Testpanel LG G1-serie: wat vinden onze lezers van deze oled tv?

11 september 2021 + 10 minuten 2 Reacties
LG-OLED65G1RLA-Lifestyle

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van FWD aan de slag gegaan met een oled tv van LG. Wat vinden zij van de G1-serie? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze oled tv aanraden? We zetten de belangrijkste conclusies op een rij.

LG G1-serie oled-tv

De G1-serie van LG is de vlaggenschipserie op het gebied van 4K oled-televisies. Deze modellen zijn zeer dun en kunnen strak tegen de muur gemonteerd worden dankzij de meegeleverde muurbeugel. Zet je hem liever op een kast? Ook daarvoor is een voet beschikbaar. Daarnaast biedt de G1-serie de nieuwe techniek van LG, genaamd OLED EVO. Dit is een combinatie van een specifiek paneel voor de G1-serie en de Alpha 9 Gen 4 processor, waarmee een hogere helderheid gehaald wordt.

Verder beschikken deze modellen onder meer over HDMI 2.1-poorten, de nieuwste versie van het webOS besturingssysteem, volledige HDR-ondersteuning (inclusief Dolby Vision), de Alpha 9 Gen 4 processor met AI en ondersteuning voor WiSA. Voor de gamers onder ons is er een Game Optimizer aanwezig, plus ondersteuning voor VRR, FreeSync, G-Sync en HGiG. Tot slot is er ondersteuning voor Apple AirPlay 2 met HomeKit, bluetooth en Alexa. De tv’s worden bediend met de nieuwe Magic Remote.

Vier verschillende gezinnen

FWD heeft samen met LG vier gezinnen de kans geboden de G1-serie oled tv thuis te testen. Voor een periode van drie weken mochten zij al hun films en series kijken, en games spelen op de nieuwste generatie oled tv. De resultaten zijn inmiddels binnen en hieronder lees je de belangrijkste conclusies.

Introductie gezinnen

Wie zijn de gezinnen die de G1-serie oled tv van LG getest hebben?

Gezin 1 (familie Groeneveld)

Wij zijn de familie Groeneveld. Wij wonen met z’n vijven in het centrum van Enschede. Wij, dat zijn Femke (10 jaar), Karlijn (12), Josien (14), Kirsten (45) en ikzelf, Jurjen (48). Ik ben al enige tijd aan het zoeken naar welke televisie het meest geschikt is als opvolger van onze oude trouwe Panasonic 42 inch HD-Ready plasma televisie uit 2007, en had al besloten dat het zeker weten een oled moet gaan worden.

Gezin 2 (familie Roelofs)

Wijn zijn de familie Roelofs. Op een mooie dag ging de telefoon. Het bleek dat ik was uitgekozen om de televisie uit te testen. Ik, man van 48 jaar, stond te dansen in de kamer. Rest van het gezin vond het eigenlijk wat minder interessant behalve mijn zoontje van 11. Eindelijk een tv die de Playstation eer aan doet. Mijn dochter van 15 trok ook snel bij toen zij erachter kwam dat zij Thor op een groot beeld kan kijken. Mijn vrouw vond de tv vooral groot.

Om aan te geven waar de blijdschap vandaan komt, wij hebben nu een Full HD tv van 37”. Het ligt in de planning om een andere tv te kopen maar dat zal volgend jaar zijn. Wij hebben het nu op een dressoir staan en met een grotere tv wordt het wel hoog. Mijn vrouw wil dan eerst een ander tv-meubel voordat wij serieus naar een andere tv gaan kijken.

