10 geweldige familiefilms voor een druilerige herfstdag

31 oktober 2021 5 Minuten 0 Reacties
Enchanted

Popcorn erbij, glaasje drinken, het liefst nog wat regen die tegen het raam tikt en dan samen genieten van een goede film.

De klok is weer een uur achteruit en dat betekent dat het vroeg donker wordt. Is het niet door de zon die ondergaat, dan wel door de grijze wolken die samenpakken om eens flink te gaan regenen. Het is herfst! Het beste seizoen om binnen te blijven en met het hele gezin (wat de samenstelling ook is) te gamen of te genieten van de beste familiefilms.

10. Paddington (Netflix)

Van Paddington zijn twee films en dat is mooi, want de gekke avonturen van de koddige beer Paddington smaken naar meer. Beide films zijn met veel zorg en liefde gemaakt, maar hebben ook nog een hartverwarmende ondertoon die draait om mensen -en dieren- accepteren zoals ze zijn. Het leukste aan Paddington is dat volwassenen de marmeladesnoepende beer ook kunnen waarderen, mede omdat er genoeg knipogen inzitten die alleen aan volwassenen zijn besteed.

9. Hugo (Amazon Prime Video, tegen betaling)

Wat als een topregisseur die normaliter werkt met mensen als Leonardo DiCaprio in bloedserieuze films ineens gaat samenwerken met een kind? Hugo is een geweldige kinderfilm die de fantasie enorm aanspreekt dankzij de bijzondere stijl en het interessante verhaal over een weesjongetje dat op een treinstation woont en in een soort fantasiewereld leeft. Het klinkt heel vergezocht, maar Hugo pakt je vanaf de eerste minuut al volledig in. Bedankt, Martin Scorsese.

Toy Story

8. Toy Story (Disney+)

Natuurlijk kunnen we nog drie van dit soort artikelen vullen met Disney- en Pixar-films die zowel digitaal als met de hand getekend zijn. Die zijn immers altijd hartverwarmend, bieden een goede les om te leren én zijn kwalitatief om door een ringetje te halen. De beste voor het hele gezin is echter Toy Story. Ten eerste zijn er al veel films in deze franchise verschenen, waardoor je meteen voor een paar druilerige zondagmiddagen iets te kijken hebt, maar ook zijn er zoveel personages die allemaal hun eigen verhaal verdienen. Toy Story is geweldig omdat het draait om speelgoed dat tot leven komt: iets wat eigenlijk iedereen wel aanspreekt, behalve mensen met een Chucky-fobie natuurlijk.

7. School of Rock (Pathé Thuis, tegen betaling)

Jack Black is zo’n acteur die soms veel te overdreven is, maar in School of Rock is hij dat op zo’n charmante manier, dat we deze film niet kunnen missen als topfamiliefilm. Dit verhaal over een muziekleraar die zijn klas in het geniep klaarstoomt  voor Battle of the Bands is zo origineel en tegelijkertijd zo aandoenlijk, dat iedereen die deze film nog niet heeft gezien hem zeker een kans moet geven. En iedereen die hem wel al heeft gezien, die moet hem gewoon nog een keer kijken. Zo goed is hij.

6. Charlie and the Chocolate Factory (Netflix)

Deze film is zo fantasierijk, dat niet iedereen hem even goed trekt, maar aan de andere kant spreekt dit verhaal over een arm jongetje dat misschien wel de opvolger wordt van chocoladefabrikant Wonka zo tot de verbeelding. Johnny Depp zet een briljante Willy neer, vol semi-sarcastische opmerkingen waar alle volwassenen van genieten, terwijl de kinderen wegdromen bij een speelparadijs gemaakt van snoep. Deze film is prachtig gemaakt en zelfs als je Charlie of Willy irritant vindt, dan kun je alsnog genieten van alle filmpracht die regisseur Tim Burton biedt.

5. Minoes (Disney+)

Er zijn veel toffe Nederlandse films gemaakt, maar Lang Leve de Koningin en het Zakmes zijn inmiddels zo oud. Minoes is ook niet meer de jongste, maar het is een film die iedereen in het gezin aanspreekt. Dat komt door de opvallende typetjes die in deze film te zien zijn, al is voor jonge kinderen het feit dat er een kat inzit waarschijnlijk al meer dan genoeg vermaak zijn. Ook leuk om Carice van Houten in een heel andere rol te zien dan we inmiddels van haar gewend zijn als de spooky Melisandre uit Game of Thrones.

4. How to Train Your Dragon (Netflix)

We noemden eerder al de animatiefilms van Disney en Pixar, maar er zijn meer studio’s die helemaal niet onverdienstelijk animatiefilms produceren. Dreamworks bijvoorbeeld. Dat maakt de How To Train Your Dragon-reeks, die niet alleen populair is door de boeken, maar ook door deze zeer succesvolle filmreeks. Het gaat over vikingen, het gaat over een uiterst schattige draak en er worden enorm emotionele verhalen op een bijna perfecte manier gebracht. Het lijkt een stoere film, maar ook voor zachtaardigere kinderen is deze reeks zeer geschikt dankzij de koddige animatiestijl en het feit dat onze ‘held’ helemaal niet altijd per se zo’n held is.

3. Enchanted (Amazon Prime Video, tegen betaling)

Wat als een sprookjesprinses terechtkomt in de echte wereld? Dat laat de fantastische Amy Adams zien in deze half-getekende, half-live actionfilm. Er zitten enorm veel dingen in die alleen volwassenen zullen begrijpen, terwijl de kinderen kunnen genieten van het vermakelijke verhaal van hoe een prinses zich staande probeert te houden in de grote Amerikaanse stad. Het is zo leuk bedacht en nog leuker uitgewerkt. Het wordt niet veel meer ‘familiefilm’ dan dit.

2. Spider-Man Into The Spider-Verse (Amazon Prime Video, tegen betaling)

Spider-Man Into the Spider-Verse is minder geschikt voor de allerkleinsten, maar als kinderen al wat ouder zijn, dan zullen ze genieten van Spider-Man Into the Spider-Verse. Deze enorm gewaardeerde film is daarbij ook heel geschikt voor volwassenen, die meteen kunnen helpen uitleggen wat een multiverse precies is. Ook meteen handig als voorbereiding op de aankomende grote Spider-Man-film, waarin ook dat multiverse weer de kop opsteekt.

1. Harry Potter (Amazon Prime Video)

We schreven net dat het niet méér familiefilm wordt dan Enchanted, maar de Harry Potter-reeks is dat in principe eigenlijk wel. Zeker de eerste films zijn voor elk wat wils, al wordt het zeker naar het einde toe wel erg duister in deze franchise over de tovenaarsleerling en zijn grote aartsrivaal wiens naam we niet noemen. Het leuke is dat er veel Harry Potter-films zijn waarbij je zeker omdat je met het hele gezin kijkt, veel discussies kunt voeren en uitleg kunt geven. Verder is het vooral genieten natuurlijk, van die bijzondere wereld die schrijver J.K. Rowling ooit schiep en die magische onverwachte momenten die de kinders tegenkomen -en vaak ook veroorzaken-.

Meer informatie

Wil je meer lezen over films en series? Lees dan onze Entertainment-pagina. Wil je de streamingtips van deze week bekijken? Lees ze hier.

Reacties (0)