Beste games van dit moment – deel 33 (herfst 2024)

06 oktober 2024 + 10 minuten 0 Reacties
beste-games-echoes-of-wisdom

In dit overzicht bespreken we de beste games die je nu speelt op je Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4, PlayStation 5 en Nintendo Switch.

In dit overzicht kijken we naar de beste games van de afgelopen twee, drie maanden. We kijken naar de games die voor verschillende consoles uitgebracht zijn: de Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S. Games die voor PS4 en Xbox One uitgebracht zijn, kunnen tevens gespeeld worden op de PS5 of Series X|S, vaak in betere kwaliteit. Heel vaak draaien games gewoonweg soepeler, maar in sommige gevallen is er ook een boost in het aantal frames per seconde. Soms komen we ook games tegen die wat minder goed in de smaak vallen. In de inhoudsopgave zie je welke games we behandelen.

The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom

Je zou het misschien verwachten, maar technisch gezien is de game The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom geen vervolg op de remake van The Legend of Zelda: Link’s Awakening. Ze delen wel dezelfde grafische stijl, maar de gameplay, de wereld en de puzzels zijn allemaal anders. Dit nieuwe Zelda-deel is meer Tears of the Kingdom, maar dan in de stijl van Link’s Awakening. Creativiteit voor de speler staat in elk geval centraal en daar zijn we echtblij mee.

En dat is belangrijk, omdat het nieuwe gameplaysysteem genoeg opties aanbiedt voor het voltooien van de uitdagingen. Je kunt dit keer geen auto’s, robots of constructies maken, maar je kunt wel ‘echoes’ oproepen van bestaande objecten en vijanden uit de schattige wereld, die je tijdens het avontuur tegenkomt. Zo kun je een pot kopiëren en die op elk moment oproepen. Na het oppakken kun je hem weggooien en op die manier een bewaker in een kerker afleiden.

Maar je kunt ook vijanden aan je zijde krijgen, en die voor je laten vechten. Zodoende hoef je zelf geen vinger uit te steken. Al ontgrendel je later wel de optie om Zelda, die zelden het speelbare personage is in dit soort games, zelf te laten vechten. Dit kan slechts beperkt, dus leer het systeem goed kennen. Je kunt verder verschillende objecten opeenstapelen (zoals bedden en houten dozen), en op die manier een pad maken voor jezelf.

Er is ook een systeem aanwezig dat rekening houdt met gewicht. Daardoor is het mogelijk een steen van een bepaalde hoogte te laten vallen, die voor jou iets kapotmaakt, bijvoorbeeld. In de basis voelt The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom wellicht een beetje basaal aan, maar de manier waarop je het nieuwe systeem inzet, biedt veel ruimte voor creatieve oplossingen. Daarom kunnen we deze game van harte aanbevelen aan iedereen met interesse.

Star Wars Outlaws

Het is dat we geen cijfers aan games geven. Maar als we dat wel zouden doen, dan zou Star Wars Outlaws een solide zeven zijn. Daar dragen een aantal punten aan bij. Zo zijn we onder de indruk van de wereld die ontwikkelaar Massive Entertainment gecreëerd heeft. Het spel ademt de typische retro-futuristische stijl van de films, en geeft je echt het idee in het bekende universum hier heel ver vandaan te begeven. Daarvoor niets anders dan kudo’s.

Omdat Star Wars Outlaws zich qua verhaal begeeft tussen The Empire Strikes Back en Return of the Jedi, moet je er rekening mee houden dat het Galactische Keizerrijk overal vertegenwoordigd is. Je verkent zowel bekende als nieuwe planeten en komt her en der personages tegen die je wellicht herkent uit andere projecten. Maar ondanks dat is er meer dan genoeg nieuwe verhaalcontent te verkennen en zijn er veel nieuwe personages te ontmoeten.

Qua sfeer, positie in het uitgebreide universum en algemene beleving zetten we Star Wars Outlaws daarom hoog op de lijst van onze favoriete Star Wars-games. Maar qua gameplay en invulling van de verschillende planeten merken we toch dat de game wat tekort schiet. Centraal staat de typische sluipgameplay die we van Ubisoft gewend zijn. Echter, de AI van vijanden is vrij matig, waardoor je al snel het gevoel krijgt dat alles ontzettend makkelijk is.