Gezin 3 (familie van Wel)

Wij zijn familie van Wel. We zijn een gezin van 4, met één baby van 10 maanden en een heuse peuter van 3,5. De tv staat met enige regelmaat aan om in de ochtenden papa en mama de tijd te geven om zelf snel een bak ontbijt weg te werken en iedereen paraat te maken om aan de dag te beginnen. Aan het eind van de dag kijken we met de oudste vaak nog wat Barbapapa of Zappelin op tv. Netflix, Disney+, Videoland en Amazon Prime maken ook deel uit van het menu. Speciaal voor deze testperiode hebben we ook NLZiet toegevoegd aan het palet. Gewoon, omdat het kan. Papa slingert de Xbox of de Nintendo ook nog wel eens aan, en is daarmee ook meteen de grootverbruiker des huizes.

Gezin 4 (familie Massin)

Wij zijn familie Massin, een gezin van zeven (vier dochters en één zoon, tussen 15 en 24 jaar oud). Zowat alle vormen van moderne mediaconsumptie komen in ons gezin aan bod, van traditionele lineaire (digitale) tv, ook via satelliet, over films en series (dvd en bluray), tot Netflix, Streamz, Disney+, en allerhande platforms (Youtube, Tiktok) waar vooral de jongere gezinsleden hun gading vinden. Lineaire uitzendingen zijn niet meer aan hen besteed, zoveel is duidelijk.

Algemene indruk

De eerste indruk van de tv bij binnenkomst is heel belangrijk. Wat vinden de gezinnen van de installatie, het design en de beeld- en audiokwaliteit toen de tv voor het eerst aangezet werd?

Gezin 1 (familie Groeneveld)

Bij aankomst blijkt de tv in de doos nog best wel een fors gewicht, zeker om nog een trap naar boven te tillen. Ik had verwacht dat hij lichter zou zijn dan de plasma, maar de tv lijkt in elk geval van zware kwaliteit. Van tevoren hadden we reeds flink veel instructie- en uitpakfilmpjes gekeken op YouTube, zodat installeren geen grote verrassingen met zich meebracht.

Na het plaatsen op het meubel, in de middag met de zon recht op de ramen, was onze eerste constatering dat het scherm als deze uitstaat, echt wel behoorlijk spiegelt. Later blijkt dat tijdens kijken naar tv ook met de zon erop, dat eigenlijk nauwelijks nog opvalt; het is een beetje als zo’n 3d tekening, de spiegeling zie je alleen als je je ogen ‘raar’ focust.

Gezin 2 (familie Roelofs)

Het geheel komt in een grote stevige doos en is goed verpakt. Voor de test maak ik geen gebruik van de bijgeleverde muurbeugel waardoor de tv strak tegen de muur kan worden gehangen. Dit lijkt mij ontzettend mooi staan aangezien de tv over het hele oppervlak circa 2 cm dun is. Omdat ik de tv maar een paar weken mag gebruiken zitten er pootjes bij (die afzonderlijk moeten worden aangeschaft). Deze pootjes zorgen ervoor dat de televisie uitermate stabiel staat.

De televisie zit goed in elkaar. Het scherm is zeer strak met een minimale rand. Het oog voor de afstandsbediening valt na een paar keer niet meer op. Bij de meegeleverde pootjes zitten ook afdekplaten voor een strakkere afwerking van de achterkant. Het geheel maakt op mij een premium indruk. De afstandsbediening ligt lekker in de hand en de toetsen geven een beetje weerstand met een klik. Ook hiervan zit de afwerking goed in elkaar maar hierbij mis ik wel het “premium” gevoel. Een afwerking van geborsteld aluminium (look) past is mijn ogen meer bij de beleving van deze tv.

Gezin 3 (familie van Wel)

Op het moment dat we het apparaat aanzetten viel de mond wel even open. Een prachtig helder beeld knalt je tegemoet. Wauw, dit is wel even wat anders dan ons eigen TV-tje. U leest het goed, ons 40” model is direct gedegradeerd tot TV-tje. Wonderlijk ook hoe dun de LG toch nog is. Het is natuurlijk ook maar net wat je gewend bent. Zeker wanneer je de TV strak tegen de muur monteert moet dat een prachtig gezicht zijn.

