Beste games van dit moment – deel 35 (lente 2025)

04 april 2025 + 10 minuten 0 Reacties
beste-games-assassins-creed-shadows-3

In dit overzicht bespreken we de beste games die je nu speelt op je Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4, PlayStation 5 en Nintendo Switch.

In dit overzicht kijken we naar de beste games van de afgelopen twee, drie maanden. We kijken naar de games die voor verschillende consoles uitgebracht zijn: de Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S. Games die voor PS4 en Xbox One uitgebracht zijn, kunnen tevens gespeeld worden op de PS5 of Series X|S, vaak in betere kwaliteit. Heel vaak draaien games gewoonweg soepeler, maar in sommige gevallen is er ook een boost in het aantal frames per seconde. Soms komen we ook games tegen die wat minder goed in de smaak vallen. In de inhoudsopgave zie je welke games we behandelen.

Assassin's Creed: Shadows

Met Assassin’s Creed Shadows brengt ontwikkelaar en uitgever Ubisoft eindelijk naar een land en periode waar veel mensen al jaren om vragen: feodaal Japan in de middeleeuwen. De tijd van shinobi en samoerai. In dit nieuwe deel speel je met allebei: de shinobi is de traditionele assassin zoals we die al jaren kennen, terwijl de samoerai een eenmansleger is. Zie het zo: de sluipgameplay doet sterk denken aan oudere Assassin’s Creed-titels, terwijl het samoeraigedeelte veel wegheeft van de harde klappen die Eivor in Valhalla uitdeelde.

Assassin’s Creed Shadows doet een hoop dingen goed, wat ons betreft. Zo is er veel rust en ruimte: daardoor krijg je wat mee van culturele gebruiken en leer je veel over het oude Japan. Gesprekken nemen wat meer tijd in beslag, maar daardoor leven de personages ook meer. Bovendien legt Ubisoft veel nadruk op ontdekken en rondlopen, en word je niet constant aan het handje genomen. Dit kun je overigens wel anders instellen als je dat wil. Maar doe je dat niet, dan daagt de game je echt uit om alles te verkennen en dat geheel op je eigen tempo.

In de basis lijkt Shadows veel op Origins, Odyssey en Valhalla. De wereld is groot, er zijn veel activiteiten en het rennen en klimmen kennen dezelfde foutmarges. Maar daar zijn we inmiddels aan gewend. Niet minder irritant, niet minder vervelend. We letten liever op de weelderige omgevingen, de schilderachtige vormgeving en het gebrek aan ellendig lange verzamellijstjes. Je kunt de game grotendeels spelen met de character die je wil (Naoe of Yasuke), maar ze hebben wel allebei een uitgebreid verhaal dat je dient te volgen.

Suikoden I & II HD Remaster

De Suikoden I & II HD Remaster is een langverwachte heruitgave van twee klassieke rpg’s uit Japan die bekend staan om hun diepgaande verhalen, grote aantallen rekruteerbare personages en strategische gameplay. De spellen vertellen complexe en emotionele verhalen over oorlog, vriendschap en verraad, met een focus op politieke intriges en de impact van conflicten op individuen. Een uniek kenmerk van de Suikoden-serie is het rekruteren van 108 speelbare personages, elk met hun eigen achtergrondverhaal en vaardigheden.

Omdat er zoveel personages zijn, kun je flink variëren in de teams waarmee je op pad gaat. De spellen combineren traditionele turn-based-gevechten met grootschalige oorlogsscenario’s, waarbij je legers aanvoert en strategische beslissingen moet nemen. De remaster brengt beide titels het moderne tijdperk in met verbeterde achtergrondafbeeldingen, bijgewerkte pixelartanimaties en nieuwe geluidseffecten. Daarnaast bevat die verbeteringen aan de gameplay, zoals een automatische opslagfunctie, versnelde gevechten en een gesprekslogboek.

