Tien films die je in 2023 gezien moest hebben

29 december 2023 3 Minuten 0 Reacties
Film_10Films_MissionImpossible

Wat waren de meest in het oog springende filmreleases van het afgelopen jaar? We zetten tien titels op een rij.

Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese bracht voor het eerst zijn beide muzen onder zijn regie bij elkaar: Robert De Niro en Leonardo DiCaprio. Als mannen die in het Oklahoma van de jaren twintig een ziek spel spelen met welvarende Osage krijgen ze in het epos volop ruimte om te laten zien wat ze kunnen, maar de minder bekende Lily Gladstone maakt misschien nog wel het meeste indruk.

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One

Met een losgeslagen AI-machine (The Entity) als tegenstander was Dead Reckoning – Part One, waarvan de opnamen al in 2020 begonnen, plots onverwacht actueel. De grote stunt van Tom Cruise: een sprong met een motor, als hommage aan zijn grote held Steve McQueen in The Great Escape. De conclusie van Dead Reckoning is inmiddels wel uitgesteld tot in 2025.

Barbie

Barbie had natuurlijk de naamsbekendheid van het merk mee – en indie darling Greta Gerwig was als regisseur een aangenaam verrassende keuze – maar een opbrengst van bijna anderhalf miljard dollar zag niemand aankomen. Geholpen door een script dat niet zo leeghoofdig bleek als vooraf verwacht wist de film het predicaat schaamteloze speelgoedreclame te ontstijgen.

Oppenheimer

Christopher Nolan behoort – samen met Martin Scorsese en Quentin Tarantino – tot een select gezelschap regisseurs dat voor elk nieuw project zo goed als carte blanche krijgt. En dat bleek opnieuw terecht: zelfs een zware biografie over de vader van de atoombom (Cillian Murphy mocht nu eindelijk helemaal zelf een film dragen) werd in zijn handen een heuse blockbuster.

Napoleon

De alweer 86 jaar oude Ridley Scott lijkt tot aan het einde aan grootschalige filmproducties te willen werken: de Britse regisseur is nu bezig met het volgend jaar te verschijnen vervolg op Gladiator, terwijl hij dit jaar ook nog even herenigde met Joaquin Phoenix (keizer Commodus in de eerste Gladiator-film) voor een ambitieus historisch drama over het leven van Napoleon.

John Wick 4

Zagen we Keanu Reeves dit jaar voor het laatst als John Wick? Zo ja, dan heeft regisseur (en voormalig stuntman) Chad Stahelski de huurmoordenaar in ieder geval in stijl afscheid laten nemen. En mensen die graag nog wat langer willen ronddolen in de wereld van Wick kunnen terecht bij de serie The Continental (Prime Video) en de aanstaande spin-off-film Ballerina.

The Killer

David Fincher gaat altijd met uiterste precisie te werk en was dus bij voorbaat de uitgelezen persoon om deze film over een nauwgezette huurmoordenaar (Michael Fassbender) te maken. De killer is een man van weinig woorden, maar via Fassbenders volop aanwezige voice-over volgen we hem stap voor stap. Voor het script herenigde Fincher met de schrijver van Se7en.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem

Met de Super Mario-film en de Spider-Verse-sequel was het een prima jaar voor animatie, waarbij de Turtles-film misschien wel het meest verraste. Geen Jim Henson-poppen, motion-capture of computeranimatie, maar een handgetekende stijl die zich net genoeg onderscheidt van de Spider-Man-films en de slimme keuze om van de schildpadden echt tieners te maken.

Evil Dead Rise

De Evil Dead-franchise lijkt ook zonder Bruce Campbell te kunnen overleven: het voor HBO Max bedoelde Evil Dead Rise deed het zelfs zo goed tijdens testscreenings dat men besloot over te gaan tot een bioscooprelease. Ditmaal dringen de demonische krachten door tot in de stad, waar een alleenstaande moeder bezeten wordt, met heel veel bloedvergieten tot gevolg.

Maestro

Bradley Cooper bewees dat zijn regiedebuut A Star Is Born geen toevalstreffer is: opvolger Maestro – waarin hij zelf te zien is als iconische componist Leonard Bernstein, bekend van de van onder meer de film West Side Story – werd vol zelfvertrouwen geregisseerd. En minstens zo belangrijk als de muziek is Bernsteins relatie met zijn geliefde Felicia (Carey Mulligan).

Meer tips voor films en series?

Serie Detective
Lees ook

Drie tv-series die je in 2024 moet gaan zien

Serie Shrinking
Lees ook

Drie tv-series die je in 2023 gezien moest hebben

Reacties (0)