Het heldere geluid van de TV viel niet tegen. De basweergave is prima, en je zou ook prima af zijn zonder soundbar. Als je echter geld vrijmaakt voor een dergelijke TV, is de aanschaf van een soundbar geen overbodige luxe. Nogmaals, het geluid is prima, maar natuurlijk niet te vergelijken met het rijke geluid wat een soundbar te bieden heeft.

Gezin 4 (familie Massin)

De eerste installatie verliep zeer vlot en intuïtief. Bij de eerste opstart, moet je de verschillende schermen doorlopen (taal, land, connectie met het wifi-netwerk, enz.). Vervolgens hebben we de firmware geüpdatet. Alles verliep zeer vlot, zoals het hoort.

De beeldkwaliteit was uitstekend (digitale tv, HD), en zelfs overweldigend (Netflix in HD en Dolby Vision). OLED heeft toch wel een enorme voorsprong op plasma en (Q)LED (het zwart!).

De LG is uitgerust met Dolby Atmos geluid. Op dat vlak was de eerste indruk gematigder. Ja, het geluid klinkt “goed”, en je merkt wel een breder en gedetailleerd geluidsbeeld, maar echt ‘vol’ klonk het niet, ook niet wanneer we het laag via de equalizer optrokken. Wel ruimschoots voldoende om gewoon tv te kijken, maar onvoldoende voor een cinemabeleving.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is wellicht het meest belangrijke onderdeel van een tv. Wat vinden de gezinnen van de beeldkwaliteit van de LG oled tv? En, welke instellingen bevielen wel of juist niet?

Gezin 1 (familie Groeneveld)

Direct valt op dat zwart nog zwarter is dan op de plasma. Dat komt volgens mij omdat het scherm van de plasma als deze uitstaat, in vergelijking met deze oled toch een stuk grijzer is. Een tweede positief verschil is goed te zien bij het Disney+ beginscherm; de blauwe achtergrond verloopt veel verfijnder. Er zijn nog wel een paar hardere tint-overgangen (ik meen dat dat banding heet), maar veel minder dan ik gewend was. Tot slot is – zeker bij de streaming diensten – het 4k beeld vele malen scherper dan de 720p die we eerst hadden.

Op advies van diverse internetbronnen heb ik af en toe de automatische helderheid uitgezet. Om eerlijk te zijn valt me niet echt direct op dat dat verschil geeft. Voor “normale” films en tv heb ik wat lopen spelen met verschillende beeldmodi, maar uiteindelijk is deze blijven staan op “ISF dark mode”. In eerste instantie vond ik deze wel wat “sepia” achtig in het wit, maar in totaliteit geeft dat toch wel het mooiste beeld – en sowieso was wit vele malen witter dan ik gewend was. Voor sport zette ik overdag de beeldmodus wel vaker weer terug naar “normaal” – er is ook een sport modus maar daar vond ik de kleuren wat te oververzadigd. Wat bij daadwerkelijke tv opvalt is dat het bronsignaal erg veel uitmaakt voor het resultaat; sommige zenders / afleveringen zien er fantastisch uit, maar soms is het ook minder met veel artefacten. Ik heb voor de “slechte” zenders uiteindelijk de Next box op 1080i gezet, dan schaalt de TV het op en die is daar beter in dan de Next box naar mijn mening.

Gezin 2 (familie Roelofs)

Op de afstandsbediening zijn vaste knoppen voor de gangbare streamingdiensten. Na het installeren van de tv en het koppelen aan de wifi drukte ik hoopvol op Amazon Prime voor het kijken naar 4K-materiaal. Wat er bij mij opkwam was het teleurstellende gevoel voor het moment dat ik deze tv weer moet inleveren. Hoe ga ik weer terug naar mijn 37” full HD tv? De beeldkwaliteit komt overeen met wat ik hoopte. Zwart is zwart, beeld loopt vloeiend en het formaat is voor ons alsof het niet anders hoort. Ook wanneer de tv vanaf de zijkant wordt bekeken blijft het beeld scherp in tegenstelling tot een LCD tv waarbij er een waas over het beeld trekt.