Voor fans van de originele spellen is dit een kans om hun favoriete avonturen in een nieuw jasje te herbeleven. Gamers die de Suikoden-serie nog niet kennen, krijgen de mogelijkheid om van een ongekend jrpg-meesterwerk te genieten, in een gemoderniseerd formaat. De combinatie van meeslepende verhalen, unieke gameplay en verbeterde graphics maken de Suikoden I & II HD Remaster een must-have voor zowel oude als nieuwe jrpg-fans. Dit is hét moment om in de serie te stappen. Laten we hopen dat er snel meer volgen. Kom op, Konami!

Monster Hunter: Wilds

Monster Hunter: Wilds is een ambitieuze toevoeging aan de serie, die ons met gemengde gevoelens achterlaat. De kern van de ervaring, het jagen op kolossale monsters in adembenemende, dynamische ecosystemen, is overweldigend positief. De gevechten zijn zoals altijd intens, strategisch en visueel spectaculair. We zijn onder de indruk van de nieuwe wapenmechanieken en jachttechnieken en de manier waarop monsters reageren op onze acties. Dat levert veelal verrassende en soms uitdagende encounters op.

Echter, de technische uitvoering laat ons in de steek. Prestatieproblemen, vooral op de pc, met framedrops, crashes en grafische glitches, verstoren de onderdompeling. De multiplayer, een cruciaal onderdeel van de Monster Hunter-ervaring, is inconsistent, met matchmakingproblemen en instabiliteit die frustrerend zijn. De algemene opzet van Wilds kan ook op wat kritiek rekenen. De complexe systemen en overvloed aan informatie kunnen intimiderend zijn voor nieuwe spelers, terwijl oude rotten juist een beetje de uitdaging missen.

En hoewel de game prachtige cutscenes heeft, vinden we het verhaal eentonig en oninteressant. Maar goed, dat is nooit het sterkste punt van de franchise geweest: het draait immers om het jagen op monsters, en dat voelt goed als nooit tevoren. Onderaan de streep biedt Monster Hunter: Wilds epische monstergevechten en een adembenemende wereld, maar het kampt tegelijkertijd met technische uitdagingen en een steile leercurve die niet voor iedereen geschikt is. Desondanks is dit waarschijnlijk de meest toegankelijke Monster Hunter ooit.

Donkey Kong Country Returns HD

Als we op de redactie ergens goed op gaan, dan zijn dat wel oude Nintendo-games. Het feit dat we Donkey Kong Country Returns HD, van oudsher een Wii-spel, ook “een oude Nintendo-game” noemen, doet een beetje zeer. Maar ach, we worden allemaal ouder en wgrijzer. Dit spel behoort wel toe tot de top van de betere Nintendo-spellen van de afgelopen jaren en daarom zijn we maar wat blij dat het eindelijk zijn herintrede doet op de Nintendo Switch. Met deze release is de complete Country-reeks speelbaar op Nintendo’s draagbare console.

Ten opzichte van de eerste versie is er weinig veranderd aan de remaster. Er zijn geen extra personages, modi of levels toegevoegd. Tenminste, dat is niet helemaal waar. Returns HD lijkt namelijk gebaseerd te zijn op de Nintendo 3DS-versie, waar wel degelijke nieuwe levels beschikbaar zijn. Al die content zit ook in de Switch-versie. De graphics lijken een klap opgelopen te hebben, maar tijdens het spelen zul je daar weinig van merken. Dan let je meer op de actie en de handelingen die je moet verrichten — en snel ook, voordat je een leven verliest.

De basis van de game staat gelukkig als een huis. Het verfijnde levelontwerp en de strakke besturing zorgen voor een onvergetelijke ervaring. De gameplay is zo goed uitgedokterd dat elke fout die je maakt aan jezelf ligt. Zo voelt dat althans. Ten opzichte van opvolger Tropical Freeze klinkt de muziek een beetje tam en minder opzwepend, maar een kniesoor die daarop let. We willen nu niet steeds onze eigen kritiek onderuit schoppen, maar Donkey Kong Country Returns HD is gewoon ontzettend goed. En belangrijker nog: ontzettend leuk om (nog eens) te spelen.

