Thuistest LG G1-serie oled tv: familie Roelofs (gezin 2)

LG-OLED65G1RLA-Lifestyle2

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van FWD aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van LG. Wat vinden zij van de G1-serie oled tv? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium producten aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 2; familie Roelofs.

Introductie

Wijn zijn de familie Roelofs. Op een mooie dag ging de telefoon. Het bleek dat ik was uitgekozen om de televisie uit te testen. Ik, man van 48 jaar, stond te dansen in de kamer. Rest van het gezin vond het eigenlijk wat minder interessant behalve mijn zoontje van 11. Eindelijk een tv die de Playstation eer aan doet. Mijn dochter van 15 trok ook snel bij toen zij erachter kwam dat zij Thor op een groot beeld kan kijken. Mijn vrouw vond de tv vooral groot.

Om aan te geven waar de blijdschap vandaan komt, wij hebben nu een Full HD tv van 37”. Het ligt in de planning om een andere tv te kopen maar dat zal volgend jaar zijn. Wij hebben het nu op een dressoir staan en met een grotere tv wordt het wel hoog. Mijn vrouw wil dan eerst een ander tv-meubel voordat wij serieus naar een andere tv gaan kijken.

Als ik van mijzelf uitga vind ik het heerlijk om muziek te luisteren of een film te kijken. Als ik nu een keuze moest maken dan moet de tv hebben:

Advertentie
 • 55” scherm
 • Oled
 • Uitzonderlijk makkelijke bediening
 • TV instelbaar als centerspeaker
 • Strakke afwerking (meer de keuze van mijn vrouw)
 • Minimale weerspiegeling scherm
 • HDMI 2.1

Eerste indruk

Het geheel komt in een grote stevige doos en is goed verpakt. Voor de test maak ik geen gebruik van de bijgeleverde muurbeugel waardoor de tv strak tegen de muur kan worden gehangen. Dit lijkt mij ontzettend mooi staan aangezien de tv over het hele oppervlak circa 2 cm dun is. Omdat ik de tv maar een paar weken mag gebruiken zitten er pootjes bij (die afzonderlijk moeten worden aangeschaft). Deze pootjes zorgen ervoor dat de televisie uitermate stabiel staat.

De televisie zit goed in elkaar. Het scherm is zeer strak met een minimale rand. Het oog voor de afstandsbediening valt na een paar keer niet meer op. Bij de meegeleverde pootjes zitten ook afdekplaten voor een strakkere afwerking van de achterkant. Het geheel maakt op mij een premium indruk. De afstandsbediening ligt lekker in de hand en de toetsen geven een beetje weerstand met een klik. Ook hiervan zit de afwerking goed in elkaar maar hierbij mis ik wel het “premium” gevoel. Een afwerking van geborsteld aluminium (look) past is mijn ogen meer bij de beleving van deze tv.

Vroeger vond ik het heerlijk om de gebruiksaanwijzingen door te nemen en nieuwe apparatuur eindeloos in te stellen tot ik het mooi vond. Tegenwoordig wil ik het eigenlijk gewoon neerzetten, op een paar knoppen drukken en gaan. Aangezien tegenwoordig zo’n beetje alle mogelijkheden op een televisie aanwezig zijn had ik mij ingesteld op een avond menu’s doornemen, instellingen tweaken en zorgen dat alles is aangesloten. Het was echter met een half uurtje gedaan. De menu’s zitten logisch in elkaar en er is een installatiehulp. Binnen no-time was de tv in beslag genomen door mijn zoon om Fifa 21 te spelen. Ik zat ernaast te genieten.

Natuurlijk ben ik “verwend” met een goede receiver en bijbehorende speakers. Wanneer ik bij vrienden de tv hoorde kwam er altijd een standaard verhaaltje over het belang van goed geluid voor de beleving van een film. Bij het luisteren van deze tv viel het geluid mij niet tegen. Bij veel televisies is het geluid blikkerig en lijkt er geen connectie met het beeld. Hier was zelfs bas te horen. Verwacht geen onderdompeling in geluid maar ik kan mij zo maar voorstellen dat iemand hiermee uitermate tevreden mee kan zijn.

Beeldkwaliteit

We komen bij het punt waar het eigenlijk om gaat, het beeld. Natuurlijk heb ik wel eens in een winkel gekeken naar oled of LCD tv. Een andere tv staat dan ook hoog op mijn verlanglijstje (op die van mijn vrouw helaas wat minder hoog).

Op de afstandsbediening zijn vaste knoppen voor de gangbare streamingdiensten. Na het installeren van de tv en het koppelen aan de wifi drukte ik hoopvol op Amazon Prime voor het kijken naar 4K-materiaal. Wat er bij mij opkwam was het teleurstellende gevoel voor het moment dat ik deze tv weer moet inleveren. Hoe ga ik weer terug naar mijn 37” full HD tv? De beeldkwaliteit komt overeen met wat ik hoopte. Zwart is zwart, beeld loopt vloeiend en het formaat is voor ons alsof het niet anders hoort. Ook wanneer de tv vanaf de zijkant wordt bekeken blijft het beeld scherp in tegenstelling tot een LCD tv waarbij er een waas over het beeld trekt.