Ik was vooraf bang dat door de plaats van de tv het beeld dusdanig zou spiegelen dat het haast niet meer naar te kijken was. Uit mijn zoektocht op internet blijkt dat oled een mindere lichtopbrengst heeft in vergelijking met LCD. Wij hebben tegenover en aan de zijkant van de televisie een groot raam. Deze angst bleek volledig ongegrond. Natuurlijk is er wat weerkaatsing maar de helderheid is meer dan genoeg om goed beeld te hebben in een lichte kamer, zelfs die van ons. Deze tv heeft ten opzichte van het model van vorig jaar ook een hogere piekhelderheid.

Gezin 3 (familie van Wel)

Er zijn verschillende beeldmodi te kiezen, waaronder Eco, Standaard en Bioscoop. Onze voorkeur ging uit naar Bioscoop of Filmmaker modus. Deze modi zorgen voor een rustigere kijkervaring, en het scherm wordt minder helder. De Filmmaker modus zorgt er dan nog weer voor dat allerlei postprocessing wordt gedeactiveerd. Wij kijken vooral ’s avonds en dan is het wel prettig als de hoeveelheid blauw licht tot een minimum wordt beperkt. Dat gezegd hebbende kun je in het beeldmenu ook een filter aanzetten dat dit nog een handje helpt.

Wat ons opviel was dat bij snelle actie de hoeveelheid bewegingsonscherpte toeneemt, maar wellicht heeft dit met de modus of de kijkafstand te maken gehad. Het is ook niet zo dat we iedere keer de modus hebben gewisseld bij het wisselen van film naar tv. Het kan waarschijnlijk wel lonen om dit te doen.

We hebben vooral gebruik gemaakt van de streamingdiensten. Prime Video, Netflix, Disney+, NLZiet, Youtube en Videoland zijn aan bod gekomen. Wat daarin opviel is dat de kwaliteit redelijk constant was, alhoewel de nieuwere films en series er wel echt uitspringen door gebruik van HDR-technieken. De TV schakelt dan zelf over op de HDR-stand. In deze stand knalt het scherm je weer tegemoet en kun je de bovengenoemde beeldmodi niet gebruiken. Ons is het in ieder geval niet gelukt.

Gezin 4 (familie Massin)

Voor blurays en dvd’s hebben wij gebruik gemaakt van de Filmmaker Mode (FMM), die het beeld wat ‘geliger’, en dus minder hard maakt. De scherpte in de FMM hebben we wel wat hoger ingesteld; de vooraf ingestelde scherpte was te soft naar onze smaak. Maar de FMM maakt het beeld duidelijk ‘filmisch’, dus het heeft wel een zekere toegevoegde waarde, hoewel we ons kunnen indenken dat er ook mensen zijn die hiervan minder overtuigd zijn. FMM is naar onze mening minder geschikt voor het gewone kastje kijken. Daaraan merk je dat digitale tv qua kwaliteit toch serieus achterop blijft ten opzichte van het echte HD- en UHD-content. Voor lineaire televisie hebben we uiteindelijk de ‘Standaard’-modus gebruikt, maar met een serieuze beperking van het contrast en de kleuren.

Het aanpassen van het beeld aan de eigen smaak, vergt wel een inspanning omdat het menu ook op dit punt niet echt intuïtief is; het duurt een tijd eer je de structuur wat onder de knie krijgt. Bij het kijken overdag is er behoorlijk wat reflectie van de omgeving merkbaar.

Smart tv

De LG G1-serie oled tv is natuurlijk een smart tv, met diverse slimme mogelijkheden. Hoe is het smart tv-platform gebruikt en hoe beviel het gebruik?