Xenoblade Chronicles X - Definitive Edition

Xenoblade Chronicles X: Definitive Edition is een ambitieuze en overweldigende Japanse rpg die je meeneemt naar de adembenemende planeet Mira. Als lid van Blade verken je de uitgestrekte en diverse wereld, vecht je tegen gigantische wezens en probeer je de overlevenden van de aarde te redden. De vrijheid die de game biedt is ongekend; van dichte oerwouden tot uitgestrekte vlaktes, Mira voelt levend en vol geheimen. De mogelijkheid om later in de game krachtige Skells (mechs) te besturen en aan te passen, maakt de ervaring helemaal compleet.

Het diepgaande en tactische vechtsysteem is een hoogtepunt. Je combineert real-time actie met strategisch gebruik van Arts (speciale vaardigheden) en bouwt combo’s op met je teamgenoten. Omdat je zowel personages als de Skells kunt aanpassen, is er veel ruimte voor experimenteren. De Definitive Edition brengt visuele verbeteringen, een overzichtelijkere interface en snellere laadtijden, waardoor alles soepeler aanvoelt dan destijds op Wii U. Bovendien kunnen we de extra verhaaltoevoeging ook enorm waarderen. Die zorgt voor meer verdieping.

Toch kent deze gigantische game ook wat kanttekeningen. Het verhaal komt traag op gang en voelt soms gefragmenteerd door de grote hoeveelheid zijmissies die de nadruk op verkenning leggen. Ondanks de boeiende wereld kan dit toch voor wat vermoeidheid zorgen. Ook de steile leercurve van de systemen en mechanics kan in het begin overweldigend zijn. Maar als je aan dit spel begint, dan wacht je een onvergetelijk en lang avontuur, met diepgaande gameplay, prachtige omgevingen, meer dan genoeg uitdaging en een grote hoeveelheid content.

Tales of Graces f - Remastered

De game Tales of Graces f – Remastered krijgt wat heel veel games nooit gekregen hebben: drie kansen om gamers te overtuigen. Aanvankelijk verscheen de actie-rpg alleen in Japan op de Wii (hebben we hem weer), maar vier jaar later kwam die ook uit voor PlayStation 3. Dit keer eveneens in het Westen, waardoor veel gamers er officieel mee kennis konden maken. Hoewel critici op dat moment niet overal laaiend enthousiast over waren (het begin was saai, visueel was die ondermaats en de muziek stelde teleur), waren ze wel enthousiast over het vechtsysteem.

Voor de derde ronde op moderne spelcomputers heeft Bandai Namco Namco weinig aan de basis gedaan. Hoewel we erkennen dat het verhaal in het begin rommelig is, trekt het gamers ook meteen naar zich toe met interessante ontwikkelingen. Die worden naarmate de game vordert verder uitgewerkt, en dan merk je dat alles verderop heel prettig samenkomt. Daarnaast zijn de personages heel duidelijk uitgewerkt en begrijp je hun motiveringen. De kracht van het spel zit hem echter in het uitgebreide vechtsysteem, waarin je vrij rond kunt rennen en aanvallen.

Anders dan bij veel andere rpg’s uit Japan, hoef je dus niet op je beurt te wachten. Nee, dit is niet de eerste titel die dat doet, of destijds deed, maar wel één die het genre grootgemaakt heeft. Je kunt tijdens het vechten lekker variëren met verschillende combinaties en stijlen, en kunt die aanpassen wanneer je wil. Daarnaast kun je indirect je teamleden aansturen door vooraf hun gedrag te bepalen. Al met al levert het allemaal een strategische speelstijl op waar je je uren mee kunt vermaken, terwijl je ondertussen een fijne wereld verkent en de verhalen volgt.