Dat vinden we niet eens een groot probleem. Want we zitten graag onderuitgezakt aan het einde van de dag om van onze games te genieten. Maar gecombineerd met de flauwe wereldobstakels, extra missies en omgevingspuzzels, zorgt het er uiteindelijk voor dat we ons mettertijd wel zijn gaan vervelen. Desondanks blijven we doorspelen, omdat de sfeer echt fantastisch is, maar dat zal voor veel gamers niet reden genoeg zijn om het spel te kopen.

Visions of Mana

Het heeft bijna twintig jaar geduurd, maar uitgever Square Enix heeft dan eindelijk een nieuw deel in de Mana-reeks uitgebracht. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 2006 toen het spel Dawn of Mana voor de PlayStation 2 verscheen. Met dit nieuwe deel wil het bedrijf inzetten op allerlei elementen die de vorige delen zo goed maakten. Denk dan aan het gevechtssysteem, de personages en het ontwerp van de wereld. Die vallen dan ook in goede aarde.

Zoals we vaker het geval is bij role playing games uit Japan, bevat Visions of Mana een uitgebreid, licht tragisch verhaal, met kenmerkende en intrigerende personages die gevoelsmatig anders omgaan met de gebeurtenissen in hun wereld dan we zelf zouden doen. We houden dit bewust een beetje vaag voor wie zelf aan het avontuur wil beginnen — maar weet dat je een verhaal voorgeschoteld krijgt dat mettertijd steeds meer je aandacht vasthoudt.

Hoewel Visions of Mana qua setting en gameplay ogenschijnlijk veel gemeen heeft met de eerder verschenen remake van Trials of Mana, speelt de nieuwe actie-rpg toch net even anders. Het vechten voelt heel vrij en luchtig, maar je moet je goed blijven concentreren op je combo’s en andere bewegingen om er echt wat van te maken. Ook goed om te weten: de AI van je teamleden is betrouwbaar, maar neem even de tijd om ze naar eigen inzicht in te stellen.

Je kunt veel variëren met zogenaamde Jobs (die bepalen hoe een personage speelt), met bijbehorende wapens en vaardigheden. Daarin is Visions of Mana niet uniek, maar je krijgt als speler wel enorm veel vrijheid in de gameplay. Spelers van eerdere delen moeten misschien even wennen aan de nieuwe vechtstijl. Maar we weten zeker dat je de game kunt omarmen door zijn aangrijpende verhaal en hoeveelheid personalisatie. Zo houd je het wel zestig uur vol.

Ace Attorney Investigations Collection

We weten dat we vaak rpg’s behandelen in onze beste games-overzichten (omdat we die spellen vaak tof vinden) en realiseren ons dat de doelgroep daar wellicht wat kleiner voor is. Maar als je het echt over een kleine doelgroep hebt, dan kom je aan bij de Ace Attorney-games. Dit zijn visual novels en point-and-click-spellen: verhalende games waarin onderzoek doen binnen een rechtszaak centraal staat. De eerste game binnen deze serie verscheen in 2001.

Mettertijd zijn er flink wat vervolgen verschenen. En terwijl fans van de franchise wachten op het officiële zevende deel, kunnen ze ondertussen aan de slag met de Ace Attorney Investigations Collection. Deze ‘collectie’ bestaat uit twee titels, namelijk Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth en Ace Attorney Investigations 2: Prosecutor’s Gambit. Dat klinkt niet als veel of heel bijzonder, maar spelers van het eerste uur weten inmiddels wel beter.

Dit is namelijk de eerste keer dat je Prosecutor’s Gambit officieel buiten Japan kunt spelen. Voorheen was het spel namelijk alleen daar beschikbaar. Zo hebben we hier in Europa toch nieuwe content die we kunnen verslinden, terwijl we ondertussen kunnen uitkijken naar een groots vervolg. Dat maakt de collectie direct interessant — interessanter dan welke gamecollectie dan ook, aangezien je dus toegang krijgt tot geheel nieuwe content. Technisch gezien, dan.

Omdat deze games zo verhaalgedreven zijn, willen we er het liefst niets over kwijt. Maar we geven graag mee dat Prosecutor’s Gambit direct aansluit op wat er in het eerste deel gebeurt. Heel flauw, maar dit is belangrijk voor fans van de serie. Verder krijg je alles wat je verwacht van de collectie, zoals artwork, de soundtrack (ook in orkestrale versies) en een verhaalmodus die de puzzels voor je oplost — handig voor wie gewoon wil genieten van het verhaal.