Gezin 1 (familie Groeneveld)

Het smart-gedeelte voldoet prima; ik was dus gewend aan Android TV via de mi-box. Ik heb de mi-box wel aangesloten en een paar keer naar gekeken voor vergelijking van bijvoorbeeld een Netflix 4k-serie, maar qua beeldkwaliteit maakte dat geen verschil. Verder kon ik alle apps installeren die ik – voor nu – nodig had, behalve NLZiet (overigens, net na mijn opzegging kreeg ik een mail van NLZiet of ik een beta voor LG wilde testen, dus die komt er vermoedelijk wel snel aan).

Wat ik in de bediening wel mis zijn dedicated knoppen voor “fastforward”, “rewind” en “pauze / play”. Soms kun je de navigatie-ring daar een voor gebruiken, maar het werkt anders en duidelijk minder prettig dan op de cheap-ass afstandsbediening van mijn mi-box. Uiteindelijk wen je er wel aan, maar daar kan LG nog wel verbeteren.

Gezin 2 (familie Roelofs)

Wij hebben het televisieabonnement bij KPN. Het grote voordeel is dat er via WebOS de KPN-app te downloaden is. Gedurende de testperiode heb ik televisie via deze app gekeken. Dit is net wanneer je tv kijkt op je telefoon. En het scheelt weer een paar kabeltjes. Ook zijn de rechtstreekse toetsen op de afstandsbediening ontzettend handig. Gelijk naar Disney, Netflix of Prime zonder een mediaplayer op te hoeven starten. Van WebOS zelf ben ik niet zo gecharmeerd. De inhoud beslaat het hele scherm waarbij de invulling voornamelijk bestaat uit aanbevelingen. Onderop is de applijst voor bijvoorbeeld de galerij (toch wel leuk om steeds ander kunstwerk te zien) en de KPN app. Voor de selectie van de ingangen voor bijvoorbeeld de PlayStation of wanneer je een ander apparaat aansluit moet je naar beneden scrollen. Het streamen van bijvoorbeeld je telefoon in een fluitje van een cent. De tv is snel gevonden en de verbinding is stabiel. LG heeft ook een app, LG ThinQ. Via deze app kan de tv worden bediend. Ik vond dat zeker handig omdat er ook een trackpad op zit voor het bedienden van de muis. Deze manier vind ik zeker zo prettig als het gebruik van de afstandsbediening.

Gezin 3 (familie van Wel)

Het mooie aan dit OS is dat het echt soepel is. Als je een app zoals Netflix wil starten, kan dit bijna spreken binnen 1 sec na het inschakelen. Ook het wisselen van app werkt, mede geholpen door de afstandsbediening enorm vlot. Middenin een Youtube filmpje wissel je met 1 druk op de knop en in luttele seconden naar Amazon Prime Video. Er is sowieso een heel scala aan apps te vinden, waarvan we de meesten niet gebruikt hebben. We gebruikten vooral de streaming apps.

Het homescreen verschijnt meteen bij het inschakelen. Dit vonden wij niet per sé handig. We willen bij het inschakelen direct de settopbox kunnen bedienen en niet eerst een menu weg hoeven klikken. Voor het bedienen van deze STB hadden we geen losse afstandsbediening nodig. Dit werkte, na instellen, met de zogeheten Magic Remote. Het inschakelen werkt dan via een menuutje, en niet met een knop op de remote. Dat had wat ons betreft prettiger geweest.

Gezin 4 (familie Massin)

De tv heeft het nieuwste webOS van LG aan boord. Wij hebben geen ervaring met de vorige versies. De apps zijn snel en vlot consulteerbaar. De ‘usual suspects’ van apps zijn allemaal aanwezig (Netflix, Disney +, Amazon Prime, en Streamz voor de Belgische markt, Youtube enz.). Hierdoor kan native 4K worden gestreamd. De apps starten snel en zonder haperingen op. Via een zoekfunctie zijn talrijke andere apps op te zoeken, hoewel naar onze ervaring het overgrote merendeel weinig of geen toegevoegde waarde heeft. Enig zoeken leverde wel geen enkel resultaat op voor Telenet (geen Yelo-app).