Kingdom Come: Deliverance II

Kingdom Come: Deliverance II is een game die de middeleeuwen neerzet met een hoge mate van realisme. Het is niet zomaar een actie-rpg, maar een diepe simulatie van het leven in het 15e-eeuwse Bohemen. De makers hebben een enorme hoeveelheid onderzoek gedaan om de wereld zo authentiek mogelijk te maken. Dit uit zich in de gedetailleerde omgevingen, de kleding van de personages en zelfs de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Er zijn weinig games die qua ambiance zo dicht in de buurt van de Kingdom Come-games komen.

Wat de game echt onderscheidt, is de diepgang van de gameplay. Wil je een meesterlijke zwaardvechter worden, een sluwe dief, of een welbespraakte diplomaat? Het kan allemaal. Je keuzes hebben ook echt impact op het verhaal en de wereld om je heen, waardoor elke playthrough uniek aanvoelt. Het verhaal is daarnaast meeslepend en zit vol politieke intriges, persoonlijke drama’s en morele dilemma’s. Je kruipt bovendien in de huid van Henry, een gewone jongeman die in een complexe politieke storm terechtkomt en z’n weg in de wereld moet vinden.

De realistische gevechten zijn uitdagend en vereisen oefening en strategie. De levendige wereld met dynamische personages, een dag-nachtcyclus en veranderlijk weer dragen bij aan de totale onderdompeling. Natuurlijk zijn er ook minpunten. De game kan technisch veeleisend zijn en er kunnen bugs voorkomen. De gameplay kan tot slot soms frustrerend zijn, vooral in het begin. En de trage start met veel dialogen kan sommige spelers afschrikken. Maar als je bereid bent om door te zetten, word je beloond met een uniek en meeslepend spel.

Avowed

Avowed is een nieuwe actie-rpg van Obsidian Entertainment, bekend van onder meer Fallout: New Vegas, Alpha Protocol en The Outer Worlds. Niet elke game uit het assortiment is een hit, maar de titels lopen wel vaak over sfeer en ambiance. Aan het ontwerp van de wereld, de omgevingen en de personages ligt het vaak niet. Soms laat de (ogenschijnlijk) oppervlakkige gameplay nog wel eens wat te wensen over, maar over het algemeen kunnen we stellen dat games uit deze schuur ons bevallen en dat we opletten wanneer er een nieuwe titel verschijnt.

Waarschijnlijk gaat Avowed de boeken in als een ondergewaardeerde rpg. Ondanks de levendige en cartooneske steden en natuurgebieden, de sprankelende personages en de nadruk op actie, overtuigt het spel niet meteen in de eerste uren. Het duurt best lang voordat alles op gang komt, zonder dat de makers precies uitleggen wat er speelt of waarom je iets doet. Daardoor vallen sommige zijmissies aanvankelijk een beetje op hun gat. Maar hoe langer je blijft spelen, hoe beter de rpg wordt. Als je hier dus aan begint, neem je dan voor er echt even voor te zitten.

Gelukkig staat de game op Game Pass van Xbox. Als je een abonnement op die dienst hebt, kun je de game uitproberen en wegleggen wanneer je wil, zonder dat het je iets kost. Behalve je tijd dan. Maar we willen graag meegeven dat je Avowed even moet laten rijpen. Je kunt veel coole wapens ontdekken, geheime locaties vinden en uiteindelijk genieten van een goed verhaal. Zonder dat je al teveel afgeleid wordt door lege locaties, loze zijmissies of verzamellijsten. Avowed is het beste te omschrijven als een goede doch miskende en compacte rpg-beleving.

Meer lezen?

Disclaimer: voor alle games die we testen voor het overzicht, hebben we een recensiecode of -exemplaar ontvangen. Mocht je een game missen op de lijst, dan hebben we daar geen code of exemplaar voor gekregen. We hebben dit keer geen codes ontvangen voor Yu-Gi-Oh! Early Days Collection en Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii.

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv waar je de beste games op kunt spelen, kun je terecht in de sectie tips en adviezen. Hier lees je ook alles over een perfect audiosysteem en koopgidsen voor alle apparatuur.

Lees ook onze recensies van gameconsoles

Reacties (0)