Ik was vooraf bang dat door de plaats van de tv het beeld dusdanig zou spiegelen dat het haast niet meer naar te kijken was. Uit mijn zoektocht op internet blijkt dat oled een mindere lichtopbrengst heeft in vergelijking met LCD. Wij hebben tegenover en aan de zijkant van de televisie een groot raam. Deze angst bleek volledig ongegrond. Natuurlijk is er wat weerkaatsing maar de helderheid is meer dan genoeg om goed beeld te hebben in een lichte kamer, zelfs die van ons. Deze tv heeft ten opzichte van het model van vorig jaar ook een hogere piekhelderheid.

Er zijn veel mogelijkheden voor het instellen van het beeld. Ik heb hiervoor de instellingen gebruikt die FWD zelf heeft voorgesteld (even zoeken op de website). Hiermee voorkom je ook dat het te echt lijkt (soapopera effect). Bij een film moet je betrokken raken maar niet het gevoel hebben dat je naar de filmset staat te kijken. Natuurlijk zijn de 4K filmpjes van LG zelf (YouTube) om je vingers (of het beeldscherm) bij af te likken. Hierbij is het wel van belang om alles scherp, helder en echt te hebben. Door deze filmpjes kun je ook echt zien waar de tv toe instaat is. Voor animatiefilms hebben wij wel de instelling Levendig gebruikt. De kleuren spatten van het scherm en is het een waar een genot om naar te kijken.

Smart tv

Wij hebben het televisieabonnement bij KPN. Het grote voordeel is dat er via WebOS de KPN-app te downloaden is. Gedurende de testperiode heb ik televisie via deze app gekeken. Dit is net wanneer je tv kijkt op je telefoon. En het scheelt weer een paar kabeltjes. Ook zijn de rechtstreekse toetsen op de afstandsbediening ontzettend handig. Gelijk naar Disney, Netflix of Prime zonder een mediaplayer op te hoeven starten. Van WebOS zelf ben ik niet zo gecharmeerd. De inhoud beslaat het hele scherm waarbij de invulling voornamelijk bestaat uit aanbevelingen. Onderop is de applijst voor bijvoorbeeld de galerij (toch wel leuk om steeds ander kunstwerk te zien) en de KPN app. Voor de selectie van de ingangen voor bijvoorbeeld de PlayStation of wanneer je een ander apparaat aansluit moet je naar beneden scrollen. Het streamen van bijvoorbeeld je telefoon in een fluitje van een cent. De tv is snel gevonden en de verbinding is stabiel. LG heeft ook een app, LG ThinQ. Via deze app kan de tv worden bediend. Ik vond dat zeker handig omdat er ook een trackpad op zit voor het bedienden van de muis. Deze manier vind ik zeker zo prettig als het gebruik van de afstandsbediening.

Gaming

Af en toe heb ik de mogelijkheid om zelf achter de playstation (5) te kruipen. De TV heeft een eigen gaming modus waarbij het scherm sneller reageert. Voor de spellen die ik speel is dat minder van belang maar voor mensen die first person shooters spelen kan dit net het verschil maken. Bij het gamen komen wij er ook achter dat de overgang van een 37” naar een 55” best wel groot is. Bij FIFA zaten wij eerder kort voor de tv. Nu is alles vanaf de bank prima te zien. De bewegingen, weergave en scherpte zijn zeer indrukwekkend. Waar ik eerder een spel met een afstandelijk gevoel speelde, wordt je er nu echt in gezogen.

Advertentie

Conclusie

Bij het kijken, testen en gamen blijven er drie woorden hangen. Wauw, wauw en wauw. Dit heeft natuurlijk ook te maken van waar ik vandaan kom, een Full HD tv van 37”. Ik had voor deze test hoge verwachtingen maar deze worden allemaal ruimschoots overtroffen. Hierbij valt mij vooral op:

 • Het gemak van de ingebruikname
 • De premium bouwkwaliteit
 • Mooie afwerking voor een strakke montage aan de muur
 • Indrukwekkend beeld, ook bij een lichte kamer
 • Het geluid van de TV. Dit is voller van wat ik gewend ben van andere televisies

Naast de lovende ervaring zijn er ook wat puntjes die ik wat minder vind:

 • De afstandsbediening heeft een wat “goedkope” uitstraling alhoewel deze goed in de hand ligt
 • Web OS, dit is niet altijd overzichtelijk.

Van tevoren wist ik dat mijn kennismaking met deze televisie van tijdelijke aard zou zijn. Ik was mij echter niet volledig bewust van hoe snel je aan iets went. Het zal dan ook weer een tijd duren voordat ik aan mijn eigen oude tv gewend ben. Zou ik deze tv kopen? In het begin gaf ik al aan dat een vereiste voor mij is dat de televisie gebruikt kan worden als center speaker. Na het opnieuw instellen van mijn receiver weet ik nog niet in hoeverre deze eis blijft staan. De televisies die het wel hebben zijn aanzienlijk duurder. Moet ik nu de keuze maken dan zou hier een ontzettend mooie LG G1 op ons meubel staan.