Op de homepage heb je bovenaan drie grotere blokken (o.a. weer). Daaronder komen de apps, en daaronder dan weer de laatst bekeken programma’s. De grote blokken bovenaan zijn te groot maar dienen tot weinig nut, en de laatst bekeken programma’s onderaan zijn naar onze ervaring overbodig. De apps die je het meest gebruikt horen bovenaan te staan.

Gaming

De LG G1-serie is een tv die perfect geschikt is voor het spelen van games. Hoe hebben de gezinnen spellen gespeeld op de tv?

Gezin 1 (familie Groeneveld)

De Xbox One S stond inmiddels op de kamer van Josien, maar tijdens de review periode hebben we die weer naar beneden gehaald om te ervaren hoe het speelt op zo’n groot 4k-scherm. Graphics spatten van het scherm, ook al hebben we niet de meest krachtige Xbox van het moment. Input lag meten is voor ons onmogelijk, maar de besturing voelt helemaal instant aan. Het mooie van het grote scherm is dat we nu ook vanaf de bank eigenlijk heel goed konden spelen; voordat de Xbox naar de slaapkamer was verhuisd, zaten we eigenlijk altijd op een krukje vlak voor de tv. En als je nu alsnog dichtbij gaat zitten, ga je echt helemaal op in de game.

Gezin 2 (familie Roelofs)

Af en toe heb ik de mogelijkheid om zelf achter de playstation (5) te kruipen. De TV heeft een eigen gaming modus waarbij het scherm sneller reageert. Voor de spellen die ik speel is dat minder van belang maar voor mensen die first person shooters spelen kan dit net het verschil maken. Bij het gamen komen wij er ook achter dat de overgang van een 37” naar een 55” best wel groot is. Bij FIFA zaten wij eerder kort voor de tv. Nu is alles vanaf de bank prima te zien. De bewegingen, weergave en scherpte zijn zeer indrukwekkend. Waar ik eerder een spel met een afstandelijk gevoel speelde, wordt je er nu echt in gezogen.

Gezin 3 (familie van Wel)

Gaming is een lust voor het oog. Waar bij films de bewegingsonscherpte vervelend kan zijn, ontbrak dit bij de meeste games volledig. Met name bij het gebruik van de Xbox Series S (op 1440p) spatten de graphics van het scherm. Bij het spelen van bijvoorbeeld Forza Horizon 4 kwam HDR en de framerate ontzettend goed tot zijn recht. Als je op volle snelheid door een bos racet en alles nog prima kunt volg, weet je dat het wel snor zit.

Tijdens het gamen waren er geen zaken die er bijzonder uitsprongen, anders dan de grafische pracht. Bij Maneater (XSX) zag de onderwaterwereld er prachtig uit, en voor de kinderen werden de pups van Paw Patrol (XSX) bijna op ware grootte weergegeven. Een feest voor onze peuter! Vergeten we nog MS Flightsimulator (XSX). Wauw! Ongelofelijk wat er op het scherm getoverd wordt. Het vliegen zelf vonden we niet zo interessant, maar de omgevingen zagen er schitterend uit.

Gezin 4 (familie Massin)

Gaming verliep vlot en zonder merkbare inputlag (Game-modus). Tijdens de test hebben we de volgende games gespeeld: ‘Civilization 6’ en ‘CS:GO’. Deze games werden gespeeld via een laptop die via HDMI was aangesloten op het toestel. We hebben wel de aspect ratio moeten aanpassen, omdat bij een automatische weergave, een gedeelte van het scherm niet werd weergegeven, maar dit was eenvoudig op te lossen door een wijziging van de AR in het menu ‘beeld’.

