Vijf manieren waarop PlayStations ‘Xbox Game Pass’ beter kan worden

23 mei 2021 5 Minuten 0 Reacties
Xbox Game Pass

Xbox Game Pass is enorm populair. Je kunt er niet alleen games mee downloaden, maar ook mee streamen alsof het Disney+ is. Hoogste tijd voor Sony om een tegengeluid te geven.

Xbox heeft de consolestrijd tussen PlayStation 4 en Xbox One dik verloren, maar toch heeft Microsoft zich weten te redden. Niet zozeer door de games, maar vooral door de technologie erachter. Microsoft heeft als IT-bedrijf servers over de hele wereld en kan daardoor makkelijker online mogelijkheden implementeren. Dat heeft het dan ook flink gedaan door bijvoorbeeld de Netflix-achtige abonnementsdienst Xbox Game Pass. Hiermee kun je tegenwoordig ook games streamen. Nu is het aan Sony om met een antwoord te komen.

Tegengeluid voor het Xbox Game Pass-geweld?

Het grote game-evenement E3 staat voor de deur. In juni strijken traditioneel de grote gamebedrijven weer neer. Dat doen ze om ons een indicatie te geven van wat we de rest van het jaar van ze mogen verwachten. Met indicatie bedoelen we: een flinke show. Al is dat door de pandemie wel anders geworden. De trailers van de games liegen er nog steeds niet om. Echter zijn de presentatie en uitlegmomenten tussendoor heel anders door de vele maatregelen. Toch verwachten we van Sony wel wat uitleg, want het schijnt te werken aan een tegengeluid voor het Xbox Game Pass-geweld. Microsoft gooit namelijk hoge ogen met de dienst. We hebben vijf manieren gevonden waarop PlayStation kan zorgen dat het de herrie van Xbox overstemt.

Sony heeft veel exclusieve titels

Zelfs als Sony het idee van Xbox Game Pass exact zou kopiëren, dan zou het waarschijnlijk al beter zijn dan Game Pass. Dan kijken we vooral naar de games, want als er iets is waarin PlayStation de afgelopen jaren enorm in uitblonk, dan is het de indrukwekkende line-up met zeer succesvolle games. Geen Assassin’s Creed of Fifa, die op meerdere consoles verschijnen, maar spellen die exclusief verschijnen op PlayStation 4 of 5 en enorm succesvol zijn. We noemen een The Last of Us Part II, Horizon: Zero Dawn, Marvel’s Spider-Man en God of War.

Sony heeft al PlayStation Plus én PlayStation Now

Enerzijds zou een abonnementsdienst zoals Xbox Game Pass heel nieuw zijn voor Sony, anderzijds heeft het al PlayStation Plus en PlayStation Now. Het Plus-abonnement houdt vooral in dat je online kunt gamen en dat je elke maand een paar games gratis kunt spelen. PlayStation Now lijkt meer op Xbox Game Pass, want voor een vast bedrag per maand krijg je toegang tot een flinke gamebibliotheek. Het is zowel mogelijk om games te downloaden als direct te streamen. Als Sony PlayStation Now alleen al zou uitbreiden, dan zou het daarmee al een vuist kunnen maken tegen Xbox Game Pass.

Meer backwards compatibility

Waar Sony nog terrein kan winnen, dat is op het gebied van backwards compatibility. Xbox Series X biedt de optie om games te spelen van zelfs nog het Xbox-tijdperk, terwijl Sony daar meer terughoudend in lijkt. Het is niet makkelijk om bijvoorbeeld PlayStation Vita-spellen of games van PlayStation te spelen op de nieuwe consoles. Door deze games wel toe te voegen aan een bibliotheek waaruit mensen eindeloos kunnen putten, maak je een gamedienst aanzienlijk meer aantrekkelijk. Niet alleen wordt het aanbod groter, het geeft gamers de kans om hun vrienden kennis te laten maken met spellen waar ze dol op zijn.

Sony heeft ook filmtak

Microsoft mag het dan makkelijker hebben omdat het door zijn IT-achtergrond al een geweldige infrastructuur heeft: Sony heeft ook nog een extra. Sony is een muzieklabel én een filmhuis. Het gerucht gaat dat Sony een PlayStation Plus Video Pass wil gaan uitgeven, waarmee je toegang krijgt tot films op je PlayStation. Zeker in een wereld waarin we graag entertainment zoals films en series streamen, kan dat een leuke extra zijn. Sony heeft van veel filmstudio’s de touwtjes in handen, zoals TriStar en Columbia. Het kan onder andere films aanbieden als Bloodshot en Venom. Het is misschien wat out-of-the-box en Sony moet absoluut oppassen dat het niet teveel bij gaming vandaan stuurt (dit heeft de vroege dagen van de Xbox One ook bepaald niet geholpen), maar tegenwoordig is het zo normaal geworden om thuis films en series te streamen, dat het tegelijkertijd een logische samensmelting zou zijn.

Sony kan met andere bedrijven samenwerken

Microsoft is zo groot dat het niet snel bang hoeft te zijn dat het verlies draait. Hierdoor kan het gamegiganten als Bethesda kopen en hierdoor kan het zich veroorloven om grote games op hun releasedag al beschikbaar te maken op Xbox Game Pass. Sony heeft al gezegd dat dat het bedrijf teveel geld zou kosten en dat het daar niet aan wil beginnen. Wel kan Sony de samenwerking opzoeken met andere bedrijven. PlayStation is als merk enorm geliefd en het zou dus kunnen overwegen samen te werken met gamestudio’s voor exclusiviteit, of wellicht met makers van hardware zoals telefoons en laptops om te zorgen dat een gamedienst hier ook op kan draaien, zodat gamers niet alleen afhankelijk zijn van hun PlayStation-console. De samenwerking opzoeken in plaats van in overnames te denken, dat kan twee bedrijven sterker maken. Het is minder risicovol en vaak vinden de fans het alleen maar geweldig wanneer twee geliefde merken elkaar hebben gevonden.

Meer weten?

Op deze pagina lees je meer over de actualiteiten Xbox Game Pass. In ons artikel over PlayStation Now leer je meer over wat die dienst precies inhoudt.

Reacties (0)