Test Drive Unlimited: Solar Crown

Als je het over Test Drive Unlimited hebt, dan heb je het over een game die online racegameplay in een open wereld pionierde. De sterke basis van die titel staat als een huis en hadden we graag teruggezien in het nieuwe deel. In plaats van een singleplayer racegame met online componenten, is Solar Crown geheel ontdaan van offline gamemodi. Dat betekent dat zodra de uitgever de stekker uit de game trekt, die geheel onspeelbaar is.

En dat vinden we zonde. Want Test Drive-games staan al jaren garant voor veel raceplezier, en de Unlimited-serie biedt vaak een grote open wereld aan die je kunt verkennen, vol arcaderaces met toffe bolides. Het is inmiddels dertien jaar geleden dat we Unlimited 2 voorgeschoteld kregen, en sindsdien is er veel veranderd in dit specifieke genre. Forza Horizon spant nu de kroon als het gaat om dergelijke spellen. Hoe goed brengt Solar Crown het ervan af?

Laten we positief beginnen. Over het algemeen kunnen we ons prima vermaken met de toegankelijke gameplay. Of je nu deelneemt aan races of niet, je kunt altijd gewoon lekker rondrijden en de omgeving verkennen. De setting is bovendien erg tof (het eiland Hongkong), dat – voor zover wij kunnen beoordelen – behoorlijk strak en levendig gedigitaliseerd is. Je verkent snelwegen, de binnenstad en zelfs de gebieden buiten de steden. Er is veel variatie.

Een aantal dingen gooien echter roet in het eten. Het botsen zorgt voor veel snelheidsverlies en auto’s voelen vaak stijf tijdens het sturen. Daarnaast is het jammer dat de game online only is. Niet alleen weten we niet of de game nog speelbaar is als de servers onvermijdelijk offline gaan, ook kun je niet even snel pauzeren tijdens het racen. Tot slot waren er tijdens de lancering veel problemen, waardoor investeren in deze titel altijd een risico zal blijven.

Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club

We blijven nog even bij de zogenaamde visual novels, want Nintendo heeft zijn eigen game binnen dit genre op de Nintendo Switch uitgebracht. Ook deze titel heeft een retrotintje, aangezien dit het vierde deel in de reeks is — waarvan de voorganger 27 jaar geleden verscheen op de eerste Nintendo. Net zoals bij de Ace Attorney-games wordt de gameplay verfraaid met point-and-click-actie, waardoor je dus niet alleen maar met lezen bezig bent.

De game begint met het nieuws dat er opnieuw een broodje-aapverhaal de kop opsteekt over een seriemoordenaar van enige tijd geleden. Dat is de Emio die je in de titel ziet staan. Dit is wellicht één van Nintendo’s donkerste titels. Want de moordenaar geeft zijn slachtoffers een permanente glimlach mee. Na het wurgen doet Emio een papieren zak over het hoofd van zijn slachtoffer, waar die vervolgens een glimlach op tekent. De toon is daarmee goed gezet.

Aangezien dat veel argwaan opwerkt en mensen zo hun vermoedens hebben, besluiten detectives de zaak op te pakken. En jij bent daar natuurlijk eentje van. In je onderzoek praat je met mensen (en kun je vaak kiezen uit meerdere dialoogopties), onderzoek je de omgeving (via wijzen en klikken) en kunt alles analyseren wat je tot nu toe gevonden hebt. De puzzels zijn niet simpel en de game zal je ook niet constant helpen je de juiste richting in te sturen.

En daar moet je wel een beetje tegenkunnen. Sterker nog: je moet ervan houden. Je moet het fijn vinden om – zeker in het begin – in het duister te tasten, om vervolgens zelf tot de ontdekking te komen wat er nu daadwerkelijk gaande is. Als dat iets is waar je goed op gaat, dan is Emio een game voor jou. Helaas is het ook zo dat dit type game niet de algemene Nintendo-aantrekkingskracht heeft, en daardoor minder geschikt is voor een groot publiek.

Meer lezen?

Disclaimer: voor alle games die we testen voor het overzicht, hebben we een recensiecode of -exemplaar ontvangen. Mocht je een game missen op de lijst, dan hebben we daar geen code of exemplaar voor gekregen. We hebben dit keer geen codes ontvangen voor Astro Bot en Epic Mickey – Rebrushed.

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv waar je de beste games op kunt spelen, kun je terecht in de sectie tips en adviezen . Hier lees je ook alles over een perfect audiosysteem en koopgidsen voor alle apparatuur.

Lees ook onze recensies van gameconsoles

Reacties (0)