De omvang van het scherm had een aanzienlijke toegevoegde waarde vooral bij Civ 6 omdat het toeliet voldoende detail te combineren met een goed overzicht van de kaart van de gamewereld. We hebben het spel wel moeten spelen via een link tussen de desktop waarop de spelletjes draaiden en de laptop die was geconnecteerd met de LG, omdat er momenteel geen Steam-link-app beschikbaar voor webOS, wat toch wel als een gemis werd ervaren. De beeldkwaliteit zelf was uitstekend, en alle tekst was zonder probleem leesbaar.

Conclusie

Na drie weken intensief gebruik komen alle drie de gezinnen tot een conclusie. Wat is hun oordeel over de LG oled tv? En zouden ze deze televisie aanraden?

Gezin 1 (familie Groeneveld)

We hebben genoten van deze televisie. Het formaat was iedereen eigenlijk direct aan gewend. Mindere content wordt heel goed opgeschaald; HDR content spat van het scherm af. Door de smart functies heb je voorlopig geen externe kastjes nodig voor de meest gebruikte streaming diensten. Met de meegeleverde beugel kun je hem strak aan de muur hangen als een schilderij (er zit zelfs een screensaver met allemaal bekende schilderijen op).

Als ik dan toch een paar kritiekpuntjes moet noemen: ik zou graag zien dat de afstandsbediening buttons oplichten, en vooral dat er dedicated rewind, pauze/play en forward buttons bij komen. Een andere kleine irritatie die wellicht aan de Ziggo box ligt: soms schakelt de tv en de box niet allebei in als je de Ziggo box aanzet. Tot slot vond ik het geluid op zich wel goed, maar niet beter dan van mijn vorige tv. Een home-theater setje of soundbar erbij is denk ik wel een aanrader.

Gezin 2 (familie Roelofs)

Bij het kijken, testen en gamen blijven er drie woorden hangen. Wauw, wauw en wauw. Dit heeft natuurlijk ook te maken van waar ik vandaan kom, een Full HD tv van 37”. Ik had voor deze test hoge verwachtingen maar deze worden allemaal ruimschoots overtroffen.

Zou ik deze tv kopen? In het begin gaf ik al aan dat een vereiste voor mij is dat de televisie gebruikt kan worden als center speaker. Na het opnieuw instellen van mijn receiver weet ik nog niet in hoeverre deze eis blijft staan. De televisies die het wel hebben zijn aanzienlijk duurder. Moet ik nu de keuze maken dan zou hier een ontzettend mooie LG G1 op ons meubel staan.

Gezin 3 (familie van Wel)

Het was te gek om deze tv aan de tand te voelen. Bijzonder om te zien hoe de kwaliteit van de schermen in tien jaar tijd een flinke boost heeft gekregen. Er zijn een paar kleine minpuntjes, maar vooral veel grote pluspunten. Zeker vanuit ons referentiekader.

Als pluspunt zien wij het schitterend HDR paneel. De kleuren spatten er af, bij de juiste content haarscherp en zwart is écht pikzwart. Ook zijn er veel instelmogelijkheden en beeldmodi, en is er prima geluid voor zo’n plat scherm. De afstandsbediening (Magic Remote) werkt prettig; de aanwijzer en het rolknopje werken intuïtief. Ook webOS 6 werkt vlot en soepel. Natuurlijk zijn er ook minpunten. Zo is een LG account benodigd, krijg je reclame en in het Home-menu, en verschijnt het hoofdmenu altijd bij het inschakelen. De ontvanger afstandsbediening wordt geblokt bij gebruik van een soundbar, tenzij je de tv aan de muur hangt.

Gezin 4 (familie Massin)

OLED biedt een uitmuntende beeldkwaliteit, en de LG scoort op dit punt indrukwekkend goed. Wij waren allemaal onder de indruk van de beeldkwaliteit. Enig ‘nadeel’ is dat minderwaardige content ook zo overkomt, maar dat is een gevolg van het verschil in kwaliteit die het toestel levert bij hoogwaardige bronnen. Hoe goed de beeldverwerking is bij SD-content ten opzichte van andere toestellen hebben we natuurlijk niet kunnen testen. Onze volgende tv wordt een OLED, zonder discussie. Het geluid voldoet, maar kan onvoldoende laag leveren. De AI-feature levert op dit punt geen toegevoegde waarde. Apps starten vlot op, maar een deel van de info op het homescreen blijkt overbodig.

