er geen schijfjes in kwijt, waardoor je games echt digitaal moet bezitten of moet streamen om erop te spelen. Je kunt er met zijn kleine opslagmogelijkheden ook niet te veel games op kwijt. Tot slot houdt Microsoft het met deze micro-Xbox ook kleiner qua beeldspektakel: het is echt een console voor mensen die niet per se 4K-kwaliteit van hun graphics verwachten. Wel is het een aantrekkelijk geprijsde nieuwe generatie console die je alsnog kan laten genieten van alle nieuwe games die ook op grote broer Xbox Series X speelbaar zijn.

Xbox Series X en Xbox Series S verschijnen beide op 10 november. Ze zijn op dit moment nog niet pre-orderbaar. Dat kan vanaf 22 september.

Meer lezen?

Wil je weten hoe de console eruitziet op televisie? We schreven eerder meer over het dashboarddesign. Daarnaast hebben we de specificaties van Xbox Series X naast die van Sony’s PlayStation 5 gelegd in dit artikel.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)