Dit moet je extra betalen voor het delen van je Netflix-account (update)

24 mei 2023 3 Minuten 5 Reacties
Netflix logo

Netflix heeft bekendgemaakt hoeveel je extra moet betalen voor het delen van jouw account. Het gaat om een paar euro, maar er zitten ook een aantal voorwaarden aan.

Begin dit jaar schreven we uitgebreid over de tactiek van Netflix om het delen van accounts tegen te gaan. Zo zou het bedrijf op basis van onder meer het ip-adres jouw thuislocatie bepalen en elke maand controleren of jouw apparaten daar online zijn geweest. Alle activiteiten buiten die locatie kunnen een code voor zeven dagen toegang krijgen, waarmee het een stuk lastiger zou worden om je account met iemand te delen.

Extra betalen voor delen Netflix-account

Daar is Netflix echter alweer op teruggekomen want in een aantal landen wordt nu een hele andere tactiek uitgerold. In Spanje, Portugal, Canada en Nieuw-Zeeland kun je namelijk nog steeds een account delen, maar moet toch extra betaald gaan worden voor het delen. De prijzen variëren van 4 euro per maand in Portugal tot 6 euro per maand voor Spanje.

Op basis van jouw thuislocatie

Om het delen van accounts tegen te gaan gaat Netflix één primaire locatie voor jouw account vaststellen. Dit kan het bedrijf zelf doen aan de hand van ip-adressen, device id’s, accountactiviteit en andere  factoren, maar je krijgt ook de mogelijkheid om zelf een thuislocatie in te stellen.

Alles dat buiten die thuislocatie gebeurt, zoals het inloggen van een vakantieadres, wordt in eerste instantie getolereerd. Gebeurt dit echter voor langere tijd en kan Netflix vaststellen dat het – volgens hun regels – om het delen van een account gaat, dan krijg je een melding en de mogelijkheid om óf het delen te stoppen óf extra te gaan betalen voor het delen. Ook krijgen abonnees voortaan nieuwe opties voor het beheren van wie toegang heeft tot hun account.

Voorwaarden

Het extra betalen voor het delen van je Netflix-account komt wel met een paar voorwaarden. Zo is bij het Basis-abonnement delen helemaal niet mogelijk. Het Standaard-abonnement kan dat voor één extra gebruiker en bij Premium kun je voor twee extra gebruikers buitenshuis betalen. Wanneer je hiervoor kiest en dus gaat betalen voor extra leden van jouw account, dan zijn er nog een paar beperkingen voor deze leden. Zij kunnen namelijk maar één profiel aanmaken, op één apparaat tegelijkertijd Netflix kijken en op één apparaat series en films voor offline gebruik downloaden. Daarbij moeten deze leden waar extra voor betaald worden zich in hetzelfde land bevinden als waar de hoofdgebruiker zijn account heeft aangemaakt en is het delen met anderen niet mogelijk wanneer jouw Netflix-abonnement loopt via een derde partij, zoals een provider.

Er is ook een andere belangrijke verandering wanneer je kiest voor het extra betalen voor het delen van jouw Netflix-account. Die extra gebruikers krijgen dan namelijk een eigen account met eigen inlognaam en wachtwoord. Nu werkt dat niet zo. Bij het delen van een Netflix-account deel je nu namelijk de gebruikersnaam en het wachtwoord, en heeft ieder zijn eigen profiel.

Nederland en België

Inmiddels (sinds 24 mei) is ook duidelijk welke maatregelen Netflix in Nederland en België neemt. Ook hier kun je een gebruiker op een andere locatie overzetten naar een eigen account waarvoor 3,99 euro per maand betaald dient te worden.

Reacties (5)