Volledige reviews

Lees ook de volledige reviews van de gezinnen die de LG G1-serie oled tv getest hebben;

Familie Groeneveld
Familie Roelofs
Familie van Wel
Familie Massin

Expert review

Natuurlijk heeft FWD de LG G1-serie oled tv ook zelf getest. Collega en tv-expert Eric Beeckmans heeft de televisie op de pijnbank gelegd. De plus- en minpunten, zijn conclusie en de link naar de volledige review vind je hieronder.

9.0
LG G1 oled evo oled tv
FWD award

Beoordeling
LG OLED65G1RLA (G1-serie)

Pluspunten
  • Knap ontwerp voor wandmontage
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Verbeterde motion interpolation
  • Top zwartweergave met veel schaduwdetail
  • Uitstekende HDR-beelden
  • HDMI2.1 met ruimste featureset
  • Prima geluid, inclusief Dolby Atmos
Minpunten
  • OLED evo-paneel niet zo helder als verwacht
  • WebOS 6.0 interface is nauwelijks te personaliseren

Beoordeling LG OLED65G1RLA (G1-serie)

De G1 is uitgerust met een nieuw OLED evo-paneel. Dat zou naast zijn Gallery design de reden moeten zijn voor zijn meerprijs ten opzichte van de C1. Helaas, die hooggespannen verwachtingen kan de G1 niet inlossen. In de praktijk zien we maar weinig verschil met de 2020 GX-reeks. Kleurbereik en piekhelderheid zijn nauwelijks beter. Enkel op een volledig wit scherm zien we de verwachtte 20% extra helderheid.  Daarnaast zijn we maar matig tevreden over het nieuwe WebOS 6.0. Voorlopig wordt er veel ruimte verspild, en kan je niet genoeg zaken personaliseren om dat tegen te gaan. Dat kan mogelijk veranderen in de toekomst, dat hopen we althans. Mocht dat pas volgend jaar aangepast worden, in een nieuwe versie van WebOS, dan is er altijd risico dat de toestellen van dit jaar bepaalde features niet krijgen. We roepen LG nogmaals op om nieuwe WebOS versies ook op eerdere modellen aan te bieden.

Tegenover die minpunten kan de OLED65G1RLA gelukkig heel wat pluspunten plaatsen. De beeldkwaliteit is uitstekend. We merken lichte verbeteringen in de beeldverwerking en vooral in Trumotion heeft LG heel wat vooruitgang geboekt. Motion interpolation levert heel mooie resultaten, zodat je erg mooie bioscoopstijl beelden kunt realiseren, of erg vloeiende beelden al naargelang je persoonlijke smaak. Intense, rijke kleuren, ruim schaduwdetail, perfect contrast, en een paar slimme features zoals AI Helderheid creëren schitterende beelden, in SDR en HDR. Uitstekende geluidskwaliteit met Dolby Atmos ondersteuning zorgt voor een prima muzikale ondersteuning van je films. Gamers krijgen er zo goed als alle features bij die op hun verlanglijst staan. Al dat moois zit in een knap,  slank design dat je aan de muur hangt, of optioneel op een meubel of op een drievoet zet.

De prijs? De G1 is opvallend laag geprijsd. De GX was bij introductie zo maar eventjes 800 euro duurder. Zelfs nu is de officiële richtprijs van de GX nog steeds 300 euro hoger. Maar online zien we uiteraard een ander beeld. De GX wordt momenteel met flink wat korting verkocht. Wie het design op het oog heeft, kan dan ook een uitstekend koopje doen met het model van vorig jaar.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker LG OLED65G1RLA (G1-serie)

Reacties (2)