Zo gaat Netflix controleren of jouw account gedeeld wordt met anderen

31 januari 2023 3 Minuten 5 Reacties
Netflix logo

Abonnees van Netflix horen en lezen al maanden over de plannen van het bedrijf om het delen van een account tegen te gaan. Binnenkort gaat het dan echt gebeuren, maar hoe controleert Netflix precies of jij jouw account met iemand deelt? Deze week heeft de streamingdienst bekendgemaakt hoe er gecontroleerd wordt en wat je kunt doen om ook buitenshuis zonder problemen Netflix te kijken.

Om maar met de deur in huis te vallen; het gaat niet eenvoudig worden om jouw Netflix-account te blijven delen met mensen die niet op dezelfde locatie wonen. Denk bijvoorbeeld aan vrienden of familieleden die met een eigen profiel inloggen op jouw Netflix-account om hun favoriete films en series te kijken.

Netflix controleert delen account

De inkomsten van Netflix lopen al een tijdje terug en dat wijdt het bedrijf onder meer aan het feit dat we massaal onze inloggegevens delen zodat vrienden en familieleden zonder te betalen hun favoriete films en series kunnen kijken. Om dat tegen te gaan gaat het bedrijf nu streng controleren en gebruikers die de regels niet naleven blokkeren.

Eén thuislocatie

Om het delen van accounts tegen te gaan gaat Netflix één primaire locatie voor jouw account vaststellen. Dit doet het bedrijf aan de hand van ip-adressen, device id’s, accountactiviteit en andere  factoren. Aan de hand hiervan wordt dus vastgesteld wat jouw vaste locatie is, waarschijnlijk dus jouw huis. Elk apparaat dat niet elke 31 dagen een keer inlogt op Netflix op deze locatie wordt geblokkeerd en krijgt dus (tijdelijk) geen toegang meer tot de dienst. Dit geldt dus voor zowel je televisie, decoder en console als je mobiele apparaten.

Tijdelijke code

Als je voor langere periode buitenshuis bent, bijvoorbeeld op vakantie, dan kun je een tijdelijke code aanvragen waardoor je zeven dagen lang Netflix ook op een andere locatie kunt gebruiken. Vooralsnog is het niet duidelijk hoeveel codes je kunt aanvragen, maar deze maatregel maakt het een stuk lastiger om mensen buiten jouw eigen thuislocatie voor langere tijd toegang te geven tot de dienst.

Eigen Netflix account vereist

Het lijkt er vooralsnog niet op dat gebruikers buiten de thuislocatie gebruik kunnen blijven maken van jouw account door een klein(er) maandbedrag neer te leggen. In sommige landen heeft Netflix hiermee geëxperimenteerd maar de optie zal niet wereldwijd uitgerold worden. Gebruikers buiten de thuislocatie die geblokkeerd worden zullen dus een eigen Netflix-account aan moeten maken, maar gelukkig kun je wel al jouw profielinstellingen, favorieten en kijklijsten meenemen naar jouw nieuwe account.

Netflix will not automatically charge you if you share your account with someone who doesn’t live with you.

Daarbij laat de streamingdienst weten dat gebruikers in ieder geval niet automatisch extra geld in rekening gebracht wordt wanneer ze hun account – tegen de regels in – delen met anderen.

Toegang tot Netflix intrekken

Tot slot laat het bedrijf nogmaals weten hoe je gebruikers of apparaten die je helemaal geen toegang wilt verlenen uit jouw account kunt gooien. Binnen jouw (hoofd)profiel heb je namelijk de optie om recent actieve apparaten te bekijken en deze te laten uitloggen wanneer je ze niet herkent of geen toegang meer wilt verlenen.

Netflix maakte eerder deze maand bekend in het eerste kwartaal van 2023 te beginnen met de strenge controle en dus het blokkeren van profielen die buitenshuis gebruikt worden.

Reacties (5)